Copiii rromi din parc!
Raspunsuri - Pagina 4
Ramona J spune:
Eu cred ca iti cam poti da seama la ce sa te astepti cind dai cu ochii de ei. Te feresti pe cit poti - ca or fi rromi sau romani sau ce or mai fi.
Ca emigranti sintem si noi un pic altfel pe aici. Din fericire americanii nu prea discrimineaza, dar mai sint si exceptii. Cum sa ma simt daca ride cineva pe la spate sau daca nu ar fi invitati copiii mei la joaca sau la vreo distractie pentru ca sint "altfel"?
Ca mama ma gindesc la ce o fi fost in sufletul mamicilor din parc cind au vazut ca fetele romance si-au luat copiii si au plecat.
E multa lume necivilizata de ambele parti. De acolo se trag si reactiile astea pripite.
Altfel am mai spus ca am patit-o si noi cu niste pusti de vreo 12 ani. Mi se facuse si mie frica de ei! Poate eram in ghetou si nu stiam.
The best thing you can do for your children is to love your wife.
Ramona J spune:
Eu cred ca iti cam poti da seama la ce sa te astepti cind dai cu ochii de ei. Te feresti pe cit poti - ca or fi rromi sau romani sau ce or mai fi.
Ca emigranti sintem si noi un pic altfel pe aici. Din fericire americanii nu prea discrimineaza, dar mai sint si exceptii. Cum sa ma simt daca ride cineva pe la spate sau daca nu ar fi invitati copiii mei la joaca sau la vreo distractie pentru ca sint "altfel"?
Ca mama ma gindesc la ce o fi fost in sufletul mamicilor din parc cind au vazut ca fetele romance si-au luat copiii si au plecat.
E multa lume necivilizata de ambele parti. De acolo se trag si reactiile astea pripite.
Altfel am mai spus ca am patit-o si noi cu niste pusti de vreo 12 ani. Mi se facuse si mie frica de ei! Poate eram in ghetou si nu mi-am dat seama...
columbiana spune:
Ramona,
de aici lucrurile par altfel, pentru ca aici, indiferet de culoare, etnie, societatea te obliga sa te comporti civilizat;
acolo n-au nici o lege, nici un Dumnezeu. anul trecut am fost acasa si in parcul din cartierul nostru (un cartier curat si civilizat in tg-mures- dar din pacate destul de aproape de o colonie de tigani) erau doua tobogane noi, moderne instalate; fiul meu a dat fuga spre ele, si noroc ca eram acolo, o gascutza de tiganusi era in jur, iar unul tocmai facuse kk intr-unul din tobogane!
apoi se distrau de copii ce mergeau bucurosi si faceau brusc stinga-imprejur scirbiti.
nu-ti descriu scirba, lehamitea si neputinta bunicilor din parc in fata obrazniciei si mizeriei si galagiei ce-o facea gasca de tigani;
eu zic ca daca nu traim pe viu incepem sa uitam si sa pretindem ca suntem toleranti; in fata agresivitatii astora ramane insa instinctul de aparare, si dispare toleranta.
sa o ajutam pe Emma
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=79512&whichpage=1
Ramona J spune:
N-am uitat, crede-ma. Anul trecut am stat mai mult in Romania. Scirbita am fost de comportamentul multora, dar nu as spune ca numai al rromilor.
Eu nu le iau nicidecum apararea, dar nu pot fi de acord cu generalizarile astea. In plus nici nu cred ca duc la ceva bun. In felul asta nu se vor rezolva aceste probleme niciodata.
De altfel pot spune ca in timpul vizitei mele am avut si experiente pozitive legate de ei. L-am descris pe cel negativ pentru ca era legat de subiect.
Marina spune:
ana, noi traim pe viu situatia romaneasca, tu doar in vacanta...nu ca ar fi un lucru rau doamne fereste dar ai mentionat ca nu stim cum e.
Raman la parerea mea ca discriminam cat putem si ca romanii ca natie la sf lui 2006 sunt din ce in ce mai violenti, rromii sunt mici copii uneori.
daniela_b spune:
Ana, pai nu trebuia sa pleci, pur si simplu...copii aceia se distrau tocmai pentru ca obtineau ceea ce sperau: dezamagire, dezgust urmate de plecarea "inamicului".
Eu i-as fi adunat sa le vorbesc, sa le spun ca nu e frumos si oricit ar fi ris de "cuvintarea" mea, as fi continuat pina ii convingeam sa gasim o solutie sa "reparam"( stergem)impreuna urmele de "farsa" de pe tobogan, ce-i drept ai nevoie de rabdare si tactica insa poti sa obtii rezultate...si daca toti oamenii ar reactiona cu intelegere, pe parcurs ar reusi sa-i "dezarmeze", acceptindu-i in preajma lor, jucindu-se cu ei...
Cit despre situatiile in care un copil are o boala, o buba, la vedere si incearca sa atinga copilul, sigur ca e nevoie sa fim precauti dar sa actionam delicat, eu zic ca se poate...
Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii
Sabana spune:
legat de acest caz. si eu as fi plecat. in cazul familiei de romi din parc cu copii nu as fi plecat.
noi stam pe o strada cu tigani, unde copii sunt lasati aiurea pe strada, ba mai mult invatati sa cerseasca. Intr-o vreme i-am protejat, le-am dat bani parintilor, alimente copiilor, mi-am zis ca nu au nici o vina. Acum au devenit de a dreptul obraznici. Ptr ca ei nici o secunda nu au fost invatati sa aprecieze. Ce fac, cand venim de la cumparaturi sunt calare pe portbagajul masinii, cand ajung la Mega Image ei sunt deja acolo agansandu-ma, cand am iesit cu fata prima oara erau calare pe carut, la botez in biserica. Toate chestiile astea ma scot din sarite. Eu dau, sunt darnica, mi-e mila de ei, dar toate au o limita. Eu la randul meu astept din partea lor respect, daca nu din partea lor macar din partea parintilor. In clipa in care am auzit-o pe mama unuia dintre ei invatandu-i sa vina sa imi ceara, de atunci am schimbat foaia. Stam langa Marriott, e o biserica aici, mai vin straini sa viziteze biserica si sa ii vedeti asaltati de acesti copii. E o imagine de-a dreptul dezolanta.
Sabina + Alexandra + tata Silviu
http://pg.photos.yahoo.com/ph/ana_sabina_pop/my_photos
liliana29s spune:
Si eu sint impotriva discriminarii dar spuneti-mi cum poti privi fara sa tragi concluzii anumite situatii. Dupa inundatiile care au fost in romania anul trecut am vazut la televizor o reprezentanta a respectivei etnii care explica fooarte bine ca si cum ar fi fost ceva normal de ce romii instariti care au palate nu ajuta absolut de loc alte familii nevoiase de romi de-ai lor . Explicatia " La ei traditia cere ca sa nu dea din casa ca se duce sporul casei" deci sa dea romanii ca ei nu au traditii ... Ce au facut acei reprezentanti ai romilor ca sa indrepte aceasta "discriminare" - absolut nimic . Normal era sa vorbeasca cu romii instariti si sa arate si ei macar un dram de bunavointa.
Liliana si Dani
Sara
Sara poze Iasi
poze
laurajr spune:
Mereu m-am intrebat si eu de ce nu-i ajuta pe tiganii saraci tovarasii lor mai bogati, ca asa e normal, sa se ajute intre ei...deci le dispare sporul casei, asta e explicatia ...
Eu am renuntat sa mai dau de pomana la tigani cand am gasit mancarea pe care le-o dadusem aruncata pe scari, calcata in picioare , de ciuda ca nu le dadusem bani .
Nu mi-e mila de ei absolut deloc si sa va spun de ce : cand am vrut in Ro sa facem angajari la fabrica si am vrut sa angajam inclusiv tigani, au venit, au vazut ca e de munca si au zis ca ei nu sunt prosti ca romanii sa munceasca, mai bine la cersit si la furat . Vorbele lor !
Asa ca nu am decat dispret si repulsie fata de ei . Nu ma acuzati de sentimente rasiste, dar cand esti nevoit sa te dai tu jos de pe trotuar sa treaca o obraznicatura de 10 ani care te ameninta cu cutitul, nu poti sa-i judeci cu blandete sau sa le tii prelegeri . Sunt unul din marile necazuri ale Romaniei .
Scarlet O'Hara : Si maine mai este o zi !
Laura 38 sapt si Ioana Nazdravana
matildasep spune:
Da, laurajr, asa este. De ex. intr-o zi eram la semafor in masina si o pustoaica de vreo 17-18 ani ne mozoleste geamul far sa-l stearga bine si dupa aia ne cere bani, la care sotul meu deschide geamul si-i da 5000 de lei vechi, spunandu-i ca atat a facut, nu zici ce injuraturi ne-am luat ca am indraznit sa-i spunem asa si pe deasupra sa-i dam si 5000 de lei. Atunci al meu i-a zis sa se duca sa munceasca corect , bineinteles ca raspunsul a fost: sa munceasca fraierii!
Asta e , multi nu vor sa aiba o viata normala fara cersit si furturi, si asta e vina parintilor care ii trimit la cersit, si nu-i primesc acasa fara vreun ban. Iar purtarea lor fata de altii, este din vina anturajului , daca sunt in grup de vreo 4-5 indraznesc sa faca ce vor.