Cum se scrie un speech?
Am fost invitata la o adunare a strainilor din orasul meu, sa speech-uesc in japoneza vreo 5 minute. Nu am nici cea mai vaga idee ce as putea sa le indrug, dar nici cum sa fac speech-u`. Nu am nici o tema, pot sa zic ce vreau... cred ca asta e ceea ce ma enerveaza mai mult.
Cum sa fac sa nu ma fac de ras... 5 minute mi se pare mult.
Sunt niste reguli de `constructie`? Unde as putea gasi niste modele de discurs?
Va multumesc anticipat!!
Adina & Luka (4 ani pe 15 mai)
obraznicatura lu' mami
Raspunsuri
clayhanger spune:
Felicitari!
Pentru inceput, desigur, va trebui sa te gandesti despre ce sa le vorbesti. Sa te gandesti ce scop are adunarea asta, ce altceva se va intampla / discuta. Apoi, in functie de asta, iti alegi o tema.
5 minute este intr-adevar foarte mult. Dar nu te speria. Important e sa iti pregatesti dinainte prezentarea.
Una din activitatile interesante de la seminariile mele de engleza, anul trecut, a fost legata de oral presentations. A trebuit sa pregatim si sa facem o prezentare scurta despre ceva...
In rezumat, pregatirea e cam asa: iti stabilesti tema, te gandesti apoi ce puncte sa tratezi... asa, pe paragrafe. Iti redactezi prezentarea in sine. Apoi pe o hartiuta mica mica iti poti nota lucruri esentiale care sa te ajute in cursul prezentarii. Daca nu tii speech-uri zi de zi, probabil vei fi emotionata, asa ca e nevoie sa stii "ce urmeaza". Eu aveam pe hartiuta mea doar cateva cuvinte esentiale, gen "intro - figures - explanation - psychologists - impact - the end". Cuvintele alea descriau tot cursul prezentarii si mi-au fost suficiente.
"Arta" consta in a parea naturala. E foarte greu, dar se poate.. Daca stii bine ce ai de spus, trebuie sa te concentrezi pe format si pe maniera de a prezenta.
In cele din urma, noua ne-au dat niste reguli de constructie. Nu-mi amintesc exact si nu am nici un link la indemana, dar era cam asa:
- introducere in care eventual spui cine esti (daca nu te-a prezentat cineva de dinainte), si despre ce vei vorbi
- cuprinsul, unde ai insirate toate ideile pe care le vei expune - aici depinde desigur de tema ta...
- incheierea, in care neaparat sa le multumesti celor care te-au ascultat
Uite si unul din primele linkuri date de google la o simpla cautare: http://www.aresearchguide.com/3tips.html
Mult succes! Si nu uita ca cei din public stiu ca vei fi emotionata si nu te vor taxa aspru pentru asta, pentru ca te inteleg.
Fashion is a form of ugliness so intolerable that we have to alter it every six months. - Moda este o forma de uratenie atat de greu de tolerat incat trebuie schimbata la fiecare sase luni.
Oscar Wilde
yashy spune:
Clayhanger, multumesc foarte mult pt sfaturi! Am sa tin cont de ele.
Inca nu stiu despre ce sa vb... Ma gandeam la diferentele dintre Jp si Ro... sau la o prezentare a Ro. Sunt in criza de timp... ar trebui sa fie gata pe 1 nov... Nici o sansa sa termin pana atunci
Adina & Luka (4 ani pe 15 mai)
obraznicatura lu' mami
clayhanger spune:
Ba da, vei reusi sa termini pana atunci! Ai incredere! Eu am! Ai ceva idei deja, doar fa-ti putin timp si gandeste-te mai mult ce si cum.
Fashion is a form of ugliness so intolerable that we have to alter it every six months. - Moda este o forma de uratenie atat de greu de tolerat incat trebuie schimbata la fiecare sase luni.
Oscar Wilde
hitomi spune:
Yashy,
in primul rand incepi cu politeturile de inceput (keigo ),care dau foarte bine .Apoi ,in functie de ocupatia ta ,si de rolul tau in acea organizatie de straini ,le poti spune despre eforturile tale de acomodare ,despre greutatile care le-ai intampinat in invatarea si folosirea limbii japoneze ,ceea ce te-a impresionat pe tine cel mai mult la ei ( eventual faci o comparatie cu obiceiurile din tara ta!),ce mancare iti place ,in ce locuri ai fost si ce ai simtit ...Iar in final ,le poti spune ca si de acum incolo vei continua sa studiezi traditia si obiceiurile japoneze ...(si ce mai crezi tu ,ca vei face !!) si le multumesti ca ti-au dat prilejul sa te exprimi in fata lor ...(formulele clasice de politete )
Si cred ca o sa acoperi cele 5 min ...
Eu am un exemplu de speach ,tinut de un bursier ,la terminarea studiului in Japonia .Si spune cam ce ti-am scris eu mai sus .Daca il vrei am sa ti-l trimit
Mult succes!!!
yashy spune:
Hitomi san, mi-ar prinde foarte bine un model... Iti multumesc ca te oferi sa ma ajuti!
Yoroshiku onegaitashimasu!!
Adina & Luka
obraznicatura lu' mami