catzel care nu invata sa faca pipi doar afara
Doamnele mele (si eventuali domni),
prezint pe scurt situatia de acasa: acum cateva luni i-am luat Mariei catzel, ca isi dorea mult si voiam sa nu traiasca cu frustrarea pe care am avut-o eu, de a nu avea un catzel sau o matza drept prieten de joaca.
Am luat de la un vecin un catzel de mici dimensiuni, initial am crezut ca e bichon, acum nu arata nicicum a bichon (pentru ca nu seamana cu fratii lui care sunt dati tot prin bloc), dar nu ma deranjeaza ca e corcit, ca ne e drag oricum.
Are deja 7 luni, si a invatat sa tina kk pana il scoatem afara. pisu insa face peste tot. Face si afara, dar si in casa. Asta vara era irespirabil, pentru ca acolo unde e mocheta s-a imbibat mirosul. AM incercat otet, domestos, ziarul si bagatul cu nasul in pisu... nu merge... exista vreo alta metoda? Nu e prost, sau nu atat de prost cat sa nu inteleaga, de vreme ce a invatat ca pentru kk mergem afara. Tatal Mariei, promotorul ideii de a avea caine, deja se gandeste sa il dea ca nu invata sa faca pisu, si eu vreau sa nu las copilul fara catzel... Va rog, aveti cea mai mica idee despre cum sa il obisnuim sa faca pisu doar afara?
Multumesc.
Raspunsuri
thalia spune:
Si eu am un metis de pechinez , care toata iarna a stat in casa dar se cerea afara pentru necesitati. Am agatat un lant de metal la usa de metal si de cate ori se ducea spre usa il luam si/l atngeam cu labuta de lant ca sa faca un zgomot dupa care il laudam si repede afara. (stau la casa)Apoi inapoi in casa. Ce sa va spun ca noaptea dorea de 3-4 ori afara etc . Buuun!A venit primavara si i-am amenajat in curte o casuta. ei bine acum de cate ori intra in casa , dupa noi sau sa mai cerseasca cate ceva ...ce face?????Isi marcheaza terenul facind pipi in cateva locuri preferate de el . INEBUNESC de ciuda . El probabil este frustrat ca nu mai doarme in casa si isi marcheaza terenul .Doream sa-l bagam la iarna din nou in casa dar nu mai am curaj fiindca sunt sigura ca acum ne va lasa sa dormim si nu va mai suna din ...lant ca vrea afara .
Nici noi nu stim ce sa facem . Eu zic sa intri pe site0urile cu caini ca sunt destule si acolo gasesti sfaturi ...sau pampersi
anaisanais spune:
Eleni,catelul tau o sa ''se mai tarcaie'' in casa pana pe la vreun an(asa este regula caineasca, ce sa-i faci!). Faptul ca celelalte necesitati le ''presteaza'' afara arata ca incepe sa-si formeze reflexele ; dupa ce o sa termine cu facutul in casa, o sa mai ai surprize de tipul''umed'', ori de cate ori o sa fie bucuros sau speriat!
Pot sa-ti spun ca pe la 3 ani va fi capabil sa-si retina si''bucuria'' pana iese... asa ca nu dispera, esti pe drumul bun.
Cat despre influenta animalutului asupra copilului, te vei convinge singura ca este o influenta foarte buna( vorbesc din experienta).
Sper insa, ca fetita ta, sa nu faca precum copilul meu care isi manifesta iubirea ... muscand...(copilul are 2 ani, iar caiinele, deja 11!)
olim spune:
Nu este normal. asa spune sotul ca e veterinar
Noi am avut rotweiler si a facut afara de cand avea 1.5 luni, si de atunci in 4 ani niciodata nu a facut pisu in casa, caca deloc, decat odata cand l-a inchis soacra in casa drept pedeapsa o zi
Noi inca de cand era mic l-am obisnuit sa faca afara.Cum ?Cu foarte multa rabdare si nopti nedormite.
Il duceam dimineata la 6.30 afara si stateam cu el pana facea pisu, la 14 si la 20.30 cand veneam de la servici, si la 12.Si asta a durat vreo 3 saptamani pana cand s-a obisnuit sa faca de fiecare data cand iesim afara.Iti trebuie foarte multa rabdare.
Nu il bate cand face pipi, dar cearta-l pe un ton dur, si sa vezi ca o sa reactioneze.Baga-l cu nasu in pipi cand face, si du-l regulat afara, si sa vezi cum se cuminteste.
Nu e normal ca dupa 2 luni sa-si faca treburile in casa, decat ocazional, dar un an de zile.Cainii sant ca niste copii, daca nu ii inveti de mici nu stiu ei mare lucru.Armeaza-te de rabdare si sigur vei reusi sa il inveti repede.Stai cu el afara pana face pipi si spune-i bravo de fiecare data cand face afara.
candy24 spune:
Al meu are 5 ani si tot nu face numai afara.Il scoatem de 3 ori pe zi si stam cam 30 minute afara .Dar noaptea mai gasesc cate un pisu pe un papuc sau pe langa piciorul unui scaun in bucatarie.Din cauza asta sunt foarte suparata si o sa incerc sa il dau pentru ca nu mai rezist.Imi pare rau pt ca ne-am atasat foarte mult de el dar acum copilul e mai important .O sa incerc sa il dau cuiva care sta la curte.
olim spune:
Pai mai fetelor, eu nu inteleg cum la 5 ani face in casa
Adica nu e normal sa se intample asta.Mie mi se pare tare ciudat.
Trebuie sa va inarmati de multa rabdare, si sa il certati daca face in casa si sa il laudati cand face afara.
Pai seara dupa ce il aduci in casa nu ii mai da nici mancare si nici apa sa bea, si du-l afara dupa ce manaca masa de seara.
Multa bafta si nervi de otel.
Nu renuntati ca se poate, doar rabdare sa aveti
Eleni spune:
Multumesc foarte mult... Acum ce sa zic...noi il scoatem de 2 ori pe zi afara, dimineata si seara, si uneori cand e sotul liber il scoate mai des... stiu ca sunt o criminala dar nu am timp... de asta am vrut rasa mica, sa aiba loc sa se zbenguie prin casa si sa nu moara de sedentarism.
Inaine de nasterea Mariei am am vut un cocker de talie medie (el intre timp a devenit urias, cred ca mi-au gresit rasa cand mi l-au dat - asta mi-e destinul).
Si acela avea acelasi regim de iesit afara, 2 ori pe zi, dar nu era pic de pipi in casa...
Olim, multumesc pentru interventia ta "autorizata". Faza e ca si eu am intrebat vet-ul si cica cu rabdare ca e inca mic... Acum stiu ca sunt atatea posibile variante si toate corecte incat nu vreau sa creez vreo disputa... Eu ma gandeam ca poate faptul ca imediat dupa pisu eu dau cu ceva acolo si schimb mirosul il deranjeaza... poate are nevoie sa isi marcheze si gata... nu stiu, intreb... nu de alta dar ma pregatesc sa il duc impreuna cu fata o saptamana la soacra-mea care sta tot la bloc (noi vrem sa facem niste renovari in casa) si nu vreau sa ma blesteme ca i-am "pishat" casa...
Multumesc inca o data pentru tot.
Elena
olim spune:
Elenea sigur vei reusi cu rabdare multa
Metode sunt fel si fel, asta nu inseamna ca doar cum ti-am scris eu se poate, dar trebuie sa te ocupi tare mult de el, de mic, ca dupa acea ai multe probleme.E normal ca el sa isi marcheze teritoriu, e din instinct, dar asta o face afara, nu pe covoare
Sunt sigura ca vei reusi.
Multa bafta
spic de grau spune:
Sunt de acord cu Olim! Nu ai fst suficient de dura in vorbire cu el, si de asta face in casa.
Noi ne obisnuisem catzelusa sa faca la baie, la scurgere, pe timpul zilei (statea singura in casa vreo 10 ore si clar trebuia sa faca undeva pisu). Kk in schimb nu facea decat afara.
Trebuie sa dispara mirosul de pipi in casa, daca ai scurgere la baie - poti sa il inveti sa faca acolo (a mea se pozitiona exact pe scurgere - oricum spalam in fiecare seara locul cu pricina). Daca era bolnava si ii venea sa vomite, tot acolo fugea.
Eu o bagam cu nasul in pipi si apoi ma rasteam la ea - dupa care o duceam la baie si ii aratam scurgerea. In o luna a invatat unde se face.
Problema grava la noi era (si este..acum nu mai e a mea, e a parintilor mei ca la ei a ramas catzelusa), rosul. Roade tot ce prinde chiar daca are deja 10 ani. Si o face din razbunare.
Dragostea e oarba, dar casatoria ii reda vederea.
olim spune:
Exista o solutie si cu rosul.
Cumpara-i un os de vita si fierbe-l si da-il sa se joace cu el.Cum este foarte greu la ros o sa ii ocupe tot timpul.Si cand se termina ii cumperi altul si il fierbi
O zi frumoasa tuturor