Desprecopii... altfel (grup de suport pt parinti)
Raspunsuri - Pagina 16
anamari spune:
Promit sa (RE)vin in curand cu mai multe informatii despre IEP...
anamaria-Alex 24.08.1993 ,Lia 21.10.2004 si Liam-17.11.2005
poze de copii cuminti
just my 2 cents
ardeiash spune:
quote:
Initial creeata de Witchie
“Când astepti un copil, e ca si cum ai planui o vacanta in Italia: Cumperi o ghiduri turistice si iti faci planuri. Colosseumul… Gondolele Venetiei… Inveti câteva fraze utile in italiana. Dupa luni intregi de asteptare, pornesti la drum. Când avionul aterizeaza, stewardesa iti spune: Bun venit in Olanda. Olanda? spui… Cum adica Olanda? Eu m-am imbarcat pentru Italia! Dar au aterizat in Olanda… trebuie sa cauti alte ghiduri. Sa inveti o limba complet noua. Intâlnesti oameni pe care, altfel, nu i-ai fi cunoscut niciodata. Dupa ce iti tragi sufletul si arunci o privire in jur, incepi sa observi ca Olanda are mori de vânt… lalele …. Si pe Rembrandt. Daca iti petreci viata plângându-te de faptul ca nu ai ajuns in Italia, s-ar putea sa nu inveti sa te bucuri de lucrurile foarte speciale si foarte placute pe care le poti gasi in Olanda…” (Emily Perl Kingsley)
din pacate ... unii dintre noi.. dupa cum am mai spus-o... aterizam in sahara.. altii-n groenlanda.. altii .... dupa cum e norocul fiecaruia... caci in olanda . poate , n-ar fi prea greu!
s-auzim numai de bine! si
marci spune:
Cristina, n-am lucrat niciodata cu copii care au dizabilitati vizuale. In Bucuresti exista o singura scoala, din cate stiu eu, si pt a merge la ei tb sa stii sa citesti in Braille (conditia este pusa cadrelor didactice).
Tot ce-as putea sa-ti spun ar fi din teorie, dar de asta vad ca nu duci lipsa.
Este f. important sa-l ajuti, pt inceput, sa devina autonom in spatiul apropiat (in casa), sa-l ajuti sa se orienteze, sa-i stimulezi restantul vizual.
Ajutorul unui specialist ar fi f bun, pt a evita decompensarea.
Sa speram ca se va ajunge si la noi sa te specializezi pe un singur domeniu, nu sa fii bun la toate.
Este laudabila intitiativa voastra, sunt sigura ca va citesc multe mamici si ca in curand vor intelege ce vreti voi si va vor acorda sprijin.
Cineva (scuze, nu i-am retinut numele) se intreba cum s-a gandit integrarea. Nu s-a gandit, de-aia iese un talmes-balmes.
Pentru a avea rezultate este esentiala educatia timpurie, dar putini sunt cei care se gandesc la asta.
Spatiul din scoli nu este adecvat pt anumite tipuri de dizabilitati (cineva sesiza ca salile de clasa sunt prea mici pt a-i permite unui copil sa se deplaseze intr-un carucior).
Pt o integrare eficienta erau esentiale 2 intrebari (nu tb sa ai o inteligenta peste medie pt a ti le pune): ce avem? ce ne tb?
Si de aici o luai punctual: in timpul in care iti pregateai spatiul fizic, informai parintii, profesorii implicati, periai programele etc.
Ce este f trist,e ca la noi nu au fost consultati oamenii din teren. S-au apucat sa faca programe cei care n-au lucrat niciodata in viata lor cu astfel de copii. Sau daca au lucrat, au tinut sa fie pe placul sefilor, nu au avut curajul sa-i infrunte. Sa-si piarda scaunelul?
irina.c. spune:
quote:Cristina,deficientii de vedere au scoli speciale doar pentru ei,datorita particularitatilor handicapului.Eu lucrez cu deficienti mentali si,desi cunosc in teorie cate ceva despre deficientii de vedere ,nu as sti sa lucrez cu ei.Pentru ei exista clase special aranjate,invata sa scrie si sa citeasca in braille,au mijloace si metode didactice specifice.Din toate aceste motive deficientii de vedere nu pot fi integrati in scoala normala.De fapt,cum am zis,la integrare merg doar deficientii mentali liminari si usor,restul merg toti in scoli speciale.
Originally posted by cristina_t
marci si irina.c, dialogul cu voi, cadrele didactice este mai mult decat binevenit. Ati avut copii cu deficiente de vedere, si daca da, cum i-ati abordat ? Sau aveti colegi care lucreza in scolile speciale pentru ambliopi/nevazatori ? In orasul meu nu exista scoala speciala, nu exista asadar nici specialisti, nu am putut lua legatura cu nimeni care sa imi spuna cum se lucreaza cu acesti copii.
Nu stiu ce sa zic,poate ar trebui sa luati in calcul mutarea intr-un oras care sa aiba o scoala pentru deficientii de vedere,altfel cred ca va fi foarte dificil sa trimiteti un copilas atat de mic la internat.Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
"Traim intr-un paradis al nebunilor."
Serafim Rose
Crisa-77 spune:
Astazi am facut vaccinul antipoliomielitic, cel care se face la 1 an.Sper sa nu faca febra mare si sa fie totul bine.Intotdeauna am avut emotii cu vaccinul asta.
Va pupacim si va dorim multa sanatate.
Krys si Andrei-Bogdan(23.03.2005)
"Sa fii vesel tuturor si nimeni sa nu vada ca si fulgii de nea sunt
lespezi de mormant."(Goethe)
http://community.webshots.com/user/krysadi
Crisa-77 spune:
Centrul ESSMI -gradinita particulara pentru copii cu nevoi speciale - tulburari de vedere , de vorbire , diferite deficiente, etc. :
- terapii specifice : Braille, logopedie , OSM ,etc.
- cabinet psihologic
- cursuri de dansuri , gimnastica aerobica , karate.
Adresa :B-dul Camil Ressu , nr 42 , bl A12 , ap 3 , interfon 9003C , sect 3 Bucuresti
TELEFON :0724659139 0721949659
Pt cei din Bucuresti, am gasit asta pe alt forum.Poate va ajuta.Macar interesati-va de costuri ,ca si la stat platiti,nu?
Sper sa va ajute.
Krys si Andrei-Bogdan(23.03.2005)
"Sa fii vesel tuturor si nimeni sa nu vada ca si fulgii de nea sunt
lespezi de mormant."(Goethe)
http://community.webshots.com/user/krysadi
cristina_t spune:
quote:
Originally posted by marci
Cristina, n-am lucrat niciodata cu copii care au dizabilitati vizuale. In Bucuresti exista o singura scoala, din cate stiu eu, si pt a merge la ei tb sa stii sa citesti in Braille (conditia este pusa cadrelor didactice).
Tot ce-as putea sa-ti spun ar fi din teorie, dar de asta vad ca nu duci lipsa.
Chestia cu teoria: nici macar manuale de psihopedagogie speciala care sa abordeze aceasta problema nu am gasit (romanesti I mean, ca sa le pot duce la gradi ). Am incercat sa comand de pe la edituri dar cica era stocul epuizat "momentan". Profesor specialist pt deficientii de vedere nici atat, nici nu cred ca exista aceasta meserie la noi.
quote:
Originally posted by marci
Este f. important sa-l ajuti, pt inceput, sa devina autonom in spatiul apropiat (in casa), sa-l ajuti sa se orienteze, sa-i stimulezi restantul vizual.
Vezi, avand net si pricepand engleza, franceza, pot sa citesc ce sa fac cu copilul, exista grupuri de suport pentru parinti (U.S., U.K., Fr.) care mi-au dat diverse "tips and tricks". E drept ca pana la 2 ani am mers doar pe intuitie, adica exact atunci cand era cel mai greu. (Fiica-mea a inceput sa vada pe la 6 luni, si abia la 9 luni am avut "eye-contact" cu ea). Tare bine mi-ar fi prins o mana (macar o vorba) de ajutor - de aia ma gandesc la o asociatie ... sunt familii care nu au acces la nici un fel de informatie, toata lumea prin institutiile publice ridica din umeri, li se da un mic ajutor material si basta. Ma gandesc la Alinuta Ivascu (poate unele dintre voi ati participat la campania pentru operatia ei) si la ceilalti copii despre care s-a scris pe acel topic, ce poate fi in inima parintilor lor ?
In fine, Cristina mea a facut progrese mari, daca o vezi jucandu-se, sarind si alergand cu vecineii nu-ti dai seama ca are o problema.
Iti dai seama doar cand o iei la bani marunti - de exemplu la oftalmolog vede doar randul cel mare de sus (si asta cu ochelari!).
quote:
Originally posted by marci
Sa speram ca se va ajunge si la noi sa te specializezi pe un singur domeniu, nu sa fii bun la toate.
O sa caut o "fisa a postului" pentru VI Teacher (Vision Impaired Teacher, cel care-i asista pe deficientii vizual in gradi/scoala normala) si o sa pun un link, ca sa vada lumea despre ce vorbim.
axia spune:
Cristina, din pacate la noi ce e stricat se arunca....
In primul rand nu exista mentalitatea inradacinata a integrarii si autonomizarii persoanelor cu un handicap, indiferent de care.
Daca te uiti la rampele facute la intrarea in instututiile publice (de nevoie, ca cere UE) iti dai seama ca sunt de fatada, de fapt nu le pasa daca oamenii in scaun cu rotile pot sau nu sa urce.
La fel si cu programele de invatamant facute aiurea in tramvai.
Indiferenta e profunda si pare sa ne caracterizeze ca natie, din pacate.
Nu stiu care este solutia.
Este foarte bine ca te gandesti la o asociatie, dar eu nu am incredere in asociatii.
Spre exemplu eu acum am o problema acuta : nu gasesc tutori pentru Tiberiu. Sunt dispusa sa-i platesc din buzunar, sa-i scolesc si.....nu vin. Sau vin o zi si apoi primesc SMS (lua-l'ar gaia pe ala care inventat SMS-ul) ca nu mai vin. Si eu o iau de la capat.
Neseriozitatea asta ma termina cu capul.
Exista asociatia parintilor de copii cu autism, dar crezi ca ma poate ajuta sa gasesc tutori ? Nu ! Si atunci ? Asta este problema mea !
Restul e filozofie.
Poate o asociatie sa forteze mana scolilor sa faca programe personalizate de invatare pentru copii care nu vad, sau care nu inteleg, sau care au dislexie ? Nu cred, sincer.
Si mai ales nu poate sa schimbe mentalitatea parintilor de copii normali.
Zicem noi ca am schimbat o mentalitate-doua, dar oare putem fi siguri ? Nu !
In alta ordine de idei : Poate macar Directia pentru Protectia Copilului sa iti spuna cati copii ca fetita ta sunt la voi in oras ? Sa te puna in legatura cu parintii respectivi ?
.....nu stiu cat am fost de coerenta, dar sunt cam amarata.
Andreea, mama lu' Tiberiu
Micul Print
Poze noi cu Tiberiu
Uita-ti intotdeauna dusmanii - Nimic nu-i enerveaza mai mult.
cristina_t spune:
quote:
Originally posted by irina.c.
Cristina,deficientii de vedere au scoli speciale doar pentru ei,datorita particularitatilor handicapului.Eu lucrez cu deficienti mentali si,desi cunosc in teorie cate ceva despre deficientii de vedere ,nu as sti sa lucrez cu ei.Pentru ei exista clase special aranjate,invata sa scrie si sa citeasca in braille,au mijloace si metode didactice specifice.Din toate aceste motive deficientii de vedere nu pot fi integrati in scoala normala.
Irina, din fericire se poate si altfel. Fiica-mea nu este complet nevazatoare, daca e destul de aprope de obiectul studiat il vede foarte bine. Se descurca prin casa, pe afara, nu se impiedica de borduri, scari, etc. Nu vede insa clar la distanta, la mai mult de un metru - doi nu stie sigur daca jos e un bolovan sau un pisoi. Bine, daca misca, e clar ca e pisoi :-) - vreau sa spun ca are ea alte "retete" prin care compenseaza.
Ce vreau sa zic e ca sunt diferite grade ale handicapului, la fel ca la deficientii mentali, si asa cum pentru fiecare dintre aceia faci individual un plan, asa poti face si pentru un deficient vizual.
De exemplu, chestii de bun simt si destul de la indemana daca exista bunavointa: asezat in prima banca (sau si mai aproape de tabla :-) ). Folosirea caietului cu hartie galbena (contrastul galben-negru e foarte vizibil). Manuale tiparite in format mai mare (stii ca prin lege editurile trebuie sa puna la dispozitie "macheta" manualului exact pentru acest scop ?). Sau macar xerocopiate si marite. Profesorul sa si vorbeasca in timp ce scrie. Copilul sa aiba o copie a ceea ce scrie proful pe tabla, astfel sa-si transcrie de pe acea copie, nu de pe tabla, daca nu "bate" pana acolo. Un suport inclinat pentru carte, un altul pentru scris/desenat, incat copilul sa nu se mai cocoseze pe caiet, ca-l doare si pe el spatele. Timp mai mult la examene, sau posibilitatea de a dicta raspunsul unui "scrib" (asta e S.F. , nu ?)
Mai exista: dispozitive de ajutor vizual, si ma intreb daca macar in scolile pt nevazatori au ajuns in .ro: - un fel de monoclu care mareste f. mult si cu care vezi departe, la tabla, etc; sau un fel de lupa care mareste scrisul (pt harti, etichete, chestii aglomerate si mici etc) ; sau mai hi-tech: camera de luat vederi amplasata pe laptop, sau TV cu circuit inchis -pui cartea si o vezi marita pe ecran. Etc.
Nu-ti mai spun ca si cei nevazatori complet pot merge in scolile normale - asta suna chiar a S.F. la noi in momentul asta, doar ca am avut curiozitatea sa aflu cum naiba poate un profesor "normal" sa se inteleaga cu un copil care scrie/citeste numai Braille, si raspunsul e - se poate, chiar simplu din p.d.v. al profului. Trebuie doar sa aiba in spate un sistem de educatie care sa vrea asta si sa dispuna si de resurse.
Am pus intr-un mesaj anterior un link catre un asemenea plan simplu individualizat pentru un copil (american) de gradinita - chestii foarte simple, dar care pentru un asemenea copil inseamna foarte mult. Este pentru un copil despre care s-a spus la nastere ca nu va vedea nimic, nu va putea face scoala, bla bla bla . Si ironia sortii, cel care a spus pentru prima data parintilor "don't worry, he'll be just fine" a fost un roman (emigrat, of course).
Inchei cu un motto cules tot de pe net:
"VENI, NON VEDI, VINCE" :-)
Si acum, honestly, chiar conteaza daca atunci cand trimite un mesaj/sfat/informatie pe un forum cineva isi foloseste ochii sau doar mainile ?
Crisa-77 spune:
Nu,nu conteaza, Cristina_t.Nu conteaza pt toata lumea.Dar pt majoritatea conteaza.De ex:pt unele rude de la mine din familie, nu conteaza ca Andrei traieste(nu a intrebat cum a decurs operatia pe cord ),ci conteaza daca merge,daca vorbeste ,daca sta in fundulet,etc.Deci,pana sa ajungem noi sa integram persoane cu dizabilitati,mai este.Eu una nu mai sper in minuni.Ma bucur ca Andrei traieste inca si sper din tot sufletul cand mai mergem la control sa nu ne dea ultimatum.
pt voi si multa sanatate.
Ma bucur ca va zbateti si ma bucur ca sunt printre voi.Dar in acelasi timp imi vine sa urlu cand realizez ca va zbateti "ca pestele pe uscat".
Krys si Andrei-Bogdan(23.03.2005)
"Sa fii vesel tuturor si nimeni sa nu vada ca si fulgii de nea sunt
lespezi de mormant."(Goethe)
http://community.webshots.com/user/krysadi