Visele religioase...vin de la Dumnezeu?

Visele religioase...vin de la Dumnezeu? | Autor: nikole

Link direct la acest mesaj

Acum 8 ani in urma aproape(nu retin exact cand s-a intamplat), am avut un vis foarte ciudat...foarte real, care a ramas intiparit in mintea mea...detaliu cu detaliu.
Se facea ca eram intr-o biserica din orasul meu natal, biserica Sf Gheorghe.Din nu stiu ce motive, este singura biserica din orasul meu, in care nu mi-a placut niciodata sa merg(de cand eram copil mergea, regulat la biserica cu bunicii).
M-am visat in biserica respectiva, unde era f frig, si in mijlocul bisericii era ...ca o duna de nisip, in care se afla icoana Domnului Iisus Hristos, cu coroana de spini si picaturile de sange siroindu-i pe fata, iar in fata icoanei 7 lumanari aprinse.
Eu ma aflam in fata icoanei, si ziceam..."DA DOAMNE CA ORICE MI S-AR INTAMPLA IN VIATZA ASTA SA NU-MI PIERD INCREDEREA IN TINE"...PLANGAND IN HOHOTE SI INGHETATA DE FRIG.
Cum ma rugam eu in vis, am auzit o voce care mi-a zis sa ies din biserica.In incercarea mea de a deschide usa bisericii, care de altfel nu vroia sa se deschida de nici un fel, era f grea,nu aveam putere sa o descid...aceeasi voce mi-a spus sa ma uit spre fereastra...erau gratii, si in spatele lor icoana Maicii Domnului cu pruncul in brate...intr-un final am deschis usa, dar f greu, si afar era un soare orbitor, o alee ingusta in fata bisericii, si verdeatza..iarba era curata, taiata ata de frumos si ingrijita(chiar ma miram in vis...)si in sfarsit incepusem sa simt caldura...in stanga mea, am vazut intr-o fractiune de secunda un cal maro, foarte inalt, si frumos...a trecut in viteza,si eu mi-am continuat drumul pe alee, spre iesirea din gradina bisericii...asa s-a terminat visul.
Au trecut ani de atunci, dar adeseori ma intreb...o avea vreo semnificatie visul acest...sau e doar fantezia unui copil de 17-18 ani?
Vin ele, visele de la D-zeu, sau de la diavol(cum inuu preoti mi-au spus?)
Va rog lamuriti-ma si pe mine, daca stiti, caci e una din marile mele framantari si dileme.
Sper ca nu am suparat pe nimeni, daca am facut-o e din nestiinta si fara intentie.
Multumesc.

http://photos.yahoo.com/frezia_2004

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Sfintii Parinti spun sa nu dam atentie viselor,indiferent de unde ar putea veni,ca sa nu cadem in inselare.Daca vei crede intr-o vedenie falsa, apoi diavolul in vis te va invata " proorocii ". Diavolii spun lucruri care o sa se intample peste o luna, peste doua, sau peste trei luni. Sunt draci care ghicesc viitorul Si tu spui : " Mai, sunt adevarate !" Pai, ce-am visat eu saptamana trecuta, s-a adeverit acum !" Acestia sunt draci vrajitoresti, care stiu viitorul.
Dar, ai sa-mi spui : " Parinte, dar in Scriptura spune ca a visat Iosif, a visat Daniil, a visat cutare ... ". Da. Sunt si vise de la Dumnezeu. Dar acestea sunt foarte rare in viata omului si nu le poate intelege omul, daca nu vine langa el unul care are darul deslusirii duhurilor. Duhul este unul, cum spune la Corinteni 1,12, marele Apostol Pavel, insa darurile sunt impartite.
Ati auzit ca este : " Duhul intelepciunii, duhul cunostintei, duhul temerii de Dumnezeu, duhul intelegerii ... ". Auzi ce spune darul deslusirii duhurilor. Si Sfantul Ioan Evanghelistul spune : Fiule, ispititi duhurile, ca nu toate sunt de la Dumnezeu.
Daca marele prooroc Daniil, barbatul doririlor, nu intelegea vedeniile, ausi ce spune Scriptura : A dat ordin Dumnezeu Arhanghelului Gavriil, zicand : Gavriile, fa in somnul lui Daniil sa inteleaga vedenia. Le vedea si nu le intelegea. Deci, de aici sa tinem minte, ca nu tot ce vede o vedenie sau un vis il intelege, pana nu are darul deslusirii.
Sunt si vise de la draci numiti arhiconi. Acestia stiu pe de rost toata Sfanta Scriptura. Iti spun proorocii pe care le gasesti in Biblie. Pe urma sunt draci care se cheama vrajitori. Acestia ajuta la vrajitori, la fermecatori, la descantatori si amagesc pe om, sa i se para ca s-a facut sanatos de acolo. De aceea Sfantul Ioan Scararul zice : Cela ce tuturor vedeniilor si tuturor viselor nu crede, filosof duhovnicesc este.
Sa nu credeti in vise ! Sa nu credeti in vedenii ! ... Nu auzi ce spune Sfanta Scriptura ? Ia cauta in Cartea Intelepciunii lui Isus fiul lui Sirah, la capitolul 34 : Precum este cel ce alearga dupa vant si vrea sa prinda umbra sa, asa este omul care crede in vise. Ca pe multi visele i-au inselat si au cazut cei care au nadajduit in vise.
Eu am o carte scrisa despre vise si vedenii. Sa vedeti acolo cum te inseala diavolul prin vise.Par.CleopaIrina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
"Traim intr-un paradis al nebunilor."
Serafim Rose

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns malla spune:

Sa nu uitam ca la credinciosii alesi, chiar le-au fost trimise vise de instiintare. Dar ei chiar au fost niste suflete cu o traire superioara noua.

Andrei si Adriana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crinuta spune:

Unele vise vin de la Dumnezeu, altele nu, altele din subconstient.
Mie mi se implinesc cam 40% din vise. De cele mai multe ori am fost prevenita inainte de a se intampla ceva rau, iar asta se intampla atat cu mult timp inainte cat si cu o 1,2 zile inainte de a avea loc evenimentul.

Mi-am visat si Ingerul cand am fost copil, o voce nepamanteasca, o voce pe care nu am mai auzit-o niciodata, ceva unic, care imi spunea " sa pastrez Legile".

Am visat moartea tatalui, i-am spus si lui de acest vis, din pacate s-a intamplat, total neasteptat.
Lista e mare, dar am observat ca de regula sunt prevenita asupra unor evenimente.

Cu siguranta unele vise vin de la Dumnezeu. Totul e sa le discernem, iar asta se capata in timp, prin experienta.

In cazul tau sunt sigura ca are o semnificatie. Probabil Dumnezeu te vrea mai aproape de El, vrea sa iti intaresti credinta, sa intelegi ca fara El nu poti face nimic.

Nu te scuza, cum sa superi pe cineva doar ca iti povestesti un vis?
Stai linistita si daca ai dubii roaga-L pe Dumnezeu sa te lumineze.

Crinuta si Rayan

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ManyHope spune:

quote:
Initial creeata de nikole

Acum 8 ani in urma aproape(nu retin exact cand s-a intamplat), am avut un vis foarte ciudat...foarte real, care a ramas intiparit in mintea mea...detaliu cu detaliu.
Se facea ca ...asa s-a terminat visul.
Au trecut ani de atunci, dar adeseori ma intreb...o avea vreo semnificatie visul acest...sau e doar fantezia unui copil de 17-18 ani?
Vin ele, visele de la D-zeu, sau de la diavol(cum inuu preoti mi-au spus?)
Va rog lamuriti-ma si pe mine, daca stiti, caci e una din marile mele framantari si dileme.

Ohayo Nikole-san!
Raspuns:
Visele majoritatea sunt produse de creer in regim oarecum "mecanic"; de aia nu au nici o semnificatzie-relevantza sau cel mult, unele au cate un intzeles local,intern, o "bucla"= eu despre mine...adica ceva prea putzin util ca informatzie.
Mai sunt insa shi semne prin vise, iar originea lor... poate fi "ambivalenta", insa in general sunt de Sus venite (asta depinde dupa om de fapt!)
Rostul semnelor prin vise, acelea care (asha cum s-a spus deja shi se stie!) prevestesc/anuntza dinainte "evenimente"...in general evenimente din cele mai neplacute shi nedorite, este ca sa ajute persoana care il primenshte sa treaca mai ushor peste durerea "evenimentului" ce va urma !
E un ajutor practic nepretzuit pentru cineva care are nevoie de ajutor shi care intr-un anumit grad merita,"se califica" pentru a primi ajutor-mangaiere prin vise!
Vine de la Cineva care tzine la persoana respectiva shi care o mangaie dinainte pentru ce urmeaza sa sufere !
Sunt 'veshti proaste' cu menire pozitiva, anume au rostul sa "dilueze shocul"! adica e ca shi cum in loc sa trebuiasca sa inghitzi o pastila super-amara dintr-o data ca sa te tratezi de o grea afectziune, o iei in doua etape shi prin asta e ceva mai suportabila shi te vindeci de boala; e ca shi cum dinainte de-a manca ceva foarte-foarte iute-acid/agresiv, ai lua o pastila de pansament gastric shi stomacul nu va mai suferi atat de rau !
De aia, paradoxal, semne rele sunt lucruri bune ... unele !

Da, sfatul Parintzilor de-a nu crede in vise e bun, e foarte bun shi vrednic de urmat, caci nu e deloc-deloc-deloc recomandabil sa-tzi hotarashti-determini actziunile/faptele/atitudinile dupa ce-ai visat noaptea, fie shi de sunt visele semne, caci sunt simbolice shi pot fi descifrate fals shi sa greshesti grav la ce alegi daca te iei dupa ele, cu o probabilitate de peste 99% ; e periculos cam cum te-ai apuca in bucatarie sa-tzi prepari medicamente homeopatice cu venin dupa o metoda citita in ziar shi fara nici o calificare! > ai shanse maaaari sa greshesti dozajul shi ce trebuia sa fie spre sanatate, tzi se poate face spre boala sau moarte chiar !

Ca unele persoane au parte de o "proportzie" mai mare de semne decat altele, este ceva real...are shi asta o anumita explicatzie... de la caz la caz insa !!

Visul tau, atata cat imi pot da seama, e posibil sa fi fost un semn; dupa mine, trebuie sa fi fost ceva ca o ilustrare a vietzii tale intr-o parioada, anume ca erai undeva unde nu itzi era locul shi de unde trebuia sa pleci... aveai sa pleci... presupun ca de eshti in Japonia e posibil despre asta sa fi fost semnul, cum shi despre "greul" prin care ai trecut sa ieshi "din biserica in care nu tzi-a placut niciodata", din orashul tau, pe o alee-cale foarte frumoasa pentru tine, spre un loc placut unde sa se afle shi un tip puternic "ca un cal"( am vazut pozele voastre!); "icoana" ar fi putut fi pentru tine o destul de transparenta "semnatura" de provenientza a semnului, iar rostul...cum am zis: sa reushesti sa-stzi depsheshti nevoile, sa tzi se diminueze durerile ... POATE ! ...adica "zic shi io" ca POATE asha ceva o fi fost ! "imi dau cu presupusu" n-o lua prea in serios !

(editez: n-am prea intzeles-o pe aia cu "visele religioase" ! ce sunt alea??? )

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by irina.c.

Sfintii Parinti spun sa nu dam atentie viselor,indiferent de unde ar putea veni,ca sa nu cadem in inselare.

Irina,

Sfintzii Parintzi spun ceea ce spun,

iar noi intzelegem shi facem... ceea ce intzelegem shi ce facem, ...

dar TU IRINA asha spui? spui tu Irina ca

"INDIFERENT de unde ar veni"... ceva, vise sau altceva... sa le tratam cuuuu ...

"INDIFERENT" ca vise ne-ar fi date de EL anume noua ? asha sa facem ??

pai de ce numai cu visele?? ce, cu altele nu putem sa procedam la fel ?? chiar daca sunt de la EL shi stim asta ??

Cum e ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinaxeni spune:

Am avut candva un vis pe care am incercat sa-l povestesc aici si a fost considerat SF.Poate o fi fost,dar in toti ani astia am avut cateva vise,le pot numara pe degete,care m-au anuntat de ceva anume.Nu le-am inteles la timpul lor,dar acum privind in urma stiu ca erau mai mult decat vise de noapte.Nu m-am intrebat niciodata de unde au venit,dar stiu ca DD ma iubeste si are grija de mine de cate ori sunt la ananghie.M-a ajutat de cate ori am stat de vorba cu el si stiu ca trebuie sa-l tin aproape de sufletul meu.

In momentele grele trebuie sa gasesti ceva sa te motiveze sa mergi mai departe.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by alinaxeni

Am avut candva un vis pe care am incercat sa-l povestesc aici si a fost considerat SF.

(Care? Unde?? Ia! mie mi placea SF-uri!!!)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jocelyn spune:

Visele "religioase" pot veni atat de la Dumnezeu cat si de la diavol. Important e sa-ti dai seama de unde, evident. V-ati intrebat vreodata cum a stiut Avraam ca Dumnezeu ii vorbea cand i-a cerut sa-l aduca jertfa pe Fiul Sau? Acest lucru era aberant pentru caracterul Lui Dumnezeu si totusi Avraam nu a pus la indoiala cererea. De ce? Avraam avea o relatie personala cu Dumnezeu. El stia cand Dumnezeu ii vorbeste pentru ca Il cunostea. Numai cunoscand "vocea" Lui Dumnezeu vom putea face diferenta intre ce e rau si bine.

E gresit in opinia mea sa alungam orice vis fiindca nu stim de la cine vine. Daca nu stim, sa ne apropiem mai mult de Dumnezeu ca sa invatam acest lucru! Dumnezeu a dat visuri pentru a-i avertiza pe oameni, pentru a-i invata, in cazuri critice, etc si va face acest lucru si la sfarsitul vremurilor, asa cum scrie in Biblie. Deci ideea e sa ne dam seama din partea cui vin. (Ioel 2:28) "Voi turna Duhul Meu peste orice faptura, zice Domnul. Fiii si fiicele voastre vor prooroci, batranii vostri vor visa visuri si tinerii vostri vor avea vedenii".
Asta nu inseamna sa punem visele mai presus de invatatura Sfintelor Scripturi. Dumnezeu nu se schimba.

Everyone is entitled to be stupid, but some abuse the privilege.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Sfintii Parinti fac deosebire intre mai multe categorii de vise,in functie de provenienta:
-vise care sunt rezultatul gandurilor si impresiilor zilei,precum si din reactii trupesti
-vise care provin din patimi(de ex. lacomul de averi viseaza bani multi,sau cum isi inmulteste averile,etc.)
-vise de la diavoli
-vise de la DumnezeuSfintii Parinti spun ca modul prin care putem deosebi tipurile de vise este roada lor.Daca ele ne fac sa devenim inspaimantati,posomorati sau mandri,ingamfati ,visele sunt de la cel rau.Daca ne duc spre rugaciune,pocainta,dorinta de a ne schimba in bine,ele sunt de la Dumnezeu.In ceea ce priveste abordarea viselor,Sfintii Parinti ne sfatuiesc ca intai sa ne luptam impotriva patimilor,si sa ne eliberam de ele,cu ajutorul lui Dumnezeu.In al doilea rand-sa ducem o viata cumpatata,fara sa ne imbuibam cu mancare sau bautura.In al treilea rand,sa fim mereu cu gandul la Dumnezeu si sa ne rugam inainte de culcare.
Iar cand visele apar,sa evitam sa le studiem la trezire,sa le respingem.Chiar daca visele vin de la Dumnezeu,si noi le respingem din teama de a nu fi rataciti,facem un lucru bun,fiindca ne dovedim a fi prudenti.Aceasta este,pe scurt,invatatura ortodoxa despre vise.Si ca sa-ti raspund si la intrebarea ta,Many Hope,eu sunt ortodoxa si urmez invatatura Bisericii si a Sfintei Scripturi.Asa ca personal nu dau atentie viselor,iar daca ceva ma tulbura marturisesc duhovnicului ,ca sa primesc sfat.Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
"Traim intr-un paradis al nebunilor."
Serafim Rose

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by irina.c.

Si ca sa-ti raspund si la intrebarea ta,Many Hope,eu sunt ortodoxa si urmez invatatura Bisericii si a Sfintei Scripturi.Asa ca personal nu dau atentie viselor,iar daca ceva ma tulbura marturisesc duhovnicului ,ca sa primesc sfat.

Multzumesc pentru raspuns Irina ! Bine faci, te laud pentru ca faci cum spui, bravo tzie ! E masura ta shi tzi-o respectzi shi asta trebuie(ar trebui!) sa faca fiecare ! E foarte bine !

...io numai cu "indiferentza" aia marturisita de tine nu prea m-am impacat... ash aprecia ca nici tu nu eshti o persoana chiar asha de "indiferenta", dupa cat de prompt reactzionezi la tot felul deee... subiecte shi dupa maniera in care o faci, iar aici iata-te contradictoriu promovand "indiferentza" ! ????
Desigur ca e treaba ta ce faci cu toate ale tale, cu visele tale chiar, numai ca discreapantzele au asha ele o tendintza sa sara in ochi!

...iar cum io cam am probleme cu ei in ultimul timp... ... te-am intrebat.
Pa!

Mergi la inceput