Cum ati cumparat un apartament?

Cum ati cumparat un apartament? | Autor: grati.ela

Link direct la acest mesaj

Buna tuturor! Cei care cauta sa vanda un apartament sau sa cumpere sigur arunca un ochi in presa de profil. Din nefericire apar oferte expirate sau inexistente. Timp de trei luni am urmarit anunturile atat cele din ziare cat si cele online si asa cum va asteptati sunt in mare proportie aceleasi. De exemplu m-am interesat de un 4 camere in zona Oraselul Copiilor si bietul proprietar il vanduse de 3 luni dar el apare si azi in ziar. Sunt extrem de dezamagita de atitudinea agentiilor imobiliare, de modul in care esti tratat ("pai doamna la banii astia vreti...?). M-ar interesa care sunt preturile reale ale apartamentelor din sectorul 4 (si aici rog pe cei care si-au achizitionat recent o asemenea proprietate) si cum ati reusit sa-l gasiti?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns olguttza spune:

Cel mai sigur e sa mergi direct la o agentie imobiliara din zona respectiva si sa spui ce te intereseaza; ei te anunta de fiecare data cand apar oferte, dar nu esti obligat sa le spui cat esti dispus sa oferi! Iar daca nu vrei prin agentie, cele mai sigure si actuale cred ca sunt anunturile de pe strada. Cunosc 3 familii care si-au cumparat astfel apartamente in ultimele 3 luni. Iar ca exemple, un apartament (decomandat, et.7/10) cu 2 camere la Tineretului, chiar vis-a-vis de parc, 63.000; 2 camere (decomandat, et. 3/4) la Eroii Revolutiei (ma rog, asta e sect.5), la 2 minute de metrou, 45.000. Ambele au fost achizitionate in luna iunie. Cunosc pe cineva care vrea sa vanda un apartament cu 4 camere in zona Aparatorii Patriei cu 75.000 (negociabil, da nu stiu cat), dar n-as recomanda.

Daca ar fi sa am doua vieti, as trai o singura data.

De la nunta...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irinaelena spune:

Si eu m-am lovit de aceeasi problema...anunturi expirate. Cred ca agentiile pun niste anunturi la intamplare, aparent destul de avantajoase, ca sa te faca sa suni la ei. Nu e un lucru foarte rau, ca dupa aceea esti in baza lor de date si cand apare ceva, te anunta. Aiurea mi se pare sa zica: "sa stiti ca mai ieftin de atat nu gasiti" , de parca oferta prezentata de ei este un chilipir!. Mi se pare normal sa imi prezinte ce au, si daca imi convine, ma duc la fata locului, daca nu, nu.

Si inca un lucru: de fiecare data am specificat clar ca vreau un apartament construit dupa 1978...si ei imi prezinta toate celelalte detalii super convenabile (etaj, suprafata, etc)...si cand ii intreb de an, dau in bâlbâială .

Am ajuns la concluzia ca trebuie sa sun la cat mai multe agentii posibil...ca asa cresc sansele sa gasesc o oferta cat de cat buna. Mi s-a intamplat sa fiu chemata la vizionare la acelasi apartament de 2 firme diferite, si diferenta intre preturile pe care le-au zis era de 2000 euro ...este o enigma pt mine cum de era diferenta asa mare (sa fie asta comisionul...e mai mare de 3% totusi)

Irina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns klato spune:

Din pacate agentiile au monopolizat piata. Si noi suntem in cautarea unui apartament si incercam sa eliminam agentiile din schema, fiindca nu vreau sa le dau 100 milioane comision pentru 5 minute cat imi arata un apartament.

Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca in multe cazuri ei maresc pretul apartamentului, se lauda cu exclusivitate, dar nici vorba de asa-ceva.

Ce incercam noi: anunturi tiparite in zonele/blocurile care ne intereseaza. Dezavantaj: agentiile din zona vor face "disparute" anunturile, le rup, le arunca, etc... Alt dezavantaj: proprietarii sunt mai degraba dispusi sa vanda prin agentii fiindca acestia le dau o iluzie de securitate. Cum afla agentiile de apartamentele scoase la vanzare? Simplu, sunt mana in mana cu administratorii de bloc... Deci...iarasi o idee: mergeti sa vorbiti cu administratorii de bloc. Ei stiu tot ce misca! Evident, trebuie sa mergeti cu ceva la ei, dar mai putin decat la agentie..

Ce am zis mai sus necesita timp si rabdare. Si inca ceva: atunci cand gasiti apartamentul ideal, asigurati-va un avocat care sa verifice toate actele, nu va bazati doar pe notar, notarul nu merge pe teren sa verifice situatia exacta... Si-apoi miscati-va repede cu cumparatul, pana nu intra agentiile pe fir.

Mult noroc in cautare!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Anunturile de pe strada nu mi se par foarte ok - niciunul nu are mentionata data afisarii
Poti sa te iei numai dupa aspect - daca e plouat, jerpelit....

La agentii, daca nu spui cat esti dispus sa platesti, ti le prezinta pe cele mai scumpe oricum...

Nu stiu daca un 'pret de zona' se poate afla usor. In bloc la mine (sect2) - s-a vandut luna tecuta un 3 camere la 9/10 cu 43 de mii, si in blocul de alaturi, absolut identic blocul, 2 camere dar la 3/10 cu 63 de mii. Ceea ce mi se pare aberanta diferenta. Cel de-al doilea nu era un apartament modernizat. Cine s-a mutat tocmai si-a montat termopan... Deci...

Anca si papusica Eliza (26.august.03)
Eliza

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns printze spune:

Noi ne-am cumparat o garsoniera fara intermediari. Si la un pret foarte bun (am negociat direct cu vanzatorul). Am avut noroc ca in aceiasi zona locuiesc parintii, am dat zvon sa se intereseze daca apare ceva si in 2 saptamani eram deja proprietari.
Oamenii au pus afis in geamuri, la cateva ore de la aparitia acestui afis am fost acolo, ne-am intalnit cu proprietarul, am negociat, si a nostra a fost. Intr-o zi am si facut actele (avea totul in ordine - inclusiv intabularea - si la acest aspect am fost foarte norocosi)
Deci e foarte bine daca procedati la fel. Sau va mai puteti interesa la asociatiile de proprietari, de obicei vanzatorii contacteaza si administratorii. Si mai economisiti niste bani, evitand comisionul agentiilor.
Bafta la cautari!

printze

Mergi la inceput