BANCA sigura-CREDIT ipotecar
Raspunsuri - Pagina 22
irinaelena spune:
Cand faceti precontractul, stabiliti un timp cat puteti de mare pana la semnarea actului de vanzare, pentru ca nu stii niciodata cat se poate intarzia.
Ati intrebat daca are cadastru si intabulare? Asta o sa va ceara la banca, plus toate actele apartamentului. Daca nu are cadastru, interesati-va cat dureaza pana se face, mai adaugati o luna si ala sa fie termenul pana la vanzare-cumparare
Irina
irinabobe spune:
+ extras de carte funciara de informare va va trebui la notarit si pt siguranta voastra cereti si un fiscal sa nu aveti surprize mai tarziu.
impreuna spune:
Pai astia de la banca au zis doar de CF, ca e apart., nimic altceva.
CF nu tine loc de cadastru? Stiam ca ala trebuie doar in cazul terenurilor...
Sunt in ceata totala
Fla (sotie si mamica fericita)
irinaelena spune:
E ciudat ca nu v-au cerut cadastru, asta e obligatoriu la orice vanzare. Daca nu va trebuie acum, va trebuie sigur la intocmirea actului de vanzare-cumparare.
Extrasul de carte funciara este necesar pentru a dovedi ca acel apartament nu are ipoteca, sau nu e "promis" altcuiva, sau nu e al altcuiva , sau nu are probleme judecatoresti, etc.... cu alte cuvinte, arata ca e "curat". Si nu, nu tine loc de cadastru!
Dosarul cadastral curpinde mai multe acte: o schita a apartamentului cu suprafata fiecarei camere, o schita a locului unde e amplasat blocul...si restul nu mai stiu ce sunt.
Certificatul fiscal ne-a fost cerut la intocmirea actului de vanzare-cumparare, si dovedeste ca proprietarii actuali si-au platit toate taxele si impozitele. In cazul nostru, a adus si adeverinta de la asociatia de locatari, cum ca e la zi cu intretinerea, ultima chitanta de la Electrica, dovada ca a desfiintat postul telefonic....cam atat cred
Dar toate astea sunt necesare in momentul semnarii actului de v-c. Ca unele sunt valabile doar cateva zile.
Irina
irinabobe spune:
extraele si certif fiscal trebuiesc in ziua incheierii contractului dar eu am zis sa ceri de pe acum ca sa nu fi ceva surprize (cum am patit eu), si sa te trezesti in ziua in care ai programare la notariat ca nu le-ai putut scoate sau sunt probleme pe care nu mai ai timp sa le rezolvi. era ca sa zic o asigurare pt tine ca e totul ok. si chiar daca e ap trebuiesc ambele si cadastru + intabulare.
impreuna spune:
Sa vedem dc am inteles bine:) Deci trebuie asa:
- extras CF
- dosar cadastru + intabulare?
- certificat fiscal
- adeverinta de la administratie + utilitati
Cel mai mult dureaza pana se obtine cadastrul?
De acte nu se ocupa notarul? Sau cel putin de majoritatea? El ce rol are, doar semnaturi si atat?
Antecontractul ce ar trebui sa contina? Avand in vedere ca precontractul il vom face pe suma de 25% din valoarea apart. care constituie la banca dovada avansului... si banii astia urmeaza sa ii primim. M-am gandit ca acum ca sa il "rezervam" ajung vre-o 3.000 euro..?
irinabobe spune:
fla eu am dat avans doar 500 E (bine eu sunt ma panicoasa de fel si nu am vrut sa ma trezesc cu surprize), iar restul avansului l-am dat in fata notarului in ziua incheierii contractului de vanz-cump (vezi cum agreeaza banca, unele cer dovada avansului deci ii dai vanzatorului sau depui la ele in cont, iar alte banci nu iti cer dovada avansului iti dau doar diferenta de 75%).
- notarul la mine s-a ocupat doar de obtinerea extrasului de carte funciara si de intabularea si ipoteca imobilului dupa ce am incheiat contractul. deci certif fiscal va trebui obtinut de vanz si e valabil cam 3 zile din cate stiu eu.
- sa inteleg ca vanz nu au cadastrul facut? asta dureaza cel mai mult. intabularea dureaza cam 3 zile... deci nesemnificativ.
- pune o perioada cat mai lunga in antecontract si pune-i sa specifice in antecontract pe propria raspundre ca nu au nici un litigiu ref la apartament, revendicari, etc
-in rest daca mi-a scapat ceva intreaba-ma. in rest multa bafta!
Gaby spune:
Buna fetelor,
Eu aseara am aflat ca babuta si-a gasit ap....si ca se muta pana la 1 , plus ca m-a invitat sa-mi aleg cate carti vreau din colectia sa, e o baButa de treaba, chiar daca ma panicasem!
FLA, exPerienta cu actele nu am si nu ma pricep, eu nu m-am ocupat de nimik, banca a tinut permanent legatura cu agentia cu care babuta a lucrat, eu numai m-am dus sa semnez actele. Acolo era si un agent de la Alliantz, pe care nu l-am vazur la fata- cineva din banca ne-a adus polita pe care am semnato si in timp ce semnam ii intindeam mana dreapta cu banii
Apoi a venit avocatul...iam dat restul de bani doamnei, am semnat pe rand toti, vai de mine ce multe acte, am platit avocatul si am plecat.
Despre AVANS: noi am platit 3.000 de euro la notar, DAR nu este musai, daca se face in agentia imobiliAra,...noi nu am stiut si cand ne-au chemat sa dam atatia bani, ne-am panicat si am refuzatpana a doua zi.
Toate actele amintite aici iti trebuiesc in ziua semnarii, altfel ...se amana, normal.
Succes! sa-ti vad poza pe mess - in casa TA!
irinaelena spune:
Poate am inteles eu gresit mesajul tau Fla, dar vreau sa mentionez ca antecontract = precontract. Noi am dat avans 1500 EUR, ca ne-a fost frica sa dam 25% vanzatoarei, chiar daca acolo am scris ca daca se razgandeste ne da dublu, sau o dam in judecata
Ce intelegi tu prin a-l "rezerva" ? Sa nu cumva sa dati 3000 fara sa faceti un act la notariat! Se face un singur precontract = antecontract, prin care dai un avans stabilit de comun acord si se stabileste clar ce se intampla daca una din parti se razgandeste.
Toate actele de mai jos trebuie sa le obtina proprietarul, cu ajutorul unui notar, bineinteles, acolo unde e cazul. De ex certificatul fiscal se ia de la Administratia financiara, deci nu are treaba cu notariatul.
Cand am vandut noi garsoniera, nu avea intabulare, si a durat cam 2 saptamani pana am avut-o... stiam ca la urgenta se face in 3 zile, dar costa mult
Irina
impreuna spune:
Problema e ca la noi banca cere precontractul (anteocntractul) din care sa reiese ca am platit avansul de 25%. De asta intreb cum sa facem pt ca noi inca nu avem banii, banca ni da abia saptamana viitoare si nu vrem nici sa pierdem apartamentul...
Atunci ce solutie am avea azi? Ca pt a fi siguri ca nu se razgandesc vrem sa le dam un avans cat de mic in baza unui act (contract).
Atunci facem 2 precontracte? Sau cum? Ca habar n-am cum se procedeaza...