Limba turca
Raspunsuri - Pagina 2
nadyana spune:
Buna fetelor!Am si eu o rugaminte la voi referitor la lb. turca.Am inceput acum cativa ani sa invat singurica aceasta limba din simplu motiv ca imi placea.La inceput am vrut sa stiu oar cateva cuvinte uzuale,dar m-am trezit ca stiam chiar binisor sa vorbesc,in sensul ca stiam sa exprim si intelegeam cam tot.Asa am ajuns sa merg la Ministerul Culturii si am dat examen pt. traducator autorizat de limba turca.Dar..am luat doar nota 4 din 7 cat trebuia sa iau minim.Si asta la proba de turca-romana,ca despre romana-turca..nu am facut mai nimic.Apoi am mai fost odata,dar rezultatul a fost mai nemultumitor.Precizez ca nici pt. unul din examene nu am pus deloc mina pe carte ci m-am dus cu ceea ce stiam eu de la tv si din gidul de conversatie.Acolo ai voie cu dictionarul.
Anul acesta,pe 1 ianuarie, m-am gandit din nou sa reincep sa reinvat si de aceasta data vreau sa iau in serios.Asa ca vreau sa va rog si pe voi,daca ati dat vreuna in voi acest examen,sau daca stiti cum as putea face rost de un dictionar mai complex,va rog sa-mi spuneti.Sau daca aveti idee ce materiale mi-ar trebui si de unde as putea procura aceste materiale.Ce pot sa spun este ca, la emisiunile si la filme inteleg aproape totul,dar cand vine vb despre stiri,adica,chiar acele cuvinte cae sunt date la examen..nu inteleg mare lucru
Eu am dat specializarea stiinte juridice.Iti da un text pe care tu tr sa-l traduci.Va rog sa ma ajutati daca aveti idee de unde si ce fel de materiale ar tr sa procur,pt ca nu iti spune nimeni nimic ci pur si simplu mergi la examen..
Va multumesc mult fetelor dragi!
Alex2 spune:
Am comandat pe net cartea "Sa invatam rapid limba turca", daca doresti detalii cere-mi pe PM (cred ca nu e voie sa spun mai multe in direct) si a fost destul de usor, ptr ca odata ce intelegi gramatica, formarea cuvintelor, totul capata alt sens, decat daca e sa memorezi frazele uzuale. Xxista si Ghid de conversatie (pe asta l-am folosit eu initial) insa e cu totul altceva sa stii sa folosesti cuvintele in fraze.
Eu am invatat-o ptr ca ador Turcia si limba mi s-a parut tare melodioasa.
Alexandru
Am risipit timpul sau timpul m-a risipit pe mine?Daca am ochii deschisi de ce pasesc in intuneric?M-am contopit cu el si m-am pierdut in abisul gandurilor infinite.Stiu ca nu stiu nimic si nici macar asta nu stiu.Cand voi inceta sa exist am o armata de ingeri in suflet si una de demoni in sange.Si totusi,sunt doar o fiinta asteptand...
matildasep spune:
Bravo, nadyana, pt. ambitia care o ai, adica sa devii translator. Sotul meu e turc, casatoriti de 5 ani, si nici acum n-am fost in stare sa invat limba, adica sa pot face o conversatie, si asta numai pt. ca vorbim in engleza. Mai mult, am facut un curs de 3 luni, si a fost simplu, de invatat, dar acasa, iar vb. in engleza, si acum sunt in faza ca inteleg aproape tot, daca nu se vorbeste repede, dar nu pot vorbi.
Citind ce ai scris, parca imi vine si mie sa ma apuc serios de turca, mai ales ca s-ar putea sa ne mutam in Turcia.
Cat despre materiale, cred ca din Turcia poti lua ce vrei. Acum vreo 2 ani, mi-am luat un dictionar de buzunar din Istanbul, si este chiar bun. Cauta pe google.tr cuvantul kitap, si poti afla la ce librarii in istanbul, de ex. , se pot gasi despre stiinte juridice.
tlaura spune:
quote:
Originally posted by Alex2
Am comandat pe net cartea "Sa invatam rapid limba turca", daca doresti detalii cere-mi pe PM (cred ca nu e voie sa spun mai multe in direct) si a fost destul de usor, ptr ca odata ce intelegi gramatica, formarea cuvintelor, totul capata alt sens, decat daca e sa memorezi frazele uzuale. Xxista si Ghid de conversatie (pe asta l-am folosit eu initial) insa e cu totul altceva sa stii sa folosesti cuvintele in fraze.
Eu am invatat-o ptr ca ador Turcia si limba mi s-a parut tare melodioasa.
Alexandru
Am risipit timpul sau timpul m-a risipit pe mine?Daca am ochii deschisi de ce pasesc in intuneric?M-am contopit cu el si m-am pierdut in abisul gandurilor infinite.Stiu ca nu stiu nimic si nici macar asta nu stiu.Cand voi inceta sa exist am o armata de ingeri in suflet si una de demoni in sange.Si totusi,sunt doar o fiinta asteptand...
Si tu chiar stii turceste? Caci eu sunt de 1 an si jumatate aici, dar in afara de cateva cuvinte pe care le folosesc la cumparaturi (cat costa si reduceri) plus cateva formule de salut, nu am invatat nimic.
Nu imi place limba si cred ca de aceea creierul meu refuza sa retina ceva!
www.imagestation.com/album/?id=4287441075&code=8712142&mode=invite" target="_blank">Poze
nadyana spune:
quote:
Originally posted by matildasep
Bravo, nadyana, pt. ambitia care o ai, adica sa devii translator. Sotul meu e turc, casatoriti de 5 ani, si nici acum n-am fost in stare sa invat limba, adica sa pot face o conversatie, si asta numai pt. ca vorbim in engleza. Mai mult, am facut un curs de 3 luni, si a fost simplu, de invatat, dar acasa, iar vb. in engleza, si acum sunt in faza ca inteleg aproape tot, daca nu se vorbeste repede, dar nu pot vorbi.
Citind ce ai scris, parca imi vine si mie sa ma apuc serios de turca, mai ales ca s-ar putea sa ne mutam in Turcia.
Cat despre materiale, cred ca din Turcia poti lua ce vrei. Acum vreo 2 ani, mi-am luat un dictionar de buzunar din Istanbul, si este chiar bun. Cauta pe google.tr cuvantul kitap, si poti afla la ce librarii in istanbul, de ex. , se pot gasi despre stiinte juridice.
Merci Matilda!Am sa incerc si la universitate in bucuresti poate au niste carti.Imi trebuie un dictionar f complex, unul cu multe cuvinte.Chiar te rog daca vezi ceva prin librarii sa-mi spui si mie.
Eu stiu de acum sa vb.binisor.Inteleg aproape tot la filme,mai greu este cu stirile si unele emisiuni,unde nu prea inteleg.Chiar nu stiu de ce, dar sunt unele emisiuni(de ex. cele de moda, cumparaturi, muzica)unde inteleg aproape tot.Si sunt altele de politica,etc. si stiri unde nu inteleg aproape nimic.In rest ma fac inteleasa cu usurinta.oar ca la examen nu te pune sa traduci cuvinte f usoare..Mai sunt si formule care exista in orice limba si care tr invatate ca atare si nu pot fi traduse exact,tr. sa le inveti asa cum sunt.Este greu ca nu am cu cine vorbi.Nici mie la inceput nu mi-a placut deloc, dar acum chiar imi place..
Va rog fetelor daca aflati de unde as putea face rost de carti,sa-mi spuneti si mie