"Omul recent" de H. Patapievici
A citit cineva carte asta ? eu de abia am inceput-o si taaaareee imi mai place !!
Cateva fragmente care mi-au placut:
"Concluzia criticii mele este ca nu modernitatea este rea, rea este transformarea ei intr-un orizont lipsit de alternativa al vietii noastre.
Alternative la modernitate nu mai pot fi azi nici Traditia, nici Evul Mediu, nici l'Ancien Regime-nici, fireste, cine stie ce New Age.
In continuare el spune ca alternativele la modernitate sunt "idealurile de totdeauna ale vietii pure si simple: curatenia sufletului, arsura pacatului, setea de aequanimitas, discernamantul binelui si discriminarea raului, deosebirea ticalosiei de noblete si pretuirea fara invidie a lucrurilor inalte, speranta in viata de dupa moarte, ierarhia starilor, gandurilor si emotilor, viata in acord cu prezenta vie a lui Dumnezeu, simplitatea vietii firesti."
Si din alt capitol:
"Dreptul la fericire ! Toata lumea il exalta si il proclama. Insa, in aceasta proclamatie cu valoare normativa, este omul altceva decat suma satisfactiilor sale materiale ? Obtinute in materie, cu ajutorul materiei, avand drept motor si scop setea nemasurata de materie ?Si apoi:
"Altfel spus, proclamand scopuri (fericirea) care sunt negate de premisele sale cele mai adanci (Dumnezeu nu exista), modernitatea nu poate oferi omului decat un simulacru de fericire, un indemn gol, o invitatie obligatorie la ghiftuiala- ca unic continut imaginabil (si realizabil) al fericirii."
Aici nu pot fi in totalitate de acord cu el, pentru ca sunt destui oameni moderni, care isi gasesc (si pretuiesc) fericirea obtinuta pe cale spirituala (prin arta, cultura; fara a fi neaparat credinciosi !!) si nu o vad neaparat ca 'o invitatie obligatorie la ghiftuiala".
Si apoi eu cred ca, oricare ar fi natura ei, spirituala sau doar pur materiala, nu atingerea fericirii trebuie sa fie 'tzelul nostru suprem' pe acest pamint.
Astept cu interes si parerile voastre !
_________________________
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)
Raspunsuri
copiloi spune:
Draga Elena,
ma bucura subiectul tau, pentru ca HRP este preferatul meu. "Cu el" am crescut, ca sa zic asa. L-am descoperit in liceu si de atunci il citesc cu creionul in mana.
Am citit "Omul recent" (acum vreo 2 ani), dar, trebuie sa recunosc, ca nu din scoarta in scoarta. Pe alocuri mi s-a parut cartea prea "politizata", ceea ce nu mi-a starnit interesul la acel moment.
Din pacate, nu am cartea la mine,in Germania, dar am alta carte, si anume "Discernamantul modernizarii". Include 7 conferinte despre situatia de fapt, adica despre omul recent.
Din pacate, nu am timp pentru mai multe impresii (sunt in sesiune), dar am sa postez si eu niste citate, pe care le aveam insemnate:
Definitia pe care v-o propun pentru faptul de a fi modern este urnatoarea: este modern omul pentru care faptul de a fi modern constituie in sine o valoare, complet independent de orice continut. Un non-modern nu va accepta niciodata valoarea pe care i-o propui pana nu te va intreba: "Ce continut anume are aceasta valoare?". Un modern va spune:"Dar e ultima realizare! E cea mai buna! TREBUIE s-o adoptam!"
De ce TREBUIE? E secretul modernului si piatra de poticnire a celui care refuza sa ia lucrurile de-a gata.
Puterea, adica posesia si administrarea ei discretionara, iata marea ispita a modernitatii, veritabilul ei exces. Pe scurt, ceea ce a reusit sa distruga setea de putere a rfost discernamantul. Daca oamenii ar mai fi avut discernamant, nu ar fi vazut niciodata in nazism ori in comunism o speranta. Dar ei au fost total orbiti de ocazia, pe care aceste aberatii au oferit-o, de a organiza si exercita in chip nelimitat puterea.
Gradul de civilizatie a unei societati este direct proportional cu nivelul de cultura generala a oamenilor care o compun.
Civilizatia a carei cultura este doar o cultura generala este una imatura si condamnata sa fie de mana a doua. Altfel spus, paradoxal exprimat, daca nu ai cultura generala esti incult, daca ai doar cultura generala esti o persoana de mana a doua.
Alina
In der Ruhe liegt die Kraft! - In calm sta puterea!
DARAEL spune:
quote:
Originally posted by copiloi
.....Altfel spus, paradoxal exprimat, daca nu ai cultura generala esti incult, daca ai doar cultura generala esti o persoana de mana a doua
Tocmai am aflat ca trebuie sa multumesc domnului H. Patapievici......
Eu recunosc ca nu am decat putina cultura generala, deci sunt o „persoana de mana a doua”...... sau, fiind putina cultura mea generala, oi fi „incult” ?
Ce conteaza ?
Atat cat exista persoane „de mana intai” – banuiesc ca domnul H. Patapievici se considera asa ceva.... mai am o speranta
Oare de ce se considera unii intotdeauna buricul pamantului ?
E o intrebare retorica pe care o pun si eu privind la gunoierul din spatele blocului care strange dupa noi de doua ori pe saptamana, uitand sa-si dea cu caramida in piept pentru ceea ce face.... oare el stie ca este „persoana de mana a doua” ?
O pentru gunoierul meu, care poate fi sau nu o persoana „inculta”, dar sigur este un om de la care eu ma straduiesc sa invat smerenia ........
PS> Cred ca acest subiect merita mutat la zona artelor - parerea mea !
Adrian
www.geocities.com/dara2el/" target="_blank">My page + 6 tehnici in asteptarea lui BB mic
Elena spune:
quote:
Pe alocuri mi s-a parut cartea prea "politizata", ceea ce nu mi-a starnit interesul la acel moment.
Alina, ai dreptate cu "politizarea" ! zilele astea am citit mai mult din ea si...m-a cam dezumflat. Inceputul parea foarte promitator, dar dupa aiaaa....cam multa politica si filozofie dupa gustul mieu ( stiu, n-ar trebui sa ma plang ca asta e specialitatea lui, dar nush de ce speram ca voi gasi acolo altceva)....
Oricum si io tot cu creionu' in mina o citesc si am mai gasit cateva lucrui faine...daca mai am timp o sa le scriu.
quote:
Din pacate, nu am timp pentru mai multe impresii (sunt in sesiune)
Succes la examene !
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)