Buna tuturor!
Ieri a avut loc in Ploiesti tarnosirea Bisericii "Inaltarea Domnului si Sfantul Mina", eveniment pt care au fost aduse moastele Sfantului Simeon.
A fost un puhoi de lume, un fel de pelerinaj pana in altar, in goana deorece coada se intindea pe mai bine de 100 de m. Am fost si eu cu bebele (care nu a vrut sa sarute nici o icoana) si care se zbatea de mama focului in bratele mele in toate cele 15 kile ale lui.
Totul s-a desfasurat intr-o asa viteza, ca nici pana acum nu stiu sigur semnificatia evenimentului. La plecare ni s-a dat un pliculet cu tarnoseala. Nici asta nu stiu ce este. Ma puteti lumina si pe mine?
Daniella, mama lu' Alexis
TÂRNOSÍRE, târnosiri, s.f. Acțiunea de a târnosi și rezultatul ei; ritual de inaugurare, de sfințire a unei biserici; târnoseală (1). V. târnosi.
Trimis de LauraGellner, 25/06/2004. Sursa: DEX '98
TÂRNOSEÁLĂ, târnoseli, s.f. 1. Târnosire. 2. Tămâie sau altă substanță aromată folosită în ritualul bisericesc. Târnosi + suf. -eală.
Trimis de LauraGellner, 25/06/2004. Sursa: DEX '98
"tarnoseala este o bucatica de panza imbibata in ceara topita luata de la sfintirea unei biserici..(....)---
Cum si cand se foloseste tarnoseala?
Tarnoseala este o bucatica de panza imbibata in ceara topita luata de la sfintirea unei biserici. Se aprinde o lumanare, se fac rugaciuni in casa bantuita de duhuri necurate, se aprinde apoi acea panza sfintita si se face cruce cu ea arzand la tocurile de la usi si ferestre si se merge in toate camerele. Se pot afuma si hainele pe care le poarta. Este mai bine (dar nu obligatoriu) sa se faca acestea miercurea si vinerea in post."
Cam asta e tot ce stiu si eu... si ce-am gasit pe net.. Mi-aduc aminte ca mi-a adus si mama o bucatica de tarnoseala luata cu ocazia sfintirii unei biserici spunandu-mi sa o pastrez cu grija "...ca e tarnoseala"?!..