Procedura adoptiei

Procedura adoptiei | Autor: RaluD

Link direct la acest mesaj

Buna, fetelor. Nu stiu pe cine sa intreb, cred ca voi sunteti cele mai potrivite.
Care este procedura adoptiei in Romania? Ce trebuie sa faca o familie tanara dupa ce obtine atestatul? Trebuie neaparat sa adopte un bb din acelasi oras? Cam cat dureaza pana ies actele definitive?
Presupun ca nu te poti duce la DPC cu un copilas in brate si sa spui: pe asta il vreau, parintii naturali sunt de acord.
Multumesc pentru sfaturi si informatii!

Raluca, Emi cea scumpica si bebelusa Ina

Ajutati-l pe Andrei sa traiasca!
http://83.103.236.3/Andrei/index.htm

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns aissa spune:

Buna Ralu. Te asteptam la "M-am hotarat adoptie" si acolo vei gasi un gruuup mare de aspirante si mamici.
Pe scurt (detalii iti vor da si alte fete):
- primul drum il faceti la DPC de care apartineti si cereti lista de acte necesare pentru atestat. In mare cam toti vor acelasi lucru (au postat fetele cred ca la legislatie o lista) dar exista si diferente.
- poti adopta de oriunde din tara
- actele dureaza. Punct. Depinde de la caz la caz. Luni in cel mai fericit caz.
- nu poti merge cu un copil la modul la care spui....hmmm e de discutat. Cred ca doar la adoptie in familie (adica de exemplu sa iei de la sora ta un copil....caz ipotetic). Asa...poti gasi un copil abandonat in spital, intrebi DPC de care apartine copilul ce statut are, daca poate deveni adoptabil....si in functie de asta sunt niste proceduri...
Oricum...SUCCES! Vei primi aici multe sfaturi! Drum bun spre mamici.

Edit: acum ti-am vazut semnatura, scuze daca am facut o gafa, am crezut ca e vorba de tine, dar s-ar putea sa fii inteles gresit. Oricum...ca tu vrei sa adopti sau oricine altcineva, datele sunt aceleasi, urarea mea ramane.

Cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina_g spune:

Draga mea, asa cum a spus si Aissa, te asteptam la 'm-am hotarat... adoptie" pe tine sau prietena ta care vrea sa stie.
Poti adopta de oriunde din tara. Daca gasesti un bb abandonat, te duci la DPC e unde apartine spitalul sau locul unde l-ai gasit si ceri informatii despre el sau ea.
Abia dupa ce afli informatii si stii daca mama a dat decl, sau rudele, sau in fine, care e sit lui,poti purcede mai departe.
daca acel copil simti ca e al tau, te duci la DPC si faci cerere de vizitare a aceluiu copil.
Din acel moment, ai exclusivitate la acel copil.
In functie de cum vrea DPC, poti lua copilul acasa pina devine adoptabil, sau sta la maternali.
Depinde foarte mult de la caz la caz.
Un proces de adoptie dureaza de la cateva luni la ani.
Asa ca tb sa te innarmezi cu multa , multa rabdare si sa ai mare incredere in Dumnezeu.
Sa nu te lasi doborata de greutati si sa nu renunti.
Bafta tie sau prietenei tale care vrea sa adopte.
Oricum, te asteptam "dincolo"

Irina si Mihai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns RaluD spune:

Multumesc mult, fetelor!
Va citesc, de-aia m-am hotarat sa va scriu.
Sunteti niste oameni deosebiti si aveti copilasi deosebiti.
Intrebarea era pentru o prietena care nu are deocamdata acces la forum si care vrea sa adopte un bblush.
O sa-i printez mesajele voastre.
Multumesc inca o data.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns galinarodica spune:

In mare s-a spus ce e de spus, dar...exista situatii in care familia vrea sa-l dea spre adoptie cuiva anume (din varii motive, liaceana sau studenta care a gresit familie de conditie bune nu se face sa apara cu copil din flori etc). Atunci mama iese din spital si il da familiei cu pricina (direct sau printr-o cunostinta comuna etc)Intre timp familia care adopta isi ia atestatul si dupa mama se duce la DPC de care apartine si declara ca-l da spre adoptie familiei cutare ma rog e ceva mai complicat, dar si mai simplu intr-un anume fel. daca e cazul in acest fel trimite-mi un e-mail sau un PM si-ti dau mai multe detalii. Pt atestat pe prima pagina de la legislatie ai toate actele necesare, sunt actualizate acum 2 saptamani.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by galinarodica

In mare s-a spus ce e de spus, dar...exista situatii in care familia vrea sa-l dea spre adoptie cuiva anume (din varii motive, liaceana sau studenta care a gresit familie de conditie bune nu se face sa apara cu copil din flori etc). Atunci mama iese din spital si il da familiei cu pricina (direct sau printr-o cunostinta comuna etc)Intre timp familia care adopta isi ia atestatul si dupa mama se duce la DPC de care apartine si declara ca-l da spre adoptie familiei cutare ma rog e ceva mai complicat, dar si mai simplu intr-un anume fel. daca e cazul in acest fel trimite-mi un e-mail sau un PM si-ti dau mai multe detalii.

Nu te supara dar ce spui tu aici e ILEGAL. Cred ca menirea acestor subiecte e sa dam sfaturi si sa explicam ce se poate face in conformitate cu legile.
Si nu ar fi prima data cand cuvintele tale pot face rau, forumul e citit, asa cum stii, de cei din DPC asa ca orice idee dai tu aici e preluata de ei si investigatiile se fac si mai la sange.
E nevoie sa iti spun ca masura cu inchiderea maternitatilor, interzicerea accesului a venit (si ca) urmare demersului tau si a acelui memoriu care mai rau a facut decat sa rezolve?
Cristina

Mergi la inceput

Aissa, o pentru tine.
Nici eu nu puteam scrie mai bine. Sunt intru totul de acord cu tine , Aissa.
Unele, ar trebui sa mai si gindeasca, sa treaca prin filtru propriu inainte de a scrie ceva.
Noi toate vrem sa facem totul conformu legii ca sa nu avem probleme mai tirziu si tu, Galina, ne inveti la ilegalitati.
Daca vrei sa faci ilegalitati, fa-le singura cu cine vrei (insa nu cu noi) si nu mai scrie asa ceva pe forum. Exista mess, mail petnru ilegalitatile tale.

Inca o data , Aissa, un pentru tot.
Un pupic pentru toate mamicile si bebicii

PS: Initial nu am vrut sa scriu insa am gasit pe net articolul asa ca oricine are acces la net, poate citi.
Citeste Galina si te minuneaza:

Din informatiile primite , astfel de cazuri implicand nou-nascuti au fost peste tot in tara, dar ele sunt mai frecvente in marile orase, a spus seful ORA. Sunt situatii in care tatal adoptiv recunoaste minorul ca si cand ar fi tatal biologic, in acest caz doar sotia fiind cea care trebuie sa adopte. Astfel, "cand sotia se bucura ca sotul i-a facut un copil cu o alta femeie si il adopta", e imposibil sa nu existe suspiciuni, a mai declarat Theodora Bertzi. In opinia sa, astfel de situatii vor putea fi evitate numai daca legislatia va fi corect aplicata, iar acest lucru va fi posibil doar daca vigilenta sefilor de sectie din maternitati, a directorilor de spitale si a politiei va creste, iar directiile de asistenta sociala si protectia copilului vor lucra mai repede. In acest sens, saptamana viitoare, conducerea ORA se va intalni cu directorii de maternitati si cu sefii directiilor de protectia copilului din Capitala. (C.S.)

Irina si Mihai

Mergi la inceput

Ma rog la Dumnezeu ca acest forum sa redevina ce a fost la inceput atunci cind toate fetele au inceput procesul de adoptie si sa nu mai avem parte de lucruri neplacute asa cum se intimpla acum.
Lasa un gust amar (cel putin pentru mine).
Va pupic pe toate

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns RaluD spune:

Fetelor, eu nu ma pricep, chiar este ilegal ce a spus Galina?
De ce sunteti suparate pe ea?
Sper ca nu am creat necazuri cu intrebarea mea...
tuturor.

Mergi la inceput

Nu Raluca, nu ai creat necazuri stai linistita.
Si da, ce a spus Galina este ilegal. Nu se prevede asa ceva in legea adoptiilor din Romania. Ca se practica e altceva, dar noi aici vrem sa dam sfaturi numai sub acoperirea legii pentru a nu mai exista cazuri de parinti care aud de la DPC chestii de genul: "daca mai scrieti pe forum va iau copilul" sau altele....
Multe DPC-uri stiu de acest forum si ne au cumva sub lupa. Iar prin ceea ce noi scriem putem crea necazuri viitorilor parinti. Asa ca vrem sa fim mai presus de orice suspiciune si sa ramanem in limita legii cu sfaturile. Iar pentru alte sugestii mai mult sau mai putin ortodoxe sa nu folosim forumul care este public.

Cristina

Mergi la inceput

Ralu, tu nu ai nici o vina. Stai linistita.
Te dulce si subscriu la ce a zis Aissa. Eu lucrez in acest moment cu 2 DPC-uri si amindoua stiu de acest forum si ne tin sub observatie pe noi (noi cele care scriem)

Aveti grija de voi si de puiutii vostri.
Inca o data, ma rog ca acest forum sa fie ceva frumos, sa ne determine pe noi mamicile sau viitoarele mamici sa dorim sa adoptam.
Eu cind m-am apucat de adoptie, am fost cucerita de toate fetele de pe forum si tor ce se scria.
Acum, eu personal, cred ca m-as gindi de doua ori inainte, din cauza gustului amar pe care il lasa unele fete.
Nu va suparati pe mine insa in acest moment asta simt.

toturor

Irina si Mihai

Mergi la inceput