Fursecuri si alte dulciuri mici
Raspunsuri - Pagina 8
akella spune:
Prajitura cu ananas
Ingrediente: 1 portocala, 250 g unt moale, 150 g zahar, 1 plic zahar vanilinat, 5 oua, 500 g faina, 1 plic praf de copt, 150 ml lapte, 1 cons. ananas (850 ml), 250 g zmeura, 3 lg. dulceata de caise, 2-3 lg. zahar pudra
Se preincalzeste cuptorul (175°). Se spala portocala si se rade coaja. Se bate spuma untul cu zaharul si se adauga zaharul vanilinat si coaja de portocala. Se pun, treptat, ouale, apoi faina cernuta cu praf de copt si se alterneaza cu laptele.
Se aseaza aluatul intr-o tava unsa, se netezeste si se pun deasupra feliile de ananas. Se coace cca 30-35 de minute. Se scoate prajitura din tava, se lasa la racit si se orneaza cu zmeura.
Se incalzeste dulceata si se unge prajitura. Dupa ce s-a racit putin, se presara cu zahar pudra.
maimutzica spune:
Multumesc akella! Dar nu ai si reteta unei creme de ciocolata? Vreau sa fac eu una si sa nu mai pun Finetti sau gem...
Unii oameni ar prefera mai degraba sa moara decit sa gindeasca. Si asta si fac ,viata o demonstreaza zilnic !!!
ionela roxana spune:
Akella te rog frumos daca poti si stii desigur as dorii si eu reteta prajiturii alba ca zapada, eu as vrea cu crema de lamaie sa pape si cucuietele; vad ca te pricepi la cooking si m-am gandit ca poate stii si reteta asta; apropo tu daca faci atatea praji. din comert numai cumperi???
multumesc mult!!!
.
http://photos.yahoo.com/nlroxana
akella spune:
ionela roxana - Alba ca zapada
Ingrediente:
Foi: 3 oua, 100 g zahar pudra, 6 lg. ulei, 3 lg. lapte, 1 lingurita rasa praf de copt, 1 varf de cutit sare, 500 g faina
Crema: 500 ml lapte, 2 lg. cu varf faina, 250 g margarina, 275 g zahar pudra, 1 lamaie
Finisare: 3 lg. zahar pudra, 2 plicuri zahar vanilinat
Foile:
Se cerne faina impreuna cu praful de copt si un praf de sare. Intr-un castron se amesteca (cu mixerul) laptele, ouale si zaharul, apoi se adauga si uleiul. Se pune faina, pentru inceput 400 g, si se framanta cu mana. Daca inca se lipeste de maini se tot adauga faina pana incepe sa se ia de pe maini.
Se imparte coca rezultata in trei parti egale, din care rezulta trei foi de marimea tavii de la aragaz. Daca aveti tava mai mica (de exemplu 27 cm × 34 cm), ies patru foi. Se tapeteaza masa cu faina si se intinde foaia cu facaletul. Se unge dosul tavii (tava intoarsa cu fundul in sus) cu unt, margarina sau ulei. Daca aveti pergament, cu atat mai bine: decupati o coala de marimea unui „dos” de tava si o puteti folosi pentru toate foile si nu mai aveti nevoie sa ungeti tava.
Se coc foile una cate una in cuptorul preincalzit, foc mic. O foaie se coace cam in sapte minute; se verifica din doua in doua minute pentru ca se arde foarte usor. Foaia e gata cand devine aurie.
Crema:
Se amesteca intr-o craticioara de 1 litru faina cu laptele. Se amesteca bine, sa nu aiba cocoloase. Ca sa fie mai usor, se poate amesteca faina si cateva linguri de lapte separat, intr-o cana, pana dispar cocoloasele, si apoi se varsa amestecul in restul de lapte. Se pune apoi pe foc mic si se amesteca continuu sa nu se prinda. Dupa ce a inceput sa se ingroase se mai fierbe inca 5 minute. Calda, crema are consistenta laptelui batut. Se lasa la racit.
Intr-un castron se freaca margarina cu zaharul. Se adauga faina si laptele, dar numai dupa ce s-au racit bine (daca puneti amestecul de faina cald peste margarina se va taia). Se amesteca bine. Se da lamaia pe razatoarea pentru coaja, apoi se stoarce sucul; se adauga la compozitie si se amesteca. E nevoie cam de jumatate din coaja si de tot sucul; se gusta si se ajusteaza dupa preferinta. Se imparte in doua parti egale (trei, daca aveti patru foi).
Finisare:
Pe un platou de marimea foii se aseaza prima foaie, jumatate din crema, foaie, celalalta jumatate de crema, foaie. Peste prajitura se aseaza un tocator, iar pe tocator o greutate de 800 g – 1 kg. Se lasa 12 ore (peste noapte) sa se inmoaie foile ca sa se poata taia fara probleme.
Se amesteca zaharul pudra cu zaharul vanilat si se pudreaza deasupra. Se taie in forma de romb.
Cateva sfaturi practice:
La inceput, foile sunt tari si crema pare prea moale. Presati bine prajitura si lasati-o cel putin 12 ore; foile absorb o parte din crema si se inmoaie. Puteti inveli prajitura in folie de plastic inainte sa o puneti la presat.
Daca vreti o prajitura mai inalta, sau daca nu aveti un tocator atat de mare cat foaia, impartiti crema in cinci. Puneti o foaie, doua cincimi de crema, a doua foaie, inca doua cincimi de crema, si a treia foaie. Taiati cu grija prajitura in doua, puneti restul de crema pe una dintre jumatati, si puneti cealalta jumatate deasupra. Lasati 12 ore la presat.
akella spune:
Maimutzica - Crema de ciocolata
Ingrediente: 300 g unt, 300 g zahar pudra, 2 lg./35 g cacao, 5 oua, 200 g ciocolata.
Se freaca bine untul cu zaharul. Ciocolata se rupe bucatele si se pune cu cacaoa pe foc mic, la topit.
Dupa ce s-a frecat bine untul cu zaharul, se adauga cate un galbenus si, dupa fiecare adaugare, se freaca bine cate 5 minute.
Se pune apoi ciocolata racita peste aceasta compozitie si se amesteca bine, pana se incorporeaza toata.
Se adauga albusurile batute spuma tare si se amesteca usor.
akella spune:
Prajitura cu caise I
Ingrediente: 350 g unt, 375 g zahar, 4 oua, 1 plic zahar vanilinat, 2 lingurite praf de copt, 550 g faina, sare, 4 lg. lapte, 1 lingurita scortisoara, 1 kg caise, 50 g migdale macinate, 1 lamaie, 200 g zahar pudra
Se bat spuma, cu mixerul, 250 g zahar cu 250 g unt. Se adauga treptat ouale, zaharul vanilinat, praful de copt, 400 g faina, o priza de sare si laptele. Se amesteca bine, pana se omogenizeaza.
Tava se unge cu unt sau se tapeteaza cu hartie pentru copt. Se pune aluatul, care se netezeste cu un cutit cu lama lata.
Pentru ornamentele de pe prajitura, se amesteca 100 g unt cu 125 g zahar, 1 lingurita scortisoara si 150 g faina. Coca se framanta bine cu mixerul, pana incep sa se desprinda din ea mici firimituri. Se preincalzeste cuptorul (180°).
Caisele se spala, li se scot samburii si se lasa la scurs. Peste coca din tava se presara migdale macinate, apoi se aseaza caisele. Deasupra se pun ornamentele din coca faramitata si, din nou, migdale macinate.
Se da 45 de minute la cuptor, pana cand firimiturile presarate pe caise devin galben-aurii. Daca mai este nevoie sa stea la copt, se aseaza deasupra prajiturii o folie de aluminiu si se mai da la cuptor cca 10 minute. Se scoate tava si se lasa prajitura la racit.
Lamaia se taie in doua si se stoarce sucul, care trebuie amestecat bine cu zaharul pudra. Cu acest sos alb se decoreaza prajitura. Se lasa sosul sa se intareasca, apoi se poate taia prajitura.
ionela roxana spune:
akella multumesc fain ptr. reteta; cand am s-o pun in aplicare am sa pun si poze, dar sa vad cand am s-o realizez, cand ma vor lasa cucuietele; as fi vrut azi, ca de cand m atot gandesc mi s-au c-am lungit urechiusele; cand eram la mama, ea nefiind o devoratoare de praji. si nici sa le pregateasca nu o atrageau, dar singurele lucruri pe care le prepara dulci erau cozonacul, alba ca zapada, cornulete, placinta de branza si gogosi, altceva eu imi incercam creatiile culinare, dand uneori gres, dar acum mi s-a facut asa o pofta nebunaaaaaaa de alba ca zapada
inca o data merci!
.
http://photos.yahoo.com/nlroxana
maimutzica spune:
akella, multumesc mult pentru reteta!
Daca mai ai si alte retete de crema si ai timp sa le scrii eu le astept cu interes.
Unii oameni ar prefera mai degraba sa moara decit sa gindeasca. Si asta si fac ,viata o demonstreaza zilnic !!!
akella spune:
Prajitura cu caise II
Ingrediente: 150 g unt, 175 g zahar, 3 oua, 100 g mac, 125 g alune, 100 g faina, 2 lingurite praf de copt, caise din compot (800 ml)
Se amesteca untul moale cu zaharul si un varf de cutit sare. Se adauga, pe rand, ouale si se omogenizeaza totul. Se adauga macul si alunele macinate. Se integreaza faina cernuta cu praf de copt.
Se toarna aluatul intr-o forma unsa cu unt si se niveleaza. Se aranjeaza circular jumatatile de caise scurse, cu taietura in jos. Se coace la foc potrivit 60 de minute. Se lasa sa se raceasca, apoi se desprinde si se rastoarna pe un platou.
akella spune:
Prajitura caraibiana
Ingrediente: 75 g unt moale, 100 g zahar, 1 plic zahar vanilinat, 1 praf sare, 4 oua, 150 g faina, 1 plic praf de copt, 4 lg. rom, 1 lg. cacao, 14 ciocolate mici cu rom, 200 g glazura de ciocolata, 40 g fulgi de cocos, migdale sau alune macinate
Se bate untul spuma, se adauga zaharul, zaharul vanilinat si sarea, apoi ouale, pe rand. Se cerne faina cu praful de copt si se inglobeaza in aluat, impreuna cu romul. Se adauga si praful de cacao.
Se aseaza coca intr-o forma tapetata cu hartie de copt si se adauga 6 ciocolatele taiate in doua. Se da la cuptor 35-40 de minute, se scoate blatul din forma si se lasa sa se raceasca pe un gratar de bucatarie.
Se incalzeste glazura in bain-marie si se taie restul de ciocolatele pe diagonala. Se toarna glazura peste blat si se netezeste cu un cutit. Se presara imediat pe margine fulgii de cocos si se orneaza cu ciocolatele cu rom.