Fursecuri si alte dulciuri mici
Bezele cu caise
Ingrediente: 2 albusuri, ½ lingurita suc de lamaie, 150 g zahar pudra, esenta de rom, 100 g caise uscate, 80 g alune macinate, 50 g zahar tos, 150 g gem de caise
Cu mixerul, se bate albusul cu suc de lamaie. Se adauga treptat zaharul pudra.
Caisele uscate se taie cubulete si se amesteca impreuna cu alunele, zaharul tos si esenta de rom si se inglobeaza cu atentie in compozitia de bezea.
Se preincalzeste cuptorul (150°). Compozitia de bezea se spriteaza in tavi tapetate cu hartie de copt. Cu coada unei linguri de lemn inmuiate in apa, se fac gropite in fiecare bezea. Se coc cca 20 de minute.
Se scot din cuptor si se lasa sa se racoreasca. Se incalzeste gemul si se umplu gropitele din bezele.
Raspunsuri
akella spune:
Bezele cu fistic
Ingrediente: 120 g fistic curatat, 150 g ciocolata amaruie rasa, esenta de vanilie, 2 albusuri, ½ lingurita suc de lamaie, 150 g zahar pudra, 150 g ciocolata neagra
Se toaca 30 g fistic si se pun deoparte. Restul se macină fin si se amesteca impreuna cu ciocolata rasa si cu esenta de vanilie. Se preincalzeste cuptorul (150°).
Albusul se bate cu suc de lamaie si zahar pudra. Se inglobeaza amestecul de fistic; se spriteaza in forma de cerc pe 2 tavi tapetate cu hartie de copt. Se coc 25 de minute si se lasa sa se raceasca.
Se topeste ciocolata in bain-marie si se plonjeaza inauntru partea inferioara a inelelor de bezea. Se lasa sa se intareasca.
Restul de ciocolata se topeste din nou si se pune intr-o punga de plastic de la care s-a decupat un coltisor. Se fac dare de ciocolata pe inele si se presara fistic.
akella spune:
Bezele cu migdale
Ingrediente: 200 g migdale macinate (sau nuci), 6-8 picaturi esenta de migdale (sau rom), 50 g zahar, 2 albusuri, ½ lingurita suc de lamaie, 180 g zahar pudra
Se amesteca migdalele cu esenta de migdale si cu zahar. Cu mixerul, se bate albusul impreuna cu suc de lamaie si cu 150 g zahar pudra. Se adauga compozitia de migdale si se omogenizeaza. Se preincalzeste cuptorul (150°).
Se tapeteaza o tava cu hartie de copt. Se introduce compozitia de bezele intr-un sprit si se fac rozete distantate pe tava. Se lasa bezelele sa se odihneasca cca 60 de minute.
Se coc cca 30 de minute. Se scot si se lasa sa se raceasca. Se presara cu zahar pudra.
akella spune:
Bezele cu migdale si cafea
Ingrediente: 3 albusuri, sare, 200 g zahar, 200 g migdale macinate, 20 g amidon, 2 lg. cafea instant, ½ lingurita praf de scortisoara, 35 boabe de cafea
Se bat albusurile cu sare si zahar. Se pune deoparte o cantitate mica de bezea. Se amesteca migdalele macinate cu amidonul, cafeaua instant si scortisoara si se inglobeaza in restul de albus.
Compozitia se spriteaza intr-o tava tapetata cu hartie. Se coc 25 de minute (150°); se lasa sa se racoreasca. Se fac deasupra rozete de bezea si se aseaza cate o boaba de cafea. Se lasa sa se usuce.
akella spune:
Biscuiti cu mirodenii si ciocolata
Ingrediente: 250 ml sirop, 65 g zahar, 5 g bicarbonat, 1 lg. rom, 250 g faina, 50 g coaja de portocale glasata si tocata, 100 g migdale nedecojite si tocate, 1 lingurita scortisoara, coriandru, anason, cuisoare, ghimbir, 100 g zahar candel, 3 lg. lapte condensat, 100 g migdale tocate, 150 g ciocolata cu lapte, 150 g ciocolata alba, 40 g unt
Se incalzesc la foc mijlociu siropul si zaharul, dar nu se lasa sa fiarba. Se dizolva bicarbonatul in rom. Se amesteca faina cu coaja de portocala, cu mirodenii si migdale.
Se toarna siropul intr-un castron; se adauga bicarbonatul dizolvat si apoi, treptat, amestecul de faina. Se formeaza un rulou de aluat. Se infasoara in folie si se lasa sa stea la temperatura camerei 3-5 zile.
Se preincalzeste cuptorul (175°). Se inglobeaza in aluat zaharul candel. Se intinde pe planseta tapetata cu faina o foaie groasa de ½ cm. Se decupeaza dreptunghiuri de 3 x 6 cm si se aseaza pe o tava tapetata cu hartie de copt, la distanta de 2 cm unele de altele. Se ung cu lapte condensat si se incrusteaza migdalele tocate. Se coc 20-25 de minute; se lasa sa se raceasca.
Se topesc ciocolatele cu cate 20 g unt. Se glazureaza suprafata biscuitilor si se lasa sa se usuce pe hartie de copt.
akella spune:
Biscuiti cu smantana si migdale
Ingrediente: 6 g bicarbonat, 1 lg. apa de trandafiri, 500 g faina, 250 g zahar, 190 g sirop de capsuni, 250 g unt, 100 g migdale macinate, sucul de la ½ lamaie, 2 plicuri zahar vanilinat, 125 g smantana, 1 praf de sare, 60 g migdale decojite, 6 lg. gem de caise
Se dizolva bicarbonatul in apa de trandafiri. Se aseaza apoi intr-un castron impreuna cu restul de ingrediente. Se framanta aluatul; se formeaza un rulou si se infasoara in folie transparenta; se lasa sa stea 1 zi la temperatura camerei.
Se preincalzeste cuptorul (180°). Se intind foi de aluat groase de 5 mm. Se decupeaza diferite forme din aluat si se aseaza pe o tava tapetata cu hartie de copt. Se aseaza pe fiecare biscuit cate o jumatate de migdala. Se coc 14 minute.
Se scot biscuitii din cuptor. Se incalzeste gemul si se strecoara. Se glaseaza cu el biscuitii. Se lasa sa se racoreasca.
akella spune:
Boccelute cu coacaze si vanilie
Ingrediente: 250 g foi de placinta, 3 lg. lapte, 2 lingurite ulei, 400 g crema de vanilie (instant), 125 g coacaze rosii, 50 g zahar
Se preincalzeste cuptorul (180°). Se taie in patrate foile de placinta. Se ung cu lapte cate 3 astfel de bucatele si se aseaza in forme de briose unse cu ulei. Se coc cca 8 min, se lasa sa se raceasca si se desprind apoi din forme.
Se aseaza crema de vanilie intr-un sprit si se repartizeaza in formele de aluat. Se curata coacazele si se dau in fiert cu zahar si 1 lg. de apa. Se lasa sa se raceasca si se repartizeaza pe boccelute. Se orneaza cu coacaze proaspete si frunze de menta sau fulgi de migdale.
akella spune:
Bombonele Rafaello
Ingrediente: 250 g unt, 250 g zahar pudra, 250 g nuca de cocos rasa
Cca 100 g nuca de cocos se dau deoparte. Restul de ingrediente se omogenizeaza si se dau la rece, sa se intareasca. Se formeaza apoi bilute care se dau prin nuca de cocos.
akella spune:
Bombonele cu rom
Ingrediente: 100 g alune macinate, 120 g fulgi de cocos, 100 g unt sau margarina, 100 g zahar pudra, 1 plic zahar vanilinat, 100 g ciocolata rasa, 4-5 lg. rom
Alunele si fulgii de cocos se coc usor, apoi se lasa la racit. Se freaca untul spuma, se adauga zaharul, zaharul vanilinat, ciocolata si romul. Se pun si alunele si fulgii de cocos si se omogenizeaza. Se formeaza bilute care se tavalesc prin cocos, nuci macinate sau migdale si se dau la rece.
akella spune:
Briose cu fructe confiate
Ingrediente: 225 g faina, 15 g drojdie, 100 ml lapte cald, 1 lingurita zahar pudra, 1 ou, 15 g unt moale, 50 g margarina, 175 g fructe confiate (sau stafide), ½ lingurita scortisoara, 50 g zahar
Se face o maia din 50 g faina, drojdie, zahar pudra si lapte si se lasa la cald 15 minute. In alt vas, se amesteca restul de faina cu untul, oul batut, apoi se adauga maiaua. Se framanta un aluat elastic, care se lasa sa creasca 1 ora.
Pe planseta presarata cu faina se mai framanta o data, apoi se intinde o foaie care se unge cu margarina. Se aseaza fructele confiate amestecate cu scortisoara si 50 g zahar. Se taie dreptunghiuri care se umplu cu fructe, se ruleaza, se lipesc la capete si se pun fie in forme, fie direct pe tava unsa. Se lasa sa creasca 30 de minute. Se introduc in cuptorul incins pentru 30-35 de minute.
Davina spune:
Buna akella! poti sa-mi spui daca bezelele ies uscate sau moi inauntru ?mersi anticipat.
Alina si bebe Deanna 09.09.2004
poze
poze noi