In fiecare zi cu Dumnezeu (partea a 9-a)
Raspunsuri - Pagina 16
Arhistefy spune:
Oare citi dintre noi avem atita dragoste sa iertam din inima pe cei ce ne urasc si ne fac rau? Citi dintre credinciosii nostri se mai jertfesc astazi pentru mintuirea, pentru salvarea vietii si ajutorul oamenilor din spitale, a celor de aproape ai lor? Dimpotriva, astazi se intilnesc peste tot certuri in familie, neintelegeri intre parinti si copii, ura si judecata intre rude si vecini, dusmanie, invidie si neimpacare intre crestini. De ce oare nu ne impacam frate cu frate, vecin cu vecin? Cum mai pot zice "Tatal nostru" cei ce nu iarta pe fratii si vrajmasii lor? Cum putem implini porunca lui Hristos, Care zice: "Iubiti pe vrajmasii vostri", daca noi nu ne cerem iertare nici de la parintii si binefacatorii nostri si nu iertam pe cei ce ne fac rau? Cind spunem cuvintele din Tatal nostru: "Si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri", singuri ne cerem osinda daca nu iertam pe cei care ne-au suparat. Sa ne impacam deci unii cu altii si sa iertam din inima pe vrajmasii nostri daca vrem sa ne mintuim. Sa ne rugam pentru cei ce ne defaima si ne urasc si sa nu ne razbunam, pe cei ce ne fac rau. Sa ne bucuram cind sintem defaimati si osinditi pe nedrept, ca numai asa ne putem smeri mai mult si vom reusi sa fim urmatori ai lui Hristos. Altfel, Mintuitorul nu primeste nici rugaciunea noastra, nici darurile aduse la Sfintul Altar, nici postul si milostenia noastra, nu primeste in rai pe cei ce mor in ura si dusmanie.
Fericiti sint cei ce traiesc in pace cu toti oamenii si care nu au nici un dusman, afara de diavolul! Fericiti sint crestinii ce traiesc in desavirsita dragoste unii cu altii!
(Arhim. Ilie Cleopa)
www.bconsulting.3x.ro
Arhistefy spune:
Fericit cel care nu are bani, caci nu ii este frica de inselatorii.
Fericit cel care nu-si cauta sprijinul in bani, caci sprijinul lui este Dumnezeu.
Fericit cel ce nu are masina si merge cu mijloacele de transport in comun, caci el se afla mereu in tovarasia copiilor lui Dumnezeu.
Fericit cel care nu-si permite calatorii lungi, caci stie sa pretuiasca frumusetile care il inconjoara.
Fericit cel care nu cauta sa aiba, caci stie sa fie fiu al lui Dumnezeu.
Fericit cel care stie sa se lipseasca de atatea lucruri, pentru ca este un adevarat stapan.
Fericit cel care nu-si strange capital, caci Dumnezeu nu-l lasa sa duca lipsa de nimic.
Fericit cel care stie sa dea tot ce are, caci e mai mare bucuria de a da decat de a primi
www.bconsulting.3x.ro
Arhistefy spune:
Viata mea este doar o tesere
Intre Domnul meu si mine.
Nu pot sa aleg culorile
Cu care El lucreza.
Deseori El tese tristete
Iar eu, in mandria mea prosteasca,
Uit ca El vede partea de sus,
Iar eu pe cea de jos.
Pana cand razboiul de tesut nu va inceta
Iar suveica nu vor inceta sa zboare,
Dumnezeu nu va desface panza
Si nici nu va explica de ce face ceea ce face.
Pentru modelul pe care El L-a conceput
Firele negre sunt la fel de folositoare
In mana abila a Tesatorului
Precum firele aurii si argintii...
-Autor necunoscut-
www.bconsulting.3x.ro
Arhistefy spune:
"Despre starea cea pururea cu Dumnezeu, Sfantul Antonie cel Mare ne
invata: "Sufletul tau pururea cu Domnul sa se afle, iar trupul tau pe
pamant sa se afle ca si o statuie nesimtitoare. Drepti pururea sa
stai cu sufletul inaintea fetei Domnului. Pururea inaintea ochilor sa ai frica de Domnul; tot asa, pururea, pomenirea mortii si lepadarea cu scarba a tuturor celor lumesti. Sa mori pururea, si in fiecare zi, asa ca sa poti viata vesnica sa o dobandesti. Vesnic sa priveghezi ca sa nu te cuprinda lenea si trandavia. Scarba sa-ti fie tie de cele lumesti: pe acestea, pururea sa le lepezi, caci altfel piedici in calea catre Dumnezeu ti se vor face tie. Scarbeste-te si uraste tot ceea ce te desparte de Dumnezeu si iti strica sufletul. Sa nu te desparti de Domnul de dragul castigurilor celor lumesti si pieritoare. Sa nu te iei dupa cel mai slab decat tine, ci mai curand dupa cel care este mai tare, si mai imbunatatit.
Mai presus de toate, pururea sa ai rugaciunea in inima, pururea sa
multumesti Domnului pentru toate cele ce vin asupra ta. Implinind
acestea, poti sa nadajduiesti ca vei fi mostenitor "Celor ce ochiul nu le-a vazut, urechea nu le-a auzit, si la inima omului nu s-au suit(I Cor. 2:9)".
www.bconsulting.3x.ro
Arhistefy spune:
O Doamne, daca Tu ne rabzi, noi nu ne descurajam; daca ne pedepsesti, nu suportam... daca iti intinzi mana si ne ameninti, promitem sa facem binele; abia o retragi, si nu facem ce am promis... daca ne lovesti, strigam sa ne cruti; daca ne cruti, din nou te provocam sa ne lovesti... O Doamne, iata vinovatul care se acuza in fata ta...
Sfantul Augustin
www.bconsulting.3x.ro
Arhistefy spune:
Sase lucruri uraste Domnul, gasim scris in Cartea Proverbelor, ba chiar sapte ii sunt insuportabile: ochii trufasi, limba mincinoasa, mainile care varsa sange nevinovat, inima care urzeste planuri nelegiuite, picioarele care alearga repede la rau, martorul mincinos, care spune minciuni, si cel care starneste certuri intre frati.(Prov 6, 16-19). Sapte pacate care se invart in jurul unui singur pacat: nesinceritatea. Orice pacat are ceva fals, neautentic in el, caci vine intotdeauna in contradictie cu Dumnezeu, cu tine insuti, cu propria constiinta, cu semenii. Cine e dispus sa-l minta pe Dumnezeu sau propria constiinta sau pe semenii sai, e dispus sa comita orice pacat. Este experienta pe care a facut-o Sfantul Augustin in copilarie si pe care o descrie in Confesiunile sale (I, 9): "Eram doar copil, dar eram de o rautate iesita din comun; ii inselam la tot pasul prin minciuni pe educatorii, pe parintii, pe invatatorii mei. La minciuna nu a intarziat sa se alature furtul, pentru ca furam de la parintii mei tot ce faceau pentru mine, fie din camara, fie din bucatarie. Luam si de la masa ca sa mananc pe ascuns sau ca sa fac schimb cu prietenii. Necinstit chiar si la joc, de cate ori, invins, nu mi-am atribuit, din vanitate copilareasca de a fi deasupra, victoria prin inselaciune? Acuma, Doamne, cu o bucurie nestavilita iti multumesc ca mi-ai eliberat inima si limba de viciile inselatoriei si minciunii".
www.bconsulting.3x.ro
Arhistefy spune:
In parabola celor doi datornici, unul ii datoreaza stapanului sau 10000 talanti. In banii de astazi, suma este astronomica: 10 milioane de dolari. Al doilea barbat datora o suta de dinari - aproximativ 20 de dolari, care, in comparatie cu prima datorie nu este mai nimic. Stapanul ii iarta primului slujitor datoria de 10 milioane de dolari. Dar acest servitor nu gaseste in inima sa iertare pentru cel care ii datora cativa dolari, ci l-a pus in inchisoare pana cand va putea sa-si plateasca datoria. Aceasta parabola reflecta modul in care si noi adesea ne comportam. Noi, care am fost iertati de Dumnezeu atat de mult, nu suntem in stare sa ne iertam semenii pentru neajunsuri cu mult mai mici. Ar fi atat de diferita viata daca oamenii ar fi fost foarte stricti cu ei insisi si ingaduitori cu altii, in loc sa fie invers. Este inutil sa lupti impotriva focului cu focul. Ura nu poate sa invinga ura. O lovitura data ca raspuns la o lovitura nu rezolva nimic. Sa facem altceva: sa extindem iubirea lui Cristos asupra celor care ne lovesc. Cu totii ii suntem datori lui Dumnezeu si suntem judecati cu aceeasi masura. Sa invatam sa iertam pentru a nu ne supune singuri chinurilor vesnice... "Si ne iarta noua greselile noastre/PRECUM SI noi iertam gresitilor nostri..."
www.bconsulting.3x.ro
Arhistefy spune:
"Adevar, adevar zic voua: De veti cere ceva de la Tatal in numele Meu, va va da voua" (Ioan 16, 23). Este fagaduinta solemna a lui Isus Cristos ca ori de cate ori vom cere ceva de la Tatal in numele Sau, El ne va da, numai bineinteles, cererea sa aiba conditiile necesare. Multi, zice sfantul Iacob, cer si nu dobandesc, deoarece nu cer cum trebuie. Si Sfantul Vasile zice acelasi lucru: "Tocmai de aceea cateodata ceri si nu dobandesti, pentru ca ai cerut rau: sau cu necredinta, sau cu usurinta, ori ai cerut lucruri nepotrivite ori n-ai staruit in cererea ta". Ai cerut cu "necredinta", adica cu putina credinta, sau incredere; "cu usurinta", prea putin dorind ceea ce cereai; "ai cerut lucruri nepotrivite" pentru ca cele cerute nu sunt folositoare mantuirii; in sfarsit " n-ai staruit", adica ti-a lipsit statornicia.
www.bconsulting.3x.ro
Arhistefy spune:
Smerenia este cel mai ciudat atribut uman. Cand crezi ca o ai, ai si pierdut-o.
Dumnezeu intai smereste si apoi inalta; diavolul intai inalta, apoi smereste. (Ioan Gura de Aur)
www.bconsulting.3x.ro