Vorbirea: un joc in 2! - metoda Hanen

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

La 1 an si 7 luni ar trebui sa spuna cateva cuvinte mici : mama,tata,apa,papa,pipi,caca...Scuze pentru ultimile cuvinte,dar intra in repertoriul limbajului la aceasta varsta.Intrebati-l :ce face puiul meu ? papa? si el ar trebui sa spuna : papa.Testati auzul:
in spatele lui,la 30cm sau 50 cm sunati un clopotel,ar trebui sa se intoarca.Aratati-i un ceas care face tic-tac lasati-l sa asculte,apoi ascundeti-l.Spunet-i ca tebuie sa caute ceasul dupa zgomot (unde este ceasul,ia asculta cum face: tic-tac).Strigati-l in soapta din spate.Ar trebui sa va raspunda.Repetati-i mereu cuvinte scurte : supa,mere,puiul....Oricum, baieteii vorbesc mai greu.Vorbiti-i cat mai mult,aratat-i lucruri si imagini,spuneti-i numele obiectelor si ce facem cu ele (bem cu cana).etc....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anda74 spune:

betiana ne esti de real ajutor,multumim frumos,eu am un baietel de 1 an si 10 luni si m-a ajutat mult raspunsul dat mai sus,noi am inceput sa vorbim mai pocite cuvintele,dar cele de baza,vreo 20-25 le spune...inca nu le leaga in propozitii,insa imi arata cu degetul ptr a-i explica diverse obiecte....in schimb ,il pun sa spuna dupa mine cuvintele,iar el isi da silinta,atat cat poate pronunta...de ex la bursuc ii spune bu-bu....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lore71 spune:

Otilia! Ceea ce afci tu aici e minunat,e miraculos, e demodat de uman!Sa gasesti timp pentru noi si sa ne impartasesti din aceasta carte,sa traduci si sa ne faci bucuria acestui dar - e ...unic,divin!Iti multumeste o mama al unui copil de 2 ani+4 luni care nu vorbeste si pe care l-am regasit in paginile postate de tine.Am sa aplic invataturile tale si sper sa functioneze.
Cu plecaciune,din suflet -multumiri!!!
Loredana

&Radu BB mic da' voinik
http://up.photos.yahoo.com/ed/l_oredana/process_bcmultipart_form

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns silvi_2005 spune:

Desi nu am mai postat, am citit cu strictete acest subiect deoarece mi se pare extraordinar de interesant si educativ. Otilia iti multumesc inca o data pentru ceea ce faci si vreau totodata sa incurajez toate mamicile sa te citeasca cu atentie, sa aplice tot ceea ce citesc deoarece rezultatele nu se vor lasa prea mult asteptate.
Desigur ca fiecare copil e unic si unii din ei nu vor sa vorbeasca asa de usor, oricat am incerca noi sa-i ajutam dar e importanat sa ne straduim pentru ca noi mamicile suntem poarta lor spre lume.
Eu am un bebelas de 8 luni, in cresterea caruia am aplicat toate jocurile posibile si toate metodele de care am citit ca sunt benefice educatiei si cresterii copilului, vreau sa va spun ca sunt extraordinar de fericita sa-l vad cum se dezvolta de la o zi la alta. Are deja cateva cuvinte pe care le spune si mai nou asociaza cuvantul cu persoana, spune : mama, tata, ada, apa, da, plus alte cuvinte pe limba lui.
Voi fi in continuare alaturi de voi, e minunat sa vad ca sunt asa de multe persoane preocupate de cresterea si educare puiutilor ....
Silvi si bebe Alain 19.01.2006

poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

Limbajul copilului pana la 2 ani,2,6 ani are o amprenta foarte personala.Desi intelege cuvintele,unele nu le poate pronunta.Oricum cuvantul "bursuc" este un cuvant care nu apare prea des in povestile sau conversatiile noastre.Cand vorbim cu copilul trebuie sa ne referim la mediul lui apropiat (masa,scaun,pat,carucior,lingura,...),lucruri cu care intra in contact permanent.Sa le aratam in plimbarile noastre prin parc frunze,flori,castane...Sa ne uitam pe cer si sa vedem norii.Sa ii spunem copilului :"Acum punem caciulita pentru ca bate vantul".Universul este infinit, dar pana il va descoperi in totalitate este un drum lung de parcurs.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

Ma bucur foarte tare ca sunt asa de multe mamici interesate de aceasta metoda, iar incurajarile voastre minunate ma fac sa nu ma opresc aici.

Va promit ca miine voi continua cu capitolul 5: Cum sa invatam amuzindu-ne - rolul jocurilor.

Si nu uitati: "Cel mai bun joc care exista, jucaria cea mai amuzanta, sunteti DVS." (Dr. Monte Bail, parinte + psihiatru).


Adélie la p'tite souris
Floricici din gradina mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

suuuper subiectul! si bravo initiatoarei.pupici pt ea.l-am citit pe tot si aplicat si vad rezultate spectaculoase. fi-mea are 2 ani si 4 luni si,desi ca volum al voc sta bine,cunoaste f multe cuv ,unele chiar "savante" pt varsta ei, dar a mers mai greu la legat in propozitii.
apropo, e normal la 2,4 ani sa "faca varza" pronumele posesive, acordurile pred cu subiectul ?adica ceva de genu' "cartea a mele" si "urca si eu"?




"Copiii vostri nu sunt ai vostri . Ei vin prin voi, dar nu din voi. Puteti sa le dati dragostea , nu insa si gandurile voastre, fiindca ei au gandurile lor. Le puteti gazdui trupul dar nu si sufletul. Puteti nazui sa fiti ca ei , dar nu cautati sa-I faceti asemenea voua, pentru ca viata nu merge inapoi , nici nu zaboveste in ziua de ieri”

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns patou spune:

tocmai am descoperit subiectul, si nu ma pot abtine sa nu-ti multumesc... sunt mamica unui baietel de 2 ani si 7 luni care nu vorbeste deloc.

"il est plus facile de dissocier un atome, que de se débarrasser d'un préjugé"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anda74 spune:

multumim mult otilia,asemeni si betianei,va mai asteptam cu "lectii noi"ptr noi ,mamicile piticilor inca nevorbitori,multumim

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dianaintruder spune:

Ma bag si eu in seama, Otilia, esti de aur, iti mulzumesc din suflet ca existi, ca ai asha un suflet bun si ne impartashesti si noua informatzii atat de pretzioase.

Am o fetitza de 1 an si 5 luni, cu un vocabular mai mare de 150 cuvinte (recunosc ca a vorbit repede, pocit si pasaresc dar si corect)

In astea 150 de cuvinte intra si unele pe care nu le foloseshte corect, dar eu le-am notat in caiet (are un caiet in care tzin evidentza a tot ce face nou, zilnic), de exemplu: Bam-bam = minnngh(e)a= mingie, banci-banci = banana, baie-baie = mare (litoral)


Cele mai noi cuvinte (vechi in vocabularul ei de vreo doua saptamani) sunt: caffea, boani (bunica), pa#c (parc), cautzu (carutzu), luuina (lumina), apashi (apasa)....

Foloseshte si cuvinte legate in care spune: "meje afara", "in casa", "a tatutzu", "manca papa", "aide a baie", "ite jmeu" (uite zmeul)

Dupa cum se poate observa, nu spune deloc "L" sau "r" si nu pronuntza corect vocalele, amesteca a cu e, u cu o.

Cele 150 si ceva de cuvinte sunt cuvinte deja folosite repetat, in rest imita permanent cate un cuvant nou.

Tot pe DC, la odiseea celor 40 de saptamani am citi ca e bine sa vorbesti cu pruncul inca din burtica, si cu riscul sa par nebuna am urmat acest sfat inca din luna a shaptea de sarcina. Vorbeam cu ea si-i ziceam ce fac prin casa si ca o ashtept si ca sunt curioasa cum o sa arate, ii spuneam ca fac baie si ca o sa facem amandoua cand va fi afara, ii spuneam ca e soare afara, frig, ca latra un catzel, ii puneam muzica si foloseam o lanterna seara, pe lumina stinsa, cand ea se foia si inghiontea de simtzeam ca trece prin piele, asta o linistea instant. :)

Il puneam chiar si pe sotul meu sa-i vorbeasca, cat mai aproape de burtica, si se calma miraculos. Ea a fost foarte agitata noaptea in timpul sarcinii.

Este o vorbareatza si comunicam foarte bine, dar eu permanent vorbesc cu ea. Ii explic tot ce e in mediul iconjurator, ce se intampla, la ce folosesc obiectele, ce se intampla cu ea daca nu asculta.
Exemplu: i-am aratat lumanarea. Am aprins-o. A avut tendintza sa bage mana in flacara si i-am spus ca e arsh si ca o sa faca buba la manutza, dar ca daca se uita o sa o las sa mai arda sa se uite si i-am zis ce minunat e de paste cand mergem sa luam "lumina" (si am intrat in detalii cu pastele, vreo jumatate de ora, timp in care priveam impreuna lumanarea) si ca atunci cand e intuneric lumanarea aprinsa face lumina, si am intrat cu ea in baie, la intuneric si era fericita si batea din palmutze. Apoi I-am spus ca ea nu are voie sa umple cu lumanarea si cu focul ca arde si ca se intampla lucruri rele si am luat hartie si am ars-o in cada sa vada si i-am zis ca focul distruge si numai cand se va face mare o sa folosesca lucrurile astea, acum numai cu mami, dar niciodata singura. Si ea ma aproba si zicea "niu... mami...ebe ash" A doua zi i-am pus luminarea la indemana si m-am facut ca plec din camera si am privit din usha, pitita, sa vad ce face: a dat-o mai incolo, apoi a privit-o bine si s-a ridicat sa vina dupa mine, m-a vazut in usha si a zis: "mami ... ash ... boba ...", si a fost foarte incantata cand am luat lumanarea de acolo si m-a luat de manutza sa ma duca la bucatarie si a cerut sa ii aprind cu bricheta lumanarea sa se mai uite, apoi a cerut "bratze", a privit, eu i-am spus povestea cu fata si chibritele si apoi a zis: "gata".

Soacara mea e educatoare, ii canta si ii spune poezii, si eu, la concurentza cu ea, sa nu ma las mai prejos, am cautat un site cu poezii si povesti. Am copiat toate povestile si poeziile posibile, gasite si le-am scos la imprimanta... am un dosar de doua degete grosime (numai cu poezi), si ii spun zilnic in jur de 5-6 poezi de acolo si o poveste din calculator, ca nu am atata rabdare sa scot toate povestile. Le citesc ziua cand doarme si i le spun seara la nani.

Asta fac de pe la 5-6 luni, zilnic.

Nu stiu in ce masura m-a ajutat acest stil si daca e bine cum am procedat, dar cumulat cu ce ne-a impartashit otilia pot perfecta comunicarea cu ea.
Va pup si ashtept continuarea Otiliei.





diana

Mergi la inceput