Biblia (6)

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

Denizelule, dupa cate stiu eu C.S. Lewis a fost membru in biserica anglicana, dar nu prea cred ca asta are asa mare relevanta, adica cel putin in scrierile lui teologice nu se reflecta invreun fel apartenenta la biserica anglicana.

quote:
Cica Platon asemana eul launtric al unei persoane cu un personaj care avea de manat 2 cai. Unul dintre cai era balnd, ascultator si celalalt salbatic si de nestapanit. Numele primului cal era Ratiunea si al celui de-al doilea, Patima.
In noi insine avem o batalie care se da in fiecare zi. Ca si crestini, poate ca avem o inima noua si o minte noua, dar reziduul pacatului zace undeva ascuns in noi, dincolo de ce se vede la suprafata.

Da, sunt de acord cu tine si cred ca tocmai aici este problema: ca dobandirea "inimii noi" si a "mintii noi" este un proces, un proces care ia timp. Sau mai degraba eu le vad ca doua procese, pentru ca acea innoire a mintii de care vorbea Apostolul Pavel, metanoia, pare ca se petrece mai repede decat innoirea inimii, exista astfel un decalaj. Eu asa am observat, cu mintea constientizez perfect pacatul, insa pana ajung sa nu-l mai fac, sa imi schimb inima ca sa nu-l mai fac poate sa mai treaca destul de mult timp...

quote:
"In general, noi insine ne ducem in ispita. Insa nu suntem singuri. Nu doar ca avem de luptat cu slabiciunile noastre. Biblia ne spune ca satana lucreaza cu succes pt. a crea situatii prin care sa cadem. NU trebuie sa uitam niciodata ca ne ducem viata de toate zilele pe fundalul mari lupte dintre bine si rau, dintre Hristos si satana.

Da, sunt de acord cu ce zice omul aici ! doar ca ma intrebam care o fi raportul intre ispitele pe care noi insine le provocam si cele provenite de la cel-cu-coarne; eu cred ca pentru cei care nu suntem asa inaintati in credinta, de multe ori shomeaza pen´ca noi ne pricepem atit de bine sa ne dam cu dreptu-n stangu, ca practic ii facem lui mai toata treaba . Cred ca mai mult de lucru are diavolul la cei inaintati in credinta care au reusit sa-si invinga slabiciunile, insa acolo si scutul credintei este mai puternic si deci nu prea are asa succes.

Diane, eu am luat cartea acum vreo 8 ani, am comandat-o de la Cluj, ca in Bucuresti nu se gasea pe atunci. Acum cred ca o gasesti la libraria Stephanus de la Pta Unirii, dar o poti gasi si la multe librarii online. Uite, am dat un search si am gasit www.librarie.net/cautare-carti.php?nia=188&au=C.%20S.%20Lewis&t=&e=&c=&nou=2&camp=1&cauta=C.%20S.%20Lewis&ord_by=an desc&pg=2" target="_blank">aici o oferta incredibil de ieftina, numai cu 6.9 lei, pe cand pe alte site-uri o gasesti cu 18-20 de lei.

_

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dianette spune:

multumesc mult, Elena. Nu cred ca pot sa comand on-line dar pe la Stephanus vreau de mult sa mai ajung si nu stiu de ce nu reusesc. Oricum, sper s-o gasesc.

DIANE
cununie
nunta (pe curand si altele)
diverse chestii pentru nunta & cununie
Honey-Moon Albena
Photoshop

Mergi la inceput

Diane, cu placere !

Fetelor, vreau sa va pun doua intrebari care mi-au fost si mie puse :

1.Ce inseamna "libertate in Hristos ?" si
2. ce inseamna "Adevarul va va face liberi ?"

Am incercat sa raspund, dar nu stiu daca raspunsul meu este prea bun si complet.... Eu as zice cam asa:

1. Cand eram fara Hristos eram inrobita de pacate, eram dependenta de parerea oamenilor despre mine, de aprecierile lor despre persoana mea ( fizicul meu si capacitatea mea intelectuala), eram inrobita de prejudecati si chiar de superstitii.

2. Faptul ca ne elibereaza de sub robia pacatului si ne da astfel dreptul sa devenim cetateni ai cerului.....
"Restrictiile" si legile crestine care imi pareau alta data atit de desuete si de ingraditoare mi-au adus prin Hristos atita bucurie in viata, cum n-as fi crezut ca poate exista asa ceva pe vremea cand eram "libera" !! pe atunci aveam impresia ca sunt libera, cand de fapt eram in lanturi, cand de fapt caram cu mine pietre de moara !!

Voi cum ati raspunde ?

P.S. Am niste cantece crestine in format mp3 absolut minunate ! Sunt ATIT de pline de Bucurie si de Viata, eu nu ma mai satur ascultandu-le !!!!! daca vrea cineva, sa-mi scrie un PM; cea care le-a compus si le canta vrea sa le distribuie gratuit.

_

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ManyHope spune:

quote:
Originally posted by Elena

Ce inseamna "libertate in Hristos ?"
Eu as zice cam asa: ...

Shi eu zic cam ... invers( )

Este o "libertate" adesea "in afara de Hristos" sa discutam despre Hristos shi despre cele sfinte in modul cum uneori...mai mereu o facem pe aicea...mai ales unele persoane
...caci "libertatea in Hristos" e ca postul mare ce abia a inceput: este "garantata" de-i pazita intr-o imprejmuire de muuulte opriri(restrictzii!!!).

Mergi la inceput

Raspuns tipic...madalinistic Dar io astept un raspuns adevaraaaat si STIU ca poti sa-l dai ! Asa ca, pliiiz, mai fa o incercare (aici sau pe email).

_

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Iar am pierdut multe zile .
Pot sa scriu doar putin si vreau sa spun ceva legat de asta:

quote:
Eu asa am observat, cu mintea constientizez perfect pacatul, insa pana ajung sa nu-l mai fac, sa imi schimb inima ca sa nu-l mai fac poate sa mai treaca destul de mult timp...

Asta e si la mine. Constientizez pacatul, dar inca nu am ajuns in faza in care sa nu-l mai fac pentru ca sunt schimbata total, am o inima noua. Daca nu il fac, este pentru ca imi impun sa nu-l fac. De ex., un mare defect al meu este cleveteala pe marginea chestiilor deranjante observate la altii . Si nu o fac relaxat, ci pun destula patima in situatiile in care eu am fost cea afectata. De multe ori, vreau sa incep comentariile, dar ma opresc pentru ca stiu ca imi aprind carbuni pe cap:-). Oare voi ajunge vreodata sa nu-mi mai doresc sa fac tampitele astea de comentarii?

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

quote:
Oare voi ajunge vreodata sa nu-mi mai doresc sa fac tampitele astea de comentarii?

Denizelule, trebuie sa ajungi sa nu-ti mai doresti :) e musai sa faci asta ca sa poti fi gasita vrednica de Domnul sa iti iei cununa ! dar asta e un proces, ia timp....noi venim din lume cu traista de pacate si de patimi dupa noi, ori sa ajungi sa scapi de ele nu e chiar asa usor; firea noastra pamanteasca protesteaza din rasputeri !!! n-o simti, n-o auzi ?? se lupta din greu impotriva duhului, dar slava Domnului, daca noi vrem sa ne schimbam, El ne ajuta !!! asa ca...multa rugaciune si intr-o buna zi te vei trezi ca ai reusit , ca ai scapat de patima !! bineinteles, asta nu inseamna ca nu te va mai irita/supara unele remarci care sunt indreptate impotriva ta, dar vei putea raspunde cu detasare si fara patima (+ ca vei ajunge sa nu mai primesti toate rautatile direct in plex sau in plina figura ! apoi daca reusesti sa intelegi ce anume a facut pe acea persoana sa reactioneze asa cum a reactionat, nu vei mai resimti atit de acut cuvintele/faptele raspective).
Hai ca trebuie sa inchei acum ! pupici ... si ai nadejde !!

_

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ManyHope spune:

quote:
Originally posted by Elena

Raspuns tipic...madalinistic Dar io astept un raspuns adevaraaaat si STIU ca poti sa-l dai ! Asa ca, pliiiz, mai fa o incercare (aici sau pe email).

_

Nu intzeleg ce vrei sa zici shi de ma batzi ...decat ca imi pare ca te-am suparat ...o chestie care deja nu ma mai mira

Ashadar ma scuza te rog, dar totushi... totushi ce itzi pare ca n-am spus "adevarat"?
(spune-mi sa pricep shi eu!)
Oare toate mesajele cu implicatzii religioase scrise pe aceste subiecte dedicate pe aici, s-au gasit in cadrul "libertatzii in Hristos"? oare toate cuvintele scrise au fost concepute shi postate in "libertatea de a iubi"? ... o libertate-responsabilitate personala de a iubi asha cum ne-a lasat la fiecare Hristos s-o tzinem aceasta Iubire, diferit, dupa puterile shi priceperea fiecarei persoane! (shtiut fiind "adevarul" ca "impotriva iubirii nu este lege", adica in iubire shi prin iubirea dupa modelul LUI, nu poate fi decat "libertate"!)

Tu ai intrebat doar in teorie despre libertate? Nu shi in mod practic? shi chiar daca nu ai intrebat practic, ca esti tu prea dragutza shi nu vrei sa ofensezi pe nimeni shi esti capabila sa nu urasti pe nimeni, nu pot sa-mi iau "riscul" sa raspund eu "la concretul" imediat, local, la discutziile care le purtam aici (sau nu le mai purtam tocmai din cauza ca "ies scantei" de fiecare data aproape,parca am avea inimi de cremene, iar nu "de carne" cum a pus EL sa avem!) ?

Oare nu au fost (shi or sa mai fie! probabil...) atatea shi atatea luari de pozitzie facute in "libertatea" de a uri, de a invidia/gelozi, de a avea nervi sau "draci"!, de a musca de..., de a lovi, de a otravi sau macar insemina indoiala...? adica nu au fost atatea banuite sau chiar dovedite cuvinte scrise aici in virtutea "libertatzii" pe care o garanteaza rautatea !? ...fie ea chiar shi o rautate mascata sub o spoiala de religiozitate sau de respect; ce ar fi nou sub soare? nu atatea shi atatea rele s-au facut (shi se fac inca) in numele unei credintze shi al unei religii?

Mie imi pare de bun-simtz ca daca reushesc sa definesc "libertatea" aia din afara de Hristos, n-am sa mai am nici un dubiu asupra a ceea ce apartzine de EL!
Da,mi-ar place sa cunosc numai binele pe lumea asta shi numa cu manifestari ale lui (shi ale LUI!) sa ma intalnesc...da uite ca pe lumea asta asha ceva nu se poate, asa ca trebuie shi lucrurile rele sa le pot identifica/recunoaste cand le zaresc...chiar de departe,de la distantza ar fi bine sa le percep...adica inevitabil shi pe alea trebuie sa le stiu, iar sa-mi "cultiv stiintza despre rau" vine ca o necesitate ...din pacate...dar asta e!

Referitor la "libertatea in Hristos" shi contrapartea ei fireasca = "libertatea" cui este o persoana "libera de Hristos", dar deschisa oricaror rautatzi shi fapte pacatoase(eventual lumesti)...aaaa.... io mi-am mai batut capu care din astea doua o fi mai intinsa/extinsa ca suprafatza shi care o fi mai restransa... care tip de "libertate" o fi 'mai mare'?! iar impresie am (neconfirmata inca)...imi pare ca mai multa varietate de actziuni au persoanele nesupuse LUI, fatza de cele care luind jugul LUI ishi traiesc libertatea de a-L asculta !

"parerea mea"!

Nu vreau sa irit sau sa provoc pe nimeni, da rautatea chiar ca merita lasata dracului !! iar de va simtzitzi atacate de postarea asta a mea sau de altele... probabil o fi din alte partzi,ca de la mine nu este,ca eu nu vreau sa va supar, da nici sa nu spun ce am de spus nu are nici un rost... la ce m-as mai fi inscris la discutzii daca era doar sa pastrez tacerea ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Madalina, Elena, nu va suparati, dar in paralel cu discutia asta as vrea sa deschid o alta: de ce ati avut nevoie pentru a va convinge ca Isus este Dumnezeu? Adica, pur si simplu asta ati simtit sau ati analizat cu atentie si apoi ati tras o concluzie? La mine a fost o combinatie intre cele doua (a primat cea de-a doua) si, cu toate ca stiu ca nici o intentie buna nu ramane nepedepsita :-)), dedic urmatoarele randuri lui A.(B)

A, te rog sa nu o iei ca pe o incercare de convertire la crestinism, priveste-o ca pe o simpla teorie.

Increderea mea in marturiile apostolilor se bazeaza pe faptul ca dintre acesti 12 barbati, 11 au avut moarte de martir pt. credinta lor in 2 lucruri fundamentale: invierea lui Isus si faptul ca El a fost Fiul lui Dumnezeu. Ei au fost torturati si chinuiti, urmand sa infrunte pana la urma moartea prin cele mai crunte metode cunoscute la acea vreme:

Petru-crucificat
Andrei-crucificat
Matei-ucis cu sabia
Ioan-moarte naturala
Iacov, fiul lui Alfeu-crucificat
Filip-crucificat
Simon-crucificat
Tadeu-ucis cu sageti
Iacov, fratele lui Isus-ucis cu pietre
Toma-ucis cu lancea
Bartolomeu-crucificat
Iacov, fiul lui Zebedeu-ucis cu sabia

Ai puta spune ca nenumarati oameni din istorie au murit pt. o minciuna.
intr-adevar, multi oameni au murit pt. o minciuna crezand cu tarie ca este un adevar.
daca invierea n-ar fi avut loc(adica increderae lor ar fi fost falsa) ucenicii ar fi stiut acest lucru. Nu pot gasi nici un argument pt. a demonstra ca ei ar fi putut sa se insele. De aceea, acesti 11 oameni nu numai ca ar fi murit pt. o minciuna-si aici este cheia problemei-dar ei ar fi trebuit sa fi stiut ca aceasta era o minciuna. Ar fi greu sa gasesti in istorie 11 persoane care sa moara pt. aceeasi cauza, stiind ca aceasta este o minciuna.
Atunci cand apostolii au scris si au vorbit, ei au facut aceasta in calitate de martori oculari ai evenim. pe care le-au descris. Apostolii cunosteau sigur diferenta dintre mit sau legenda si realitate.
In afara de asta, apostolii insisi au avut nevoie sa fie convinsi de faptul ca Isus a inviat din morti. La inceput, ei n-au crezut. Au fugit si s-au ascuns(Marcu 14;50) si nu au ezitat sa-si exprime indoielile.
Il avem pe Toma, care a declarat ca nu va crede ca Isus a inviat din morti pana nu-si va pune degetul in semnele cuielor. Pana la urma, Toma a murit ca un martir pentru credinta sa in Hristos cel inviat. Sa se fi inselat oare? Cu siguranta ca nu.
Apoi, il avem pe Petru. El s-a lepadat de cateva ori de Hristos in timpil judecatii si, pana la urma l-a parasit. Nu la multa vreme dupa dupa rastignirea si ingroparea lui Isus, Petru a aparut in Ierusalim predicand cu riscul vietii faptul ca Isus era Hristosul si ca inviase din morti. Pana la urma, Petru a fost rastignit cu capul in jos. Sa se fi inselat si el oare? Ce anume l-a transformat intr-un mod atat de dramatic intr-un erou al crestinismului? Ce l-a facut in stare sa-si dea viata pt. Isus?
Daca invierea ar fi fost o minciuna, apostoliiar fi stiut cu siguranta acest lucru. Ar fi putut ei oare sa perpetueze cu buna stiinta o asemenea inselaciune?
Urmasii lui Isus nu ar fi putut infrunta torturile si moartea daca n-ar fi fost convinsi de adevarul invierii Lui.

Uite, mai am multe de spus, dar o sa inchei punandu-ti un citat din Pascal:
"Acuzatia ca apostolii ar fi fost niste impostori, e de-a drepul absurda. Haideti sa urmarim concluziile logice ale acestei acuzatii. Sa ni-i imaginam pe cei 12 intalnindu-se dupa rastignirea lui Isus si conspirand sa sustina cu totii ca Hristos a inviat din morti. Aceasta ar fi constituit un atac atat la adresa autoritatilor laice, cat si a celo religioase. Inima omului este nespus de inclinata spre inconsecventa si instabilitate. Ea poate fi clatinata prin promisiuni si ispitita prin oferte materiale. Daca unul singur dintre ei ar fi cedat in fata unei ispite ademenitoare sau ar fi slabit in fata argumentelor si mai puternice ale inchisorii, torturii sau amenintarii cu moartea, ar fi fost cu totii pierduti.
Cum de s-au schimbat acesti oameni aproape peste noapte, intr-un grup de entuziasti de nestavilit, care au tinut piept opozitiei, inchisorii si mortii, pe cuprinsul a trei continente, in timp ce-l propovaduiau pe Isus si invierea lui?"
Am extras fragmentele de mai sus din Mai mult decat un simplu tamplar, de Josh McDowell.

Daca mai ai chef, pot sa-ti spun si despre convertirea lui Iacov, fratele lui Iisus, care in timpul vietii, nu crezuse in El ca Fiu al lui Dumnezeu.

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adusca spune:

denizelule, ti pupa babusca. o sa incerc sa raspund la provocarea ta.
io nu stiu sigur daca exista Dumnezeu (in sensul de Creator sau divinitatea, inclin sa cred ca da, dar nu sub forma in care credem noi).
insa atat timp cat cartea de capatai a crestinismul este Biblia, care sustine ca Dumnezeu a creat omul si pamantul acum 5 mii de ani (daca retin exact) cand exista dovezi stiintifice ca sistemul solar s-a format acum 4,5 miliartde de ani, iar primele forme de viata au aparut cam 500 milioane de ani mai tarziu, io una nu-i mai acord absolut nici un credit.
oare ce crede un om care crede absolut tot ce scrie in Biblie cand vede un schelet de dinozaur care are o vechime de 150 milioane de ani?

fetele de pe DC

Viata e ca carosabilu'...unii vine....altii trece....

Mergi la inceput