Biblia (4)
Raspunsuri - Pagina 11
Jocelyn spune:
Catalina, as vrea sa fac si eu o observatie cu privire la importanta faptului respectarii zilei a saptea, a doua sau a 4-a. Daca pe Dumnezeu nu il privea ce zi din 7 vom respecta, n-avea nici un rost sa spuna a saptea, putea sa zica tineti o zi in care sa va intalniti cu Mine, fiecare cand poate. Dar pe tot parcursul Bibliei, ideea Sabatului iese in evidenta, importanta pazirii acestei zilem, unei anumite zile nu la intamplare. In plus, in Noul Testament, este specificat foarte clar ca Duminica este prima zi a saptamanii.
Pe site-ul www.patriarhia.ro am gasit urmatoarele motive pentru care s-a ajuns la serbarea duminicii:
"285. Care e ziua de odihna si sarbatoarea saptamanala a crestinilor?
Este Duminica, sau Ziua Domnului (dies Dominica), inchinata indeosebi amintirii si slavirii invierii Domnului588 (Marturisirea Ortodoxa, partea III, rasp. la intreb. 60: "Noi crestinii insa in locul sambetei tinem ziua Duminicii, pentru aceasta pricina: fiindca in ziua de Duminica, odata cu invierea lui Iisus Hristos, Domnul nostru, s-a facut innoirea a toata lumea si slobozirea neamului omenesc din robia diavolului").
286. Pentru ce serbam Duminica?
Serbam Duminica, pentru ca:
a) E ziua cea dintai a creatiunii;
b) E ziua in care a inviat Domnul ("prima a sambetelor", adica "ziua intai a saptamanii"; Matei 28, 1-7 si Marcu 16, 2);
c) E ziua in care S-a pogorat Sfantul Duh peste Sfintii Apostoli (Fapte 2, 1 s. u.).
d) E ziua in care s-a oficiat inca de la inceput, in Biserica crestina, "frangerea painii", adica Sfanta Liturghie.
Cu un cuvant, Duminica e ziua de bucurie in care praznuim zidirea omului de catre Dumnezeu-Tatal, rascumpararea lui prin Dumnezeu-Fiul si sfintirea lui prin Dumnezeu-Sfantul Duh589 (Leon cel Mare, Epist. Decret. 81, cap. 1). "
Dar la creatiune Dumnezeu s-a odihnit in a saptea zi, nu in prima zi a creatiei, Isus a serbat Sabatul cat a fost pe pamant si nu reiese de nicaieri din Biblie ca Isus ar fi schimbat aceasta zi. Chiar daca El a inviat duminica nu a zis nicaieri ca aceasta sa fie sarbatorita in loc de amintirea creatiunii si nu a schimbat Legea.
Chiar daca majoritatea crede ca duminica este ziua de odihna, aceasta ramane influenta ideologiilor necrestine care s-au impletit cu ideile crestine. Biserica catolica insasi recunoaste schimbarea zilei de odihna invocand autoritatea bisericii asupra acestor lucruri. Cerceteaza putin istoria si vezi cum importanta Sabatului a fost transferata asupra Duminicii de catre oameni, nu de catre Dumnezeu.
Researchers have discovered that chocolate produces some of the same reactions in the brain as marijuana. The researchers also discovered other similarities between the two but can't remember what they are
hannen spune:
Ortansa,nu inteleg de ce ti s-a parut jignitoare reactia mea.Este parerea mea si faptul ca mi-o exprim de jigneste?Adica eu nu imi pot imagina un Dumnezeu intrupat OM.Atit!
Asa cum nu imi imaginez nici un Dumnezeu care are nevoie de odihna,pe motiv ca l-a obosit crearea ...
Religia mea spune ca este o insulta sa-i atribui partasi la creatie lui Dumnezeu,asa cum este o insulta sa zici ca Dumnezeu s-a odihnit.
Datoria mea este sa spun aceste lucruri daca vad ca semenii mei nu le stiu.Este ceva despre care voi fi intrebata intr-o zi.Ca ei vor sa asculte sau nu,ca ei se simt jigniti asta nu-i treaba mea.Nu vreau sa vina o zi in care tu de ex. sa ma intrebi "pai daca ai stiut de ce nu mi-ai zis atunci cind ne impungeam pe DC"
Eu consider ca-mi fac datoria si atit.Voi expuneti o alternativa/o fata a problemei,eu expun alta.Poate nu toata lumea o stie,asa ca te rog nu te simti jignita pt. ca nu ai de ce.
Eu nu insult nici un Profet,nici o Carte, ci condamn pe cei care s-au jucat cum au vrut ei cu ceea ce au primit de la Dumnezeu.
-------------------------------------------
EL v-a orinduit voua religia pe care i-a prescris-o lui Noe,pe care ti-am revelat-o tie si am prescris-o pentru Avraam,Moise si Iisus:"Intemeiati religia si nu despartiti intru ea!"Li se pare prea mare politeistilor aceea la care tu ii chemi.Allah ii alege (pt. aceasta)pe aceea pe care EL voieste si ii calauzeste catre EL pe aceia care se caiesc.
(Coran 42:13)
Ortansa spune:
quote:
Originally posted by hannen
Ortansa,nu inteleg de ce ti s-a parut jignitoare reactia mea.Este parerea mea si faptul ca mi-o exprim de jigneste?Adica eu nu imi pot imagina un Dumnezeu intrupat OM.Atit!
uite Hanen,am sa-ti explic printr-o analogie:fetitzei mele nu ii plac anumite feluri de mancare,mancare pe care noi ceilalti o savuram de altfel.Si ea are prostul obicei sa scoata un "beaaac" prelung ,cand vede mancarea respectiva.asa ca ma chinui sa-i explic ca nu se zice "beac",nu e frumos,pt. ca noua celorlalti ne place,si ar insemna ca noi mancam beac:-D.in rest,eu nu-i impun sa manance mancarea respectiva,ii respect gusturile.asa si cu tine:-)sper ca ai inteles.
...if you know what I mean.(proverb american :-D)
hannen spune:
Ortansa,inteleg ca nu-s batuta in cap.
Asa cum ii explici tu fetitei tale,asa explic si eu celor ce vor sa asculte.
Daca inteleg e bine,daca nu iarasi bine.N-am venit sa impun nimic si cred ca gresesc spunind despre un lucru pe care altii il apreciaza ,ca e fals,asta daca vreau sa avansez discutia.Cum nu sunt maestra in discutii "teologice" si cum,ca fiecare de altfel ,consider ca am dreptate imi mai scapa.Pina sa ajung acolo (la aceste afirmatii) ar trebui sa cistig interesul celor carora le vorbesc ,asta ca sa nu existe riscul ca ei sa se simta jigniti.
Asa cum ziceam,este o chestie importanta si este o datorie a mea.Gresesc si eu ca doar sunt om ,insa scopul meu nu este sa jignesc pe nimeni.Ce as obtine?Cearta si poate ranchiuna.Este ceva ce nu imi doresc,dar cum ziceam poate nu stiu cum sa "pun" problema,sau cum sa-mi exprim punctul de vedere corect .Prin corect intelegind ca putem dialoga,putem schimba impresii ,pareri ,ne putem explica unii altora anumite chestii si asta fara ca vreo unul din noi sa se simta jignit.
EL v-a orinduit voua religia pe care i-a prescris-o lui Noe,pe care ti-am revelat-o tie si am prescris-o pentru Avraam,Moise si Iisus:"Intemeiati religia si nu despartiti intru ea!"Li se pare prea mare politeistilor aceea la care tu ii chemi.Allah ii alege (pt. aceasta)pe aceea pe care EL voieste si ii calauzeste catre EL pe aceia care se caiesc.
denizel spune:
cataghe: " Si aici ajungem la argumentul tau cu Isus - daca pur si simplu lui Dumnezeu nu i se pare important daca tii sambata sau duminica?"
Tot cu tot respectul:), eu nu cred ca lui Dumnezeu nu i se pare important daca tii sambata sau duminica atata timp cat scrie in Biblie ca El a binecuvantat ziua a saptea si a sfintit-o.
Biblia nu sugereaza nicaieri ca, prin noul legamant, Dumnezeu a instituit porunci mai bune decat cele ale vechiului legamant. De ce crezi ca trebuia Hristos sa schimbe cerintele morale pe care El le-a descoperit in Legea Lui? Eu cred ca Hristos nu a venit sa schimbe ceva, ci sa ispaseasca abaterile noastre de la aceste cerinte morale.
E adevarat, credinciosii nu mai sunt sub condamnarea Legii cand au experinta harului iertator al lui Dumnezeu, dar aceasata nu inseamna a Legea nu li se mai aplica. Cred ca Duhul nu lucreaza in gol. Adica, Duhul lui Dumnezeu nu se ocupa cu ocolirea sau inlocuirea Legii, ci ii ajuta pe oameni sa traiasca in ascultare de Legea lui Dumnezeu.
Am scris toata polologhia asta, ca sa pot sa explic de ce am ales sa-mi schimb religia tocmai din o cauza atat de "marunta" cum ar fi ziua de odihna. In momentul in care mi-e atat de clar care e ziua de odihna, nu pot sa apartin unei biserici care nu e de acord cu asta. Cred ca prin slabirea obligatiei de a pazi toata Legea lui Dumnezeu in noul legamant, oamenii gasesc o scuza pt. a face este drept in proprii ochi. Decalogul arata amanuntit cum trebuie sa-si exprime fiintele umane dragostea fata de Domnul si fata de semenii lor.
Cat despre faptul ca nu stim exact care a fost prima zi a Creatiunii sau ca evreii nu au fost prezenti la Creatiune, deci nu stiau care e Sabatul, ma gandesc asa: bine, evreii nu stiau care e ziua a saptea. Totusi, cand rataceau spre Tara Promisa, stii ca in fiecare noapte cadea din cer, ca o roua, "mana" din care ei faceau turte. Dar...in a sasea zi, se gasea mai multa pt. ca ei sa nu trebuiasca sa o culeaga in sabat:). Mana a inceput la o luna de cand au iesit din Egipt si le-a fost data timp de 40 de ani , pana cand au trecut Iordanul.
Eu ma indoiesc ccc ca de atunci a fost pierduta numaratoarea zilelor si ziua in care atunci era sabat, acum e marti sau joi.
Si chiar daca s-a pierdut numaratoarea zilelor tinuta de evrei, s-o fi pierdut si numaratoarea tinuta de cei care au instituit pazirea duminicii? Nu prea cred. Vad ca aici sunt de acord unii cu altii:)
Si fiindca tot ai pomenit de schimbarea religiei, profit de ocazie:) si anunt(inclusiv pe joce, care inca nu stie:p) ca pe 26 februarie voi avea botezul. Dupa cate minuni a facut Dumnezeu in viata mea, macar atata credinta sa am si eu, incat sa pot marturisi ceva oamenilor prin acest botez. Sunt fericita!
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
Jocelyn spune:
Denizel, demult n-am mai ramas asa uimita. In sensul pozitiv, bineinteles. Deci ai vrut sa-mi faci surpriza... nu pot sa te cert
Te felicit si de-abia astept sa particip si eu.
Researchers have discovered that chocolate produces some of the same reactions in the brain as marijuana. The researchers also discovered other similarities between the two but can't remember what they are
Ortansa spune:
in sprijinul celor spuse de Jocelyn,va amintesc(pt. ca probabil ca multi cunoasteti) ca in limba araba,respectiv ebraica zilele saptamanii sunt asa:
Duminica- ahad (traducere-prima)
Luni-thanen (trad. a2a)
Marti-teleta (..a3a)
Miercuri -urbaa (a4a)
Joi- hamis(a5a)
vineri-jumhaa
sambata- sabat
de unde trag si eu concluzia ca prima zi a saptamanii este(ar trebui sa fie) duminica si a 7a-sambata=sabat.de altfel si in engleza,din cate stiu(cel putin pe noi asa ne-au invatat) saptamana incepe cu Sunday,nu cu Monday.dar eu ma declar depasita de discutiile voastre,asa ca iertare daca-am dat cu bata-n balta:-)
pana una alta,bucurati-va,atat sambata cat si duminica sunt libere:-D
...if you know what I mean.(proverb american :-D)
fdoina spune:
Nu Hannen, noi nu avem acelasi Dumnezeu...Pe noi ne-a creat acelasi Dumnezeu, ceea ce e cu totul altceva...
Dumnezeul meu este Iisus Hristos din Sf Treime, este un Dumnezeu al Intruparii, pe care L-am vazut cu ochii nostri si cu mainile noastre L-am pipait(I Ioan 1:1)...Uite ce zice Dumnezeul meu : cel ce M-a vazut pe Mine a vazut pe Tatal; nimeni nu vine la Tatal Meu decat prin Mine(Ioan 14; 6, 9) si oricine tagaduieste pe Fiul nu are nici pe Tatal (I Ioan 2: 23).
Pentru evrei si musulmani, Dumnezeu este Tatal in plan creatural, trupesc, pentru noi, crestinii, El este Tatal Domnului nostru Iisus Hristos (Efeseni, 1;3) si al nostru, al celor randuiti spre infierea intru El prin Iisus Hristos (Efeseni 1:5) in planul mantuirii.
Daca alte religii au o cunostinta despre Dumnezeu in afara lui Iisus Hristos, atunci inseamna ca Hristos s-a intrupat, a murit si a inviat in zadar...Dupa cuvintele Mantuitorului, ei nu-L cunosc pe Tatal. Ei au diverse concptii despre Tatal, insa fiecare conceptie a lor despre Dumnezeu este un idol, pentru ca este rodul imaginatiei lor, o creatie dupa chipul si asemanarea lor. Pentru noi, crestinii, Dumnezeu este necuprins, de neinteles, de nedescris si nematerial, asa cum spune Sf Vasile cel Mare. Iar pentru mantuirea noastra, El S-a facut cuprins, descris si material, prin aceea ca S-a aratat in taina intruparii Fiului Sau, a Caruia este slava in vecii vecilor. Amin.
Si cu ata ma retrag, ca vad ca discutia s-a transformat in disputa, si pe mine n-o sa ma intrebe Dumnezeu daca am spus altora, pe mine o sa ma intrebe daca pe mine m-am vindecat...si tare ma tem ca timpul asta pierdut pe la Biblia o sa traga in jos la cantar
hannen spune:
Doina
"Ei au diverse concptii despre Tatal, insa fiecare conceptie a lor despre Dumnezeu este un idol, pentru ca este rodul imaginatiei lor, o creatie dupa chipul si asemanarea lor."
casandra spune:
------------------
Hannen:
Pt. ca eu nu vad necesitatea ca Dumnezeu sa se intrupeze OM.
-------------------
Asa cum ti-am zis, avem tendinta sa il limitam pe Dumnezeu la ceea ce am vrea noi sa fie.
--------------------
Hannen:
Este o jignire imensa adusa LUI.
---------------------
De ce crezi ca este jignire? Nu El ne-a facut? Crezi ca se dezice de creatia Lui? Crezi ca ne iubeste? Ca i-ar fi sila de ceea ce iubeste?
---------------------
Hannen:
EL poate sa faca orice doreste,oricind doreste .EL poate ierta oricum,oricind pe cine vrea EL,nu-i nevoie de jertfa LUI pt. noi.Este absolut inimaginabil sa poti scorni asa ceva.(cine a facut-o,nu ma refer la tine)
Adica EL se jertfeste pt .noi??????DE CE???Unde este logica si intelepciunea din aceste fapte,unde este NECESITATEA cind EL poate face absolut orice de acolo de unde e EL.
Intelegi de ce mi se pare ciudat sa afirmi si sa crezi asa ceva?
--------------------
El nu a avut nevoie pentru El de intrupare si jerfta, ci noi. El nu a facut-o pentru El, ci pentru noi. Ca sa avem un model de vietuire dumnezeiasca.
El poate face absolut orice, dar l-a inzestrat pe om cu liber arbitru. Ca El sa lucreze in om, este nevoie de colaborarea activa a omului. Ca omul sa isi doreasca sa se indumnezeiasca. Iar Dumnezeu nu poate forta omul sa aiba aceasta dorinta sau sa conlucreze, dar ii poate propune un model a ceea ce isi doreste de la om.
De multe ori omul considera ca din cauza slabiciunii sale, nu poate face fata ispitelor, nu poate indeplini poruncile lui Dumnezeu. Are impresia ca Dumnezeu cere prea mult de la el, dupa ce l-a inzestrat cu un trup patimas sau nevolnic. Si ajunge sa gandeasca: "Ce stie Dumnezeu, e usor sa dai porunci din cer, cand nu te chinuie nici o ispita! Ia sa vina aici sa vada cum e sa fii om, sa fii chinuit de zeci de mii de ganduri, ispite!" Si a venit, si a aratat ca ispiteler pot fi biruite, ca nu trebuie sa ne legam cu disperare de trup.