Biblia (2)

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

quote:
Originally posted by conchita

icoana nu e chip cioplit, ci pictat. cioplit e la catolici, ca ei se inchina la statui, daca tot va place sa interpretati la propriu.:-)) sincer, mi se pare ca faceti o confuzie grava cand va referiti la idoli si sfinti, confundati conceptele.

Icoanele sunt "o infatisare a lucrurilor care sunt sus in ceruri" Exod 20:4

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jocelyn spune:

Conchita, nu acuz pe nimeni, nu suntem la tribunal si din fericire Dumnezeu o sa faca judecata nu oamenii. Cred doar ca biserica ortodoxa se bazeaza mai mult pe respectarea unor traditii si credinciosii pierd din vedere lucrurile esentiale spuse de Isus si sustin pazirea doar unora dintre porunci, asta vad eu.

Sunt si pentru forma si pentru fond. Nu sunt pentru formalisme dar nici pentru ideea daca e fond, nu conteaza forma. De exemplu cand ofer un cadou imi place ca si ambalajul sa fie frumos, nu numai cadoul in sine. Nu as putea da cuiva o floare intr-o hartie de prost gust (ma rog, nici nu dau florile impachetate, dar asta e alta poveste)

De exemplu noi nu vopsim oua ca tot veni vorba iar in privinta exemplului cu sfatul lui Isus de a ne ruga in taina, tot El, in Sabat, se ducea in sinagoga pentru a impartasi cuvantul si tot El spune "acolo unde sunt doi sau trei adunati in Numele Meu..." deci suntem sfatuiti atat la o inchinare separata cat si la o inchinare publica, alaturi de alti credinciosi. Altfel Biblia s-ar contrazice in foarte multe locuri, de aceea si studiem ansamblul.

Researchers have discovered that chocolate produces some of the same reactions in the brain as marijuana. The researchers also discovered other similarities between the two but can't remember what they are

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

inca una pentru Denizel si ma duc: vreau sa-ti spun din toata inima ca daca pentru tine adventismul reprezinta calea si daca crezi mie in suta ca te apropie de Dumnezeu, in timp ce ortodoxia iti e piatra de poticnire, eu zic sa go for it si Doamne ajuta. stiu, convertirea la "secte" e vazuta ca o ratacire dpdvd ortodox, dar eu cu mintea mea ma gandesc ca daca tu, ramanand in ortodoxie, ramai in revolta, negare si criticism, pentru ca nu iti ajunge la inima mesajul ortodox, e mai bine sa te rupi de ceea ce te indeparteaza de Dumnezeu. cauza e mai importanta decat mijlocul, eu asa cred.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

quote:
Deci voi credeti ca s-au mantuit oameni si pana la Invierea lui Hristos?...

Bineinteles ca s-au mai mantuit oameni si pan la Invierea Lui Hristos !!
Acum sa te intreb si eu: crezi tu ca El si-ar fi trimis Dreptii Lui, copiii Lui prea-iubiti in chinurile iadului, ca sa-i chinuie pana la Invierea Domnului doar pentru ca au avut nenorocul sa se nasca inainte de Domnul Iisus ? unde este Dreptatea Lui Dumnezeu atunci ? NU a spus El ca fiecare va fi rasplatit dupa faptele lui ? Daca ei au fost drepti si sfinti in fatza Lui de ce sa-i lase sa se chinuie alaturi de cei nelegiuti ??

quote:
Sau voi nu credeti in Inviere?

Asta mi se pare o intrebare malitioasa, asa ca nu iti voi raspunde.

quote:
Tu ai zis ca ai citit Sf Ioan Gura de Aur, si ca el nu ne indeamna sa ne rugam la Sfinti...Pai Sf Liturghie e alcatuita de el, si pomeneste in repetate randuri Sfintii si pe Maica Domnului , ca mijlocitori si sustinatori ai nostri in fata Domnului...

Posibil sa fie asa cum zici, insa eu din cate am citit NU am intelnit in predicile lui nici un indemn sa ne rugam la Sfinti sau la icoane, ci numai lui Dumnezeu.

quote:
Ortodocsii nu fac yoga, nu se concentreaza pe minte, ca sa obtina mantuirea, ei se inchina Unui Dumnezeu Personal, fata catre fata..

Surpriiiiiizeeee !! toti crestinii se inchina Unui Dumnezeu Personal, nu numai ortodocsii . Si NU, nici catolicii, nici protestantii nu fac yoga si nu se concentreaza pe minte ! pentru ca nu se poate ajunge la El pe cale rationala, iar crestinii se ghideaza dupa conceptul : mintea in inima. Adica orice gand sa il treci prin inima.

quote:
Chiar daca sunt ortodocsi sporiti, care spun Rugaciunea lui Iisus, asta nu inseamna ca ei nu se inchina la Sfinti sau la Icoane

Eu am citit de un calugar care se ruga exclusiv rugaciunea inimii si spunea ca asta este de ajuns (am sa caut unde am citit si daca gasesc iti trimit linkul) si stiu ca exista credinciosi care se roaga numai Domnului (vezi Claudia).
_

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Jocelyn

Conchita, nu acuz pe nimeni, nu suntem la tribunal si din fericire Dumnezeu o sa faca judecata nu oamenii. Cred doar ca biserica ortodoxa se bazeaza mai mult pe respectarea unor traditii si credinciosii pierd din vedere lucrurile esentiale spuse de Isus si sustin pazirea doar unora dintre porunci, asta vad eu.

nu cred ca ne bazam mai mult pe traditii. da, ai dreptate, traditia e importanta, dar sa nu uitam ca BO e o biserica foarte veche care nu s-a dezvoltat independent de societate, ci a fost influentata enorm de cultura populara, de unde si sincretismul. teoretic, eu inteleg dorinta protestantilor de a reveni la o credinta pura, "curatata" de impuritatile traditiei, dar nu pot sa subscriu la asta si o sa incerc sa explic mai pe larg de ce, dar diseara, daca nu te superi, ca acum is pe fuga.

quote:
Altfel Biblia s-ar contrazice in foarte multe locuri, de aceea si studiem ansamblul.

da, asta ziceam si eu, total de acord! dificultatile incep la interpretari, dupa cum se vede. :-)) dar nu-i bai, atata vreme cat ne straduim cu tot sufletul sa prindem esenta mesajului, eu raman optimista ca tot pe Cale suntem.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by denizel
Icoanele sunt "o infatisare a lucrurilor care sunt sus in ceruri" Exod 20:4

rupi din context. icoanele nu sunt infatisari ale altor Dumnezei - asa cum se interzice in prima porunca. :-)) daca interpretezi cuvant cu cuvant porunca a doua, iti dai seama ca ar trebui sa punem pe foc toate tablourile, cartile, sculpturile si chiar si forumul asta - ca are fotografii? :-))

ia, spre exemplu, Luca 9:3 - "Sa nu luati nimic cu voi pe drum, nici toiag, nici traista, nici paine, nici bani, nici doua haine". si de ce, totusi, cand noi plecam la drum, ne incarcam cu 'jde mii de bagaje, in loc sa ne lasam in seama Domnului ca va avea grija de noi asa cum are de pasarile cerului si de crinii campului? :-))

plus ca, dupa teoria voastra, icoanele care infatiseaza sfinti, nu infatiseaza, deci, lucruri care sunt in ceruri, pentru ca, dupa voi, sfintii nu sunt in ceruri! deci, voi ar trebui sa vedeti in icoana o fotografie cu bunicul - unul bun, drept si apropiat de credinta, deci total respectabil. :-))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

conchita, . Te inteleg perfect! Nu vreau sa ma acuzi de suficienta, dar am trecut prin faza asta. Sincer, nu o spun cu ingamfare, ci ca sa te asigur ca te inteleg cum nu se poate mai bine.
Asa cum am mai spus, constiinta mea religioasa a inceput sa dea semnale de alarma repetate la informatia icoane=idoli si am renuntat la acest obicei.
Bineinteles ca nu acuz pe cei care il pracica, doar ca acum nu ii mai inteleg ca inainte.
Repet pt. cei interesati: da, cred in continuare ca vor fi mantuiti si cei care saruta icoanele:-), atata timp cat au constiinta impacata.

Edit: conchita, la pozele de pe forumu' asta nu ne inchinam, nu le pupam samd. Se poate sa sarutam in viata reala poza vreunui bunic drag, dar de aici si pana la a-l pune in biserica unde toata lumea sa faca matanii, sa se inchine si la urma sa-l pupe e cale lunga:)
Si mi-a mai venit ceva in minte: adevaratii sfinti, cei care si-au pus viata in slujba lui Dumnezeu, cei care au murit pentru Dumnezeu, daca intr-adevar traiesc si ne vad, tare cred ca nu aproba inchinarea asta pe care le-o aduc oamenii. Ia-l de exemplu pe unul ca Pavel, stii cum era! Crezi sincer, cu mana pe inima, ca isi doreste ca in fata icoanei care il infatiseaza sa faca lumea matanii si la sfarsit sa il pupe? Si, mai incolo, sa repete acelasi ritual la icoana Mantuitorului?

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

Elena, mai-mai ca incepusem sa ma intreb care sunt diferentele intre ceea ce cred eu si ceea ce crezi tu...Uite, in privinta mantuirii inainte de Hristos, clar diferim...Nu e vorba ca Dumnezeu i-a pedepsit pe drepti, ci de faptul ca nimeni nu s-a putut mantui si nici nu va putea vreodata, decat prin Hristos...Asta-i semnificatia lui Hristos a inviat!...e bucuria ca inviind El, vom putea si noi invia...
Nu stiu daca ai remarcat, dar Yank a spus odata ca, pana la venirea lui Mesiah, raiul e inchis...Deci, nici o noutate...raiul se deschide prin Mesia...
Dumnezeu nu-l pedepseste pe om , dar omul a ales sa guste din pomul interzis, si de atunci incoace e in imposibilitatea de a se ridica singur...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

Eu trebuie sa marturisesc ca nu va inteleg. Din moment ce s-a lamurit clar ca inchinarea nu se face la icoana/statuie in sine, e evident ca acestea reprezinta simboluri si ca nu se incalca nici o porunca. Odata lamurit lucrul asta nu vad unde e problema daca fiecare se roaga in ambianta in care se concentreaza cel mai bine. Important e, pana la urma, sa te rogi, in biserica sau in camaruta ta, la icoana/statuie/crucifix (care tot "cioplit" e), in masina in drum spre serviciu dimineata sau cand te plimbi in parc. Restul sunt povesti - astea sunt adevaratele pietre de poticnire, dupa parerea mea.

_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

quote:
Elena, mai-mai ca incepusem sa ma intreb care sunt diferentele intre ceea ce cred eu si ceea ce crezi tu...

Vezi, ca pot fi si benefice astfel de discutii, daca reusesti sa nu le iei prea personal, daca scopul lor nu este sa convingi pe ceilalti ca numai tu ai dreptate, ci doar sa-ti expui propria credinta si propriile convingeri, atunci uite ca se gasesc si lucruri bune pe aici, pentru ca aflii lucruri noi despre ceilalti, in plus te ajuta sa te intaresti in credinta ta personala.....si eu am invatat o multime de lucruri folositoare de la fetele ortodoxe (ca sa nu mai spun ca de fapt si eu ma consider ortodoxa, doar ca una "ratacita", conform doctrinei ortodoxe).
Ei, acu ca te-ai linistit ca sunt totusi diferente intre noi , am sa incerc sa iti raspund:

quote:
...Nu e vorba ca Dumnezeu i-a pedepsit pe drepti, ci de faptul ca nimeni nu s-a putut mantui si nici nu va putea vreodata, decat prin Hristos...

Dumnezeu nu-l pedepseste pe om , dar omul a ales sa guste din pomul interzis, si de atunci incoace e in imposibilitatea de a se ridica singur...

Nu e vorba aici de pomul interzis, intrebarea mea este de ce ar fi trimis Dumnezeu in chinurile iadului niste oameni drepti si sfinti in fatza Lui alaturi de cei nelegiuiti, doar pentru ca acestia au avut ghinionul de a se naste inainte de Hristos ?? adica de ce ar face El aceasta nedreptate unor sfinti doar pe baza datei de nastere ?? DE ce sa sufere Moise si toti Proorocii Domnului timp de mii de ani alaturi de cei ce se inchinau lui Baal, alaturi de cei din Sodoma si Gomora, alaturi de toti cei care au infaptuit nelegiuirea ??

quote:
Nu stiu daca ai remarcat, dar Yank a spus odata ca, pana la venirea lui Mesiah, raiul e inchis...Deci, nici o noutate...raiul se deschide prin Mesia...

Da, asa a spus Yank, dar tu ai remarcat ce a spus ca sufletele celor mantuiti sunt asezate in jurul lui Dumnezeu, dar NU in iad ??!!!

_

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Mergi la inceput