Scandinavii stiu DC... (101)

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lena spune:

lilutza tot ce am gasit este de natura a ceea ce zise doruletz..."portus"...uite:aici

deci in olandeza se zice:haven acuma eu stiam ca multe cuvinte legate de marina vin de la olandezi dar poti sa mai cauti, m-ai facut curioasa rau

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

quote:
Originally posted by arboria
da' io tin cu tine

Thanks...
Hafnium-ul este poveste tinara, de la 1922, cind elementu' descoperit in Copenhaga fu numit asa tocmai in onoarea fostei denumiri latine a orasului, Hafnia. Chiar si aia cu "portul comerciantilor" e poveste mai nouta, fiindca derivatul lui hafnia, adica havn, a primit afixul Køben de la købmand, care inseamna comerciant....asa ca problema cu hafnia tot ma siciie la neuron ...si dupa auzul meu, daca nu suna greceste, suna musai arabeste
lena, nu gasesti pe siteurile olandeze ceva despre originea cuvintului??? (parca vaz ca vine de la daneji

pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet

Mergi la inceput

deci clar este alta smecherie, poate asta era numele vechi dat de romani, dar nu ca ar insemna "port" generic, caci asa si Ostia este portul Romei ca sa zic asa uite acilea exact ca harbor insemneaza tot "portus"...mda

edit: uite acu cautca incepu sa ma obsedeze!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arboria spune:

quote:
Originally posted by lilanda

quote:
da' io tin cu tine

Thanks...
Hafnium-ul este poveste tinara, de la 1922, cind elementu' descoperit in Copenhaga fu numit asa tocmai in onoarea fostei denumiri latine a orasului, Hafnia.

pai de-aia ziceam ca tin cu tine
da' profu ce izvoare citeaza?

si mie imi suna greceste cuvantul Hafnia

Mergi la inceput

da vad ca astia sunt toti dusi cu pluta ...mie imi suna cel mai apropiat de germanul hafen=port, dar ca sa zic asa, faptul ca hafnia inseamna port in latina este cale lunga...cred ca romanii au denumit locul hafnia si astia(danejii, adica ) au dedus ca ar insemna orice port de oriunde...in fine, mai caut poate am vreo revelatie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

quote:
pai de-aia ziceam ca tin cu tine
da' profu ce izvoare citeaza?

si mie imi suna greceste cuvantul Hafnia

Profu' citeaza izvoare de istorie orala, cred ..si trebe' musai sa caut un dictionar latin-danez-latin, ca sa-i arat ca abereaza!!! Pe de alta parte, m-ar tenta sa vad de unde le-o fi casunat latinilor pe Hafnia asta!!! Nooo, ca poate n-aveati treaba, nu???

pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet

Mergi la inceput

ce mi se pare extrem de interesant este cum de danejii au treaba cu romanii cand nu au fost cuceriti vreodata...cel putin din istoria pe care o stiu si mi se confirma pe site-uri...de fapt mare parte din germania, mai ales cea nordica nu a foist vreodata inglobata in imperiu, fiind unul dintre targeturile lor dar greu de atins...deci cum sa preia asa un nume din senin, dar e interesant de aflat...mi-am gasit de joaca

nighty-night

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

hai si io p'aci in viteza, io-te ce gasii (tot frantzuzii le stiu pe toate ):

Cica in 1159, episcopul de Lund pe nume Absalon batu flota norvegiana in fata 'portului comercial' (Portus mercantorum = köbenhavn) si in urma acestei victorii decide sa construiasca o fortareata pe o insulita => pe fortareata o numeste Hafnia si e la originea Copenhagai de azi
sursa: Wikipedia

Ba gasii in alta parte ca nu se numea numai Hafnia, ii mai zicea si Codania cateodata
Hafniae

Peddie:København

Graesse II:201 (Hafnia, Codania, Codonia, Copenhaga, Haffnia, Haffniensis, Hafniae, Havnia
=Kopenhagen (København), Hst. v. Dänemark.)

Bre, da' Drobeta sau Napoca insemnau ceva in latineste?!

yank,da' ce facusi frate, fluierasi iar in biserica? vaz nu te lasasi pana nu auzisi cadelnitele zbarnaind prin aer!

ba mie imi placu muzica celesta a lu' Xeno... imi imaginez ca asa se aude cand canta ingerii la harpa

bre, xeno, ce vrei sa insinuezi cu legaturile alea pierdute, ha? pai la Visina nu mergeai cu nasa ci cu nashu' deci poti sa zici merci ca facusi doar 9 ore!
Stiati ca pe sonda aia de pleca azi spre Pluto e un CD cu numele a 450.000 de americani?! ce zgarciti astia de la NASA, altceva nu gasira si ei sa le trimita cadou plutonienilor?!

maria merci de rezumatu' filmului ca si asa io cred ca nu ajung sa-l vad prea curand!

adusca pe unde o umbla iar?!

iilenutza

gata, predau legatura iar, bonne nuit!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns yank spune:

doruletz,unde bre,ca nu mai zisei nika,nu de alta da poate primesc o cadelnitza in cap,mai ales ca au mai upgradat o moderatoare.De parca nu erau suficiente.Un evreu moderator nu am vazut pe aici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tata lu Toma spune:

Ptiu drace, va las in letargie si va gasesc telectuali ... portus umanum est, hafnius diabolicum ... noroc ca vine vichendelu' !

Mergi la inceput