Camere foto (digitale, cu film, SLR...)

Raspunsuri - Pagina 22

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns X-ray spune:

am vazut o groaza de poze,ff faine,originale,idei indraznete.
eu am deschis si un subiect la zona artelor si nu stiam de ce nu-mi scrie nimeni,pai erati aici
armandcp cica eu ma numeam amatoare dar asa iti zici si tu,pai eu ce mai sunt frate atunci?
si eu sunt un mare fan,asta ar fi hoby-ul meu,acum mi-am permis sa-mi iau ceva in sensul asta asa ca de 2 luni sunt posesoarea unui nikon d80.pacat ca nu am timp de el,cand ai copil mic e mai greu sa-ti faci timp de hoby.am deocamdata obiectivul kit de 18-55 VR si visez....(si strang bani de altele).mi-am luat un blitz bun zic eu, dar nu-i gasesc difuser si o geanta samsonite.urgent in plan am un trepied si un obiective prime....si cate si mai cate,dar e cam scump hoby-ul...

alina mamica bulinei www.youtube.com/watch?v=54C4rgga0L0" target="_blank">Elisa (20 iunie 2007)

povestea noastra...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns armandcp spune:

Alina

Nu stiu ce sa zic.
Eu cred ca e important aparatul, dar in mai mare masura e important cel din spatele aparatului. Poate bat campii nu stiu.
Acu' depinde fiecare ce intelege prin amator/hobby. Recunosc ca ma bate gandul sa ma las naibii de computere/programare si alte de astea si sa ma bag pe foto. Mai e insa.
Am facut cateva greseli care as dori sa le impartasesc.
1 - Am cumparat de pe Ebay o lentila. Cea mai proasta decizie care am facut-o vreodata. Am primit cu totul altceva decat era listat. Noroc cu Paypal care mi-a dat banii si Adorama ca avea in stoc doar cu 75 de dolari mai mult aceeasi lentila. Deh, povestea cu taratele si grauntele.
2 - Am fost orbit de cursa numarului de megapixels. Da e o chestie sa ai 12 MP ca la XSI, dar in final cel mai important este raportul semnal/zgomot din senzor. Noise reduction etc etc. Si ghici ce ? XSI e ok, dar pe langa Canon 40D mai are de invatat. Nu degeaba XSI sau 450d e consumer label, si 40d e prosumer. Sa nu mai pomenesc de AF si numarul de cadre pe secunda si buffer. 40D rulz! :) Are doar 10MP, dar ce imagini scoate, fara post procesing. Daca mai faci si PP in Lightroom de ex, e super. Diferenta de pret ? 200 de dolari. Sau asa ceva. M-a batut gandul sa fa pre order la noul Canon 50d. Dar merita ? La momentul actual nu pentru mine. Cand o crapa 40d al meu, atunci ma mai gandesc. Drept e ca fi miu zbiara din toti plamanii ca sunt fraier ca nu iau 50D. Sa zbiere. E dreptul lui.
3 - Daca am nevoie de echipament folosit (nu am nici o problema sa cumpar ceva folosit) prefer sa iau de pe forum de la fredmiranda.com unde majoritatea sunt pros' si sa te fereasca sfantu' sa incerci sa ii tragi in piept.

Nu fac nici o recomandare la echipament. Folosesc Canon ptr ca imi place mai mult. Ma simt mai comfortabil avand in vedere service-ul lor (exemplar service, 7 zile a luat sa imi calibreze o lentila cu shipping cu tot si au mers si mai departe, follow up on customer etc etc ), varietatea de lentile de la ei. Drept e ca putem argumenta ca exista lentile third party, Sigma, Tamron, ptr Canon , Nikon etc etc.
Dar calitatea lor e doar ok. Cu destul de multe situatii unde este jenanta de-a dreptul. Un capitol la care am luat leapsa din nou. Dar macar am putut sa returnez si sa imi iau banii inapoi. Insa idea de a pierde timp ma irita.

Nikon e un brand excelent. Singura problema e ca au o gama mai redusa de lentile. Si daca te bate gandul la una cu VR , pai ai de scos bani nu jucarie. Nu ca la Canon preturile ar fi decente, daca socotesti pe fiecare mm de focala, dar fiind focale mai variate, sunt mai ieftine per ansamblu. De acord insa ca daca nu stii pe ce sa te concenetrezi sau ce vrei sa fotografiezi, pleci cu un arsenal de lentile de faci cocoasa de la cat cari.
Cum am patit la plecare spre Florida in aeroport. Ma intreaba ala de la security, "Are you a dangerous guy?" si eu "Well yeah, let me get my canon and shoot with it " :))

Mergi la inceput

Flash diffuser ia de pe ebay. Ptr 5 dolari merita.
Prime lenses, dar mult mai bune decat zoom. Dar ioc flexibilitate.
Eu am un prime de 400 mm, dar o folosesc numai cand stiu ca ma duc sa pozez pasari in zbor. Primeul canon 400 e fast de tot la focus. lock focus imediat. De speriat nu alta.
Insa in general, wild life/airshow 100-400 e favorita mea.
Urban life 70-200, interioare 17-50.
Trepied ia un Boggen Manfrotto fibra de carbon ultima serie cu un ball head cu fast release plate. Sunt incantat de el.
Flash, Canon 580 speedlite. Nu stiu echvalentul Nikon, dar trebe sa fie unul.
Musai release cable ptr shutter. Camera pe trepied sa pui deshtu pe boton e sacrilegiu. introduci vibratii nedorite. Si iese fotografia cam tremurata.
Daca poti, ia lentile cu VR (echivalentul Canon IS). nici nu stii cat te ajuta, mai ales daca e grea lentila. Nu intelge insa ca VR/IS iti ingheata subiectul. Nu, reduce doar shaking. Na, mai tremura mana la oricine. Ah pe trepied, VR/IS se pune OFF. Altfel cauta vribratii care nu sunt ca bezmetica si introduce vibratii aiurea.

Cam asta ar fi.

Cand o sa mai procesez ceva le pun on line si iti dau linkul

Have fun.

Asta e tot ce conteaza.

Mergi la inceput

Ia ca mi-am mai adus aminte de ceva.
RAW, uita sa faci poze direct JPG.
Ai cea mai mare flexibilitate in post proc.
Sa nu uitam ca nici o camera nu are corect white balance , oricat se strofoaca fratii. Fie folosesti un whibal (pac ii faci o poza inainte sa te apuci de pozat, si se repeta cand ai schimbari majore de lumina) si aplici in post proc, fie definesti white color pozand o hartie alba (similar cu hibal daca vrei, cu diferenta ca whibal e neutral grey, ceea ce iti da maxim de acuratete la light temperature in Kelvin).
carduri rapide. Daca faci poze in sport sau air show, camera o pui pe 6 frames per second, fast shoot si daca nu ai buffer cat trebe de mare si carduri rapide, pana faci poze s-a dus in balarii toata faza care vroiai sa o pozezi.
Post processing daca sunt poze gen hai sa pozez catelu sa ii arat lu mama, folosesc software cu care a venit camera mea. La cate dioptrii are nu conteaza ca e poza mai hacana, fara toate alea super.
Daca vreau ceva super, Adobe Lightroom cu Adobe Photoshop Elements. Si inca mai am o tona de invatat la ele.

Cam asa ceva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Bresson a fotografiat toata viata cu un obiectiv de 50 mm.
nu va mai incurcati atata in tehnica, e importanta si ea, dar...mai bine o un album foto sau mastersofphotography.com....

cum adica nikon are mai putine obiective? valeu maica:)

Alina, mai bine iti luai 18-70-ul, e optic mult mai bun.
apoi un 50 si esti acoperita pana mai inveti sa incadrezi etc etc.

PS. nu sunt nici cu canon si cu nikon. eu am pentax cu obiectiv manual de 50

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Sabina, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Sabina

Lasand la o parte faptul ca este clar ca nu poti tolera idea/opinia altuia si/sau realitatea (reactia ta este clar un atac la persoana, bine mascat insa), uite cateva lucruri.
Gama de obiective Nikon brand (nu third party cum ar fi Tamron, Sigma, Tokina) e ceva mai restransa decat la Canon (Canon brand) . Este un fapt. Ah da, am uitat, Nikon nu stie sa isi faca senzorul de imagine. Se duce cu sarut mana la Sony. Hi hi.
Nu am spus ca e prea mica sau inexistenta.
Depinde insa ce inseamna ptr fiecare restransa.
Ma deranjeaza personal ca Nikon are cam 10 lentile mai putin decat Canon si unde ? In zona de long focal lenses.
Geez. Canon are 300, 400, 500, 600, 800 .
300, 400 si 500 in 2 sau chiar 3 variante! Cu/fara IS, f4 sau f2.8 (la 300). Drept e ca pe masura ce vrei o lentila mai rapida (f2.8) pretul creste exponential. Dar moamaaaa, merita calitativ.
Fiecare isi alege ce ii place. Eu am expus ce mi-a placut mie la Canon. Asta nu inseamna ca Nikon nu e ok. Am mentionat ca e un brand excelent.
Acum insa vrei sa imi spui ca fotografiezi cu 50mm un avion in zbor sau o pasare in zbor sau un crocodil (viu nu impaiat) fara sa fii nevoit sa te aproprii prea mult de el ? Si sa obtii imagini ca si cum ar fi langa tine ?
Sau ca te poti apropia de un animal in salbaticie ?
Sa inteleg ca la competitii sportive toata marea aia de lentile albe Canon (da, toate lentilele albe Canon sunt L - Luxury ) sunt 50 de mm ? E amuzant. Cel putin.
Sigur ca poti folosi 50 mm dar cand subiectul e la n-spe zeci de metri, ma cam indoiesc ca o ai ce vedea.
In idea asta, nu ar mai exista obiectivele cu focale lungi.
Fiecare lentila are aplicabilitatea ei, ce subiect e de fotografiat, in ce conditii etc etc.
Nu exista lentila universal valabila.

Linkuri cu cateva foto, toate au EXIF embedded si poti vedea focala folosita.
Si ma opresc aici.

KC Air Show 2008
http://s283.photobucket.com/albums/kk313/pirar01/kc_air_show_2008/

KC Car Show 2008
http://s283.photobucket.com/albums/kk313/pirar01/kc_car_show_2008/

Omaha Safari 2008
http://s283.photobucket.com/albums/kk313/pirar01/omaha_2008/

Florida Everglades 2008
http://s283.photobucket.com/albums/kk313/pirar01/florida2008/

Nici un animal nu a suferit acte de cruzime, adica nu a fost impaiat ca sa stea sa fie fotografiat. :)

Fotografiile pot fi vazute downsized sau daca te tine teava de net, e un semn cu lupa ptr full size.
Convertite in JPG direct from Raw.
Canon 450D si Canon 40D

Enjoy

Mergi la inceput

La capitolul invatat, Sabina are dreptate.
Oricum majoritatea au opinia (si a mea e la fel) ca mai bine bag banii in lentile si un camera body f. bun (nu exceptional sau professional).
Camera bodies se schimba prea rapid. Lentilele mai greu.
Si vorba aia, sa ai timp sa inveti un body pe dinafara ca amator. Ca profesionist e musai ca de acolo mananci .
Recomand cartile lui Scott Kelby (unul din top photographers).
Scurt si la obiect, fara bla bla.
Dupa Scott echipamentul se imparte in 3 categorii (financiar vorbind), dar care nu poate fi generalizat evident:
1 - nevasta si copii mici -> buget mic, echipament ieftin
2 - copilul iesit din college -> buget mare, echipament bun
3 - avocat/medic, banii nu sunt o problema -> buget practic nelimitat
Profesionistii vor aloca sume enorme de bani (Canon 1DSMIII e 8000 dolari) dar de acolo mananca si nu sunt nici avocati si nici doctori.

Fotografia, mai ales cand acum suntem impanziti de marfa made in china si alte gainarii de genul asta, are o regula de aur:
Cati bani dai, atata face.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

hai ma armand, atac la persoana...LOL:))

ideea e ca Alina are copil mic, timp f putin...nu trebuie sa se complice si sa viseze la wild life photo si avioane in zbor, poze care cu f f f f f greu pot fi artistice, de obicei sunt numai tehnice.
Pt o mama care are un hobby cel mai bine e sa citeasca carti de fotografie si sa vada multe albume, plus practica:)

cat despre nikon/canon , nu stiu ce sa zic, eu nu ma pricep, fiecare are segmentul sau mai bun sau mai slab, pentru mine nu conteaza deloc ca canon au 10 obicetive in plus (in lb romana se zice obiectiv, lentilele sunt doar componentele aparatelor), eu am ales pentax pt ca imi plac extraordinar culorile, sunt f apropiate de film, plus ca aparatul meu pe film e tot un pentax, mie imi place filmul de 10 ori mai mult decat digitalul.

Nu toata lumea e interesata de tunuri uriase si fotografiat pe stadioane, nu trebuie zapacit omu cu un milion de obicetive etc etc,
Tu i-ai dat sfaturi f bune, insa n-o face sa viseze la zeci de mii de obiective cand pt ce cauta ea sa fotografieze solutia e mult mai simpla :)

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Sabina, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns X-ray spune:

ooo sunterti tare draguti!voi aveti discutii contradictorii si eu invat.....
so,sa incepem fiecare cu chestii de ce am ales una sau alta nu are rost...cred ca rezultatul conteaza,sincer.
dar amandoi ati pus punctul pe i in 2 situatii:da sunt o mamica cu un copil mic si in plan al doilea= timp nexam.lafel si a doua chestie,banii merg in alta directie dar mai scapam pe ici pe colo si pe hoby-uri...
idealul meu ca obiective ar fi 16-85 VR + 80-400 VR.primul cred ca va fi urmatoare investitie in sticla,am citit fff multe lucruri bune despre el si cred ca e un all around perfect pt mine.si cu siguranta caut cu VR, de multe ori stau in cele mai naspa pozitii incercand pt a 'n-a oara sa-i fac cat mai multe fotografii bulinei mele si nu am incredere in pozitia mainii.
acum cu trasul in row armand nu stiu ce sa zic pt ca sunt varza la capitolul post-procesare...si am "albastrit" ceva poze cu un gresit balans alb.mi-am luat de curand un gray card,dar pana atunci ma lupt cu expunerea corecta.in modurile manuale "prajesc" destule poze.si cand am timp mai citesc ceva sau efectiv stau cu el in mana si il butonez...
blitzul pe care il am e sb600,la ce il folosesc eu e ideal.de multe ori spre rusinea mea uit sa-l iau si ma enervez teribil cand vad rezultatul acasa.difuser sper sa gasesc pt el in austria plecam saptamana asta,la noi nu am gasit nicaieri,nu merita sa comand de pe ebay pt 5 dolari.cardul e ok ,san disk extreme III de 4 gb suficient.
acum studiez problema cu trepiedul imi trebuie si bun si ieftin se bat cap in cap dar asta e.nu ma grabesc sa-l iau dar am in cap....
canonul 40d a fost pe lista mea dar financiar nu a corespuns...acum a aparut si la nikon d90 daca mai aveam rabdare poate il luam desi e cam scumputz pt mine.
ma duc sa vad linkurile de la voi....

alina mamica bulinei www.youtube.com/watch?v=54C4rgga0L0" target="_blank">Elisa (20 iunie 2007)

povestea noastra...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns helbi spune:

Am si eu o pb cu aparatul meu digital si am nevoie de un sfat.
Am un Canon Power Shot A95 care mergea f bine. Fara a-l scapa din mina sau alte incidente, desi intr-o dimineata am facut poze cu el, dupa amiaza n-a mai mers. Pozele care le am inca pe card, le pot vedea. Dar, daca vreau sa fac poze noi, LCD-ul ramine negru si poza iese neagra si nu se vede nimic. Cind si cind, am resuit, dupa multe deschideri si inchideri sa-l fac sa o ia din loc. Acum insa, nu mai vrea.
Ar putea fi LCD-ul ars? Daca da, atunci de ce pot vedea totusi pozele care le am inca pe card?

Si, m-ar interesa sa-mi achizitionez un nou aparat digital cu card de memorie Compact Flash (si asta, pt ca am 2 acasa: de 512 si 2G, cumparate pt actualul aparat si pe care as vrea sa le utilizez in continuare). Mai tot ce e acum pe piata e cu card SD. Imi puteti recomanda un aparat digital cu card Compact Flash, dar unul rezonabil ca pret. Nu-s fotografa profesionista, asa ca nu ma intereseaza sa fotografiez un tintar Dar, sa pot face filmulete sau sa nu am pozele toate cu cohii rosii, ma intereseaza.

Multumesc anticipat pt orice info!

Mergi la inceput