Religia si Arta (2)

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns qsar spune:

A! ca mi-am adus aminte: ce mare smecherie articolul asta? O logica precara, pe baza careia se poate scrie la nesfarsit, practic despre orice. Medicina vs. religie, Scoala vs. religie, Agricultura vs. religie si Spray-ul de muste vs.religie... Acu' ramane sa ai nitel condei, verva, o multime dispusa sa se minuneze de asa articol destept si gata sa-ti dea dreptate si iaca dogma, cum apare ea. Tz!
Nu zic... ne invartim, vrem, nu vrem, printr-o lume de mesaje mai mult sau mai putin culturale, care mai de care cu ifos de arta. O estetica "de consum". Si frivola moda se vrea arta, si filmuletul publicitar, si platoul cu salata de beuf ornata cu flori de gogosar murat si carote sculptate. Asta e! :)).

Q


Honi soit qui mal y pense...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bagoiu spune:

Io zic - chiar daca nu m-a intrebat nimeni - ca se poate intalni omul cu Dumnezeu prin intermediul artei, dar dupa ce L-a intalnit, la ce-i mai trebuie arta?



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by bagoiu

Io zic - chiar daca nu m-a intrebat nimeni - ca se poate intalni omul cu Dumnezeu prin intermediul artei, dar dupa ce L-a intalnit, la ce-i mai trebuie arta?

Irina & trupa

Ceea ce la oameni nu este cu putinta la Dumnezeu este cu putinta.





exact asta zisei si io, deci dupa parerea mea Savatie are dreptate. si e prima oara cand aud ca artistii nu-s complexati...dar cum sunt? plini de certitudini si echilibrati mental? n-as prea crede. au ceva in plus si mai multe in minus fata de omul obisnuit. sau, daca omul obisnuit -fara talent creator adica- a trait mai multe melodrame decat artistul, macar si le rezolva la psihanalist/psihiatru. artistul isi sublimeaza tarele prin creatie. iar in rezultatul creatiei isi recunosc tarele si receptorii de arta. altfel ce i-ar lovi in moalele capului asa cosmic? ca doar nu frumusetea formulelor matematice, ci oglindirea framantarilor sufletesti. plus de asta, in procesul creatiei, artistul cam uita de sine, deci implicit de Dumnezeu. se transfigureaza in altceva, cine stie in ce, in orice caz, o dihanie care transcede umanul si care accede spre supra-natural. si rezultatul e cadere, ca omul, fie el si artist, n-are cum sa doboare, fara sa moara nitel si sa se dezaxeze mai mult decat nitel, monstrii din halucinatii. iar caderea asta e tot in lipsa de Dumnezeu. artistul e un damnat, fratilor, deci un complexat. unde e eroarea in ce spune Savatie, ca tot nu o vad?

Lilanda, e putin cam prea mult sa arunci oprobiul extremismului asupra intregii ortodoxii pornind de la parerile personale ale unui singur marturisitor. si daca zici ca fuse internat la nebuni (nu stiam), asta dovedeste inca o data ca are dreptate legat de complexati. ca fuse si artist, nu? - asta de ce omitem din analiza?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by lena
mai ales aia cu tot ce atinge omul devine arta...este de milioane :-))


io-s de acord si cu zicerea asta, chiar mi se pare de milioane, cu un singur amendament: nu de arta e vorba, ci de kitsch, de imitatie grosolana. unde te uiti in zare, e plin de creatori amatori de arta, de aceea s-a si demitizat atata, prin cantitate in detrimentul calitatii. nici cladirile industriale nu mai trebuie sa arate a ceea ce sunt -cladiri industriale, dragilor, ce e rusinos in asta?- ci sunt desenate sa para opere de arta, vopsite in designuri artistice sa dea iluzia ocupantilor ca nu trag la saiba, ci cumva presteaza o munca mai "aristocrata" intr-un atelier special, ca mestesugaresc la o alta semnificatie a shaibei. "arta" a devenit pana si metoda terapeutica in tratarea bolilor nervoase - depresivii sunt trainguiti sa picteze, anxiosii sa scrie, paranoicii sa sculpteze, schizofrenicii sa cante la contrabas- , se fac liste cu clasici in care Mozart conduce detasat cu "melodiile" lui excelente in tratarea insomniilor... s-a corupt functiunea esentiala a artei - aceea de a stimula meditatia, visarea, cresterea interioara- intr-o functiune de consum, una ubicua, ca e peste tot, si agresiva, ca nu mai vezi nika fara pretentia de artisticareala. nu se intampla asta, oare? cu ce greseste Savatie in observatia lui?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

quote:
Originally posted by tata lu Toma

De fapt intrasem sa-mi spun parerea fata de actul de creatie.
Eu cred, cu convingere, ca un artist adevarat este acela care creaza pentru ca e macinat/framantat/chinuit de ceva si care incearca astfel sa-si elibereze sufletul. Si mai cred ca nu-l intereseaza nici cum il percepe publicul, nici daca-l scoate pe acesta din rahat, nici cat de universala sau mare e arta sa.
Norocul lui e ca Dumnezeu sau bigbengu' l-a inzestrat cu un talent care sa-i permita sa se exprime.
Noua, celorlalti nu ne ramane sa ne exprimam frustrarile decat in moduri mult mai distructive dar mult mai usor de inteles pentru ca , nu-i asa, uratul si raul sunt mult mai facile.


o zi buna tuturor !


_
Sunt moderator dar ma tratez



sunt la busteni, n-am citi tot, am ajuns doar pana la postul asta.

sunt absolut de acord cu vlad, cu mentiunea ca unii scriu si din prea plin(mai rar, dar se intampla).Oricum, lispa sau preaplin, tot dezechilibru se numeste.

pe mine va rog sa ma iertati....nu trebuia sa ridic o astfel de problema. probabil deja unii cred despre mine ca sunt o snoaba ce se crede artista secolului:(

Artistul e ala care scrie si daca e singur pe luna....de aia cred eu ca in momentul in care scrie e conectat la o sursa exterioara lui.

eu asta vtroiam sa sou prin legatira cu Dumnezeu.Nu cea face 1000 de matanii sau ca daca esti consumator de arta te mantuiesti.Mi-am recitit posturile anteriopare si nu vad unde as fi susutinut eu asa ceva...


IrinaB...pui problema gresit.Eu ma refeream la viata pamanteana,vroiam sa spun ca unul din lucrurile fundamentale care uneste pe ateu cu credincios e ceea ce rezulta din marile opere de arta ale omenirii..


cat despre programul filarmonicilor de pe glob...globalizarea si arta sunt 2 cjhestii diferite.La muzica, spre deosebire de alte arte, e nevoie si de interpret.In 99% din cazuri asiaticu il denatureaza pe compozitoprul clasic vestic.intelege el ca e ton semiton(desi urechea asiatica e obisnuita altfel!! ! deci e o diferenta de paradigma, e fumdamental!)dar traditia lui e alta.

am auzit odata un cvartet coreeean cantat ceaikovski, era o parte bazata pe un dans popular rus...il facusera sa sune pentatonic chinezesc.De aia nu [pot susutine universalitatea.

ce e universal e trairea, e singura care rezista.Am gresit luand muzica drept etalon...pt ca o receptare porasta a partiturii duce la o receptare proasta a mesajului etc etc ....canalul e duvblu, partitura, interpret, public.nemaivorbind de canalul spcific tutuoro artelor, anume creierul creatorului si cat reuseste sa puna in practica....








Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia



Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by qsar
Acu' ramane sa ai nitel condei, verva, o multime dispusa sa se minuneze de asa articol destept si gata sa-ti dea dreptate si iaca dogma, cum apare ea. Tz!


mah, hotaraste-te, adica imbecilul troglodit din multime merita pus pe soclu alaturi de maria lu' gavril si rubliov sau nu? :-)) iar te uiti cu dispret la mine?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns qsar spune:



quote:
"arta" a devenit pana si metoda terapeutica in tratarea bolilor nervoase - depresivii sunt trainguiti sa picteze, anxiosii sa scrie, paranoicii sa sculpteze, schizofrenicii sa cante la contrabas- , se fac liste cu clasici in care Mozart conduce detasat cu "melodiile" lui excelente in tratarea insomniilor... s-a corupt functiunea esentiala a artei - aceea de a stimula meditatia, visarea, cresterea interioara- intr-o functiune de consum, una ubicua, ca e peste tot, si agresiva, ca nu mai vezi nika fara pretentia de artisticareala. nu se intampla asta, oare?
Aaaaaa... mda. Mozard conduce detasat si la cresterea productiei de patlagele rosii sau de oua daca ea, tomata, respectiv galinaceea outoare, au beneficiat nescaiva instalatii HiFi la locu de munca.
Si iac-asa, ne intoarcem la momentul in care discutam despre educatie si coltura. Ce facem, va intreb. Ce faceeem? Sa fie pusa toata coltura la pastrare, sa se ocupe de dansa numai ai de au treaba cu ea, sau sa se dea "la liber"? Ce ne facem daca pune mana pe coltura orice neica nimeni, o strica si-o maculeaza?
Cine a avut tricouri cu reproduceri dupe artisti francezi sa faca acusica dooj'de flotari!*

Q


* precizare necesara, ca sa nu se inteleaga gresit: asta cu tricourile n-are legatura cu fraza de dinainte. Era de fapt o cu totul alta idee... transformarea artei in marfa si a artistului in brand, dar n-am timp sa dezvolt acum.



Honi soit qui mal y pense...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by qsar
Ce facem, va intreb. Ce faceeem? Sa fie pusa toata coltura la pastrare, sa se ocupe de dansa numai ai de au treaba cu ea, sau sa se dea "la liber"? Ce ne facem daca pune mana pe coltura orice neica nimeni, o strica si-o maculeaza?
Cine a avut tricouri cu reproduceri dupe artisti francezi sa faca acusica dooj'de flotari!


io am avut tricou cu abba, se pune?
tocmai asta este, de ce trebuie sa facem NOI ceva? ce, nu ne e bine pe shant la un pahar de vorba despre ce fac altii cu arta lor? lasa-i mai sa se dezvolte natural, vedem noi ce iese, ca sa avem ce critica si analiza si peste douaj'de ani. sa iesi la portita si atunci, uochei? :-))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bagoiu spune:

quote:
Originally posted by Sabina

IrinaB...pui problema gresit.Eu ma refeream la viata pamanteana,vroiam sa spun ca unul din lucrurile fundamentale care uneste pe ateu cu credincios e ceea ce rezulta din marile opere de arta ale omenirii.





Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia



Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.




La viata pamanteana ma refeream si eu. Sunt oameni pe pamant care Il descopera pe Dumnezeu si care, de la un moment dat renunta la orice intermediar ...artistic. Astia sunt sfintii. Stiuti sau nestiuti de nimeni. Dar daca nu-L cunosti suficient pe Dumnezeu, atunci te multumesti cu frumosul pamantesc, care poate fi un inlocuitor al frumosului divin dar nu e totul. E o cale buna spre a-L cunoaste pe Dumnezeu, -zic si io- dar are riscurile ei.
Iar relativ la intalnirea unui credincios cu un ateu in fata unei opere de arta, s-ar putea sa nu inteleaga amandoi acelasi lucru. La fel ca si europeanul cu chinezul




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

quote:
Originally posted by conchita
Lilanda, e putin cam prea mult sa arunci oprobiul extremismului asupra intregii ortodoxii pornind de la parerile personale ale unui singur marturisitor. si daca zici ca fuse internat la nebuni (nu stiam), asta dovedeste inca o data ca are dreptate legat de complexati. ca fuse si artist, nu? - asta de ce omitem din analiza?



Iertareee...scrisei asta cu extremismul inainte de a citi ca fuse omu' "parafat" ca schizofrenic...si, repet, nu concluzia lui m-a bulversat peste masura, ci epitetele pe care le arunca-asupra artei, asa in general!!!
edit: io cred ca nu pe artisti ii facea complexati, ci pe cei care care fac istoria artei...pe aia care scot sensuri din arta, desi din ea n-a mai ramas decit bulgarele ala de brinza!!! gresesc???

pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet

Mergi la inceput