Religia si Arta
Raspunsuri - Pagina 11
![](images/user_woman.png)
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by Sabina
schubert a murit la 28 de ani!
si nici eu nu ma simt prea bine!
![](icon_smile_big.gif)
mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
myrrha spune:
quote:
Originally posted by conchita
1. valoarea unei opere de arta nu rezida strict in (ne)credinciosia creatorului.
eu cred ca da, cu cit autorul/mestesugar crede mai mult in sensul pe care il va imprima materiei sale, cu atit opera va fi mai reusita, adica mai convingatoare. adica cu cit esti mai credincios (si mai putin relativist), cu atit opera ta va spune mai multe adevaruri. de care e nevoie, pentru ca in virtutea lor traim.
quote:
2. simtamintele pot sa nu fie aceleasi nici pentru doi atei sau doi pagani sau doi crestini sau doi evrei. nu stiu care componenta intra in discutie, caci arta e complexa. :-)) receptorul poate sa fie crestin si sa se uite la un nud semnat rubens si sa i se trezeasca poftele carnale, asa cum un ateu poate avea numai emotii estetice sau deloc, sa fie deci impresionat strict de tehnica. efectele artei sunt multiple, nu exista sablon, pe unii ii face sa purceada la exterminarea in masa, pe altii sa porneasca la cruciade, pe altii sa se retraga in chilii, pe altii sa iubeasca etc. procesul de receptare nu e nici el acelasi pentru toata lumea, eu asta cred.
fiecare receptare inseamna o recreatie, o reinvestire cu sens al unui fapt artistic. in masura in care receptarea e vie, sa spun drept pe mine nu ma mai intereseaza autorul, fie el credincios sau necredincios, receptorul va judeca, intelege, lua drept model sau arunca la cosul cu mediocritati.
quote:
3. nici procesul de creatie nu e acelasi si aici am o analogie din domeniul computerelor. mai intai, creatia nu este esentialmente intru Bine, poate sa fie si intru Rau. in al doilea rand, valoarea in sine a artei se aplica si celei bune, si celei rele. de fapt, criteriile de valoare sunt ca mersul pe sarma, caci daca e sa ne gandim cate milioane de oameni adora manelele si cate zeci de mii pe bach, trage tu concluzia. in al treilea rand vine analogia promisa: daca eu concep un proiect de grafica pe comp in adobe si salvez ca toanta ca jpeg, produsul final este o fila corupta, care nu mai reflecta procesul de creatie, cel despre care myrrha zice ca e la fel la toti artistii. daca raman numai cu jpegu', nu mai vad nici o layer, vad doar un rezultat final al carui istoric se pierde in nebuloasa altui sistem, cu semnificatie diferita. asa si cu arta si procesul creatiei.
eu cred foarte tare ca procesul de creatie e acelasi la toti mestesugarii. inseamna, ca la platon, imprimarea unei forme descoperite de mintea ta, asupra materiei specifice artei tale. si depinde de artist cit de departe poate ajunge in descoperirea "formei" sale si de credinta lui ca aceasta forma/idee si sens exista.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
myrrha spune:
quote:
Originally posted by qsar
Mai-mai-mai... ce mandri suntem de sofisticarile noastre! Si cum ne mai place sa credem ca toate achizitiile noastre culturale echivaleaza cu o spiritualizare inalta, pura... "de calitate" adeca. De Dumnezeu ne apropiem prin cunoastere, inspiratie, revelatie, act artistic. Avem "aparatura" logica sa disecam, sa studiem... Pentru noi mantuirea este cu siguranta o chestie mai subtila, eleganta, culta... doar nu o sa credem precum vulgul semplu in un "loc luminat, loc cu verdeata, de unde a fugit toata durerea si intristarea si suspinul"
Raspunsuri de genul asta primeam cind predam la un liceu in Bucuresti latina si nu era ora la care sa nu fiu intrebata de elevi: "ok, e interesant, dar la ce-mi foloseste, ca n-o sa ma ajute sa cistig mai bine", iar colegii din cancelarie imi ziceau: "ce rost are sa studiezi latina, nu ajunge sa stim ca sintem popor latin si punct."
Da, mintuirea este o chestie sofisticata rau. Nu e simplu, iti gasesti o poienita luminata cu verdeata si astepti sa vina. Trebuie sa iti gasesti drumul prin lume, printre idei, printre carti, prin situatii anormale si nesanatoase, si pentru asta iti trebuie credinta cu carul. Care nu se obtine asa, mergind in poienita, ci citind si educindu-te si muncind cu tine, scotind ce ai tu mai bun.
Eu gasesc ca studiile umaniste din Ro sint atit de jos din cauza unui dispret suveran fata de "intelectuali" si educatie, si un entuziasm impartasit de toata lumea pentru "poporul simplu," o abstractiune pe care fiecare si-o imagineaza in fel si chip.
Si eu fac parte din poporul asta, si de un an de cind sint la o universitate vestica, nu mi s-a intimplat o data sa fiu intrebata "la ce foloseste latina," intr-o tara nelatina cu o populatie de 30 de milioane si cu 41 de departamente de clasice (iar in Ro, mai trebuie sa spun ca sint doar 3? ma abtin sa le comentez nivelul...)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Sabina/Sabina.jpg)
Sabina spune:
Myrrha, uite in muzica exista cativa autori contemporani care nu se sfiesc sa se declare credinciosi, chiar daca nu se inspira din ortodoxie, ci mai mult din cea asiatica.
Si cand vorbesc despre lucrarile respective mentioneaza in primul rand latura asta, de credinta in Divinitate.vrei si nume? sunt romani.
acu o sa-mi sara gandacu sa-mi spuna ca daca nu-s ortodocsi si nu merg la biserica e egal cu zero, dar nu-mi pasa
Sabina si
![](hippi.gif)
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
myrrha spune:
quote:
Originally posted by cataghequote:
Originally posted by myrrhaquote:
Originally posted by cataghe
Sint de acord insa cu ceea ce zice Sabina despre senzatia de indumnezeire pe care ti-o da "arta mare". Singura problema e ca, in timp ce eu ii zic "indumnezeire", sint convinsa ca un ateu ii va spune altfel si va argumenta ca nu are nici o legatura cu Dumnezeu. Esenta e aceeasi, de fapt vorbim despre acelasi lucru, dar percepem si intepretam diferit.
Dincolo de cum ni se pare arta fiecaruia dintre noi, Sabina e "exemplarul" de studiu al adeptilor artei separate de spiritualitate. Ea e artista intre noi, nu? Deci se presupune ca stie cel mai bine, din interior, cum functioneaza creatia (pentru ca procesul e esentialmente acelasi in toate artele).
Inteleg ce spui si sint de acord, dar nu inteleg care e legatura dintre ce am spus eu si ce ai spus tu (ma refer la ceea ce ai citat din ceea ce am spus eu)
Mi se parea ca ideea mea vine in prelungirea a ceea ce spusesesi tu.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
myrrha spune:
Da, Sabina, da-mi niste nume. Adevarul ca in afara de vreo doi trei compozitori romani contemporani, sint cam dusa . Si aveam senzatia ca a intrat si acolo relativismul asta postmodernist prost inteles - toate sint egale, deci nimic nu are valoare. Cind de fapt ar trebuie sa fie pe dos: toate pot fi pline de semnificatie, toate trebuie studiate, contemplate, cautate, descoperite, deci toate au valoare.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Sabina/Sabina.jpg)
Sabina spune:
Doina Rotaru, Octav Nemescu, Stefan Niculescu, declarati,(nu stiu cat de realizat e sentimentul religios insa, dar el exista)
Tiberiu Olah mai mascat asa, dar cand a murit scria un Requiem, deci e clar(nu a apucat sa scrie decat f fputin din el, saracu a fost bolnav ultimii 2 ani, il scria pt sotia lui)
la el insa muzica e Divina, e cel mai mare compozitor roman, impreuna cu Enescu.
Sabina si
![](hippi.gif)
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
myrrha spune:
quote:
Originally posted by qsar
Eu chiar nu cred in ierarhiile umane in raport cu Dumnezeu... de fapt despre asta era vorba. Un geniu artistic si un imbecil troglodit au sanse egale.
OK, si atunci e mai bine sa fii un imbecil troglodit?
Asta vrea Dumnezeu de la noi? Nu sa incercam mai mult?
De-asta sta la temelia crestinismului o carte?
Nu am nimic cu baba lui Tutea si nici cu respectivul "imbecil troglodit" daca atita au putut, atita au facut. Dar nu asta poate fi idealul, modelul, ci dovada ca Dumnezeu e pretutindeni, chiar si la cei aparent fara Dumnezeu. E in firea omului dorinta de a creste spiritual, pe toate caile, altfel se alieneaza.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
myrrha spune:
Tiberiu Olah nu stiam ca era religios, pe ceilalti nu ii stiu
Mi se pare minunat sa ai parte, ca tinar, de modele credincioase. Eu am invatat latina cu un profesor batrin paralizat, cit 6 ore pe zi de trei ori pe saptamina, 3 ani, in timpul liceului. Nu eram prea credincioasa atunci, dar profesorul meu a desteptat multe lucruri ascunse in mine, prin povestile din cartile lui, prin amintirile de cind cinta in corul Mitropoliei sau la Domnita Balasa (si se strecura imbracat cu un pardesiu lung, direct sus la strana, ca sa nu fie recunoscut, fiind profesor la facultate). Daca nu il cunosteam (si aveam parte numai de "imbecilii trogloditi") multe lucruri erau altfel azi.
Ma bucur din toata inima ca exista oameni educati, ca exista arta, ca exista cultura, ca exista spiritualitate. Pentru mine ar fi groaznic fara toate astea.
Aaaa... Conchita, Dante nu avea cum sa reprezinte filozofii altfel decit in infern, pentru ca erau filozofii greci pagini, dinainte de Christos.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Sabina/Sabina.jpg)
Sabina spune:
atentie! eu nu spun ca ei merg la biserica...dar cred in existenta lui Dumnezeu, sunt apropiati de toate spatiile religioase si se inspira mult de la asiatici(Doina Rotaru si nemescu), iar Niculescu se bazeaza mult pe bizantin si sufera ca in Sfintii Parinti muzica e cam ignorata asa:)
Sabina si
![](hippi.gif)
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)