Frumuseti de altadata (Follies Bergere....)

Frumuseti de altadata (Follies Bergere....) | Autor: ML

Link direct la acest mesaj

Intai povestea amintita intr-un alt subiect...

"Tinicutele erau gazdele mamei din Slatina. Statea la ele in timpul liceului. Erau fete batrane, surori, deosebit de frumoase in tinerete, cu prieteni ofiteri, foarte cumsecade si grijulii cu ea. De fiecare data cand iesea cu cate un baiat o asteptau amandoua pana seara (adica la 9, nu mai tarziu), nerabdatoare ca doua fetite si o intrebau "Te-a pupat? V-ati tinut de mana? Ati vazut luna?". Aveau casa plina cu reviste de la Follies Bergere si ce mai poze!!! Multe dintre ele i le-au dat mamei si asa le-am vazut si eu prin clasa a 6-a. Am ramas masca. Josephine Baker cu "costumul" cu bananele si altele despuiate pe jumatate, cu palarii si margeluse pe piept si rochii imense, iluminate din interior. Da, erau ca niste case - clopot , aveau si usa pe care ieseau alte dansatoare. Ce minunatii, ce extravaganta! Tinicutele au murit pe la 80 si ceva de ani, una dupa alta in casa lor din Slatina cu perdele groase".

Iata ce am gasit. Nu exact ceea ce am vazut in reviste cu ani in urma, oricum foarte interesant. Cititi si textul si nu sariti peste Mata Hari si Printesa Ghica (click stanga Ladies of the Stage).

http://www.tallulahs.com/artists.html

click stanga/dreapta)
http://www.tallulahs.com/classicals.html

Alte fotografii/carti postale. Amuzante, nostalgice, unele cam nudute si rotunjoare (click pe numarul din dreapta pozei).

www.edwardian-delights.com/salesglp.htm

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Teodora D. spune:

mi-au placut site-urile si aerul desuet al fotografiilor.
dar subiectul acesta imi trezeste unul din regretele mele, acela ca s-au pierdut revistele din 1929 pe care le rasfoiam si citeam in fiecare an cand mergeam la bunici, cred ca "realitatea ilustrata" se numeau. erau acolo de toate, sfaturi de amor, de sanatate, frumusete, bucatarie, cronica omorurilor pasionale(un mare scandal in lumea buna, cu niste farmacisti), Regele Mihai in pantaloni scurti pe bicicleta si cate si mai cate. as putea sa spun ca era cea mai buna, mai completa revista din cate am tinut in mana, iar epoca din care provenea ma fascina si ma fascineaza si acum.
Pe coperta color era cate o frumusete de la hollywood, majoritatea nume care nu au strapuns anii pana la noi. Iar in interior se gazduia concursul "Miss Romania", cu poze ale participantelor,grupate dupa zonele de provenienta; in urma mai multor selectii numarul fetelor se micsora-pozele apareau din nou in revista-, iar in final a fost aleasa frumoasa Romaniei, o duduie rotofeie, cu fata rotunda si par scurt, cu carlionti gelati adusi pe langa ureche, ma rog-o frumusete conform standardelor epocii si care ne-a reprezentat cu succes la "Miss Univers", revista publicand un reportaj si poze si de acolo. Fata noastra a luat locul 3 daca-mi amintesc bine si s-a imprietenit cu cea care a fost aleasa Miss Univers, o austriaca ce-surpriza!- ar trece drept o femeie f. frumoasa si in zilele noastre, cu o fata de un oval perfect,iar in ansamblu subtirica, fina si distinsa.
In virtutea prieteniei lor, austriaca i-a facut o vizita in Ro, de unde -bineinteles- reporterii revistei nu au lipsit, au fotografiat primirea celor doua in gara din Sinaia( lume multa nene care dorea sa le aclame) si din alte locuri pe care le-au vizitat si pe care nu mi le mai amintesc.
le multumesc inca o data vecinilor care au cerut revistele imprumut, sa-si mai clateasca si ei ochii. si asa am ramas fara ele.

Somewhere on this globe, every ten seconds, there is a woman giving birth to a child. She must be found and stopped.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Teodora stii ca si eu am (la mama) astfel de reviste/almanah vechi de la bunicii de la tara? Le-au pastrat, mocani strangatori... Erau in ele si sfaturi pentru agricultura, glumite, reclame la cosmeticale, poezii si, cum spui si tu Regele Mihai. Da, sunt minunate si imi lipsesc. Dar cel mai mult ce crezi ca as vrea sa revad? Cartea de bucate a bunicii mele. Radeam cu lacrimi citind-o nu pentru ca ar fi fost glumeata ci din cauza limbajului invechit. Si unde mai pui ca la sfarsit era o lista cu tot felul de boli si recomandari pentru felurile de mancare "vindecatoare". Nu-ti tineai rasul, vorba bunicii...
Ce frumos descrii povestea misselor. Le si vad in gara la Sinaia.
Nu am gasit missele din '29 dar ia uita aici ceva mai prospaturi, chiar si Miss Romania! Mai ce-mi plac!:

Miss Romania:
http://www.cegesoma.be/pls/opac/opac.search?lan=F&seop=2&sele=51&sepa=1&doty=&sest=&chna=&senu=38128&rqdb=1&dbnu=1

Restul sunt pe pagina aproape de sfarsit (vezi in ordine alfabetica pana ajungi la Miss)
www.cegesoma.be/phocat/phocatFM.htm

Iar aici... revistele cu Folies dar nu cu rochile acelea grozave. Sunt incluse totusi asa numitele "tableaux vivant" care umpleau scena. Ce minunatii pentru 1900!
Click pe reviste in dreapta (zona gri) si din nou pe fiecare coperta (apar "tablourile"):

www.art-deco-prints-and-posters.com/foliesbergere.asp

Alte costume si dansatoare:

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:FolliesBergereBoxCostume.jpg

click pe foto costume (si pe foto alb/negru, in text):
www.geocities.com/~jimlowe/mist/mistdex.html

Mergi la inceput