Viata in Germania ( 24 )
Raspunsuri - Pagina 9
dani_flor spune:
M-am prins, e vb de "nemtii" aia din tzara. Am constatat si eu ca ce e mai greu vine din tzara . Cu ceferticatul chiar ca nu am stiut cum se practica. Stiu de apostile, de cind am adus fetitza aici (nascuta in RO). Dar certificat internatzoional ??!!. Dar de fapt cred ca al tau e tip mai vechi, ca al nostru, al fiica-mii are 6 ani, probabil de aia, e alt format.
Mda ... mai, sper sa scapi, iti tin pumnii!!! E oribil sa ajungi la mina functionarilor
Am si uitat de ceva vreme cum mai e cu consulatul si vizele in Ro . Noi suntem de vreo 5 - 6 ani pe aici, am mai scapat de griji ...
Daniela
ooana spune:
quote:
Originally posted by osna
oana da-mi un semn daca ai primit mailurile despre essen!
http://community.webshots.com/user/svetlana_79
Merci mult pentru informatii! Sper sa ma descurc desi sunt constienta ca va fi foarte greu la inceput.
Plecare inca nu se stie sigur cand va fi...depinde de cat de repede voi reusi sa invat germana...din cate am inteles se preconizeaza sa plecam in aprilie-iulie anul viitor!
As mai avea o intrebare!Cat de repede v-ati adaptat la viata de acolo si cum v-ati descurcat cu limba germana care acum mi se pare ...foarte grea si nasoala!
Daca vrei sa fi iubit, iubeste !!!
Oana & Marius
Wedding Day
osna spune:
oana eu personal m-am adaptat repede in noul oras in care stau de 2 luni si ceva.si prima oara mi-a fost destul de usor sa invat cum sa ma descurc cu mersul tramvaielor si trenurilor.nu am fost pusa in situatia sa merg eu si sa rezolv cu acte sau chestii oficiale ca de asta se ocupa sotul meu.
cu limba stau foarte prost chiar si dupa ce am stat ceva vreme aici.
eu cand nu stiu pe germana ii dau pe engleza ca inteleg ei daca vor.
http://community.webshots.com/user/svetlana_79
helbi spune:
Ooana, chestia cu adaptarea depinde de la persoana la persoana.
Cind am ajuns eu in decembrie 2000 nu cunoasteam pe absolut nimeni aici. Luni de zile nu am stiut ca linga mine e un PLUS. Luam ce-mi trebuia la pret dublu sau triplu din benzinarie.
Intre timp lucrurile s-au schimbat mult. In primul rind exista acest forum si daca ai nelamuriri te ajutam cu placere. In al doilea rind vei fi surprinsa de cit de multi romani vei intalni.....acum, depinde si de bunavointa lor........
Am si eu o intrebare: prietena mea o sa vina de sarbatori aici. Trebuie sa-i fac invitatie? Si daca da, unde merg? Stiu ca s-a mai discutat de multe ori, dar nu am timp sa rasfoiesc acum cele 24 de capitole.....asa caa, imi e mai usor sa intreb din nou!
dani_flor spune:
Buna fetelor,
Ooana, helbi are dreptate cu integrarea, poate sa fie mai greu sau mai usor dupa caracterul persoanei respective. Si nu in ultimul rind, dupa virsta. Eu sunt conservatoare de felul meu, dar cam dupa vreo 3-4 ani de stat aici (acuma sunt de 5) pot sa zic ca am inceput sa le pricep mentalitatea. Nu ma mai surprind prea multe lucruri. Si eu am avut de-a face cu tot soiul de institutii, pe linga cele legate de ausländer-i, am mai cunoscut gradinitze, scoli, ... etc. Daca vrei, te obisnuiesti. Acuma mi se pare fain, dar eu sunt in Berlin, unde de .... nemtzi dai mai rar . Dar daca stii limba cit de cit totul pare altfel decit la inceput.
helbi, invitatia se face (In Berlin!!!) in acelasi loc unde se dadeau si pe vremuri invitatiile. Numai ca de data aceasta invitatia consta intr-o declaratie personala (te duci cu hirtia tiparita sau scrisa cu mina, daca vrei iti trimit un format), si ei o legalizeaza cu 5 euro. Unii au reusit la noi si la primaria cartierului, care e de regula in apropiere, noi NU. Stii tu ... functionarii ... A trebuit sa ne ducem la centrala aia unde se dau invitatii pentru toate statele care au nevoie de viza. Si nu iti trebuie decit pasaport, spre deosebire de invitatia adevarata unde iti mai trebuie una alta. Asa e la noi in Berlin.
Daniela
Catrinel_17 spune:
Helbi, io am legalizat invitatia la Bürgeramt (uite aici link sa cauti pt zona ta: http://www.frankfurt.de/sis/Frankfurt_A-Z.html) si m-am dus cu foaia cu textul scris de mine (pe o parte in germana si pe alta in romana sa nu mai trebuiasac sa fie tradus nimica in RO), si am platit 5 euro. Daca vrei, iti trimit textele in Romana si germana.
bafta!!
C+ bb mik
helbi spune:
Fetele multumesc mult pt info!
Catrinel, please trimite-mi si mie textele alea, sa nu mai pierd timp cu "creatia":-)) La Bürgeramt unde exact ai mers sa legalizezi? La Info-center?
Iti dau adresa de mail pe pm.
tinatache spune:
salutare,
cu covorul la Aldi s-a rezolvat, nu mai era nimic cand am ajuns eu
Cupilu meu ala mare plange cand il iau de la gradi! e asa de incantat ca ii curg lacrimi de cum ma vede ca am venit dupa ea. Deja ma gandesc sa-i fac program mai lung, poate-i ajunge. In schimb Patrick cum vede gradinita incepe sa se agite si ma trage de pantaloni sa iesim mai repede de acolo. Ma apuca jalea cand ma gandesc ce-o sa tragem cu el cand o sa mearga la cresa, adica luna viitoare.
Daniela, eu am zis ca esti mamica incepatoare si ma si asteptam la intrebari referitoare la bebei. Dar tu esti mai veterana decat noi, ma rog, decat mine:) Asa ca spune-ne tu cum merge cu scoala, daca merge la scoala, sau de gradi, ca noi abia am inceput.
Pupici!
Cristina
-----------------------------------------------
accepta, sau schimba!
iertarea este parfumul florii ramas pe talpa pantofului ce tocmai a calcat-o
Catrinel_17 spune:
Helbi, ti-am trimis. La Bürgeramt m-am dus la Empfang, am zis ca am nevoie de o Beglaubigung pt o Verpflichtungserklärung, mi-a dat un numar si am asteptat vreo 5 min. M-am dus la ghiseul respectiv, i-am dat hirtiile, am semnat in fata ei. M-a intrebat pt ce.mi trebuie hirtia respectiva (i-am zis io ca pt Bundesgrenzschutz la iesirea din Ro). A stampilat, am platit 5 euro, si ciuuuus! A, si mi-a copiat datele din pass pe hirtie.
C+ bb mik