Ortodoxism din Postul Mare in Postul Mare (7)
Raspunsuri - Pagina 15
cataghe spune:
Nu cred ca musulmancele voiau neaparat sa impuna altora conceptiile lor, ceea ce voiau era sa le justifice. Iar ca justifici astfel de conceptii cu citate din Coran sau din parintele Paisie, mai putin conteaza, e cam acelasi lucru.
_
In God we trust, all others bring data.
amuleta spune:
E adevarat, Catalina dar Paisie nu te baga la puscarie daca nu-i asculti sfatul. Critica de atunci mie mi s-a parut mai ales la adresa impingerii religiei la nivel de politica a statului si a obligativitatii practicarii unor obiceiuri.
mate spune:
quote:
Originally posted by conchita
mie mi se pare chiar logic ca intr-un fel iti va vorbi un calugar, si in altul un preot de mir. sunt pe trepte de revelatie si experienta de viata/sfintenie diferite si comunica in limbaje diferite. mesajul ramane acelasi: ramai pe calea catre Dumnezeu, orice ti s-ar intampla.
Care e calea dreapta,ca unul iti spune sa stai sa suporti ca te mantuiesti,ca si Iisus a suportat pe cruce si altul iti zice sa il lasi ca nimeni nu merita o viata de tortura fizica si sufleteasca,deci care e calea,cum iti e tie bine sau cum...Intreb la modul cel mai serios...Sa fii impacat cu tine e important dpdv crestin?
quote:
rabzi din masochism, din vanitate, din slabiciune? alegi tu sa suferi? mai sufera si altii pe langa tine? sau ti se intampla suferinta si tu incerci, crestineste, sa iesi din ea fara sa iti risti mantuirea?
Cum sa iesi din suferinta fara sa iti risti mantuirea? Cum?
quote:
din ce spune Paisie, eu inteleg ca daca femeia este abuzata de barbat intr-atat de rau incat si-a pierdut orice constiinta a valorii de sine si si-a distrus vointa, daca prin sine insasi nu se poate rupe de sub jug sa isi recapete demnitatea umana, daca nu mai are puterea sa creada in salvare si nici sa se roage pentru asta - suferinta asta e ca o mucenicie si isi va gasi mangaierea in Ceruri.
Deci crestineste este mucenicie,psihologic ii zice masochism ?!sau....prostie,lipsa respectului de sine?!
quote:
in cazurile nu chiar atat de disperate...pai sa ne spuna Irina ce zic psihologii, care recomanda totusi ca femeia sa incerce sa-si aduca barbatul pe calea cea buna prin comunicare, suport neconditionat, consiliere, tratament, etc. sunt o gramada de cupluri care s-au confruntat cu problema dependentei de droguri, alcool etc si care au supravietuit, refacandu-se uimitor tot asa, datorita rabdarii si luptei unuia dintre soti.
Nu-mi spune...
quote:
nu e nici o contradictie cu parerea pe care o am despre dreptul la emancipare al femeii. destinul femeii nu este suferinta si nici abuzul din partea barbatului! destinul omului, femeie sau barbat, este fericirea care vine prin dragoste- aducatoare, deci, de Bine- si prin intermediul careia se ajunge si la mantuire. daca femeia alege (chestie pe care o inteleg doar teoretic) sa faca mucenicie lasandu-si barbatul sa o flageleze moral si fizic, este problema ei personala, ce pot sa zic? s-o trimit la duhovnic sau la shrink, nu? desi cel mai nimerit ar fi sa se duca la politie si sa ceara sa-l aresteze pe nemernic. .
De acord cu tine,vezi ca aici intri in contradictie cu unele dintre invatzaturile ortodoxe,te-ai smintit cam mult cum se zice....
Oana,mamica lu' Iepurici Alerg P'Aici(27 Nov 2004)
conchita spune:
Oana,
1.calea dreapta o aflam de la oameni, oare? cred ca nu, deci nu pot rezolva dilema ta referitor la "pe cine sa asculti", pentru ca unul ti se pare ca zice hais, iar altul cea (mie nu mi se pare si am explicat deja de ce).
2.cum sa iesi din suferinta fara sa iti risti mantuirea? asta iarasi e o chestiune atat de personala, incat chiar te rog sa ma scuzi ca nu-ti raspund public. de fapt, ti-am raspuns deja: raspunsurile sunt individuale, nu se poate generaliza.
3. concluzia ta cu mucenicie=masochism e tendentioasa, sper ca nu mi-o atribui mie.
4. despre ce sa nu-ti spun? nu inteleg, serios.
5. nu intru in nici o contradictie.
irina.c. spune:
Eu cred ca problema a fost pusa gresit.Cum se ajunge la astfel de situatii,in care sotul e violent,betiv,etc,etc?Fiindca cei doi,inca dinainte de casatorie,nu erau pe calea mantuirii:nu stiau de Dumnezeu,de credinta,post,rugaciune,spovedanie.Iata ca s-au casatorit si?surprize,surprize,sotul intra intr-un anturaj rau si,neavand o constiinta a pacatului si nici putere de a-i rezista,se apuca de ticalosii.Acum,femeia ce sa faca?A cui e vina?Daca ea traia o viata crestina,in Biserica,si-ar fi cautat un sot cu aceleasi preocupari,si ar fi intemeiat o familie in care ar fi fost pace.Cred eu ca greseala e intai la femeie,adica aceasta e consecinta unei randuieli gresite a propriei sale vieti.Poate ca Dumnezeu ingaduie aceasta ispita in viata ei(sot rau)tocmai ca sa o constientizeze de niste lucruri.Intotdeauna,ispitele din viata noastra au o valoare pedagogica si sunt pe masura fiecaruia,de aceea nu putem si nu trebuie sa generalizam.In Scriptura spune ca propovaduirea crucii e o nebunie pentru cei care nu cred,dar pentru cei credinciosi,ea este puterea lui Dumnezeu.De aceea,cred eu,o astfel de discutie e inutila,fiindca generalizam ceea ce nu se poate generaliza.Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA
carti
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by Sabina
inca una,ma culc si eu, in sfarsit.
am descoperit ieri la mare ca o prietena de-a mea e fetita despre al carei botez povesteste Steinhardt(pag 358, Domnica)
bunicu ei avea veri care erau veri cu NS.
iupiiiiiiiiii sabinaaaaaaaaaa!!! puuuuuuuuuup!:) bine ai venit!:)
mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!
star33 spune:
Sabina, bine ai venit !!
In problema pusa de voi eu cred ca depinde de cazul fiecareia...insa multe probleme apar de la lipsa credintei. Adica sotul, daca are constiinta pacatului si stie ca se duce la duhovnic sa se spovedeasca, atuci evita sa fie un desfranat. Chiar daca sunt femei frumoase in jurul lui, el merge pe calea familiei. Aici e provocarea, sa rezisti la ispite, nu ?
La fel cu sotul alcoolic...in general asta se vede inainte de casatorie si atunci trebuie evitat un asa barbat. Desi patima betiei mai apare si dupa casatorie, din cauza anturajului sau ca refugiu din neintelegerile dintre soti. E greu sa vorbim... cred ca depinde de fiecare cat de mult poate sa lupte ca sa-l aduca pe celalalt pe calea cea buna. Dar nu trebuie sa ducem o viata de iad si noi si copiii nostri !! Adica daca nu se mai poate trai, nu se mai poate si gata !!
Eu cred ca este un lucru foarte MARE sa ne casatorim cu oameni buni, credinciosi. Este cel mai important lucru in viata! Pentru ca vedeti cate divorturi sunt in jur...si motive aiurea, ca el si-a gasit amanta, sau ca cei doi s-au plictisit...pai daca exista credinta, oare nu se pot evita aceste lucruri?!
irina.c. spune:
Referitor la viata de familie,o carticica cu cateva sfaturi deosebite: "Mantuirea in viata de familie" de Sf. Teofan Zavoratul(ed. Sophia)Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA
carti
Sabina spune:
sofia a urlat rau de tot azi dimineata.din fericire a luat-o frau Anca(hihihi, gandacelule) si s-a linistit, sa vedem, acu stau cu inima purice, sa nu ma sune directoarea......
Sofia n-a avut traume dupa intalnire, ea frange inimi si gata, n-o intereseaza restu...
imediat va scriu si alte noutati.
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
Irina_Claudia spune:
Doamne ajuta ,
Fetelor multumesc pentru sfaturi, persoana respectiva a fost la duhovnic , a primit canon si sfaturi . Sper din suflet sa nu se ajunga la divort.
Din cate am citit, totusi calugarii au scris cele mai frumoase carti despre casatorie .
Sa ca veni vorba de casatorie , noi azi implinim 7 ani de la fericitul eveniment !
O zi binecuvantata!
POZE
Irina + ingerasul Ioana
(3 ani si 9 luni)