Biserica favorita

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lily spune:

Faptul ca de cind ma stiu am respirat aerul ortodoxiei datorita in principal celor 2 bunici care m-au crescut intr-un sat din Oltenia, unde am vazut cum se tin slujbele duminica de duminica , cat si in frumoasele sarbatori consfintite in Calendarul anual bisericesc , am mirosit florile multicolore adue la icoane cind ma aplecam (ajutata de bunici) sa la sarut cu piosenie, am mincat din coliva si alte bunatati oferite de femei din cosnite taranesti, in amintirea celor disparuti, am vazut chipurile credinciosilor crestini luminate de candele aprinse si de luminari, am auzit de posturile mari din an si cele de miercuri si vineri si am gustat bucate minunate-parca si mai gustoase in acele zile! toate astea m-ar fi condus la ideea ca in ortodoxism gasesc tot ceea ce am nevoie dpdv spiritual.
Apoi venind la scoala , contactul cu Biserica s-a intrerupt, cu exceptia vacantelor, iar rugaciunea Tatal nostru fusesem obisnuita sa o spun in fiecare seara, cu prilejul unui examen, eventual, boli. Oricum ‘necazurile ‘ pareau atit de departe, si probabil nici nevoia de Dumnezeu nu o simteam prea mult, deoarece in fiecare zi imi mergea totul din plin.
Cind am primit invitatia de a merge in alta biserica- la Catedrala catolica Sf Iosif, nu am refuzat. Pentru ca trebuie sa recunosc, educatia nu m-a impiedicat sa vreau sa vorbesc si si sa cunosc oameni de alta religie decit mine. Acolo maretia constructiei a fost impresionanta, statuile si bancile unde credinciosii puteau sa se aseze si sa asculte slujba erau ceva nou si am revenit apoi dupa multi ani sa ascult si sa ma rog in stil ‘catolic’.
La 22 ani am inceput sa citesc prima data Noul Testament, primit de la ‘frati’ de alta credinta, o organizatie care oferea asemenea carticele. Rugaciunea de pe coperta interioara se adresa lui Dumnezeu, era un alt fel de “Invitatie” prin care eu-l meu pacatos renunta la ‘tron’ si Il primea pe Isus Cristos in inima. Pot sa spun ca acest lucru a insemnat o cotitura , o intoarcere radicala de la o directie in care mergeam cumva inconstient la un mod profund, dedicat al existentei mele, catre o viata in care in fiecare moment al zilei sa fiu constienta ca Dumnezeu e viu, ma vede, ma aude, ma cunoaste, stie ce imi lipseste-nu banii, nu functiile , nu averile ci legatura cu El neintrerupta.
In cultul adventist de ziua a saptea am ajuns printr-o intimplare, auzind un anunt ca se ofereau Biblii mari, iar ca studenta nu imi permiteam sa imi cumpar una. In cultul baptist am ajuns deoarece in cartier am vazut o inscriptie aproape de casa, de unde ieseuau multi tineri, cu fete stralucitoare ca ale soarelui, vioi, veseli. Eu eram obinsuita sa vad la biserica mai mult oameni batrini, in virsta, ceva mai tristi si cu un mers incet.
Am scris raspunzind unui anunt dat imediat in 1990 dupa caderea vechiului regim comunist, cind nu ar fi fost posibil nimic din toate aceste discutii libere! unei alte organizatii-formate din mormoni, datorita carora mi-am imbunatatit cunostiintele de limba engleza si cele biblice in engleza, doar prin corespondenta.
Fiecare grup crestin- si evit termenul de ‘secta’ pt ca nu mi se pare relevant- isi exprima crezul in felul sau, vorbeste despre ceea ce a aflat, transmite mai departe din experienta sa, indeamna la un comportament moral, sanatos, pentru individ, dar si societate.

De ce am spus Biserica, nu religie? Pentru ca m-am nascut si am crescut intr-o religie, sint recunoascatoare pentru bogatiile existente intr-ansa, dar viata mea o traiesc prin credinta in Isus Cristos. Iar toti cei care isi dedica viata lui Isus devin componentii acestei biserici vii, acestei adunari mai bine zis de credinciosi. Poate nu vorbim aceeasi limba, nu sintem din aceeasi natiune, nu ne stim prea bine , dar sintem uniti dincole de granite-ziduri-porti-zabrele-lacate si aceasta se simte imediat. Iar credinta se exprima prin fapte bune.
In Noul Testament apostolii si discipolii , cei care umblau cu Isus pana la rastignirea Sa, au ramas f dezamagiti cind au vazut ca este omorit si ei raman singuri. Totusi crestinismul a luat amploare datorita faptului ca Isus a inviat din morti,si ca El cheama la El pe oricine Ii aude invitatia: “Iata Eu stau la usa si bat, daca aude cineva glasul Meu, voi intra si voi lua cina cu el” . Primii crestini la inceput pareau chiar ei o ‘secta’, pentru ca erau desprinsi de majoritate-adica plecau din sinagoga in care mersesera , sau dintre ‘neamuri’-care nici macar nu erau iudei- si se adunau In Numele lui Isus, in casele lor, in anumite locuri publice, cat mai feriti , se rugau, fringeau piinea si isi ofereau ajutor inclusiv material unii altora. Nici gind de traditii , institutii, bogatii ,fasturi exterioare.
Acest tip de lucrare crestina simpla, se facea zilnic, prin Duhul Sfant. Apoi saptaminal duminica.

Interesant ar fi ca dupa 2.000 ani crestinii sa se poata ruga la fel de simplu si cu atita caldura, cu grija pentru semenii uneori mai putin norocosi, in comuniune frateasca , fara sa fie ‘izbiti’ de infatisarea altora, de origini, de modul in care se inchina –folosind degetele de la mina, sau nu, de locul unde prefera sa se intilneasca-intr-o cladire, eventual catedrala spatioasa, inalta, impunatoare, manastire , casa de rugaciuni, sau in camaruta proprie, fara sa se lase descurajati nici de zvonuri, nici de intimplari triste ai caror protagonisti sint oameni declarati “credinciosi” pentru ca s-ar putea sa avem nevoie unii de altii mai mult decit realizam.


bosioc ce bine ca poti fi atit de sigur, nu am mers la manastiri , dar sper sa pot ajunge si acolo
nici eu nu am mers la Martorii lui Iehova , am primit pe strada cartuliile lor si am citit citeva- frumos colorate...


anto nu am mers la penticostali, insa am cunoscut citiva care renuntasera la biserica, la adunarile lor si se intruneau linga Timisoara. Scopul era sa se pastreze curati pina la casatorie, era un angajament prin care acceptai sa te casatoresti virgin(a). Intr-adevar, faceau marturisiri publice ale credintei, nici mie nu mi-a venit sa merg in fata ,desi mai vorbisem in public.
Democratic nu ar trebui sa te oblige nimeni sa particpi la intruniri unde nu te regasesti, sau macar sa iti ofere posibilitatea sa iti exprimi si tu crezul.


impreuna asa e ,macar teoretic sa incercam sa il punem pe Dumnezeu pe primul loc.

mihaisiro Bogata experienta ta! intra-adevar poti cunoaste biserica ortodoxa si datorita acestei alegeri constiente.


kiss asa ma simteam si eu, stinghera in biserici unde nu cunoasteam pe nimeni, in imbulzeala si unde lumea vorbea intr-una cu voce tare, tot timpul.

cait imi pare rau ca nu gasesti biserica in limba romana

danna orice facem din inima, cred ca Dumnezeu ne ajuta si ne poate elibera sa il slujim pe El!


mamica dulce -asa nume dulce ai... intreb pt ca e tare greu sa dau verdicte, nu am un loc anume unde merg-insa cind am pasit intr-un loc unde lumea se ruga din inima la Dumnezeu, am simtit si har si pace. Nu vreau sa contest religia ca atare, insa exista multe semne de intrebare pe care mi le pun. Importanta e sa se vada cum traiesti, cum aplici ceea ce ai invatat.

adrienne mai degraba e vorba de intelegerea Bibliei, a crestinismului primar.

Jocelyn f bine ai spus, implicarea in societate mi se pare esentiala, in zilele noastre, cind vad atita suferinta. Stiu ca adventistii au programe de sanatate puse la punct ,colaboreaza bine cu directiile de sanatate publica, am citit citeva numere din "Viata si Sanatate", iar in parcuri iau tensiunea oamenilor si vorbesc despre un alt regim de viata, cit mai natural ,lipsit de stres.
Intelegerea intre noi, depinde de multi factori, insa daca vrem cred ca putem.





Doar gindul care trece prin inima are putere (H. Miller)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

Daca ar fi sa ma refer la biserca, ca cladire, este Calvary Chapel.Am vazut cu placere ca sunt 2 de acest fel chiar si in Romania. Nu face parte din nici o denominatie, se predica in fiecare duminica din Biblie, se canta cintece pentru slava lui Dumnezeu si ne rugam.
Daca ma refer la biserica -ca religie este cea Crestina.Mergand la aceasta biserica si ascultand la radio programe crestine, am inceput sa inteleg Cuvantul Lui Dumnezeu.Nici nu-mi mai pot imagina viata fara credinta care o am in Dumnezeu, fara a citi Biblia.

Viata mea e schimbata complet de cind un prieten-care apoi a devenit sotul meu, ma dus sa ascult o predica la aceasta biserica.

Eu cred ca nu biserica in sine face minuni si iti schimba inima, dar Dumnezeu, asta a fost doar o oportunitate care sa-mmi stimuleze curiozitatea de a citi Biblia si sa ma conving singura, sa nu ma iau dupa ce zic altii, cat si setea de a cunoaste Cuvantul Lui Dumnezeu.


Imi pare sincer rau de cei care sunt atei sau care cred in alti dumnezei, pentru ca traiesc o viata desarta si vor petrece o eternitate dupa moarte despartiti de Dumnezeu.

Parerea mea este ca religia ortodoxa cat si cea catolica este in foarte multe aspecte gresita. cine vrea, pot sa-i aduc argumente.

Biblia e mai importanta decit orice cladire, biserica, religie etc...asa cum scrie in Psalmi:Cuvantul lui Dumnezeu este mai presus chiar decat Numele Lui....

Aveti grija la ce biserici mergeti si intrebati-va daca in urma acelei slujbe ori predici, cum o numiti v-ati ales cu ceva. Iar daca acel ceva este scris in Biblie.
Eu nu vad rostul de a merge la o biserica ca la un muzeu.
A, daca vreau sa vad un muzeu, arta veche etc...sigur pot vizita niste manastiri ...dar nu pentru a-mi satisface setea de cunoastere a lui Dumnezeu.
Religia ortodoxa-cea care am avut-o din copilarie, nu mi-a oferit nimic atitia ani si atitea drumuri la biserica au fost fara rost.

Ar fi asa de multe de scris....este un subiect foarte complex...


michelle

Mergi la inceput