Ortodoxism din Postul Mare in Postul Mare (6)
Raspunsuri - Pagina 8
adriana spune:
Noi am fost la bisericuta noastra de suflet, unde este si hramul Adormirea Maicii Domnului, si am asistat si la prohod aseara . Nu stiu daca e canonic sau nu, dar e o superslujba, ma ia cu fiori de fiecare data cand asist ..
Plus de asta, acuma si copii mei au fost destui de marisori si Codrin a fost imbracat intr-un mic vesmant lucrat frumos.. cu o cruciulita pe spate(de fapt, ca un baietel din acela care duce lumanarea inaintea preotului) si Olguta a primit o rochita alba de ingeras.. si au stat inaintea preotului care ocolea biserica cu Evanghelia in mana(impreuna cu altii copii mici, mici)
Asta a ramas mostenire de la parintele nostru care a murit.. nu stiu daca se mai face si la alte biserici, dar e superb sa vezi atatia copii mici, imbracati asa si atat de seriosi, prinsi de maretia evenimentului
Nu stiu de ce nu e canonic, asta mi se pare ceva nou, un agiornameto.. sau cum s-o scrie.... .. chiar sunt curioasa daca stie cineva mai multe despre aceasta hotarare, o explicatie ceva
La Multi Ani Mariilor, Amuleta , Adita si Mariuta draga
Va pupez,
Adriana, mamica lui Codrin si aOlgutei
frunzaverde2 spune:
quote:
Originally posted by Porumbita
aveti idee de vreun site ortodox care sa ma anunte pe mail (un fel de newsletter) cand sunt sarbatori?
Nu stiu daca poti primi o avertizare cu sfintii zilei, dar ii poti gasi fie conectindu-te zilnic pe site-ul www.nistea.com (e al unui preot rom^n la Paris),
fie direct pe sinaxar, unde gasesti si vietile sfintilor in rezumat :
http://www.calendar-ortodox.ro/luna/august/august15.htm
Va citesc in continuare cu placere, chiar daca nu intervin, chiar daca in ultimele zile mesajele s-au concentrat mai mult pe intilnire decit pe subiecte religioase (in perioada Pastelui chiar mi-au placut mult schimburile de idei)
btw, are cineva o versiune electronica din Jurnalul Fericirii al lui Steinhardt ? (scuze daca s-a mai abordat subiectul). Pina acum am citit fragmente pe site-ul preotului Nistea si m-ar interesa lectura integrala.
Ca sa va vorbesc si despre "noi", am fost azi la biserica ro din Paris, din Rue Jean de Beauvais, biserica a fost plina, ceea ce nu se intimpla niciodata in timpul saptaminii (dar azi e zi libera si in Franta, asa ca oamenii au profitat de lipsa de la serviciu pentru a folosi timpul in "scop" frumos sufletului).
Corala e in vacanta asa ca e un cor in strana, au niste voci ... "dumnezeiesti", e o adevarata incintare. Dar si corala, in timpul anului, e extraordinara.
Preotii sint frumosi la suflet si asta se vede pe chipurile lor, au rabdare, sint disponibili fata de cei care ii solicita.
Slujbele sint placute, chiar daca eu nu reusesc inca sa ating o stare de comuniune totala, sa simt ca uit de toate si ca ma concentrez pe rugaciune. Dar cel putin am ajuns sa inteleg cum se desfasoara o slujba, ordinea etapelor, in ce consta fiecare... in fine, nimic pretentios, eu sint doar o "convertita", am revenit pe acest tarim abia de vreo doi-trei ani. Dar m-am linistit vazind ca sint preoti renumiti care ei insisi nu au crescut intr-un mediu sau o viata de credinta si se considera "convertiti" in urma unui eveniment(dar in nici un caz anodin).
Deci nu e niciodata totul pierdut ! Doamne ajuta !
------------------------
Life is a pattern in which the design becomes clear only at the end !
myrrha spune:
Noi am fost aseara la biserica metropolitana greaceasca din Toronto, unde s-a oficiat prohodul, lamentatiile ne-au dat fiori.
Nu inteleg nici eu ce se intimpla exact in Ro, dar sint mai familiara cu dezbaterile pe aceasta tema de la catolici. Si ortodocsii si catolicii impartasesc doctrina mortii Fecioarei Maria si apoi a Inaltarii ei la Ceruri, nu prin proprie putere, precum Iisus, ci cu ajutorul ingerilor. Catolicii pun accentul pe inaltarea ei, Assumption, iar ortodocsii pe moarte/adormire (koimesis Theotokou). Desi impartasesc cu ortodocsii credinta ca Fecioara Maria a fost supusa mortii, fiind supusa legilor corpului (chiar daca moartea nu e o pedeapsa pentru pacatul initial, nici pentru alt pacat, in cazul Ei), catolicii sustin ca nu este o greseala teologica credinta ca Fecioara Maria s-a inaltat direct la ceruri, precum Sf. Ilie sau Enoch, in VT. Deci, catolicii cam lasa treaba in coada de peste... Exista o discutie mai noua la ortodocsi, stie cineva?
gandacelu spune:
mihia, baga un pm cu adresa de mail, iti dau eu jurnalul, is fan declarat steinhardt
despre prohod am inteles de la sotul ca e necanonic pentru ca nu exista in "cartea de slujbe" canonica, e o slujba creata recent...
si eu am amintiri f frumoase despre acest prohod (si de la Rusa;), si chiar imi pare rau ca nu se mai face...
mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!
gandacelu spune:
fetele, inrati www.teognost.ro/fotografii/galerie_foto.htm" target="_blank">aici
myrrha, si eu stiam ca s-a inaltat la Ceruri (chiar s-a intalnit cu Sf. Apostol Toma, care era adus pe un nor din India, si i-a dat Braul (pe care l-am sarutat la galati acu vreo 4 ani;) eram si cu sotul irinei bagoiu! ca sa vedeti ce mica e lumea;))
nu stiam sa fie o deosebire intre catolici si ortodocsi pe tema asta, mai ales ca sunt multe icoane ortodoxe cu Adormirea Maicii Domnului, in care insusi Iisus primeste sufletul Maicii sale ca pe un prunc in Ceruri...
Fiul isi tne mama in brate ca pe un copil mic...
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!
gandacelu spune:
icoana
www.calendar-ortodox.ro/luna/august/august15.htm" target="_blank">sinaxar
myrrha spune:
Gindacelule, sint minunate icoanele cu Iisus tinind-o in brate pe Fecioara Maria prunc! E reprezentata prunc pentru lipsa ei de pacat cred, dar ce e coplesitor e faptul ca e reprezentata in acelasi timp adormita, in negru, supusa mortii, si copil viu, in ceruri!
Nu e o diferenta substantiala intre cele doua biserici, doar de accent, daca vrei. Si in plus, doctrina mortii inainte de inaltare a fost dogmatizata in 1950 de Papa Pius al XII-lea (una din ocurentele infailibilitatii papale), care intentiona sa contrazica teoria imortalitatii Fecioarei (care, fiind fara pacat, nu ar fi murit).
joanna spune:
Dragele melesi in Londra a fost prohodul aseara.Doamne cat de zguduitor a putut fi...Daca vrea cineva fotografii sau filme sau audio..cu mare placere doar dati-mi pm.
Ne-a ajutat Domnul si ne-am spovedit ieri si impartasit dupa Liturgia de astazi. A fost un post asa de mingaietor dar cu asa multe ispite..Nu prea am cuvinte.
Dragelor, voi ne-ati aratat pozici de la intilnirea voastra cu ingerasii...Toate sunteti frumoase si copiii adorabili.
Va pupacesc si va imbratisez pe toate.
Anca vreau sa vad pictura parintelui Arsenie Boca.Am inteles ca este deosebita.Daca stii site-uri sau daca ai ceva imagini...please imbalsameaza-mi privirea.E valabila pentru toate dinte voi care detine asa bogatie.
Va las,si mai revin,
Doamne ajuta,
Joanna
Credinta e un risc al ratiunii; dar nicidecum o anulare, ci, dimpotriva o iluminare a ei.
Parintele Arsenie Boca
myrrha spune:
Joanna, a dat gandacelu linkul mai sus, www.teognost.ro/fotografii/parinti%20iconari/picturi1_Arsenie.htm" target="_blank">aici