O singura biserica ? (6)
Raspunsuri - Pagina 12
casandra spune:
Catalina, sunt probleme si la ortodocsi, cum nu. Dar si la catolici. Tu prea ii prezinti in roz. Tu le vezi doar pe maicutele care fac voluntariat in spital. Eu nu cred ca ar fi catolicii mai rai decat ortodocsii, dar nici nu simt nevoia sa le ridic statuie.
Hai sa zic si de bine de catolici, sa nu zici ca sunt carcotasa. Azi am mai avut o discutie cu acel coleg catolic si cu o colega ortodoxa. Despre nasi. Catolicul ne-a povestit cu cata responsabilitate a ales nasii copiilor lui. I-a ales dupa credinta, caci, asa ne-a spus el, rolul nasului e sa ghideze spiritual copilul si, daca se intampla ceva cu parintii, sa ii poarte de grija. A ales un nas care se duce zilnic la biserica, fiind foarte credincios. Colega mea ortodoxa ne-a povestit cum a devenit ea nasa, si cata diplomatie iti trebuie sa fii nas bun, caci in crestinism trebuie sa fii maleabil, sa nu faci morala, ca sa nu smintesti, sa nu faci rau crezand ca faci bine.
Apoi, catolicul ne-a marturisit ca el ar vrea sa fie incinerat dupa moarte, dar a aflat ca e pacat, iar altcineva i-a spus ca nu se mai considera pacat. Eu i-am spus ca stiam ca e pacat. El mi-a zis ca trebuie sa ma updatez, sa fiu la curent cu ultimele noutati. Mi-l si imaginam cu lista de pacate in fata, actualizand-o, pe baza ultimelor decizii.
cataghe spune:
Ii prezint in roz petru ca mi se pare ca sunt ceva mai roz decat noi. Imi place felul lor de a se implica in problemele comunitatii si de a se dedica altora, de a ascede la mantuirea personala prin a a face bine altora - pentru ca cred cu tarie ca asta este esenta spiritului crestin. Sunt destule lucruri rele si la catolici, si la ortodocsi, in schimb sunt cateva lucruri bune la catolici, care la ortodocsi din pacate lipsesc. Eu tot caut sa gasesc si cate ceva bun la ortodocsi care sa nu existe la catolici, dar nu prea reusesc. De aia si particip la subiecte din astea pe forum.
Nu mai stiu care ma psihanaliza pe aici si zicea ca le caut nod in papura ortodocsilor ca sa imi linistesc eu constiinta care trage in partea catolica. Cel putin la nivel constient nu e deloc asa, dimpotriva, imi doresc foarte mult sa vad lucruri bune la ortodocsi, pentru ca este religia in care m-am nascut si de care tot neamul meu apartine. Vreau foarte mult sa ma convinga, domnule, si pe mine cineva ca asta si numai asta e calea cea dreapta (din pacate se pare ca nu fac parte dintre acei fericiti care au aceasta certitudine - nu glumesc deloc cand spun asta). Insa asta nu inseamna ca pot sa imi pun ochelari de cal si sa spun ca nu exista ceva cand se vede cu ochiul liber. E drept ca eu sint un spirit mai nelinistit, asa... De aia n-am putut eu simpatiza cu cercurile de yoghini de prin Romania, pentru ca atunci cand venea unul din ei si imi spunea "inteleptii nostri spun ca..." io repede saream cu gura: "care intelepti, dom'le? cine-s ei?... care icsulescu, cine-i ala?" etc etc etc ... Se pare ca nu sint total lipsita de inima (imi ticaie ceva in perna seara cand ma culc) dar cel putin deocamdata creierul e mai tare.
Gata ca am divagat.
_
In God we trust, all others bring data.
casandra spune:
---------------
imi doresc foarte mult sa vad lucruri bune la ortodocsi, pentru ca este religia in care m-am nascut si de care tot neamul meu apartine.
----------------
Daca imi permiti sa iti dau un sfat, ti-as sugera sa studiezi mai mult ortodoxia si mai putin pe ortodocsi.
Daca vrei, pot sa iti trimit o carte, placuta si inimii si mintii mele.
cataghe spune:
quote:
Originally posted by casandra
---------------
imi doresc foarte mult sa vad lucruri bune la ortodocsi, pentru ca este religia in care m-am nascut si de care tot neamul meu apartine.
----------------
Daca imi permiti sa iti dau un sfat, ti-as sugera sa studiezi mai mult ortodoxia si mai putin pe ortodocsi.
Daca vrei, pot sa iti trimit o carte, placuta si inimii si mintii mele.
Heh, partea proasta e ca eu sint chirurg Totul trebuie sa aiba o finalitate, nu merge numa' asa ca stam si ne gandim... Trebuie sa facem ceva, iar ceea ce facem sa se concretizeze in ceva... Ortodocsii sunt parte din ortodoxie...
Mei, vezi ca-mi cazi draga pan'la urma si gurile rele zic ca nu e bine Ai cartea in format electronic?
_
In God we trust, all others bring data.
myrrha spune:
quote:
Originally posted by conchitaquote:
Originally posted by myrrha
In sensul asta eu cred ca Biserica trebuie sa fie mereu vie si sa se schimbe: preotul sa vorbeasca pe intelegerea enoriasilor, despre ispitele lor reale, in termeni plauzibili.
stai putin, tu alaturi doua chestii distincte aici: limbajul pe inteles al preotilor si biserica in schimbare. in primul rand, ca "vie" nu inseamna "in schimbare" implicit. vie inseamna sa pastreze credinta vie.
Pentru mine viu inseamna dinamic si "in schimbare". Nu ma refer la schimbari dogmatice, ci la explicarea lor pe mintea omului de azi, nu cu aceleasi formule ostenite, care intepenesc intr-o limba de lemn. Vorba Casandrei, ortodoxia e minunata, dar citi reusesc sa o explice pe mintea omului de azi? Iar un mesaj prost transmis credinciosului mi se pare un pacat al preotilor ortodocsi. Stii ca in catolicism e considerat pacat sa nu-ti cunosti credinta, sa nu o studiezi?
quote:
probabil asta nu se intampla pentru ca Ro inca se afla sub talpa comunistilor (esaloanele 2,3...n). si totusi, Papa Ioan Paul II nu si-a cerut scuze catolicilor pentru toate crimele si abuzurile comise de-a lungul vremii de papi care au fost mai degraba pagani decat crestini ;)
Probabil... Ma intreb care e atitudinea celorlalti Patriarhi in situatii similare, din Rusia, Bulgaria. Totusi Papa si-a cerut iertare pentru inchizitie si cred ca si pentru alte greseli istorice comise de slujitorii bisericii catolice. Conteaza cui? Conteaza atitudinea de interes si de responsabilitate pentru credinciosi, in slujba carora se afla si pe care au datoria sa ii indrume.
quote:
despartirea turmei crestine e din vina Vestului, istoric vorbind. bisericii din vest i-a venit ideea, prima oara si tot ea a faptuit-o prima. estul deja oferea un loc de onoare Romei -"primus inter pares"-, dar Roma a vrut primul loc la propriu, cel de onoare nu era suficient. eu nu m-as grabi asa ca tine sa declar ca infailibilitatea este sustinuta de Duhul Sfant, pentru ca, in alta ordine de idei, pretentia asta sufera de pacatul vanitatii de doua ori: o data ca te crezi cel mai tare din turma pe care Iisus a lasat-o unitara ("si toti sa fie una"), a doua pentru ca iti imaginezi ca esti fara pata tu insuti si, implicit, nici nu ai mai avea nevoie de Duhul Sfant la o adica pentru ca tu, ca Papa, nu gresesti. din istoria Bisericii ortodoxe ai amintit de un singur Teoctist asupra caruia planeaza dubii, dar vrei cumva sa facem o lista cu toti papii pacatosi, ce zici? ai fi avut asa sufletul linistit sa ti-l lasi pe mana lor?
In continuare mi se pare importanta autoritatea. Abuzul e intotdeauna un risc posibil. Dar cel mai adesea Papii alesi au fost bine alesi. Nu mai amintesc de faptul ca tu compari un Teoctist prezent cu Papi medievali, traitori intr-o alta lume, cu alte coordonate. Nu putem ignora contextul.
quote:
apoi, inca o erezie: toate bulele de iertare date de-a lungul vremii de Papi contra sume de bani. or Papa nu poate ierta pacatele, numai Dumnezeu o poate face. nu e asta iarasi pacatul vanitatii?
ca sa nu mai zic de visele de glorie tipice bisericii catolice, ca pana si sfintii au pacatuit de vanitatea asta, vezi sf. francisc din asisi.
Indulgentele catolice au fost abolite de mult. Azi la ortodocsi iti platesti spovedania...
Da, mi se pare foarte usor sa cazi in pacatul vanitatii in Biserica. Dar Sf. Francisc a fost ultimul dintre vanitosi: a daruit absolut totul saracilor si a pledat pentru saracia prelatilor. Apropo, in spiritul discutiei, tu cum iti explici existenta ordinelor la catolici si la ortodocsi nu?
quote:
si poate mai luam la puricat si diferentele fata de protestanti, ce ziceti? :))
De acord. O asteptam pe Elena cu mai multe detalii. Prima diferenta: protestantii s-au despartit de Biserica Catolica din cauza infailibilitatii papale, pe care nu o recunosc.
myrrha spune:
quote:
Originally posted by conchitaquote:
Originally posted by casandra
Grecii considera ca cel mai rau popor, format din oameni fara inima, pusi pe jaf si omor, e poporul turc (de inteles, avand in vedere istoria lor). Dar totusi, asa cum au fost, turcii NU le-au distrus bisericile. Le-au transformat in moscheie, dar nu le-au distrus. Pe cand catolicii, crestini ca si ei, fie le-au devastat, fise au dat cu tunul in biserici. Lor le e greu sa uite si sa ierte. Noua, mai usor, ca nu ne-au atacat catolicii, si nici nu ne-au distrus bisericile.
btw de asta, o dovada de duplicitate catolica este si faptul ca, desi s-a cazut de acord la nivel de capetenii de biserici sa inceteze prozelitismul catolic in tarile ortodoxe (atata vreme cat se discuta despre unire, e si normal), totusi prozelitismul catolic continua. ce dovada mai mare de rea credinta si lipsa de respect? una se promite la masa ecumenismului, alta se practica.
Sint de acord cu ce spui tu, Casandra, mai sus, de fanatismul cruciatilor si distrugerea Constantinopolului. Dar mie mi se pare mai grav sa transformi o biserica crestina in moschee decit sa o distrugi. Din punct de vedere al semnificatiei religioase, nu culturale. De aceea poate sint mai ostili grecii turcilor...
Conchita, da-mi exemplu de prozelitism catolic in Ro. La ce anume te referi? Eu o sa spun doar un lucru: daca esti ortodox si te casatoresti cu un catolic nu trebuie sa iti schimbi credinta, faci un catehism ca sa intelegi semnificatia tainei cununiei in catolicism si atit. Daca esti catolic, insa, si te insori cu un ortodox in biserica ortodoxa, trebuie sa treci la ortodoxie inainte...
myrrha spune:
Gandacelu, exceptionala explicatia data de prietenul tau lui filioque. Mi-a lamurit multe semne de intrebare.
Totusi, inca ma perplexeaza ceva: inteleg ca ideea de ipostas, persoana, inovatia ortodoxa, i se opune substantei (accentuata de catolici care incercau sa intareasca astfel Treimea). Cum au ajuns grecii oare la termenul de ipostas, care e identic cu lat. substantia (hypo= sub, stas = stans)?
casandra spune:
Catalina, da, e in format electronic. Daca imi dai o adresa de e-mail, ti-o trimit cu placere.
Cu toata sinceritatea iti spun ca ortodocsii din fostele tari comuniste nu sunt foarte reprezentativi pentru ortodoxie. Pentru ca a fost o perioada destul de lunga pentru viata unui om si a copiilor sai, in care practica religioasa a fost, mai mult sau mai putin, doar tolerata. Daca vrei sa ajungi la ortodoxie, prin ortodocsi, ia aminte la greci, care n-au avut parte de comunism.
Distrugerea bisericilor e mai dureroasa decat transformarea acestora in moscheie. Pentru ca distrugi speranta ca vor redeveni biserici.
Maria2 spune:
Ortodoxia este aceeasi peste tot cred eu. Aici, in Grecia insa daca spui "o singura biserica? " asa cum este titlul acestui subiect , nimeni nu se va gandi la o unire a mai multor culte sau alte speculatii. Raspunsul este foarte clar: bineinteles ca este O SINGURA BISERICA. Cea ortodoxa sigur.
Datorita acestei credinte intrinsece pe care o are poporul grec, este un popor care a iesit nemaltratat din multe probleme in decursul istoriei.
Educatia insa in domeniul religios este complet diferita de cea din Romania. Aici toata viata merge in asa fel incat intelegi ca Biserica Ortodoxa exista si ca ai optiunea de a o iubi sau nu.
In Romania fiecare afla ca exista mai multe "biserici" si ca optiunea proprie este in primul rand la care mergi si dupa aceea intervine si ideea de a o frecventa sau nu, de a fi activ sau nu, etc.
Din experienta mea de mama,am observat ca este bine sa existe o certitudine initiala pentru ca sa ai pe ce cladi si abia dupa aceea poti urca. Oricum, de sus vei vedea in toate directiile.
Deci eu pledez pentru o singura biserica. Clara si neamestecata.
Ce ne facem cu cei care deja au ajuns la debusolari si la proprii interpretari ale nuantelor ope care le stapanesc mai mult sau mai putin inca nu stiu.
mamica de 2 printese si un print
myrrha spune:
quote:
Originally posted by Maria2
Ortodoxia este aceeasi peste tot cred eu. Aici, in Grecia insa daca spui "o singura biserica? " asa cum este titlul acestui subiect , nimeni nu se va gandi la o unire a mai multor culte sau alte speculatii. Raspunsul este foarte clar: bineinteles ca este O SINGURA BISERICA. Cea ortodoxa sigur.
Datorita acestei credinte intrinsece pe care o are poporul grec, este un popor care a iesit nemaltratat din multe probleme in decursul istoriei.
Din experienta mea de mama,am observat ca este bine sa existe o certitudine initiala pentru ca sa ai pe ce cladi si abia dupa aceea poti urca. Oricum, de sus vei vedea in toate directiile.
Deci eu pledez pentru o singura biserica. Clara si neamestecata.
Ce ne facem cu cei care deja au ajuns la debusolari si la proprii interpretari ale nuantelor ope care le stapanesc mai mult sau mai putin inca nu stiu.
Da, Maria, grea cestiunea, tu stii ce-ar trebui sa gindeasca ceilalti, dar ce te faci cu ei daca sint debusolati?
Uitati aici o statistica a celor de credinta crestina din 2005:
Christian 2,106,962,000
Roman Catholics 1,105,808,000
Independents 416,541,000
Protestants 369,848,000
Orthodox 218,427,000
Anglicans 78,745,000
www.wholesomewords.org/missions/greatc.html#religions" target="_blank">sursa
Cred ca mai ales acei "independents" sint debusolatii cu care nu stim ce sa facem .
Maria, biserica greceasca e puternica si autoritara pentru ca pe acolo n-a trecut valul de marxism care a zguduit Romania. Dar tot atit de puternice sint si bisericile italiana si spaniola, de pilda. Nici in Italia nu se pune problema sa iti alegi biserica... Ea te-a ales deja.