Ortodoxism din Postul Mare in Postul Mare

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mariuta spune:

quote:
Originally posted by casandra

----
pai cam asa zic si eu ! sunt doua entitati diferite, care NU au cum sa vina vreodata in contact si nu se pot amesteca cum nu se amesteca apa cu uleiul !!
----------
Draga Elena, eu iti spun cu toata sinceritatea ca viziunea ta asupra darului preotiei se impaca cu cea ortodoxa, asa cum se impaca apa cu uleiul.
Dpdv crestin-ortodox, prin Taina Pocaintei sunt iertate pacatele comise dupa Botez, iar credinciosul este impacat cu Biserica. Pacatosul, in duh de pocainta, prin care- si face vadita parerea de rau pentru greselile facute si vointa de a se indrepta, isi marturiseste pacatele inaintea lui Dumnezeu, in prezenta preotului, si primeste de la Dumnezeu, de la Care preotul cere iertarea pacatosului, dezlegarea de ele.
Cum impaci tu nejudecarea aproapelui cu judecarea preotului?
Ori vii la spovedanie cu parere de rau pentru pacatele tale, si nu mai faci altul, judecand pe cel caruia urmeaza sa te marturisesti, ori ai in minte pacatele preotului. Cine suntem noi sa hotaram cine este vrednic si cine nu sa ceara iertarea pacatosului? Il impiedicam noi pe Dumnezeu sa puna harul Sau deasupra unui preot, doar pentru ca noi nu il credem vrednic? Pai cine a instituit Taina, noi sau Dumnezeu?

De acord. In plus chiar preotul zice: "prin mine pacatosul si nevrednicul...". Ce ar fi sa zica prin mine curatul si vrednicul? daca ar fi chiar asa??
Toate Sfintele Taine se savarsesc in numele Sfintei Treimi, nu al preotului.
Harul preotiei lucreaza independent de viata preotului.
Sa zicem ca intr-o parohie e un preot pacatos. Daca in loc sa fie "eliminat" cum se propune revolutionar mai sus, credinciosii de acolo s-ar ruga pentru el, in duhul dragostei crestine, poate ca preotul s-ar indrepta. Dar noi toti asteptam ajutor de la altii, de la care avem pretentii mari, nu ne gandim ca poate si ei au nevoie de ajutorul nostru.

m.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ManyHope spune:

...si totusi.... io tot zic ca NU SE POATE ! am citit Biblia, iar ceva in genul asta, ce STIU ca se afirma, n-am gasit! da ma intreb :

CREDIBIL-VALABILA E OARE MARTURIA CARE UN OM/GRUP O FACE DESPRE SINE ?

obiectiva se poate socoti o persoana cand pe sine se considera sau subiectiva "pana la cer" ?

Nu trebuie oare pe marturia a doi sau trei oameni netzesutzi in interese sa se stabileasca adevarul ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

Am si eu o propunere. Sa incercam sa evitam dezbaterile despre de ce, ci sa ne limitam la cum, pe acest topic.
Sper sa nu fie cu suparare.
Despre cat de adevarata e ortodoxia, despre relatia dintre ortodocsi si crestini ai altor culte, putem discuta pe topicul despre cele 2 biserici.
Eu personal, deschid acest topic in speranta ca voi gasi ceva de suflet. Recunosc ca ma tulbura si irita sa citesc despre cat de valabili sunt preotii, aici cel putin. Am incercat sa sar peste postarile respective, dar nu au fost chiar razlete, asta pe de o parte, pe de alta parte, citinde pe sarite, se rupe firul.
Multumesc pentru intelegere.
Iertati-ma daca gresesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:

Am si eu o propunere. Sa incercam sa evitam dezbaterile despre de ce, ci sa ne limitam la cum, pe acest topic.
Sper sa nu fie cu suparare.
Despre cat de adevarata e ortodoxia, despre relatia dintre ortodocsi si crestini ai altor culte, putem discuta pe topicul despre cele 2 biserici.
Eu personal, deschid acest topic in speranta ca voi gasi ceva de suflet. Recunosc ca ma tulbura si irita sa citesc despre cat de valabili sunt preotii, aici cel putin. Am incercat sa sar peste postarile respective, dar nu au fost chiar razlete, asta pe de o parte, pe de alta parte, citinde pe sarite, se rupe firul.
Iertati-ma daca gresesc.

Casandra,sunt de acord cu tine.Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
http://photobucket.com/albums/a146/ireneme/Ilinca/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DARAEL spune:

quote:
Eu personal, deschid acest topic in speranta ca voi gasi ceva de suflet....
Iertati-ma daca gresesc.

Citind despre speranta ta de a gasi ceva folositor sufletului, am cautat in zona si am gasit ceva frumos:

“Predicatorul:
- Care este, dupa parerea ta, cel mai mare pacat al lumii ?
La aceasta intrebare, Maestrul a raspuns:
- Cel al omului care ii considera pe semenii sai niste pacatosi.”

pentru toti Cautatorii-intru-Adevar

Cu stima,

Singur, DARAEL
Ratacitor prin Lume
http://www.geocities.com/dara2el/

“A te invinge pe tine insuti este prima si cea mai frumoasa dintre toate victoriile.“ DEMOCRIT

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

Casandra, iarta-ma, chiar nu mi-am dat seama ca vorbele mele te irita atita (banuiesc ca de mine era vorba in primul rand)!
Eu va citesc cu placere si am aflat aici cateva lucruri folositoare pentru credinta mea...am sa incerc de acum incolo sa nu mai intervin, dar nu pot sa iti promit solemn acest lucru ! daca se vor mai spune neadevaruri cum a fost cel ca protestantii nu o cinstesc pe Maica Domnului , iti spun de acum ca nu am cum sa stau deoparte in asemenea situatii !!

In incheiere da-mi voie, te rog, de dragul Adevarului si pentru ca m-ai acuzat ca judec preotii, sa iti spun doua vorbe legat de aceasta chestiune:
Pe un preot dovedit/cunoscut/recunoscut de toata lumea pentru viata lui in pacat NU eu il judec, ci pacatul insusi il condamna, tocmai caderea lui ii este sentinta !! de pilda, stii si tu prea bine ca la tzara cea mai mare parte a comunitatii stie ce face cam fiecare, iar preotul satului prezinta un interes cu atit mai mare si are parte de o atentie deosebita....ei bine, daca un preot e vazut nu de o persoana, ci de doua, trei sau mai multe ca tot se duce la doamna x si chiar doamna in cauza recunoaste pe la vecine cam ce se intampla in asemenea vizite, sau un alt exemplu, daca preotul e vazut frecvent pe la carciuma sau cum lazile de bere se descarca in stiva la poarta lui, atunci NU are cum sa mai vina o judecata/condamnare din partea ta ca numesti pacatul-pacat si pe pacatos cu numele ce pe drept si l-a castigat de pacatos - asta pur si simplu imi pare o incercare de deturnare a discutiei,ca nu asta-i problema de fond. Sau un alt exemplu, daca despre un homosexual spui ca e homosexual, inseamna ca il judeci ? nu, ci spui un fapt stiut si recunoscut de toata/multa lumea si chiar de el insusi. Chestiunea de baza este ca tu pui problema judecatii chiar mai mult decat biserica ortodoxa o face, adica un preot practicant de pacat poate îndeplini o slujire I M P E C A B I L A, ca si cum asta ar fi o lege a bisericii! DAR UNDE APARE LEGEA ASTA IN BISERICA ORTODOXA (ma gandesc ca daca este atit de importanta ar trebui sa apara in vreun statut sau manifest al bisericii, stiu eu) si cel mai important pentru mine, UNDE SE REGASESTE IN ORICE FORMA INTELIGIBILA IN BIBLIE ACEASTA LEGE/REGULA? pentru ca eu am citit Biblia dar n-am gasit-o NICAIERI !!! De ce oare parintele Danion recomnda alungarea acestor preoti ?? Anca spunea ca daca Sfintii Parinti au spus-o inseamna ca nu degeaba a spus-o, dar eu ma intreb de ce nu se gaseste/regaseste deloc in Biblie daca dansii au gandit-o si revelat-o?? (e doar o intrebare retorica, stai linistita :))

Lumina din LUMINA va doresc si Viata din belsug !!!

_

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

elena, imi calc pe inima sa mai raspund inca o data

in primul rand, nu mai stiu exact daca tu esti catolica sau ortodoxa (pentru ca, daca nu ma insel, catolicii privesc oarecum mai "logic" manifestarile divinului, ei incearca sa explice tot, sa "faca lumina", pe cand ortodocsii sunt mai apofatici, cunosc in penumbra, nu prin logica ci prin har)

daca esti ortodoxa, probabil ca viata intr-un mediu catolic sau protestant iti poate influenta modul de a gandi (de ex, chestia cu "n-am gasit in Biblie" este ceva protestant!)

voiam sa-ti spun ca felul tau de a gandi nu este ortodox 100% - nu spun asta ca se te superi, doar sa intelegi de ce nu intelegi anumite lucuri care noua (persoane normale, care isi pun ca si tine intrebari, nu suntem "indoctrinate" si "imbrobodite") ni se par firesti

de ex, ortodoxia se bazeaza foarte mult si pe traditie, pe invatatura Sfintilor Parinti, care este considerata lucrarea Sfantului Duh (invatatura certificata in soboare de sute de preoti care, cu argumentele lor, au dovedit ca "asa este")

ca nu ai gasit in Biblie (eu una nu am cautat, sincera sa fiu) nu este relevant, pentru ca exista invatatura Sfintilor Parinti care e valabila!

nu zice nimeni ca e ok cu preotii pacatosi!!! asta nu intelegi tu!
discutia este insa ca, daca te spovedeste un preot pacatos (si nu eretic) spovedania are valoare!

ti s-a explicat de ce, daca nu intelegi, recomand sa-i ceri unui preot sa iti explice, sa te rogi sa ti se arate adevarul (sa intelegi nu ca noi sau ca tine, ci sa vezi unde este adevarul!)

adica, daca apare aici careva si incepe a perora despre Sfanta Treime, de ex, ca nu e Treime, noi putem sa ii explicam pana maine daca el nu vrea sau nu poate sa inteleaga, si mai multa tulburare pricinuieste

asta cred ca voia sa spuna casandra

tu te inseli negand aceasta invatatura a Bisericii

daca crezi ca mintea ta este mai "adanca" decat a Sfintilor Parinti care au spus altfel, e o problema
daca nu crezi asta, inseamna ca recunosti ca gresesti si nu intelegi de ce

roaga pe un preot sa te ajute sa intelegi si roaga-te sa afli adevarul!

citeste mai mult din Parintii ortodocsi la www.nistea.com

Doamne ajuta!

Frumusetea va mantui lumea. (Dostoievski)

mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004) - i-am tuns!

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">ajutati-l pe mihaita!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Dragele mele, am revenit la net sa iau cartea de la casandra.

tare rau imi pare sa vad ca va cam suparati...sau va intristati.

ca sa va abat gandurile...va propun sa tabarati pe mine.

asta pentru ca vroiam de mult sa va spun, e f usor pt cei care nu dau nasul zi de zi cu adevaratele probleme ale vietii sa zica una si alta...dar realitatea e singura ce ne poate calauzi spre credinta.

de exemplu...cu totul alrfel vezi problema mantuirii cand asisti neputincios la moartea cuiva drag.(Ana)

asta e un eveniment care te marcheaza atat de profund incat te schimbi radical.
si in general problemele vietii (cele reale, nu filosofice) dau alta dimensiune sacrului.

cat de mult conteaza viata asta...si de ce ne e frica de moarte(mie una imi e).Oare demonstreaza lipsa de credinta?sau e pur si simplu un instinct?

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

amuletule, eu o sa fiu in buc de pe 12 august.

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by amuleta

Da, taci odata ...ca sa vorbesc io !
Vin in Bucuresti pe 7 august si mi-ar place sa ne vedem la fata, pentru cine poate, desigur. Daca vreti, dati-mi un pm cu numarul de telefon, ca sa va pot suna cind ajung. Daca nu, nu-i nimic, ne putem bate la cap si de la distanta.

Ce spuneti,dragelor,de o intalnire?Eu sunt in Bucuresti pe 7 august.Cine mai poate veni?Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
http://photobucket.com/albums/a146/ireneme/Ilinca/

Mergi la inceput