ANUNT IMPORTANT- 2 IUNIE!
Raspunsuri - Pagina 7
o mamica fericita spune:
hei imi dati de lucru asta inseamna sa ne facem album. cu draga inima.
vreau sa vada toata lumea ca avem niste copii fericiti alaturi de mami si tati.
Lorelei si Robert
muresan felicia spune:
Adriana
am inteles din ce ai scris ca s-a hotarat ca legea sa nu se schimbe. OK. Ma gandeam ca pot totusi sa clarifice aspectele legate de drepturile parintelui natural. Sau cel putin sa faca o oarecare informare / pregatire a judecatorilor si procurorilor pe aceasta tema. In lege se specifica ca judecatorul poate trece peste impotrivirea parintelui natural de a da copilul spre adoptie, daca constata ca acesta este de rea vointa. Acest aspect sa fie mai detaliat si judecatorii sa faca diferenta intre un parinte care intr-adevar poate ingriji copilul pe care il solocita si unul care nu poate fie din cauza necesarului material, fe din cauza calitatilor de parinte sau a calitatilor morale.
Sau daca tot nu schimba legea, dar macar atunci cand judecatrorul "are" un copil care are o sansa de a avea o viata stabila, sa incuviinteze adoptia.
Ce crezi?
adrianangi spune:
Legea 273/2004 prevede ca:
Art. 13. - Īn mod exceptional, instanta judecatoreasca poate trece peste refuzul parintilor firesti sau, dupa caz, al tutorelui de a consimti la adoptia copilului, daca se dovedeste, prin orice mijloc de proba, ca acestia refuza īn mod abuziv sa-si dea consimtamāntul la adoptie si instanta apreciaza ca adoptia este īn interesul superior al copilului, tinānd seama si de opinia acestuia data īn conditiile art. 11 alin. (1) lit. b)(n.a. copilul a implinit virsta de 10 ani), cu motivarea expresa a hotarārii īn aceasta privinta.
In acest moment se fac demersuri pentru infiintarea (numirea)unor instante specializate, care sa cunoasca leghea si sa o aplice corect. Nu instanta poate aprecia insa daca acel copil este sau nu adoptabil, ci directiile care inainteaza dosarul. Am insistat si insist pe anchete corecte facute in teritoriu, inainte si mai ales dupa reintegrarea copilului in familia naturala. Pentru ca un copil salvat din maternitate si "reintegrat" risca sa devina, peste citeva luni, un abandonat intr-un spital de pediatrie.
Un alt punct delicat este precizarea unui termen de timp in care se poate incerca aceasta reintegrare. Durata e lasata la latitudinea/profesionalismul asistentului care se ocupa de dosar!
http://adriana.freewebspace.com/photo.html
muresan felicia spune:
Adriana
multumesc pentru raspuns. Au inceput deja sa faca concret ceea ce ai scris? Se mai intampla ceva?
adrianangi spune:
Ei imi spun ca se intimpla. In curind voi scrie despre toate intentiile pe care le au. Si ma pregatesc sa scriu (revenind la campanie) despre ceea ce se face in realitate!
Rozi spune:
Adriana, ce se intampla cu doamnele care au fost, asistentele sociale? Le putem ajuta cu ceva? Transmite-le ca noi le respectam si le admiram pentru ceea ce fac si ca au un suflet mare, daca primeste din el fiecare copil care le trece prin mana...
Victoras (24.08.2004)
adrianangi spune:
quote:
Originally posted by Rozi
Adriana, ce se intampla cu doamnele care au fost, asistentele sociale? Le putem ajuta cu ceva? Transmite-le ca noi le respectam si le admiram pentru ceea ce fac si ca au un suflet mare, daca primeste din el fiecare copil care le trece prin mana...
Victoras (24.08.2004)
Sunt "calite" si nu e prima oara cind sunt strinse cu usa... Daca se anunta la orizont ceva grav, fii pe pace ca sar sa le apar!
muresan felicia spune:
adriana,
eu tot la aspectul acesta ma gandesc. La intalnirea din 2 iunie s-a spus ca se insista pe reintegrare si prevenirea abandonului. Pai atunci sa facem un studiu: care sunt cauzele abandonului. Si probabil ca vom descoperii ca in multe cazuri de abandon cauzele sunt: conditii materiale si financiare precare, alcoolism, abuz asupra copilului sau neglijenta. Cei care au ajuns sa isi lasi copii intr-o casa de copii / spital au facut-o pentru ca aveau probleme foarte serioase, pe care nu le-au putut rezolva altfel si /sau nici nu au intrevazut posibiliatea sa le rezolve prea curand... Cred ca sunt si familii care daca ar fi putin ajutate ar putea sa isi intretina copii, dar acestia sunt prea putini. Majoritatea au probleme mai grave.
Daca vrem prevenirea abandonului trebuie sa rezolvam cauzele.Cum poate rezolva guvernul conditiile materiale si financiare foarte precare (lipsa unei locuinte, a unui salar acceptabil pentru cresterea copiilor), cand de abia au bani pentru medicamente compensate,etc.? Poate sa de-a locuinte la cateva mii de familii sarace? Le poate da un salar acceptabil? Cum rezolva alcoolismul, abuzul sau neglijenta? Toate aceste probleme nu se rezolva deloc usor, daca se rezolva.
Eu cred ca mai bine ar recunoaste realitatea si ar gasi alternative la reintegrare. Pe de alta parte nu ar avea Romania o bulina rosie in plus inaintea UE daca dovedeste ca atatea familii de romani au adoptat copii?
adrianangi spune:
Tu gindesti logic.
Ei - nu.
Legea asta merge in dementa pe reintegrarea in familia naturala extinsa. Dupa dictarea UE. Nu se poate reveni la asta. Dar macar poate fi fixat un termen de timp in care sa facem, pe romaneshte spus, damblalele UE. S-apoi, sa ne vedem de copiii nostri.
Daca am merge pe un drum deja inchis, cind am da cu capul de zid am tipa ca ne doare. Si ne-am da seama ca am pierdut timpul degeaba. Caut cararea nebatatorita de linga acest drum, care sa ne duca acolo unde vrem. Nu trebuie sa uitam ca in Ro votul este politic. Si ca, oricare ar fi intentiile noatre, legile se modica in Parlament, de salt-man-i. Asta e Romania. Trebuie sa-i supravietuim si sa fim mai tari decit ea!
qsar spune:
Sunt atat de furioasa ca as fi in stare sa... nu stiu ce sa fac. Inca ma apuca nervii cand ma gandesc la planurile, proiectele, studiile si alte farafastacuri care ignora totalmente realitatea si soarta copiilor care acum se afla in situatie de abandon (real, ca legea nu-i de aceeasi parere) Mare parte dintre autoritati sunt parca lovite de-o streche integrationist-europeana si nu stiu cum sa faca mai dragut sluj si sa-si "curete" mai bine scriptele ca sa se vada ca, vezi mare Doamne, lucreaza cu spor. Si-n acest timp, copiii...
Q