TIFF CAUTA REGIZORI INTRE 14-18 ANI !

TIFF CAUTA REGIZORI INTRE 14-18 ANI ! | Autor: CristinaT

Link direct la acest mesaj

Am primit pe e-mail daca va intereseaza:

Dragi colegi,

Va transmitem un material despre un eveniment care se va desfasura in cadrul celei de-a patra editii a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) si care este adresat tinerilor.

Va rugam sa ne sprijiniti cu mediatizarea acestei intiative in randul tinerilor .

Va multumim pentru sprijinul acordat.

Diana Marginean



Let's Go Digital!

TIFF CAUTA REGIZORI INTRE 14-18 ANI !







Editia cu numarul patru a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), care se va desfasura la Cluj in perioada 27 mai-5 iunie, isi va surprinde publicul si invitatii cu noi evenimente speciale si workshopuri. Din aceasta ultima categorie face parte Let's go digital! un workshop de initiere in tehnici digitale de filmare si montaj, dedicat tinerilor pasionati de cinema.



Prin Let's go digital!, TIFF 2005 va acorda sansa unui grup de 15 tineri intre 14-18 ani sa invete in echipa sa filmeze cu o camera digitala, sa monteze si apoi sa isi prezinte filmul realizat (cu o durata maxima de 3 minute) in cadrul unei seri speciale a festivalului. Timp de o saptamana, tinerii (alesi in urma unei preselectii) vor parcurge toti pasii necesari realizarii unui film incepand cu scrierea unui scenariu si terminand cu editarea lui. La final, toate cele 5 filme realizate vor fi prezentate intr-o proiectie speciala in care publicul va vota cel mai bun film, iar autorul va fi premiat în cadrul Galei de Inchidere a festivalului. Site-ul www.tiff.ro ii asteapta pe toti cei interesati cu mai multe informatii si detalii legate de modalitatea de inscriere in Let's go digital!.



Let's go digital! va incepe pe 28.05 cu un curs practic sustinut de englezul Carl Schoenfeld, unul dintre cei mai apreciati lectori ai programului Raindance Film Training. Timp de doua zile, Schoenfeld va prezenta viitorilor cursanti, cat si tuturor celorlalti iubitori de cinema aflati la TIFF, secretele unui curs care a inspirat nume celebre precum Christopher Nolan (regizorul filmelor Memento si Insomnia) sau Guy Ritchie (scenaristul si regizorul filmelor Lock, Stock and Two Smoking Barrels si Snatch). Carl Schoenfeld va fi prezent la Cluj prin sprijinul oferit de British Council.



In paralel cu Let's go digital!, Fundatia AltArt va organiza in cadrul festivalului un workshop de animatie. Tinerii interesati de domeniu (16-30 ani) vor avea posibilitatea sa asiste la prezentari de tehnici de animatie, proiectii de animatie si discutii cat si sa se familiarizeze cu conceptele de baza ale animatiei.



Sfarsitul festivalului nu va reprezenta si sfarsitul acestui proiect, ci inceputul unui sir de workshop-uri asemenatoare cu Let's go digital! care se vor desfasura pana la viitoarea editie TIFF din 2006. Organizatorii Festivalului International de Film Transilvania isi doresc sa sprijine cat mai mult tinerii interesati de cinema, sa le ofere posibilitatea descoperirii si dezvoltarii aptitudinilor pentru o viitoare cariera in cinematografie.









Let's Go Digital!





Argument

1 Pentru ca Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) este deja un eveniment si determina tot mai multi tineri sa fie interesati de cinema, sa scrie scenarii, sa filmeze “home-video”-uri, sa viseze la un moment dat ca vor concura la TIFF

2 Pentru ca un festival nu inseamna doar proiectii de film ci si evenimente conexe, seminarii, workshopuri.

3 Pentru ca in Romania nu exista alternative la sistemul educational cinematografic, care se refera strict la nivelul universitar



Ce va inseamna trainingul?

Let's go digital! va da ocazia unui grup de 15 de tineri (alesi în urma unei preselectii) sa învete sa filmeze cu o camera digitala, sa monteze si apoi sa îsi prezinte filmul realizat (cu o durata maxima de 3 min) în cadrul unei seri speciale a festivalului. Timp de o saptamana, tinerii vor parcurge toti pasii necesari realizarii unui film incepand cu scrierea scenariului si terminand cu editarea lui. Cursantii vor fi asistati de profesionisti si vor avea ocazia sa treaca prin toate etapele procesului invatand sa foloseasca tot echipamentul necesar (camere de filmat, echipament de iluminare si sunet sau programe speciale pentru montaj). La final, toate cele 5 filme vor fi prezentate intr-o proiectie speciala in care publicul va vota cel mai bun film, iar autorul va fi premiat în cadrul galei de închidere a festivalului.



Perioada: 28 Mai-4 Iunie 2005 (8 zile)
Organizator: Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc
Target: Tineri cu varsta intre 14-18 ani



Obiective:

Ne propunem ca dupa un training initial participantii sa dobandeasca cunostintele si abilitatile necesare pentru a fi in stare sa faca singuri un film folosindu-se de un echipament obisnuit (o camera de filmat digitala si o statie de editare pe PC).

Sa invatam cursantii elemente primare ale limbajului cinematografic si sa-i determinam sa il foloseasca pentru exprimarea proiectelor, ideilor, gindurilor lor

Inscriere:



Documente obligatorii:

Fiecare participant va trimite un CV, o scrisoare de motivatie si o propunere de 1 pagina pentru un scenariu de spot publicitar al Festivalului de Film Transilvania cu durata de 30 sec. Eventualele cunostinte de limba engleza ale aplicantului vor reprezenta un avantaj





Optional:

O caseta VHS, miniDV sau DVD care trebuie sa contina o selectie de imagini filmate de participanti in diverse imprejurari (vacante, evenimente personale sau oficiale etc). Imaginile trebuie sa demonstreze aptitudinile si inclinatia spre film a aplicantului.

Toate materialele trebuie depuse la sediul festivalului din strada Popa Soare, Nr. 52, Ap.4, Sector 2, Bucuresti pana la data de 22 mai.





Selectia:

Juriul de selectie va fi format din 3 membri, profesionisti in film/videoTV, care ulterior vor sustine si programul de training la Cluj.

Criteriile principale de selectie vor fi imaginatia, modul de vizualizare a temei propuse, evaluarea materialelor trimise spre selectie, creativitatea/ inventivitatea aplicantilor.

Vor fi selectionati 15 participanti cu varsta intre 14-18 ani atat din Cluj-Napoca cat si din alte orase.

Pentru participantii din alte orase, organizatorii vor acoperi cheltuielile de transport, cazare si o diurna pentru perioada petrecuta la Cluj.

In colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, cei selectati vor participa la workshop cu acordul scolilor/ institutiilor de invatamant la care sunt inscrisi.



Format training:



27.05

Sosirea cursantilor din alte orase, formalitati de cazare, acreditare, etc. Prezentarea evenimentului Let's go digital! in cadrul Galei de Deschidere.



Ziua 1 - 28.05

Curs practic sustinut de englezul Carl Schoenfeld, lector al programului Raindance Film Training - cu sprijinul British Council Romania



Ziua 2 - 29.05

Curs practic sustinut de englezul Carl Schoenfeld, lector al programului Raindance Film Training - cu sprijinul British Council Romania



Ziua 3 - 30.05

Training teoretic (sustinut de cinci nume celebre din cinematografia romaneasca): ce inseamna realizarea unui film, detalii tehnice si prezentarea camerelor de filmat pe care le vor avea la dispozitie.

Prezentare a unor elemente de baza legate de scrierea unui scenariu, de regie, sunet, editare, etc.

Proiectie a unor “calupuri” de scurt metraje, secvente de film de lung-metraj si documentare cu buget reduse realizate de neprofesionisti.

Predarea temei de lucru - scenariu pe o tema comuna tuturor echipelor.

Filmele vor trebui sa fie filmate in Cluj Napoca, pe durata a 1-2 zile, de preferinta in exterior (nu se vor pune la dispozitie lumini aditionale).



Ziua 4 - 31.05

Training teoretic (continuare): impartirea pe echipe a cate 3 participanti

Alegerea celor 5 subiecte de film din cele 15 prezentate, scrierea scenariului, programarea zilelor de filmare, necesarul tehnic etc.



Ziua 5 - 01.06:

Pe baza subiectului ales si a planului de filmare, fiecare echipa va incepe filmarea. Participantii vor fi indrumati si supravegheati de catre 5 traineri, ideea de baza fiind lucrul in echipa pentru toate segmentele productiei. In fiecare seara tinerii vor avea posibilitatea sa vizioneze materialul filmat impreuna cu unul dintre traineri si sa monteze secventele din ziua respectiva.



Ziua 6 - 02.06 :

Montajul celor cinci filme. Fiecare echipa va fi asistata de cate un student la sectia multimedia.



Ziua 7 - 03.06:

Vizionarea filmelor in prezenta celorlalti participanti si discutii pe fiecare film in parte. Pe baza concluziilor rezultate din discutii participantii vor putea face ultimele modificari, dupa care se vor pregati variantele finale de proiectie a filmelor, se vor imprima DVD-urile etc.

Proiectie de gala a trainingului “Let's go digital!”, fiecare echipa va fi prezentata inaintea proiectiei filmului iar la sfarsitul serii publicul prezent va vota filmul castigator ce va fi anuntat in cadrul galei de premiere a TIFF.

Party “Let's go digital!”



Ziua 8 - 04.06:

Gala de Inchirere TIFF transmisa in direct la televiziunea nationala. In cadrul unui moment special va fi prezentat programul “Let's go digital!”, se va acorda trofeul castigatorului si se va proiecta filmul premiat.

La sfarsitul trainingului fiecare participant va primi un DVD cu toate filmele realizate de participanti.



Evaluare si follow-up

1 se va cere un feed-back de la participanti

2 ne propunem sa organizam si in timpul anului astfel de workshopuri pentru a descoperi si incuraja viitoarele talente

3 in functie de rezultatele obtinute anul viitor, ne propunem sa continuam si sa extindem acest workshop



^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Centrul de Informare si Consiliere pentru Tineri
Punct local Eurodesk
Str.Emile Zola nr. 2 ap. 7
400112 Cluj-Napoca
tel/fax +40/264/590871
www.infocentru.ro

Centrul de Informare si Consiliere pentru Tineri asigura accesul tinerilor la informatie si consiliere pe o gama larga de teme, precum invatamant, cultura, arte, turism, burse, locuri de munca, implicare comunitara etc.

Eurodesk este o retea europeana de servicii de informare in 28 de tari, care oferă un acces unic la informatii europene (mobilitate, programe europene de finantare, stagii de voluntariat, locuri de muncă in Europa) tinerilor si celor care lucrează cu tinerii. Eurodesk Romania, sau Serviciul de Informare si Consultanta Eurodesk, functioneaza in cadrul Agentiei Nationale pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor – ANSIT si este o structura finantata in parţi egale de către Comisia Europeana, in cadrul programului TINERET, si Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania


5 ani -14 februarie 2005


Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Cristinutza_ale spune:

si daca nu suntem din cluj ?:)) asemenea initiative ar trebui luat si in alte orase...parerea mea1

Mergi la inceput