O singura biserica? (5)
Raspunsuri - Pagina 3
joanna spune:
Conchita ,in primul rind te rog sa ma ierti ca iti dau sfat.E posibil sa fiu mai mica(referitor la virsta si nu numai..) .Eu stiu ca trebuie sa tii post si sa te rogi la Maica Domnului ca sa iti dea duhohvnicul de care ai tu nevoie.Eu personal asa am facut.
Sa te auda Bunul Dumnezeu in rugaciunea ta!
Joanna
conchita spune:
quote:
Originally posted by joanna
Conchita ,in primul rind te rog sa ma ierti ca iti dau sfat.E posibil sa fiu mai mica(referitor la virsta si nu numai..) .Eu stiu ca trebuie sa tii post si sa te rogi la Maica Domnului ca sa iti dea duhohvnicul de care ai tu nevoie.Eu personal asa am facut.
Sa te auda Bunul Dumnezeu in rugaciunea ta!
Joanna
de ce iti ceri scuze? ca doar eu am cerut sfaturi de la voi! si multumesc ca imi spui. post cand, acum de Paste sau oricand? si tu sa ma ierti ca nu prea mai stiu oranduielile. acasa aveai tot timpul pe cineva sa intrebi, aici...
si sa stiti ca e greu cu soacra si cu Pastele, am repetat azi de enspe ori ca Pastele nostru nu e in martie si n-a percutat...ca sa vedeti ce grea e unirea. :)
irina.c. spune:
Conchita,cred ca trebuiesa fii mai directa de-atat incearca cu un meniu de post Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."
xenocid spune:
Imi permit sa postez aici raspunsul unui cititor al ziarului Ziua la un articol ce solicita urmarirea penala a ateilor la fel cu cea a antisemitilor :)
Este un comentariu lung dar plin de informatii pe care le veti considera folositoare...sau nu...
Prin urmare:
In Dictionarul explicativ al limbii romane din 1975, citim: "a boscorodi" vine de la cuvantul ucrainian "boskorodity" si inseamna a vorbi singur, spunand cuvinte neantelese, adica a bodogani. Am vazut in capitolele precedente cum s-a introdus limba slavona in locul celei latine. Dimitrie Cantemir in Descriptio Moldavae, pag.152, inca mentioneaza procedeul de taierea limbii celor care nu vor folosi limba slavona. Deci metoda de inlocuire a limbii latine cu limba slavona a fost facuta cu o extrema violenta:
"Preotii care nu cunosteau limba slavona, au inceput a imita prin sunete asemanatoare, pe care nici cei ce ascultau nu le intelegeau. Deci, s-a produs un fenomen unic in lume si nemaiintalnit in istorie "boscorodirea". Ce eroare! Vorbirea clara si cu inteles a frumoasei noastre limbi, inca in formare, deci o latina vulgara, aducea cu sine pedeapsa "taierii limbii." Iar schimonosirea, bolborosirea unor cuvinte, fara de inteles, pe care sufletul si constiinta le detesta, erau dovada de conformism. Straduinta de supunere era acceptata, chiar incurajata. Asa s-a ajuns la cea mai degradanta injosire a constiintei!
Cultul lui Dumnezeu a ajuns o insirare de sunete cu prefixe si sufixe slavone. Acesti preoti romani "boscoroditori" aveau in psihicul lor convingerea falsului si a inselatoriei. Au ajuns sa nu stie sa citeasca. Uneori nu cunosteau decat Tatal nostru (Ocinasele) si mai rar Crezul, in limba slavona, restul serviciilor era boscorodit.
Nu-i de mirare ca unii episcopi trecand la Biserica Catolica, fara a nega valabilitatea sacramentelor in Biserica ortodoxa (ca Patenie de la Muncaci) aveau dubii daca acestea au fost date valid, din mai multe pricini. Secolele de boscorodire au lasat in Biserica ortodoxa o trauma psihica. Boscorodim, adica imitam, fara probleme de constiinta...
Gheorghe Baritiu (1812-1893) publicist si istoric roman, intemeietorul presei romanesti in Transilvania, membru fondator al Academiei Romane, scrie:
"O imprejurare poate sa supere pe istoricul roman care se va ocupa de istoria reformatiunii, iar aceea este, ca incepand din anul 1566 pana la 1670, nu dai in toata istoria Transilvaniei peste un mare preot, calugar sau episcop, roman greco-rasaritean, care sa-si fi aparat dogmele credintei sale, barbateste, sa fi declarat vreunul pe fata, in ochii lumii, cum faceau apusenii, ca abjura credinta cea veche si trece la cea noua!... Cu ce se ocupau in acele timpuri miile de calugari rasariteni, carora le place foarte mult a se considera pe sine si a se numi aparatori infocati ai Bisericii Ortodoxe, rasaritene?" (Parti alese din Istoria Transilvaniei, vol.I, p.150).
Am putea raspunde noi astazi: boscorodeau!
"Ce constiinta aveau preotii boscoroditori? Ce loialitate fata de adevar, atunci cand aratau ca stiu ceea ce, de fapt, igonorau?! In asemenea imprejurari nu exista o chemare la preotie pentru ca preotul nu era pregatit si era convins ca inseala atat pe Dumnezeu, cat si pe credinciosi."
"Orice limba are frumusetea sa, venerabilitatea sa. Deci, si limba slavona este frumoasa cand este citita si vorbita cum trebuie. Insa o limba care este parodiata, boscorodita este, de fapt, batjocorita."
Dimitrie Cantemir (1673-1723), domn al Moldovei si mare carturar, mai scrie:
"Teoctist de neam bulgar si diacon al lui Marcu din Efes, pentru a dezradacina din Moldova samanta catolicismului si sa ridice pentru totdeauna tinerilor putinta de a citi sofismele latinilor, a incredintat pe Alexandru cel Bun sa surghiuneasca din tara pe oamenii de alta credinta si sa scoata literele latine din toate scrierile si cartile si sa introduca in locul lor, pe cele slavone." (Descriptio Moldaviae, p.152).
Este de fapt cert ca inainte se folosea limba latina.
Orasele din Moldova aveau sigilii cu inscriptie latina: Baia, Roman, Campul Lung, Neamt (S. Civium de Nimcz); S. Civium de Foro Romani; Sigillum Capitalis Civitatis Moldaviae, Terrae Moldaviensis; Sigillum...Opidi |otnar etc. Tot in limba latina erau si sigiliile celor mai vechi peceti bisericesti. In cancelaria princiara a Moldovei, inaintea adoptarii scrisului slavon s-a scris in limba latina." (Magazina istoric, St. Gorovei, Am pus pecetea orasului, nr. 2/1972, p.35).
Principesa Suzana Lorantfy, vaduva lui Gh. Rakoczi I, printr-un decret din 2.4.1657, a instituit o seama de vizitatori sa cerceteze si sa raporteze cele constatate la fata locului, despre stiinta si purtarea preotilor din tara Fagarasului, care fura scosi de sub jurisdictia episcopului de la Alba Iulia, pentru a fi calvinizati. Din acest raport: Examen Pastorum, reies urmatoarele: din 39 de sate, preotii stiau foarte putini "Tatal nostru", "Cele zece porunci" si "Crezul". Singur protopopul de la Vistea scria bine. Cei mai multi boscorodeau in limba slavona." (Cultura Crestina, Ian.-Mart. 1941).
Biserica si religia crestina are un ritual, are formule cu care se dau Sfintele Taine. Daca cel care le administreaza nu foloseste cuvintele prescrise, sacramentul este nul. Cum vor fi dat preotii boscoroditori botezul, spovedania, Sfanta Liturghie, iar episcopii cum au hirotonit preotii? Ce siguranta are continuitatea Episcopatului de la Apostoli pana in prezent in biserica ortodoxa, cat a durat boscorodirea?...
Boscorodirea a intrat in caracter, a devenit fenomen politic:
- In timpul Habsburgilor, ortodocsii au luptat pentru drapelul acestei dinastii.
- Cand s-a instaurat Romania Mare ei s-au erijat in monarhisti, acuzand pe cei care nu au slujit cu ei la incoronare.
- Cand a venit la putere generalul Antonescu, preotii ortodocsi au facut misinada in Transnistria.
- Cand s-a instaurat comunismul, prin rusi, au adus pe patriarhul Alexei al Moscovei in tara, ca sa se arate supusi rusilor..."
Deci, cand suntem in dificultate boscorodim. Boscorodim istoria prin triumfalism, boscorodim credinta, boscorodim politica, aceasta stiinta a posibilului...
"In inchisoarea din Sighet, in anul 1953, eram (episcopul greco catolicautor al acestor rinduri) cu Ioan Ilcus, fost general de armata si ministru al apararii nationale. Din temnita se vedea printre gratii o cladire cu vreo patru cupole. Pe acestea erau cruci. Un brat transversal era mai lat, iar celalalt mai ingust si terminat cu o sageata; cand batea vantul crucea devenea girueta. Bratul lat era dus de vant, iar bratul ingust cu sageata arata de unde vine vantul.
- Ce este in cladirea aceea, pe care o vedem printre gratii si are cruci pe cupole? intreaba fostul ministru.
- Cred ca este biserica ortodoxa.
- De unde deduci aceasta? intreba din nou generalul.
- Nu vezi ca aceste cruci se invart cum bate vantul?
El a ras, dar fiind ortodox m-a intrebat:
- Dar la greco-catolici crucile nu se invart cum bate vantul?
- Cum vezi, i-am raspuns eu, noi santem in inchisoare, cu intreg Episcopatul; daca si crucile noastre s-ar intoarce dupa cum bate vantul, noi n-am fi aici!
Dupa Unirea de la 1700, tinerii nostri preoti intorsi de la Roma, vorbeau mai multe limbi, fara boscorodire. Pe cand episcopii ortodocsi ai Ardealului trebuiau sa depuna juramant pe catehismul calvinesc, dupa ce au fost consacrati la Bucuresti cu juramant ortodox! Ce fel de constiinta era aceea?...
Diaconul Coresi (1510-1581), traducator si mester tipograf. A fost chemat de la Targoviste de Hanes Begner din Brasov pentru a tipari carti romanesti cu influente luterane. In anul 1561 a inceput a publica aceste carti. El a fost ingrozit de simulacrul de religie si evlavie ce-l dovedeau popii romani si in Talcul Evangheliilor (Cazania) ii conjura:
"Fratii mei popi, cu bun inteles si cu mare frica si cinste sa pomeniti numele Domnului! Nu boscoroditi, ca va bate Dumnezeu!"
http://ziua.net/f.php?year=2005&thread=7154&id=35592
Alin
*Ex astris, Scientia*
joanna spune:
Conchita ,e minunat daca reusesti sa te tii Postul Pastelui si sa te rogi .Daca nu poti ..macar miercurea si vinerea post insotita de rugaciuni la Maica Domnului.
Imi cer iertare pentru ca la noi,in Moldova,daca eu mai mica de virsta iti dau tie sfat e posibil sa ma pasca mindria si atunci ca sa evit..te rog sa ierti de la inceput si poate fac cunostinta cu niste smerenie..Doamne ajuta!
In privinta soacrei cred ca Irina are dreptate.Eu am declarat ca frigiderul meu pentru 40 de zile se numeste 'vegan' pentru toata lumea deci incluzind musafirii.
Joanna
Adela99 spune:
citind eu despre smerenie am dat peste:
"Primul exemplu de smerenie si blandete a fost tatal sau. Cuviosul Siluan povesteste ca in copilarie, intr-o zi, uitand ca vinerea este zi de post, a pregatit pentru familia aflata la camp mancare din carne. Tatal sau nu l-a certat, dar cu mare blandete i-a adus aminte de aceasta greseala abia dupa sase luni, spunandu-i: "nu am vrut sa te ranesc, copilul meu"."
http://www.artadeatrai.ro/008/siluan.8.html
si din pasajul asta inteleg eu cam ce a spus si gandacelu referitor la "problema" conchitei "sa faca de dulce:) ca e din dragoste"
conchita spune:
Joanna, te rog mult nu-ti mai cere atatea scuze, ce e cu varsta ca nu inteleg? vrei sa ma faci sa ma simt baba batrana? :))
da, aveti dreptate cu smerenia. si mi se pare cea mai dificila dintre atributele unui bun crestin. ca poti sa te smeresti cu demnitate, nu cu umilinta, dar cum o faci?
-----------------------
Nu sta, ca sta productia
joanna spune:
Conchita...Uite asa ca sa nu te simti baba batrina.Na!
'Smeresti cu demnitate nu cu umilinta'....mmmmm.Demnitate...eu il percep tare ciudat pe acest cuvint.Nu il gasesc in relatia Mea cu Dumnezeu.
Te deranjeaza daca te rog sa faci explicita fraza 'Smeresti cu demnitate nu cu umilinta'?Please...
Multumesc,
Joanna
Elena spune:
Conchita, gand la gand cu bucurie ! si eu am reflectat in ultimul timp mai mult la conceptul de smerenie si asta pornind tot de la acest subiect, cand am vazut cum inteleg unele persoane sa fie smerite...
Si eu cred ca smerenia nu inseamna renuntarea la demnitate si nici sa-ti pleci capul mereu cu umilinta in fatza oamenilor, iar asta poti sa vezi cel mai bine la Apostolul Pavel in Faptele Apostolilor, cu cata DEMNITATE le-a vorbit el potrivnicilor lui !!!
Si de fapt cred ca putem vorbi de fapt de "doua" smerenii,adica o smerenie in cele pamantesti si apoi cea fatza de Dumnezeu, ele fiind deosebite intrucat deosebit este si duhul de trup,chiar daca cu acelasi cuvant le numim pe amindoua.
"Smerenia" fatza de Dumnezeu e sinoma ca si cuvant cu "ascultarea" sau "urmarea" sau "credintza" ; adica EL Este Invatatorul si daca te bagi eleva in clasa Lui,unde nimeni nu e adus sau tinut cu de-a sila, ascultarea invataturii Invatatorului,urmarea invataturii Lui este smerenia,supunerea,indeplinirea si increderea; prin aceasta smerenie,in sensul de aplecare inaintea Lui, noi luptam de fapt impotriva firii noastre pamantesti,care dupa pofte si senzatii vrea sa faca legea in trup si ea vrea sa fie sefa; iar smerenia tocmai pe aceasta fire o priveste,asupra ei trebuie exercitata,iar nu asupra persoanei sau personalitatzii ; dupa mine, smerirea firii pamantesti sau smerirea inaintea Domnului inseamna deci supunerea lucrurilor rele dinauntru sau a vulnerabilitatzii proprii la pacate, ca sa nu mai ajungi, cum scrie Apostolul Pavel in epistola catre Romani, ca se trezeste omul ca face ce nu vrea sa faca,dar nu se poate retzine/abtine sa faca ce uraste sa faca !
Cum ziceam, am intalnit p-aici conceptia ca "eu sunt prea pacatoasa si prea nevrednica sa pot gandi/judeca singura in chestiunea asta", dar, dupa parerea mea, smerenia nu este ca o suspendare a gandiri/judecatzii proprii,ci daca e cazul, ca o suspendare a gandirii/judecatzii proprii CELEI STRICATE,cu mentinerea in functziune a partzii sanatoase a acesteia,ca in smerenie sau credinta omul PARTICIPA IMPREUNA CU DUMNEZEU,iar nu isi declina toate capacitatzile si ajunge o marioneta dirijata cu sforicele de un "Papusar".
Cat despre smerenia pamanteasca eu zic ca se cuvine sa fim smeritzi inaintea autoritatzilor,in sensul de a respecta legile si regulile,dar nu in sensul de a ne supune obligatoriu autoritatzilor care tocmai ele incalca cel mai grav legile si regulile...aici poti sa vezi din nou cum a vorbit Apostolul Pavel potrivnicilor lui si cum si-a aparat drepturile lui de cetatean roman !!
Probabil ca ce am scris aici nu este ortodox, dar eu am scris cu drag si din inima si fiecare e liber sa aleaga doar ce i se pare ca vine din Adevar si este de bun-simt.
....si vezi, mey, cum faci cu "unirea" aia cu socrella !!