Desenati... rasturnat!

Desenati... rasturnat! | Autor: ML

Link direct la acest mesaj

Acum cativa ani o cunostinta mi-a dat cartea "Drawing on the right side of the brain", autor Betty Edwards. E grozava! Sa mai scriu despre acest subiect sau e "fumat"?
Daca e vechi m-ar bucura sa stiu ce anume ati reusit sa desenati astfel, daca ati fost multumiti si daca au incercat si copiii?
Eu am desenat vreo 6 maini (prezentau gimnastica pt. o persoana cu artrita la maini) si sincer au iesit grozave! De atunci nu am mai avut timp dar imi doresc sa incerc candva un portret dupa fotografie, eventual a copiilor. Bineinteles la nivel de amator.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

quote:
Initial creeata de ML
Sa mai scriu despre acest subiect sau e "fumat"?


pai scrie, ca nici left, nici right side of the brain n-au auzit de ea!


mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mara03 spune:

da, da, scrie ca n-am fumat asa ceva si pare interesant...



Andreea & Majestatea Sa Tudor (9 dec 2003)
primul anisor :)
noutati!!!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns qsar spune:

Cum adica rasturnat? Sa nu-mi spui cu capu-n jos, ca ametesc rau! De cand desenez impreuna cu Dinu, mie-mi revine numai numai "portia de rasturnat :)), adica, din punctul meu de vedere, iarba creste de sus in jos, ploaia cade de jos in sus... Despre asta e vorba? Care-i smecheria? Ma mai destept, sau ce? Haide, te rog, da-ne detalii.
Dar desenatul "in oglinda" l-ati incercat? Adica "intorcand" o imagine stanga-dreapta.


Q

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns antoioana spune:

ML,
sa ma bati ca n-am inteles.... Abia astept sa ne spui mai multe!
anto

...ce-ntamplare cu mine Anto, ce minune cu ei Ioana si Stefan...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

quote:
Originally posted by qsar
Adica "intorcand" o imagine stanga-dreapta.


ai ca m-am lamurit

quote:
"Drawing on the right side of the brain"

cred ca ML se refera la desenatul cu mana stanga (corespondenta partii drepte a creierului) ca de desenat cu creerul, inca n-am auzit pana acuma, dar sunt open minded la idei noi


mami de ileana (4 iulie 2002) si ioachim (25 nov. 2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iren spune:

Mey, io cre ca se refera la desenele alea care puse normal arata o chestie, iar daca o pui cu susu-n jos, e tot un desen dragut. Am vazut ceva de genul asta, pus normal era un zimbaret, iar daca-l rasturnai, zimbaretu devenea suparici.
Sper ca nu v-am zapacit prea rau

Iren dubla mamica Bogdanelu nazdravanu si Julia zbintuita

Poze cu noi nou noute!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Mai dragelor ca nu stiu cu ce sa incep mai intai... Cartea asta are 200 de pagini si fiecare in parte e minunata. Dupa cum spune autoarea se adreseaza persoanelor care:
- cred ca nu au talent si se indoiesc ca vreodata vor putea desena ceva
- iubesc desenul dar nu au reusit sa depaseasca nivelul artistic al unui copil
- sunt artisti sau pe cale de a deveni, cartea ajutandu-i sa capete incredere in propriile abilitati si sa isi perfectioneze perceptiile artistice.
Acum, pe scurt, referitor la subiectul deschis ca in carte sunt zeci de exercitii pe tot felul de teme ... "obiecte familiare nu arata in acelasi fel cand sunt rasturnate. Automat stabilim o margine de sus si de jos si parti laterale lucrurilor percepute si ne astepam sa le vedem orientate in mod "normal" adica cu susul in sus.
Cand o imagine este rasturnata, reperele vizuale nu se potrivesc. Mesajul este ciudat si creierul nu mai poate face conexiunile obisnuite.
Vazute rasturnat chiar si fete familiare sunt dificil de recunoscut. Aceeasi situatie in cazul scrisului vostru de mana... emisfera stanga a creierului se blocheaza..."
Urmeaza exercitiul cu Portretul lui Igor Stravinsky de Picasso. Se intoarce portretul. Studentilor li se cere sa il deseneze ca atare, rasturnat. Ca urmare, desenul rezultat este si el rasturnat.
Fenomenale sunt 2 aspecte:
- nivelul artistic al studentilor este cu adevarat scazut (sunt prezentate reproducerile lor in partea stanga a paginii, realizate in mod conventional)
- dupa rasturnatea portretului si realizarea desenului "invers" rezultatul este incomparabil (imi pare rau ca nu am cum sa va arat dar incercati singure si va veti convinge; preferabil sa treceti direct la varianta "rasturnata").
Ati priceputara sau m-am incurcat in traducere si adaptare?
Urmeaza si etapele necesate realizarii unui astfel de desen.
Va intereseaza?
P.S. Vreau si eu explicatii la "desenul in oglinda".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns qsar spune:

Ahaaa. M-am lamurit. Deci e vorba de desenatul cu susu'n jos. Numai ca daca intorci reperul (vezi exemplul cu Picasso) pana la urma tot desen dupa model se cheama, nu prea vad ce e de procesat. In fond desenezi exact ceea ce vezi. "Smecheria" e sa rotesti imaginea in cap cu 180 de grade si sa incerci sa o pui pe hartie si numai la sfarsit sa intorci lucrarea ta si sa o compari cu originalul. Desenatul in oglinda este aproximativ aceeasi chestie, diferenta e ca in loc sa rotesti imaginea o "inversezi" in minte stanga dreapta. Ca sa o poti compara cu modelul trebuie sa lucrezi pe calc, astfel ca desenul "corect" este pe dosul foii. Experimentul asta l-am incercat numai ca este prea obositor si nici rezultatele nu mi s-au parut uimitoare comparativ cu desenul normal. Ba chiar sunt mai slabe din punct de vedere artistic pentru ca sunt cam "chinuite".

Succes.
Q

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ortansa spune:

am vazut la tv un tip facand asa ceva(dar avea talent) si desenul i-a iesit f fain.cred ca exersarea creierului(partea dreapta) se face atunci cand privesti modelul intors cu fundu-n sus si incerci sa-l copiezi,nu neaparat cand privesti produsul finit:-)


(exercitiu haios pt copii:rujati buzele copilului apoi varful nasului,puneti-l sa pupe bine hartia pe care urmeaza sa deseneze presand si nasucul pe ea,in centrul hartiei pe undeva,iar apoi cu un creion negru sa deseneze conturul buzelor,al nasului si adaugat ochi,par,urechi etc-o sa iasa un desen f haios-noi ne-am distrat de minune aseara in felul asta)

pupi la talentate.

"ohh,maama!"(Johnny Bravo):-D

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns qsar spune:

quote:
Originally posted by Ortansa

am vazut la tv un tip facand asa ceva(dar avea talent) si desenul i-a iesit f fain.cred ca exersarea creierului(partea dreapta) se face atunci cand privesti modelul intors cu fundu-n sus si incerci sa-l copiezi,nu neaparat cand privesti produsul finit:-)
Pai in cazul asta tocmai, creierul nu "proceseaza" mai de loc :)). Numai ochiul si mana. E suficient sa fii un foarte bun copist. Sau asta e esenta exercitiului? Este, daca vreti, exact aceeasi chestia cu invatatul pe dinafara a unor fraze intr-o limba straina ascultand o inregistrare. Chiar daca poti reproduce absolut corect ceea ce vezi sau auzi, asta nu inseamna ca-ti imbunatatesti abilitatile naturale (talentul la desen, de exemplu) sau ca vei sti o limba straina. E complicat. Da, Sigur, orice exercitiu este foarte bun atunci cand iti antrenezi un dat natural. Dar faptul ca folosim altfel resursele si zonele cerebrale mi se pare, nu va suparati, o speculatie. Ar fi o chestie, daca in timp ce pictam, rezolvam in gand probleme de matematica. :))

Aem aerereap!!!
Q

Mergi la inceput