Adolescentul meu Nu vrea sa invete!

Raspunsuri - Pagina 31

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ioachim spune:

Pai asa ma tine de cativa ani :) Ca de cand am terminat facultatea, a fost des asa :)

Pana la 2-3 am nici eu nu as putea fizic. Asa pana la 10-11, rezist. Dar am prieteni care au facut asta ani de zile.

Re la tanara aceeas saraca, Dumnezeu sa o ierte, eu tin minte ca era anorexica + avea probleme de sanatate si nu se ducea la doctor. Aici consider ca tine de fiecare sa aiba grija de el. Chiar in ritmul asta nebun al meu de lucru, intotdeauna ma duc la doctor cand am nevoie. Sau na, ma duc peste 1 saptamana sau 2, dar nu aman mai mult daca am nevoie. Ma duc la control anual, etc.

In fond de asta muncesc, ca sa imi permit un trai mai bun. Deci nu fac rabat la asta, pe cat posibil desigur. Cu somnul as vrea sa dorm mai mult, dar asta e in principal vina boyfriend-ului :)

Pana una alta in schimb, cand nu mai rezist si mi-am platit si imprumuturile de la scoli, voi "downshift" :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Succes iti doresc!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioachim spune:

Dar, repet, nu recomand asta nimanui - fiecare e liber sa faca cum se simte bine, excat asta am incercat sa explic mai alambicat. Ca in orice tip de cariera, la coasa ( aoleo ce greu e acolo, am fost cand era mica si e dur rau...) sau in multinationala, poate fi la fel :)

Important e macar sa ne placa (macar cat de cat) ceea ce facem :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns msl1 spune:

[quote]citat din mesajul lui Selene_Bunny

ioachim, nu te supara, dar... nu vad cum lucratul in ritmul tau innebunitor si extrem de zapacitor pentru organism te va tine in picioare inca 5 ani, pentru ca apoi sa poti pregati terenul pentru o familie...

Asa face toata lumea, ca altfel te da afara... asta e exploatare pe fatza. Oricat de buna ar fi momeala, adica salariul.

Cat despre constant pana la 2-3 dimineata... Parca asa a muncit si tanara aia de au gasit-o moarta in apartament, cu capul pe documentele la care lucra...

Daca niciun om nu ar raspunde pozitiv la asemenea cerinta a angajatorului, sclavagismul asta modern nu ar exista. Si mai e si vandut pe post de normalitate.



Din putin se face mult - ajutor umanitar!

Lucrusoare de vanzare...


In atentia celor carora le face placere sa depaseasca limitele celor scrise de mine: in cazul in care considerati ca aveti dovezi de necontestat cum ca am facut 99 de oua, pe care le ascund in camara, cu intentia de a le vinde la suprapret, va invit sa deschideti un subiect special pe aceasta tema. Multumesc pentru intelegere.





[/quote

Selene,
asta trebuie sa te tina o viata aici nu 5 ani; asta e cam ritmul de viata de aici in general.
daca eu as lucra norma intreaga as pleca la 8-9 si as ajunge inapoi acasa la 7-8 sau mai tirziu; daca as fi manager la acelasi magazin as lucra si pina la 11 noaptea sau mai tirziu depinde cit de tirziu e deschis.si un manager de magazin cistiga cam in medie 20$/h(depinde si de vechime si pozitie) deci as putea spune ca e un venit mediu spre mic...asa ca in plus trebuie sa te mai gindesti sa mai lucrezi ceva in plus sa mai faci un ban in timpul liber ramas.
Deci aici e stil de viata, aici traiesti pt ca sa lucrezi nu lucrezi pt ca sa traiesti; sa fiu sincera pe mine nu m-ar deranja daca nu as avea plozi si as fi sanatoasa mi-ar face foarte mare placere sa imi petrec timpul muncind, si asa imi face placere de fapt doar ca mai imi interfereaza problemele de sanatate care nu ma lasa sa-mi savurez timpul zen care il am la locul de munca....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns greieras spune:

In realitate posibilitatile sunt nelimitate, problema la romani (si nu numai) este de mentalitate. Toata lumea se cramponeaza la ce stie, scoala, inveti ce ti se da sa inveti si nu ai timp sa explorezi alte variante. Copiii au nevoie si de timp liber, cu adevarat timp liber nu din cel organizat, ca sa viseze, sa exploreze, sa incerce...

Si aici in America, nu numai in Ro se scot diplome de facultate pe banda rulanta, asa ca sa aiba patalama la mana ca nu se stie niciodata, si uite asa ai avocati care lucreaza ca barmani, masterand in marketing care lucreaza in vanzari la o firma, si lista e lunga. Facultatile aici sunt o afacere ENORMA, se face o campanie pentru "educatie" de nu-ti vine sa crezi.

Tatal sotului meu a lucrat la posta, visul lui era sa-i asigure baiatului lui un loc tot acolo, pentru ca salariu era decent, munca nu iesita din comun, si o pensie frumusica (de, munca la stat in america), sotul a ales o facultate, dar tot asa, impins de la spate, ca n-a avut idee ce vrea la 17 ani. A facut facultate si ...pai cam atat, ca n-a lucrat o zi in domeniu. Ce a ales sa faca in viata nu are absolut nici o legatura cu ce a invatat in facultate. Acum ii pare rau de numa ca nu a facut ceva mecanica auto pe langa, ca sa nu mai dam o gramada de bani cand ni se strica masinile.

Daca totusi imi place ceva aici este ca poti sa iesi din facultate cu major in biologie si minor in muzica de ex, ceea ce in Ro din cate stiu nu se poate.

Exista aici o grupare religioasa numita "Amish". Ei traiesc ca in sec. 18-19, fara curent electric, fara masini, telefoane... Sunt in mare parte agricultori si crescatori de animale, dar fac si mobila sau au alte meserii in care pot lucra cu mainile. Copiii lor sunt extrem de disciplinati si fac scoala (tot in cadrul comunitatilor) cam vreo 8 ani cred. Dar sunt atat de constiinciosi si disciplinati incat orice adolescent de la ei care alege sa urmeze studii superioare, sau altceva decat ce fac ei de obicei, reuseste sa se descurce cu brio si sa aiba rezultate exceptionale.

Pana si copilul cel mai bun la invatatura se satura de atatia ani de stat in banca, ascultat la altul si tocit. Practic intri sclav la scoala pentru 10 ani (atat cred ca este invatamantul obligatoriu), doar cu promisiunea ca asta o sa te faca om in viata (ce-o mai insemna si aia pentru un copil). Scoala nu este egal invatatura. Copiii de azi nu au timp si oportunitati de a explora mediul inconjuratoar, de a incerce diverse lucruri si sa vada daca le place sau nu. De ce, pentru ca legislatia in Romania dicteaza ce este bine pentru copilul tau, iar tu te executi si lasi "expertii" sa hotarasca ce trebuie sa invete copilul, cand trebuie sa invete, cat trebuie sa invete. N-a auzit nimeni de fizica la clasa a1a, n-a auzit nimeni de anatomie, biologie in clasa a2a (bineinteles ma refer la cele explicate pe intelesul lor), se fac in clasele mai mari si de obicei fara o sansa de a incerca ei, de a experimenta, de a face ei cu manutele lor.

In concluzie, invata copilul ca orice face sa faca cu pasiune, incurajaza-l sa fie curios si disciplinat. Si nu uita ca notele pot fi folosite ca stimulent doar in clasele primare cand copiii sunt mici, dar mai tarziu cand se desteapta ei, rar ii mai poti motiva cu note.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns greieras spune:

O prietena de-a mea imi povestea ca atunci cand era mica toata lumea o intreba ce vrea sa devina si ea raspundea: mamica. Rudele o incurajau sa-si doreasca altceva, sa spuna si ea ca vrea sa fie dr., inginer... orice, numai mamica nu, ca asta nu e o cariera.
A terminat studiile in Franta, a venit in America si aici si-a implinit visul. Sta acasa si isi creste cei 3 copilasi. E fericita, pentru ca asta si-a dorit toata viata, sa aiba o familie si sa creasca copii. Nu sunt bogati, dar si-au organizat viata in asa fel incat ea sa poata sta acasa cu copiii, asta fiind o prioritate pentru ei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sierra spune:

Citat:
citat din mesajul lui Selene_Bunny
Daca niciun om nu ar raspunde pozitiv la asemenea cerinta a angajatorului, sclavagismul asta modern nu ar exista. Si mai e si vandut pe post de normalitate.


Eu sunt de acord cu ce zici tu (ex. citeam un interviu cu o profesoara universitara care se intorsese in laborator la cateva zile dupa nastere - cinste ei, atata vreme cat optiunea ei nu ridica automat stacheta si pentru celelalte angajate), insa cel putin in SUA miscarea sindicala nu este puternica, se lucreaza mult cu interni neplatiti, cu voluntari, cu salariati part-time fara beneficii, cu salariati full-time dar "workoholici," iar de evaluat aici esti evaluat dupa rezultate, nu dupa efort.

Prin contrast, starea de "normalitate" care m-a deranjat pe mine in Romania a fost desconsiderarea sistematica a celor care munceau, respectiv invatau. In generala daca invatai bine erai tocilar si daca nu copiai erai fraier (ce sa ne mai miram de unde au rasarit plagiatele ca ciupercile), in liceu fetele erau declarate mai silitoare si baietii mai logici (inclusiv baietii care erau clei la matematica), in facultate se spunea ca degeaba inveti daca n-ai buletin de Bucuresti (generatia parintilor nostri) sau daca n-ai pile (generatia noastra), iar la locul de munca nu stiu ce se mai spunea fiindca eu dupa 2 licente (la stat, curs de zi si in paralel ca sa economisesc timpul) am plecat din tara. In fiecare vara cand revin (cu treburi administrative) aud de bafta, de spaga si de smecherie.

De aceea, strict referitor la subiectul deschis de Giulia, sunt de acord cu ea ca la 13 ani nu e prea devreme pentru un adolescent, fie baiat, fie fata, sa subscrie la o etica a muncii in general, indiferent care este munca preferata.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Ce ma deranjeaza pe mine este ca toti tinerii din Romania sunt bagati in aceeasi oala. Eu cunosc multi tineri muncitori. Nu vorbesc numai de cei care invata. La tara la noi sunt multi tineri de liceu care vin cu ziua la munca la carat lemne, la sapat, la facut fan etc.
La scoala lui fiimiu cei care invata sunt apreciati, nu rade nimeni de ei.

Mie personal mi s-a spus ca nu voi reusi niciodata sa ma angajez, pentru ca nu aveam pile (ai mei sunt muncitori simpli). M-am angajat prin concurs, fara pile, numai cu ce stiam eu, in unul dintre cele mai bune platite joburi la vremea respectiva (anii 90 - cand piata muncii era de genul celei de acum, oferta foarte redusa).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns giulia81 spune:

Citat:
citat din mesajul lui P&ANA

Incurajeaza-l sa iti scrie un jurnal despre orice , da-i un termen , sa zicem o saptamana si s-ar putea sa ai surprize .



nici al meu flacau nu e mare cititor si nici nu-i prea place sa scrie, insa cartea Jurnalul unui pusti a devorat-o in doua zile...si a scris in el de nu il mai puteam opri...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns giulia81 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Selene_Bunny
[Eu deocamdata zambesc cand a mea imi spune "pai de-aia muncesti, ca sa-mi iei mie aia si ailalta" (are 4 ani), da' numai gluma n-o sa fie, peste cativa ani.


eu nu as putea zambi la asa ceva...nu o pot percepe ca pe o gluma...

Mergi la inceput