Energie verde. Cata?

Energie verde. Cata? | Autor: Rufus

Link direct la acest mesaj

De ceva vreme sunt atent la dezvoltarea nu fara precedent, ci chiar fenomenala a capacitatilor de producere a energiei verzi.
Cand exista un elan asa tineresc in Romania, eu incep sa-mi pun intrebari. Si ma gandesc ca, cu voi, pot gasi niste raspunsuri.
Hectare intregi de teren capteaza vantul sau energia solara. Si apele sunt puse la treaba, dar aici este un capitol separat, il discutam daca vreti, aici lucrurile sunt mai simple, e hotie pe fata, ecosisteme intregi sunt distruse iremediabil pentru a face loc unor micro-hidrocentrale care sa produca cativa kw, e drept, bine platiti. Asta in timp ce Romania are capacitate de a folosi (si o face de multa vreme) energia apei in proiecte medii si mari.
Deci...vant si soare.
Romania a plecat de la "indicatiile" UE care spun ca, pana in nu stiu ce an, un procent zdravan din energia produsa sa fie verde. A creat cadrul legislativ si...lumea a purces la treaba.
Romaneste, dupa parerea mea.
Astfel, anumite persoane cumpara hectare intregi de teren arabil in zona "rosie" a tarii, adica in sud, adica acolo unde trebuie sa se cultive cereale. Se face proiectul, se obtin autorizatii si, cel mai important, autorizatia de bransare la sistemul national. Apoi proiectul este vandut unor investitori straini care vin sa dezvolte, cu tehnologie proprie si cu forta de munca proprie (un procent mic din forta de minca este romanesc). Investitia se amortizeaza in aproximativ trei ani, deci afacerea este extraordinar de profitabila. Pretul energiei vandute este mare, pentru ca include contravaloarea certificatelor verzi oferite de stat producatorului de astfel de energie, intr-un mod iresponsabil si suspect.
Nimeni n-a prevazut, deci nu exista nici o specificare in vreun contract, autorizatie de functionare, etc ce anume se intampla cu instalatiile dupa expirarea duratei de functionare, cand vor fi deseuri. Nimeni n-a incercat sa conditioneze autorizatia de functionare de implicarea industrioei si comunitatilor romanesti.
Adica nimeni n-a cautat sa vada implicatiile sociale ale acestor proiecte. Teren arabil blocat, afaceri grase ale strainilor, energie electrica scumpa.

Numai mie mi se pare ceva putred aici? Verde verde...dar cat de verde? Si cu ce costuri?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns histamina spune:

rufus,daca e pe bani.........
e f trist.
gandeste-te la exploatarea gazelor de sist.tot proiectul din Dobrogea e in zona protejata international.
gandeste-te ca vroiau sa puna explozibil langa pestera de la Alimanu.
noroc ca-s obiective protejate UNICEF...........

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Din cate stiu eu terenul dintr-un parc eolian nu e blocat. Cel putin nu datorita tehnologiei de obtinere a energiei eoliene. In afara unui drum de acces spre "moara de vant" in rest se poate face agricultura, fara nici o problema. Acum, ca terenul este proprietatea celor care au dezvoltat parcul si ei nu au nici un interes sa faca (si) agricultura e alta poveste.

Aici autoritatile care le dau zeci de avize puteau sa ceara prevederi exprese de exploatare sau de concesionare.

Dar autoritatile romanesti nu gasesc solutii nici pentru a incuraja agricultura pe terenuri care nu au nici o treaba cu energia asa ca ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns libelula spune:

subiectul ma sensibilizeaza teribil caci am doua proiecte blocate de autoritati

sa o luam pe rand:
1. terenul agricol nu se pierde, nu pateste nimic, ramane acolo unde este. influenta eolienelor asupra lui este cvasiinexistenta.
2. pentru a se ajunge la eoliene, se modernizeaza drumurile de exploatare deja existente, deci este un plus pentru zona
3. evident ca muncitorii sunt romani, localnici, ca nu o sa vina nimeni cu 100 de muncitori din afara
4. pentru constructiile aparute, noi, si cam toata lumea, plateste asa: pentru o eoliana si platforma aferenta, adica aproximativ 2500 mp, 2500 EURO pe an. pentru un drept de servitute aeriana, adica daca varful palei se roteste deasupra unui teren vecin, 100 EURO pentru fiecare 300 mp afectati (adica echivalentul arendei pentru un hectar). preturile sunt corecte, in piata, a venit lumea si ne-a tras de maneca sa le punem turbine pe teren
5. tot proiectul trebuie sa primeasca autorizatie de mediu, care este un proces serios si anevoios, si care reprezinta baza pentru finantare de catre banca
6. proiectele deja dezvoltate, cu mare rentabilitate, apartin CEZ sau Enel Green Power, care incaseaza banii din certificatele verzi si ca subventie de la stat, si de la noi, in calitate de furnizor. este o intreaga retea creata.
7. in concret, ce s-a intamplat cu proiectele noastre sau ale altor investitori, incepute cu mult inainte de cele ale Enelului: ne-a blocat toata lumea cum a putut, de la Primari, consilieri, consilii judetene, OCPI, enel, translectrica. totul este o lupta. lupta cu prostia si coruptia, pe care trebuie sa o ducem in fiecare zi. sunt extrem de dezamagita.
8. referitor la demobilizarea eolienelor, noi avem mentionat in contract ca toate turbinele vor fi evacuate de pe teren la finalizarea perioadei de exploatare, iar terenul va fi repus in situatia initiala.

in fine... ar fi multe de spus. interesele sunt la nivel foarte inalt.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Sa vedem:
-referitor la terenul ocupat, probabil ca eoliana nu opreste cultura, insa terenul este proprietate in mare parte, nici macar concesiune; producatorul de energie nu face agricultura.
Daca ne referim la captarea energiei solare, e logic ca printre panouri nu rasare nimic. Acestea sunt pozitionate in cele mai insorite zone (logic). Care sunt agricole.
Reteaua de drumuri catre instalatii poate ca reprezinta un castig, insa pentru agricultura nu drumurile modernizate printre campii reprezinta agricultura.
Sigur, discutam de o agricultura serioasa, nu cum zicea Lali ca este de fapt. Si cred ca lumea vrea turbine pe teren ca sa primeasca bani fara sa cultive, insa asta nu inseamna vreun castig pentru tara. Din contra.
-muncitorii nu-s romani, din cate stiu eu, evident o parte din ei. Specialistii sunt straini, necalificatii ai nostri. Exagerez putin...stiu...dar realitatea este ca ponderea romanilor, ca si cantitate si calitate a muncii este slaba. E logic si asta, salariile trebuiesc date in cadrul companiei, iar munca grea poate fi facuta de localnici. Care nici nu-s localnici, ca vin firme din toata tara. La capitolul asta nu vorbesc din auzite, cel putin partial.
-rezultatul este o energie scumpa, datorita acoperirii de catre consumator a certificatelor verzi. Si un plus de energie pe care ba n-avem voie sa o exportam, ba sa o exportam la preturi impuse de UE. Mici.
Dupa ani intregi, s-a ajuns la concluzia ca valoarea certificatelor verzi este nejustificat de mare, se va recalcula. De ce dupa atata timp?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Rufus, agricultura serioasa de care vorbesti tu, nu prea vad ca s-ar intersecta cu turbinele eoliene in asa masura incat sa fie o problema.
Daca cineva vrea sa faca agricultura nu cred ca va fi impiedicat fix de proprietarii de parcuri eoliene. Mai mult decat atat, eolienele sunt puse in zone cu vant foarte mare, zone care nu sunt neaparat cele mai propice agriculturii. Eu am vazut cateva astfel de zone si aveau un aspect aproape desertic. Cel mai probabil ca sunt si zone foarte OK, prin lunca. Insa repet, nu eoliana impiedica agricultura ci lipsa unei strategii de stat de incurajare a acesteia sau lipsa orizontului unor castiguri substantiale care sa atraga capitalul privat chiar in absenta unor masuri coerente ale ministerului.

Ai vreo statistica privind suprafata arabila cultivata/necultivata si apoi din cea necultivata proportia ocupata de eoliene ?


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Lali, stiu ca nu exista agricultura serioasa si de aceea nu se intersecteaza cu eolienele. Asta nu inseamna ca terenul agricol trebuie ocupat de parcuri energetice pentru zeci de ani, doar ca in aceste momente "beneficiem" de o politica guvernamentala proasta. Terenurile sunt proprietate a parcului energetic si acestia nu sunt obligati sa le cultive. Deci, acolo nu se face agricultura chiar daca eoliana nu impiedica acest lucru. Intelegi?
Si nu vorbim doar de eoliene ...vorbim si de panouri fotovoltaice.
Am cifre, insa nu gasesc oficial. Asa ca nu le pun. Nu stiu daca sunt oficiale asemenea date.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danielag spune:

Rufus, te inseli, exista agricultura serioasa. Sunt cultivatori care au in exploatare de la cateva mii pana la cateva zeci de mii de hectare de teren. Sunt si exploatatii mici, e adevarat. Dar faptul ca si exista exploatatii mici sau exista terenuri necultivate nu inseamna ca nu exista agricultura serioasa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Agricultura serioasa? Ok, chiar daca nu asta-i subiectul...hai sa vorbim. Cum se face atunci ca in tara noastra, una cu resursele agricole cele mai importante din Europa centrala si de est:
- cam 40% din suprafata agricola nu e lucrata;
- de la 3,2 mil hectare irigate in 89 se iriga acum cateva sute de hectare;
- avem printre cele mai slabe dotari cu utilaje mecanizate;
- imprtam produse agroalimentare mai mult decat exportam, in masura in care o agricultura romaneasca perfecta ar asigura necesarul unei populatii de 10 ori mai mari

Asta nu inseamna agricultura serioasa. Faptul ca exista cazurile cultivatorilor pomeniti de tine, nu inseamna decat exceptii.
Eu am citat doar cateva probleme...ele sunt cu duiumul.
Tara noastra ar putea trai boiereste din agricultura si turism. Nu mai vorbesc de alte bogatii.
In schimb, chitaim ca soarecii pe langa silozuri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danielag spune:

Pai cateva motive ar fi urmatoarele:
- subventia la ha mult mai mica in Ro fata de Eu (cam de 4 ori mai mica decat in Fr, de ex, pe anumite segmente)
- costul extrem de mare al utilajelor agricole performante (un tractor performant poate costa intre 40.000 si 120.000 euro si pe langa tractor iti trebuie si utilaje, iti trebuie combine si altele)
- accesul inexistent la finantare pentru segmentul agricol.
- lipsa unei legislatii care sa ajute asocierea intre agricultori.
De-asta sunt terenuri nelucrate, ca nu avem cu ce/cum sa le lucram performant. Iar recolta rezultata putem sa o vindem mai scump decat vind agricultorii din uniune.

Asta asa, la o analiza sumara.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

daniela, nu discut motivele, nici nu sunt pregatit sa port o astfel de discutie. Spuneam doar ca nu se poate vorbi de o agricultura serioasa in Romania. E mai mult o gluma, presarata ici-colo de niste cazuri de exeptie, pe care le-ai pomenit.

Mergi la inceput