Anglia 2014 - demontarea oficiala a speculatiilor

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei
Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Letitia1 spune:

Cei ce reusesc nu-s neaparat olimpici sau genii. Stiu persoane care au venit aici, au facut cursuri de instalator (care dureaza in jur de 2 ani si costa 6k)si acum au firma lor, au de toate, o duc bine. La fel cu electicienii, soferi de autobuz sau tren etc. Citi din cei ce or sa vina dupa 2014, fie romani, bulgari sau alte natii, or sa aiba timpul si banii sa faca aceste calificari?
Cei mai multi or sa incerce sa obtina job-uri ca cele mentionate de izabela88, ca sa se poata intretine cit de cit, joburi platite ca vai de mama lor. Si Izabela a avut noroc ca a fost cineva sa-i tina o saptamina iar apoi i-a luat cineva in gazda intr-o camera. Dar citi au rude si cunostinte aici sa le dea un headstart?

De aia mitul cu 30 de milioane de invadatori din Romania si Bulgaria cade 100%. Chiar prin absurd zicem ca ar veni, 90% din ei pleaca acasa garantat. Asta nu inseamna ca sint loser-si ci ca piata e suprasaturata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lara_c spune:

Citat:
citat din mesajul lui izabela88

nu uitasem nici de bill-uri(curentu' pe cartela),nici de council tax,nici de oyster card(fara de care esti imobilizat),nici de preturile din supermachet(daca as putea,as aduce in tara tesco,asda,99 p,dar cu preturile de acolo,ah,si un primark,ca sa traiasca si omul sarac,ca...omu')
PS inca ceva,cam pe langa subiect acum trei ani,cand am fost ultima oara in "invazie" la "engleji",cumparam o sticla de cola cu aprox. 1 lira(iceland,poundland si pe unde mai erau promotii)
la un salariu de 1000 de lire(orientativ),rezulta 1000 de sticle de cola.
ca sa-ti permiti 1000 de sticle de cola la noi in tara(care pe atunci tot cam 5 lei era,cat o lira),iti trebuie un salariu de 5000 ron,salariu pe care nu stiu cati romani il au(daca au vre-unul)
acu sa nu radeti de aberatiile mele,dar nivelul de trai e mai ridicat in uk,chiar daca nu ai o calificare,poti gasi un loc de munca unde sa castigi binisor,suficient cat sa platesti toate cele necesare si sa pui si deoparte,dar numai sa vrei sa muncesti...


Asta poate acum cativa ani..buni...acum sunt britanici care nu isi mai gasesc de munca si nu ma refer la lenesi ci la cei care vor sa munceasca....salariile sunt insuficiente si pt professionals ....dar pt cineva care munceste in cafenea..chiar daca ai pretentii modeste. Chirie cu 500 pe luna pt familie nu vei gasii .Nu vreau sa te dezamagesc dar s-a schimbat situatia din uk,s-a schimbat si situatia ta ...la 19 ani ...te duci si cu cortul la mare...faci si munca voluntara...si viata e frumoasa si lipsita de griji ,ca mama care deja vb de copii la plural (deci probabil iti doresti sa iti maresti familia la un moment dat) nu cred ca vei fi fericita sa stai intr-o camaruta cu 12 in casa si baia comuna.Situatia din uk e asa grava incat multi copii vor invata in cladiri dezafectate , sali de clasa improvizate cate 31 plus in clasa ceea ce acum cativa ani...nici nu se pomenea..
In fine nu vreau sa te dezamagesc , fiecare isi stie stie situatia de acasa si limitele..eu una nu as putea sa vin asa ...in speranta ca imi voi gasi ceva...ca "Doar in Anglia trebuie sa fie bine ca in Romania. "Daca spui ca ai mai fost te va astepta o situatie total diferita ..Eu am fost plecata din uk 3,5 ani cu serviciul...si cand m-am intors mi-am dat seama cat de mult s-au schimbat lucrurile in rau...asta in conditiile in care am fost mereu in concedii acasa ...(pt mine uk e acasa, am casa acolo, sunt cetatean-deci nu s-a pus problema de neadaptare) si de abia astept sa fiu trimisa din nou in alta tara cu serviciul...Toti colegii mei si ai sotului , maj. nascuti crescuti acolo vor sa plece (noi plecam temporar desigur, detasati cu serviciul).Iti spun toate astea ca sa te astepti la schimbari fata de ce stii tu...si la multe umilinte ...Eu am incetat sa mai spun cuiva ca m-am nascut in ro, defapt nici nu cred ca conteaza f mult , fiul meu e nascut in Thailanda si asta nu il face thailandez...Deci dupa cum vezi eu nu sunt legata de Ro, tu daca esti te vei simti destul de aiurea pana va trece nebunia asta cu accesul nerestrictionat al romanilor...Bafta iti doresc si daca imi permiti un sfat ...Daca tot faci pasul asta si (banuiesc) ca destule sacrificii...tinteste sus, chiar daca pleci de la cafenea....nu ramane acolo, valorifica-ti studiile, chiar daca sunt facute in Ro, sunt accepte(majoritatea).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Dar in domenii unde e nevoie de studii superioare si experienta (ingineri , It-isti, asistente, medici ,profesori ...) cum merge treaba? Au sanse romanii sa isi gaseaca loc de munca?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lara_c spune:

Din auzite ..da, cei care persevereaza( in general asistenti, ingineri oil & gas recrutati in UK si trimisi la post prin alte parti, ITsti).
Din experienta( domeniu diferit), pot sa spun ca mi-a fost recunoscuta facultatea fara nici un fel de intrebari atat in domeniul privat ( unde am lucrat in 2007 )cat si unde lucrez acum. Au fost multe dezbateri pe forum(uri) despre nulitatea diplomelor din Ro( sau despre obligativiatea echivalarii la NARIC) experientele mele au fost pozitive.Acum lucrez 'la stat' ..ca sa zic asa ....deci nu e ceva ce ar depinde de cheful/ amabilitatea vreunui patron.
Fata de colegii mei cu studii facute in UK pot sa spun ca am avantaj...acelasi salariu si no student loan.. Ei mai au de platit ani de zile...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cipcipcip spune:

Chiar asta voiam sa intreb si eu...cu criza care e ma indoiesc ca mai e cum a fost pe vremuri (si asta e aplicabil oriunde). Anglia/UK este invadata si de sudici (greci, spanioli, portughezi) care au ramas fara servicii si care emigreaza cu miile spre nord, deci cei care vreti sa plecati...mare grija.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Letitia1 spune:

Citat:
Laura: Dar in domenii unde e nevoie de studii superioare si experienta (ingineri , It-isti, asistente, medici ,profesori ...) cum merge treaba? Au sanse romanii sa isi gaseaca loc de munca?


Ingineri si IT-sti, se gaseste mult mai greu si pe salarii mai mici, trebuie perseverat dar as zice eu ca sint sanse (barbata-meu e IT-st).
De asistente si doctori tot timpul e nevoie, dar vor trebui sa demonstreze ca stiu foarte bine limba.
Profesori, probabil ca in domeniul unviversitar e mai usor, desi cum zice si Lara, criza si-a spus cuvintul si aici. Avem citiva profesori de liceu si universitari aici pe formum. Ei ar putea sa ne spuna mai multe.

Asa e cipcipcip, chiar remarcasem ca primesc o multime de CV-uri de la persoane din Spania si Italia. Luna trecuta am angajat o tipa din Italia si mi-a spus ca e jale pe piata muncii din Italia. Tipa are doctoratul in chimie (eu lucrez in industria farmaceutica) si spunea ca in uk e minunat in comparatie cu Italia. M-am cam ingrozit.

La diploma mea nici nu s-au uitat, precum nici la experienta romaneasca (vorbesc cind mergeam la interviuri). Am facut aici ACCA si am devenit expert contabil, ca altfel ramineam la introducere de data pina la pensie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns izabela88 spune:

multumesc de sfaturi
lara,dupa cum am mai spus,avem multi prieteni/vecini care s-au stabilit acolo si ne tin la curent cu schimbarile
cat despre echivalarea studiilor,as incerca,ma gandesc si sa ma inscriu la facultate acolo(tot finante sau psihologie,o pasiune mai veche),daca e sa ajungem din nou,oricum ar fi,nu ma voi intoarce la cafenea,nivelul cunostintelor acumulate imi permite sa tintesc mai sus,dar,in caz de nevoie/urgente,nu am sa tin nasu' pe sus si burta goala,doar pt ca nu vreau sa cobor standardele
ca o comparatie,salariul meu la cafenea ajunsese,in 2009,sa echivaleze salariile socrilor mei,cumulate,ambii fiind ingineri si castigand bine si foarte bine dupa nivelul salariilor din tara
am incercat si noi rusinea de a fi roman in primul an cand,mergand prin oras cu prietenii nostri,evitam sa vorbim romaneste(tare)fiindca treceau grupuri de romani sau tigani care se bagau in seama,nu intotdeauna cu intentii bune
in schimb,cand cautam loc de munca,spuneam din start ca sunt din romania
cand am stat,in primul an,la familia de englezi,am fost pusi in situatia de a raspunde unor intrebari de genul:
aveti electricitate acasa?
strazi asfaltate sunt pe la voi?
in romania sunt masini ca ale noastre?
sunteti tigani?
de ce sunteti asa albi la piele?

pareau chiar naivi in intrebarile lor,le explicam ce si cum,apoi radeam cu totii de preconceptiile si imaginea gresita pe care si-o formasera despre(toti) romanii.
au ramas uimiti si cand le-am spus ca avem ce manca acasa si traim bine,dar i-am "invadat" ca sa terminam mai repede "casuta"(5 dormitoare,2 bai,bucatarie,living pe 2 etaje)
ah,si am o vecina,destul de in varsta,care a reusit sa intre la curatenie la metrou(sotul ei lucra in uk de mult si a obtinut blue card-ul)...dupa 6 luni au promovat-o la birou,invatase si limba...poate sa spuna ca lucreaza la stat si a pornit de jos,fara facultate

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Edip spune:

Citat:
citat din mesajul lui XIO

Citat:
citat din mesajul lui Edip

Citat:
citat din mesajul lui XIO

Letitia, succesul intr-o tara straina sau pur si simplu integrarea nu tine de cat de bun esti, ci de cat de adaptabil esti tu ca om.
Doar nu crezi ca, crema cremelor sunt romanii stabiliti in strainatate, iar cei care au plecat de acolo sunt loseri

**Fur is for petting***

http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts
http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts#!/profile.php?id=100001793812916



Cam ce procent dintre olimpici se intorc in Ro dupa ce fac studii la univesritati de prestigiu?



de unde tragem concluzia, logic, ca daca olimpicii nu se intorc, e clar ca doar oamenii cei mai destepti din Romania se adapteaza, si cei care sunt mai prosti nu pot face asta.

Asta a fost argumentul lu' peste, Edip, ca numai logic nu este.

**Fur is for petting***

http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts
http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts#!/profile.php?id=100001793812916



ai scris crema cremelor si la ei m-am referit nu la altcineva...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Citat:
citat din mesajul lui Laura25

Dar in domenii unde e nevoie de studii superioare si experienta (ingineri , It-isti, asistente, medici ,profesori ...) cum merge treaba? Au sanse romanii sa isi gaseaca loc de munca?



'Cos what I feel is the only truth for me


IT-ul, da, absolut, da. Asistente si medici, iar da.

Dar si in IT tre' sa fii bun si sigur pe munca ta.

Chiar ieri am vazut niste oferte pentru IT. 35.000 de lire/an e mult sau putin, pentru Londra? Dar pentru orasele mai mici?

Mergi la inceput