Modele sociale - invatamantul

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Vauva spune:

Citat:
citat din mesajul lui gmmm

I
Cit despre Finlanda, intra si ea in recesiune. Iar Nokia are greutati, din cite stiu.
Pina la proba contraire (adica date precise care sa arate ca rezultatele Finladei la testele internationale au decolat dupa ce si-au schimbat politica invatamintului, daca si cit si-au schimbat-o) eu tind sa cred ca rezultatele tarii sint date de o structura sociala omogena.


Off-topic: aoleu, unde ai citit ca intra acum Finlanda in recesiune, vreau sa vad negru-pe alb sau rosu pe alb Si economia Finlandei nu inseamna deloc doar Nokia

Sincer, eu ma simt privilegiata sa traiesc intr-o asemenea tara cu o structura sociala omogena iar copila mea sa poata invata gratuit in sistemul lor de invatamant.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gmmm spune:

multumesc, dana vio.

tot off topic: vauva, in 2012 PIB-ul a fost mai scazut decit in 2011 si se apropie de 0%. La nivel de individ, variatii atit de usoare nu sint perceptibile.
Tin sa precizez ca n-am nimic cu Finlanda, am intervenit doar fiindca atunci cind citesc texte atit de idilice, simtul critic mi se trezeste in mod automat. Socialismul a coborit pe pamint si s-a intrupat in Finlanda...
Daca as fi in Romania m-ar macina teribil, oricit as vrea sa ma apar, sa tot citesc cit de minunat este pe alte plaiuri.

(Repet, n-am nimic cu finlandezii, nici in teorie, si nici in practica - de fapt, am cunoscut un singur finlandez in viata mea. Decit ca-mi zic ca e mai usor daca n-au de dus in spate nici o "banlieue" cu tineri care numai de invat n-au chef.)

Si inca un punct, care mi se pare extrem de important: daca o tara vrea sa trimita un mesaj tinerilor cum ca scoala e importanta, pai ii plateste bine pe cei care si-au tocit coatele pe bancile scolilor.
In cazul contrar, cu exceptia citorva virfuri pentru care cunosterea e o nevoie vitala si care ar invata si daca ar avea doar un caiet, un creion si o carte si fundul pe banchiza, restul n-or sa faca o investitie atit de proasta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

in america, nivelul scolii este in general determinat de situatia financiara a parintilor/ a zonei.un procent din taxele de proprietate se duc la scoala, deci cu cit casele din zona sunt mai scumpe cu atit se duc ,mai multi bani la scolile din zona.
nivelul scolii mai este determinat si de performantza obtzinuta la testele de stat...in functie de asta se distribuie mai multi /mai putini bani de la stat.

pt cei cu un venit sub medie (parca 29,000/39,000) se da:
-mancare gratis/partizial redusa
-transport gratis/partial redus
-asigurare medicala gratis/partial redus

nu se plateste nimic pt: carti, caiete...excursii (catodata o suma mica de $5), cadouri...
teme in clasele 1-5 sunt in general putzine(30 min/zi)
orele sunt de la 9-3 include ore f. diversificate: muzica, gradinarit, sport, sah...
majoritatea fac activitati extrascolare...strazile sunt singure...nu vezi copii pe strada jucandu-se.
-au bibloteca , sala de computere in scoala
-parintii sunt f. involv in scoala (voluntariat)
-profesorii f. deschisi, prietenosi
-atmosfera f. pozitiva
-multe activitati, proiecte din div. domenii
-parintii care sunt specialisti in div domenii, pot veni odata pe luna la clasa sa vorbeasca/sa predea o lectie despre domeniul in care lucreaza.
-scoala se bazeaza pe bani strinsi din donatii pt a platii diverse activitati, proiecte
-se incearca f. mult integrarea copiiilor cu hadicap
-multe petreceri
-multe premii
-se pune mult baza pe citit si matematica
-program pt cei super dotati

ce e nasol, si se pare ca situatia se inrautatzeste de la an , la an...sunt taxele la colegii.
exceptii facand copiii extraordinar de dotati (care pot obtzine ceva scolarizare gratis) si familiile f. sarace(care pot primii bani de la stat...dar cu multe conditii)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Vauva spune:

gmmm, articolul nu a fost scris de un finlandez nici macar de un roman ci preluat din presa internationala. Finlandezii sunt un popor de oameni modesti si cu simt moral foarte ridicat, deci ei singuri niciodata nu si-au ridicat in slavi sistemul lor educational. In plus diferentele de cultura si civilizatie sunt foarte mari intre popoarele latine si cele nordice.

Si nu in ultimul rand, remuneratia profesorilor este pe masura eforturilor depuse, adica mare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ioana_Pos spune:

Citisem intr-un articol (il caut imediat) ca invatatorii de clase mici sunt foarte bine calificati si asta mi se pare esential.

Articolul aici: www.smithsonianmag.com/people-places/Why-Are-Finlands-Schools-Successful.html?c=y&page=3#" target="_blank">http://www.smithsonianmag.com/people-places/Why-Are-Finlands-Schools-Successful.html?c=y&page=3#. Cred ca nu este asta exact articolul cel la care ma gandisem, dar atinge punctul pe care doream sa il sustin: calificare inalta pentru a preda la clase mici.

Ioana, mami de zambarici

Sa va traiasca puiutii, sa fie sanatosi si norocosi!

Mergi la inceput