E dovedit stiintific - mult zahar = diabet
Foarte bun articol publicat ieri in NY Times: It's the sugar, folks!"
Articolul stiintific este aici: http://graphics8.nytimes.com/packages/pdf/oped40/Lustig.pdf
Pe scurt, pana acum nu era clar daca doar o cantitate prea mare de alimente ingerate duce la aparitia diabetului, sau numai zaharul e responsabil.
Ce e cel mai rau? Zaharul adaugat in tot felul de alimente. de la paine si pana la bauturile acidulate, bineinteles.
Extraordinar este si faptul ca rata de aparitie a diabetului (de tip II) a crescut pana la nivelul actual in care aproximativ 1 adult din 10 este afectat.
Interesant - tari in care desi obezitatea este putin raspandita (este si cazul Romaniei) diabetul are o rata de aparitie crescuta. Exista si cazul invers, al Noii Zeelande de exemplu, unde rata diabetului a scazut de la 8 la 5%, in ciuda faptului ca obezitatea si-a marit procentul de la 23 la 34 (!!!)%
Datele sunt adunate in ultimul deceniu (mai precis din 2000 pana in 2010).
Ce mi se mai pare important este si listare denumirilor la care ar trebui sa fim atenti pe etichete:
- anhydrous dextrose = dextroza anhidra
- brown sugar = zahar brun
- confectioner's powdered sugar = zahar pudra
- corn syrup = sirop de porumb
- corn syrup solids = sirop de porumb solidificat
- dextrose = dextroza
- fructose = fructoza
- high-fructose corn syrup (HFCS) - sirop de porumb cu continut ridicat de fructoza
- honey = miere
- invert sugar = zahar invertit
- lactose = lactoza
- malt syrup = sirop de malt (cu "tz" din "tzaran")
- maltose = maltoza
- maple syrup = sirop de artar
- molasses = melasa
- nectars = nectar (de piersica, para) (e.g., peach nectar, pear nectar)
- raw sugar = zahar brut
- sucrose = sucroza
- sugar = zahar
- white granulated sugar = zahar alb granulat (tos)
Morala... ca de obicei - trebuei sa ne obisnuim sa citim etichetele la orice produs. Sidaca ne-am obisnuit deja... sa nu uitam niciodata
Raspunsuri
caress spune:
E foarte important sa stim si ce inseamna ,,mult zahar'' ,nu?In general 6-8 lingurite de zahar pe zi (spre 8 la barbati, spre 6 la femei) este considerata cantitatea normala pentru un om sanatos.Daca nu se foloseste zahar, ci alte produse din aceeasi categorie, ideea e sa nu se depaseasca 120-150 kcal /zi provenind din zaharuri de orice fel.
...in a world filled with distrust,we must still dare to believe...
roxanaz spune:
da caress, corect!
am tot citit azi pe bucatele articolul si i-am descoperit alte lucruri interesante.
mai scriu
roxanaz spune:
Toate denumirile intra la categoria "zahar adaugat". exista dezbateri care spun ca fructoza e ok, la fel ca si alti indulcitori - de regula cei permisi in diabet - care nu cresc incarcatura insulinica (descarcarea de insulina normala dupa ingestia de alimente) dar aici vorbim simplu de zahar si produsele sale adiacente.
trebuie sa spunem - din punct de vedere istoric - ca in America se foloseste pe scara extrem de larga siropul acela de porumb (cu continut inalt de fructoza sau nu) - la ingrosare, la indulcire, in paine, peste tot. pe el se punea acum ceva timp eticheta neagra ca ar fi responsabil pentru saltul enorm in ponderea obezitatii in US.
acum se spune ca s-a renuntat la el si multe companii chiar eticheteaza "fara ... ".
asa cum zicea caress, WHO spune ca 150kcal pentru barbati si 100kcal pentru femei din zahar sunt permise si acceptate in dieta zilnica. si ca s-a constat o crestere pana la 300kcal / zi din zahar in tarile in care a sarit la cer procentul de obezitate.
interesant in studiu este ca s-a analizat separat importanta zaharului in aportul de kcal si influenta sa asupra aparitiei de diabet si a altor grupe alimentare. numai aportul de zahar a fost semnificativ dpdv statistic in cresterea procentului total.
Selene_Bunny spune:
Asa, si eu ar trebui sa am diabet. Si alti oameni care beau nu dulce, ci lesinator de dulce. Ani in sir.
N-are niciunul niciun diabet, numai kg in plus.
nadaflorilor spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Selene_Bunny Asa, si eu ar trebui sa am diabet. Si alti oameni care beau nu dulce, ci lesinator de dulce. Ani in sir. N-are niciunul niciun diabet, numai kg in plus. Din putin se face mult - ajutor umanitar! Lucrusoare de vanzare... In atentia celor carora le face placere sa depaseasca limitele celor scrise de mine: in cazul in care considerati ca aveti dovezi de necontestat cum ca am facut 99 de oua, pe care le ascund in camara, cu intentia de a le vinde la suprapret, va invit sa deschideti un subiect special pe aceasta tema. Multumesc pentru intelegere. |
v-ati cauta de diabet si nu aveti?... kg in plus in timp pot duce si ele la diabet... in plus un om poate avea un pui de diabet fara sa simta nimic
Selene_Bunny spune:
Niciodata nu au fost probleme cu glicemia, nada.
Si nici probleme cu dintii nu au avut mai frecvent decat alte persoane care nu mancau atata zahar. Zahar de-ala alb, pe langa fructoza din fructe si zaharul din dulciuri.
Socrul meu a fost recent depistat cu diabet. Nu mananca dulciuri in mod special, insa mananca enorm.
rall spune:
Selene, daca ai sa citesti intreg PDFul, ai sa vezi ca exista multe might / may / maybe / it's possible in text. Eu una nu am vazut nicaieri trasa o concluzie sigura.
Eu cred in continuare ca diabetul e legat mult si de sedentarism si predispozitie genetica Bineinteles, zaharurile din mancarea procesata au de asemenea o influenta foarte mare.
roxanaz spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Selene_Bunny Asa, si eu ar trebui sa am diabet. Si alti oameni care beau nu dulce, ci lesinator de dulce. Ani in sir. |
atata timp cat acel "lesinator de dulce" e singurul zahar adaugat in meniul zilei poate se incadreaza in nivelul zilnic acceptat. de exemplu o lingura de zahar are 35 de calorii. pana la 100-150.. mai e ceva. pui 3 linguri pe zi de zahar, in ceai/cafea? te incadrezi.
in plus, niciun studiu de pe lumea asta nu poate acoperi orice persoana. vorbim de statistici aici, nu? si mai ales de lucruri ce "importante din punct de vedere statistic"