Scoala alternativa - brainstorming
Dragii mei parinti, viitori parinti, educatori, OAMENI #61514;
Vreau sa-mi deschid o scoala alternativa. Nu doar o scoala privata (gradinita+ scoala primara+gimnaziu+liceu) care sa mearga mana in mana cu cerintele ministerului, ci o scoala ALTFEL. Nu ma pliez prea bine nici pe mentalitatile Waldorf sau Montessori, desi as aplica multe din metodele si ideile lor. As vrea sa fie o scoala pilot, documentata, urmarita in perspectiva pe mai multi ani, pentru a se vedea ce merge si ce nu, ce e in conformitate cu dezvoltarea fireasca a copiilor si ce nu. Ce se invata aici ar trebui sa ii ajute cu adevarat pe copii sa se descurce mai departe, in viata de zi cu zi si in institutiile de invatamant superioare.. .care trebuie si ele reformate ca sa fie o continuitate.
Am atatea idei, atatea franturi de idei care se cer continuate… dar am nevoie si de opiniile celor din jur ca sa mi le organizez. Nu o vreau ca pe o afacere neaparat, nici nu tin sa fiu eu “patroana”, ci doar managerul de “idei” si de filozofie care se aplica in invatare. Daca imi iese cat un salariu modest pe care il luam inainte ca profesor in invatamantul privat, eu sunt multumita, dar macar stiu ca ai mei copii si altii pe langa ei nu vor fi striviti de cerintele absurde ale invatamantului de stat asa cum e el astazi.
Ptr a avea o discutie cat de cat usor de urmarit, propun sa raspundem punctual la niste intrebari:
1. Ce este necesar sa se invete intr-o scoala alternativa la fiecare nivel? Prin ce metode? Ce alte discipline ati introduce si in ce moment?
2. Ce ati „salva” din sistemul de invatamant de stat actual? Ce merita perpetuat si imbunatatit?
3. Cum ati vedea personalul care lucreaza in sistemul alternativ? Cum ii formam?
4. Dotari (spatiu, mobilier, echipamente..)?
5. Resurse (carti, articole, autori, sisteme alternative din strainatate, etc) pe care mi le recomandati ptr a mai extrage niste idei
6. Aspecte legate de finantare (habar nu am cum sa fac rost de banii necesari, dar sunt convinsa ca e o solutie undeva..), acreditare, partea legala..chestii mai aride dar absolut necesare
7. Ce fel de oameni pregatim pentru viitor?
8. Alte idei si observatii
Multumesc si trepidez de nerabdare sa va citesc opiniile...
(pot intra si raspunde numai seara, asa ca sa nu va suparati pe mine daca raspund mai greu... deh, copii mici, raciti, etc..)
Raspunsuri
nadaflorilor spune:
6. Aspecte legate de finantare...."baga" un ohi pe la fonduri structurale
http://www.fonduri-structurale.ro/detaliu.aspx?t=Stiri&eID=10262
sau si pe la fondurile europene
subiectul imi pare f greu cu atat cu cat vrei sa patrunzi pe un teren "ocupat", dar merita incercat , desi nu stiu cine ar risca o clasa, doua de copii cu asa ceva...
nadaflorilor spune:
ar fi o idee sa ai un acord cu o casa de copii sau centru de plasament si /sau una/2 fundatii...
mari9 spune:
Sa formezi acum personal pt a preda in aceasta scoala?adica sa schimbi mentalitatea aia tipic romaneasca? poate dura multi ani...Apoi ,profesorii ca profesorii(sa zicem ca-i aduci ''d'afara'' cu bani grei)),dar ce te faci cu parintii?
Si daca nu va fi o scoala ieftina ,cine are curajul sa-si inscrie copii aici?Cei cu bani aleg Elvetia,Anglia...
Nu zic ca e un proiect irealizabil,dar iti trebuieste sa ai ''pile'' serioase,care se formeaza in timp..Daca ai lucrat intr-un loc asemenator si stii cu ce se ''manaca'',cam stii despre ce vorbesc.
Seara buna
ioanatzuca spune:
Draga Andrushka,
subiectul propus de tine mi se pare extraordinar, dar...foarte greu de realizat in Romania, acum, din multe puncte de vedere... Am ceva experienta in domeniu si tind, oarecum, cam spre aceleasi teluri enumerate de tine.
Sunt cateva greseli majore in "planul" tau, dar nu doresc sa te critic aici. Cu siguranta, "Arena Leilor" (poate ai vazut emisiunea) te-a transa in maxim 10 minute...
Daca ai timp am putea sa ne vedem o ora si sa punem cap la cap cateva idei. Poti sa imi scrii pe pm.
cu simpatie,
Corina
boticelina spune:
Ai putea face si o clasa "umbrela" pentru cei care vor sa faca homeschooling. le pui la dispozitie programa, ii poti sfatui in alegerea manualelor, organizezi sesiuni de testare si eventual cursuri de pregatire pentru materiile mai importante si cred ca ai avea clienti.