Marire camera Centrala Termica
Vreau sa ma mut in vara asta si am ajuns la concluzia ca centrala pe peleti este cea care ni se potriveste. DAR centrala ca si spatiu e prea mica. Si atunci am ajuns la concluzia ca spargem peretele si marim camera centralei cu vreo 15 mp: avem loc si de centrala avem si spatiu de depozitare lopeti, furtune apa, biciclete si alte alea.
Doar ca nu stim ce sa cerem la muncitori. Cu siguranta nu mai vreau proiect, nu ma mai tin banii.
Ma poate ajuta cineva pls, pls, pls? Actualul constructor ne-a cerut 5000 EURO incluzand si acoperisul din tigla metalica megaprofile si cimentul si BCA-ul. Mi se pare enorm.
Raspunsuri
CorinaDani spune:
dar daca ati mari camera centralei prin spargerea peretelui si adaugarea/alipirea unei casute de lemn, din aceea pentru gradina ? ar arata aiurea, s-ar potrivi sau nu cu restul casei ? centrala musai trebuie sa functioneze intr-o camera cu pereti solizi, izolati ? nu merge facuta o anexa gen garaj ?
lidsta spune:
Arata rau plus ca nu ofera conditii de depozitare peleti. Deci doar asta ar ramane: camera cu fundatie si tot ce trebuie ...
Rufus spune:
Tehnic vorbind: fundatia incaperii actuale trebuie prelungita pe noul amplasament. Sapatura, ramatura, turnat beton. O sa ai nevoie de doi stalpisori, in noile colturi (se lasa mustati din fundatia cea noua). Patru bare de 12, 20-25 cm latura, fiecare stalp. Apoi se face zidaria, daca se poate din acelasi material cu ceilalti pereti (practic, vei folosi, sa zicem, caramida sau BCA din peretele daramat (se poate recupera 70% din caramida, mai putin din BCA) la noua zidarie, cu completarile de rigoare; la imbinarea cu zidaria veche, se tese pe randuri si se baga cate doua bucati de min. 1m de fier beton de 6, jumatate in zidaria veche, jumatate in cea noua, din 20 in 20 de cm pe verticala (sau 30 in 30). Se toarna completare la placa, sau se prelungeste pardoseala existenta. Peste zidaria noua se toarna centura, cat de mica, sau se prelungeste cea veche, daca exista. Centura are rolul de a "strange" si a tine legata zidaria pe toate directiile.
Toata operatiunea se desfasoara cu acoperisul actual dat jos. Desigur, trebuie executat alt acoperis. Lemn, tabla.
Financiar: toate materialele le poti aproviziona singura. La un depozit gasesti toata marfa si ti-o aduce si acasa. Ciment, nisip, agregat, fier, lemn, cuie, tabla (nu trebuie sa pui eu stiu ce tigla metalica). Mesterii iti dau masuratorile, tu le cumperi.
Manopera se negociaza. Trei oameni n-au ce face doua saptamani. Un om este platit cu maxim 100 lei/zi, iar cel care se considera sef, primeste ceva in plus. Deci 4000 lei toata manopera la 12 zile lucrate (este plata la negru, deci bani in buzunar). Daca sunt meseriasi adevarati, poti plati 5000 lei. Evident, negociezi ca la piata. Mai mult...nu vad de ce. Nu le cumperi scule, lopeti...daca ai o roaba, galeti...ii ajuti. Si mananca ce-si aduc de acasa, tu le dai o bere daca vrei.
Nu stiu cat costa materialele, e drept. Dar cat costa, atata costa. Nu le dai lor bani sa le cumpere, chiar daca iti aduc factura. Tu cumperi, tu platesti, aia ti le cara. In mod normal, nu ti se cere bani pe transport, daca nu merge altfel, te tocmesti tu cu cei de la depozit.
Daca trebuie si finisata in vreun fel, sunt sigur ca ai acum toate datele teoretice de la care poti porni o discutie.
Daca ai si alte intrebari, sau daca am uitat ceva, revin.
Rufus, Tora si iadele
lidsta spune:
Rufus, esti minunat. Exact la un astfel de raspuns complet ma asteptam de la tine. Si nu am ce acoperis sa dau jos, casa e pe 2 nivele si noi facem o anexa la primul nivel, in spatele/ lateralul casei. Sper sa creasca repede pomii sa mai ascunda, ca e posibil sa strice din arhitectura, chiar daca e partea lateral/ spate a casei.
Una peste alta sper din suflet sa iasa bine. Cand am ridicat casa am facut-o cu firma si diriginte de santier si nu am avut mare bataie de cap. Ne-a dus la 256 mp construit 50.000 euro plus vreo 20.000 gardul, amenajari/ terasari pamant/ dirigentie/ taxe/ etc, nici nu mai stiu dar atat a fost. Iar intre faza de rosu si gri (adica tencuieli, rigips, trasee apa si agent termic, sape, finisaj exterior vopsea deco, geamuri termopan PVC, si cam atat) am mai cheltuit 30,000 euro. In banii astia unii se si muta iar noi suntem FOARTE departe.
Asa ca stop firme, vom face in regie proprie.
Merci inca odata, analizez si revin cu intrebari daca mai avem.