Fondant zahar / lapte praf
M-a apucat febra deserturilor si cum n-am mai incercat niciodata, am zis sa apelez la voi pentru sfaturi!
Cum faceti fondantul / pasta de zahar pentru imbracarea torturilor sau diverse "ornamente"? Am citit ca se poate face din zahar pudra dar si lapte praf, sau ciocolata alba...dar cum?
As face si martipan dar as prefera momentan varianta mai ieftina, faina de migdale nici n-o gasesc la vreun supermarket, chiar si migdalele sunt mai scumpe ...
Deci, cum procedati voi? Ce retete folositi?
www.supereva.ro/info.asp?id=850" target="_blank">Super Eva - Carte inteligenta de bucate - Jurnal de sarcina - Despre dragoste - Nume de Copii
Raspunsuri
dulcetica spune:
Vai ,eu cind trec pe la kaufland imi vine sa pling linga o vitrina ,la cofetarie,ca mi se lungesc ochii dupa niste fondante.
In acelasi timp imi amintesc de gustul fondantelor de acum vreo 35 de ani.Alte vremuri! Stiu ce gust au astea de acum ,dar e departe de cel de demult.
Succes!
Anda08 spune:
mersi dulcetica
astept orice sfaturi si retete
www.supereva.ro/info.asp?id=850" target="_blank">Super Eva - Carte inteligenta de bucate - Jurnal de sarcina - Despre dragoste - Nume de Copii
Darria spune:
plastilina cioco:
http://www.culinar.ro/forum/continut/Tehnici-ustensile-ingrediente/17449/Plastelina-de-ciocolata/
Foloseam cioco primola alba. Vorbesc la trecut fiindca nu mai fac de 2 ani(nu mai are voie fetita).
Era mai greu de lucrat fiindca trebuia sa fac traseu la frigider. Am facut doar trandafirasi albi. Modelam petala, lasam aproximativ 1 minut la frigider, o lipeam pe trandafir(se lipeste singura) si apoi la frigider. Puneam trandafirii pe tort(daca era acoperit cu frisca) in momentul servirii. La caldura camerei se molesec(alt cuvant nu este acceptat de catre setarile forumului) un pic dar nu-si schimba deloc forma.
pasta lapte praf
http://www.culinar.ro/forum/continut/Tehnici-ustensile-ingrediente/16577/PASTA-DE-LAPTE-PRAF-2-Reteta-noua-simpla-si-rapida/
este cea mai usoara si buna pt. copii.
Folosesc lapte praf Rarau. Am modelat figurine(nu se topesc pe frisca) si imbracat tort. Pt. asamblare nu se foloseste nimic, se lipesc singure figurinele.
Atentie la colorantul lichid: am folosit doar lichid din kaufland. Daca vreau o nuanta slaba e ok dar daca vreau un verde pt. frunze(de ex), se lucreaza mai greu fiindca se rupe pasta. Nu am cumparat culori praf.
Fondant sau pasta zahar nu am facut.
roxanaz spune:
Anda, la cat e de munca la fondant.... mai bine il cumperi direct
(parerea mea, na :) )
e mai putin de 30 ron/kg (pe lumea basmelor sau alte site-uri similare) si poti lua colorantii separat ca sa te joci la decorare.
Anda08 spune:
mersi Darria, chiar o sa incerc, ambele retete par tentante si gustoase
este o idee si cumparatul fondantului roxana, dar am zic ca vreau sa incerc neaparat sa-l fac eu, macar asa de curiozitate si sa vad daca iese ceva vom vedea
www.supereva.ro/info.asp?id=850" target="_blank">Super Eva - Carte inteligenta de bucate - Jurnal de sarcina - Despre dragoste - Nume de Copii
roxanaz spune:
eu am facut o singura data, acum aproximativ 30 de ani
s-a uscat tare repede si mi s-a parut munca multa, avand in vedere framantatul. sau asa mi-a ramas in cap
luisa1983 spune:
Ingrediente: 1/2 kg de zahar , 100 ml de glucoza, 1 lingura de miere de albine, 5 g de gelatina, un pic de apa (aproximativ 30 g). Se inmoaie gelatina in putina apa rece. Se toarna apa intr-o cratita , se adauga zahar pana se topeste se adauga gelatina si apoi se amesteca pe foc mic pana cand se obtine o consistenta similara cu apa.Lichidul rezultat se combina cu glucoza ,cu o lingura de miere si se amesteca pana cand amestecul este neted , ferm si alb.
Glazura fondanta este nimic mai mult decat o pasta facuta din zahar, glucoza si apa. Poate fi folosita in culoare naturala,poate fi colorata cu utilizarea de culori alimentare diverse, fie ca este vorba de gel sau praf. Se pastreaza intr-o punga de plastic pentru alimente inchisa ermetic, cand se foloseste, se umezeste cu cateva picaturi de apa pentru a putea fi prelucrata mai usor. In acelasi mod se prepara serbetul numai ca nu se adauga gelatina.
Anda08 spune:
mersi luisa1983, cand amesteci lichidul rezultat cu glucoza si mierea iei cratita de pe foc, corect?
www.supereva.ro/info.asp?id=850" target="_blank">Super Eva - Carte inteligenta de bucate - Jurnal de sarcina - Despre dragoste - Nume de Copii
luisa1983 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Anda08 mersi luisa1983, cand amesteci lichidul rezultat cu glucoza si mierea iei cratita de pe foc, corect? www.supereva.ro/info.asp?id=850" target="_blank">Super Eva - Carte inteligenta de bucate - Jurnal de sarcina - Despre dragoste - Nume de Copii |
Cu placere!
Da, corect!Iei cratita de pe foc , pui glucoza si mierea si amesteci incontinuu pana obtii rezultatul. Daca poti,topeste zaharul in apa langa o sursa de caldura, nu-l fierbe pe foc, se va evapora apa! Cand este un pic calduta compozitia o poti modela, sa ai mainile un pic umede sau unse cu unt sau ulei, se lipeste.....
Edit: Anda, mi-am sunat o prietena (turcoaica) din Constanta, am modificat cantitatea apei,adica 30 g nu 50g, reteta am scris-o din amintiri(neavand la indemana notitele) ea m-a corectat, in rest totul este corect.
luisa1983 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui dulcetica In acelasi timp imi amintesc de gustul fondantelor de acum vreo 35 de ani.Alte vremuri! Stiu ce gust au astea de acum ,dar e departe de cel de demult. Succes! dulcetica |
Depinde de unde cumperi, urmareste magazinele/cofetariile turcesti, acolo gasesti bomboane fondante.....