O radiografie a invatamantului din Romania
Raspunsuri - Pagina 5
Elle_seb spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Androix Strict pe legea educatiei am remarcat ca aceasta federatie are o pozitie fatisa impotriva PDL-ului si in favoarea USL-ului, fapt observabil cu ochiul liber doar din ultimele comunicate de presa. Eu am intrat acolo sa aflu despre cum s-au implicat in problemele dezbatute in articol, vorba ta Elle, dar vezi sa nu |
Si totusi, PDL, USL PLM, etc, ce treaba au toate aceste partide politice in activitatea unei asociatii care se vrea a lupta pentru educatie? De ce nu auzim de initiative direct de la aceste partide politice in vederea imbunatatirii sistemului si isi baga coada in activitatea asociatiei?
Androix spune:
Partidele n-au treaba sa rezolve rahatul facut tot de ele. "Tara te vrea prost" e o vorba adevarata si trista. Si bolnav as adauga eu. Un popor prost si bolnav e usor de condus. E simplu. Intrebarea e de ce aceasta federatie al carei scop declarat e acela "al organizarii, sprijinirii, dezvoltarii si desfasurarii activitatilor sociale, in domeniul promovarii drepturilor si intereselor legitime ale parintilor si copiilor in relatia parteneriala scoala-elevi-parinti." nu prea face asta. Sau poate nu e la curent cu interesele legitime ale parintilor si copiilor?
Elle_seb spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Androix Partidele n-au treaba sa rezolve rahatul facut tot de ele. "Tara te vrea prost" e o vorba adevarata si trista. Si bolnav as adauga eu. Un popor prost si bolnav e usor de condus. E simplu. Intrebarea e de ce aceasta federatie al carei scop declarat e acela "al organizarii, sprijinirii, dezvoltarii si desfasurarii activitatilor sociale, in domeniul promovarii drepturilor si intereselor legitime ale parintilor si copiilor in relatia parteneriala scoala-elevi-parinti." nu prea face asta. Sau poate nu e la curent cu interesele legitime ale parintilor si copiilor? |
Sau poate ar trebui sa se organizeze un grup de parinti realmente interesati de schimbarea sistemului si sa porneasca ceva si pentru copiii nostri, a caror educatie nu priveste cu adevarat pe nimeni.
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Elle_seb Si totusi... PLM |
Asta ce partid e?
Nu stiu de ce va mirati de politizarea in invatamant. Fenomenul este omniprezent, inclusiv in familii. Nu conteaza unde ar trebui si unde n-ar trebui sa intervina politicul...importanta este disputa gastilor.
Fara nici o legatura cu politica, toti suntem virusati de ea.
Nimic nou.
Rufus, Tora si iadele
Elle_seb spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Rufus
Asta ce partid e? |
Partidul Lomania Mare.
Elle_seb spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Rufus Nu stiu de ce va mirati de politizarea in invatamant. Fenomenul este omniprezent, inclusiv in familii. Nu conteaza unde ar trebui si unde n-ar trebui sa intervina politicul...importanta este disputa gastilor. Fara nici o legatura cu politica, toti suntem virusati de ea. Nimic nou. |
Tocmai de aceea nici aceasta organizatie nu va face nimic concret pentru sistemul de invatamant. Si uite asa, la fiecare 6 luni se va mai deschide cate un subiect despre mizeria numita invatamantul romanesc, uite asa ne vom mai revolta pe 30 de pagini, apoi vom inchide calculatorul si vom merge schiopatand mai departe.
Reiau intrebarea: cati parinti ar fi dispusi sa se implice intr-un asemenea proiect?
papanash spune:
Se inchid usile la ora 8 fix ???
Imi permit ( chiar daca nu aici e subiectul despre clasa pregatitoare, insa e important ) sa citez o prietena de sub-forum, care ne povestea cum a fost la ei prima zi de scoala.
"Deci ieri a inceput si scoala, cu o zi intarziere. (deh, asa e la sinistrati ;-)
Fara ceremonii, floricele, cuvantari s.a.m.d. Mers la clasa, asteptat pe veranda. Pus gentile si palariile de soare in rastel afara, luat doar perna personala si sticla de apa inauntru. La 8:50 le-a dat drumul invatatoarea sa intre in clasa; pe masute ii asteptau puzzle, plastelina si alte jucarii, lego pe jos. Fiecare a luat loc unde a vrut si a mesterit ceva. Dupa vreo 10-15 minute de "aaah, ooh!" si foto, parintii si-au luat ramas bun si apoi i-am luat la ora 3.
Sala o stiau din decembrie, cand au fost toti 2 ore in vizita si la joaca acolo - foarte buna idee: stiau unde vin, le placea de atunci, nu aveau deloc emotii si nimeni nu a bocit. Nici chiar eu! :D
... la ora 3, in fiecare clasa cate un copil dormea pe jos, epuizat de atatea impresii noi. :-) La Micha in clasa, cuculita pe perna ei pink de plush, drept in mijlocul salii, era o fetita ce dormea adanc de tot, si parintii si copiii incercau s-o trezeasca - asa gingasi si grijulii erau toti!)
Toti prichindeii era foarte veseli si azi dimineata si le aratau parintilor tot ce au mai descoperit ieri pe acolo. Relax. Si abia asteapta ora de dupa masa de povesti, cand toti stau cu perna lor ...si unii adorm - si e o.k.
Ii invata reguli, dar le acepta structura si nevoile de copii, le fac tranzitia cat mai usoara. Ne place. :-)
N.B. Manualele si rechizitele le-am comandat on-line in decembrie la o editura indicata de scoala si au fost livrate direct in clasa: toti au acelasi linear, set ce creioane etc. Nu am alergat dupa nimic. Foarte pragmatic.
So far so good.. "
Nu va faceti iluzii, Micha este elev in Australia ...
Mos Craciun exista !!!
..............................................................
Mama de papanas Andreiutz ( 02.10.2007 )
Oamenii sunt facuti sa fie iubiti si lucrurile sunt facute sa fie folosite.
Confuzia in aceasta lume este ca oamenii sunt folositi si lucrurile sunt iubite !
Elle_seb spune:
Am citit toata istorioara, m-am exaltat si apoi m-am trezit la realitate. Evident, nu era o gradinita din Romania.
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui capcaunul Va propun spre lectura si comentarii o excelenta, prin obiectivitate, claritate, profunzime si ce mai doriti, analiza a situatiei scolii romanesti: www.contributors.ro/editorial/cum-produce-scoala-tampiti/" target="_blank">"Cum produce scoala tampiti" Este lunga, dar plina de la un capat la celalalt de adevaruri (triste) despre teatrul absurd la nivel national in care deopotriva profesorii, elevii, parintii, inspectorii joaca o parodie, majoritatea fara voia sau stiinta lor, de zeci de ani de zile. Inainte sa purcedeti la lecturarea materialului, imi permit sa va atentionez cu cuvintele autorului: "S-ar putea ca toate lucrurile despre care voi vorbi in continuare sa fie suspendate cu o clasica remarca: 'sigur, pretutindeni exista probleme, dar – totusi – sa nu generalizam!' Experienta m-a invatat ca, atunci cand chiar vrem sa intelegem cum stau lucrurile, e mult mai eficient sa formulam aceasta observatie invers: peste tot exista oameni onesti, care-si fac treaba, dar sa nu generalizam!" |
Autorul este un nihilist, care constata niste disfunctionalitati pe care le-au sesizat si altii mult mai inainte, si lanseaza afirmatii hazardate.
De pilda afirma ca Romania nu exista pedagogie si nu are pedagogi.
Citat: |
A auzit cineva în România ultimilor 23 de ani vreun specialist în pedagogie care sa atraga atentia asupra abnormului programelor, a caracterului ininteligibil al manualelor sau asupra corelatiei dintre nesfârsitele “reforme ale educatiei” (cu toate metodologiile lor) si scaderea continua a nivelului învatamântului? Daca nimeni dintre pedagogi n-a facut-o înseamna, pur si simplu, ca în România nu exista ceva de natura stiintifica în masura a se numi pedagogie. Ceea ce poarta acest nume nu e nimic altceva decât triumful imposturii si al unei optici industriale cu privire la cele mai delicate raporturi care alcatuiesc textura sociala. |
Reforma invatamantului este gestionata de politic. Nu doar invatamantul nu functioneaza, nu functioneaza nimic pentru ca politicul nu functioneaza in interersul societatii si cu strategii pe termen lung.
In politica romaneasca totul functioneaza pe termen scurt, cu interese de partid, cu orgolii. Fiecare ministru vrea sa ramana in istorie cu o reforma. Tot ce face precedentul este anihilat, si se ia de la capat ca in povestea Mesterului Manole.
Ca sa existe un sistem de invatamant de calitate ar trebui ca reforma lui sa fie rezultatul unei dezbateri in societatea civila, si sa nu poata fi modificat de ministrii si nici de parlament. Orice modificare sa poate fi aplicata numai dupa aprobarea printr-un referendum.
Atunci sistemul ar fi stabil si ar putea fi modificat doar daca initiatorii ar aduce argumente serioase privind eficienta masurilor.
In general reformele importante cu impact pe termen lung: invatamant, sanatate, adminstratie, electorale, fiscale etc... ar trebui sa treaca prin dezbateri publice si prin referendumuri.
numaieu spune:
Citat: |
citat din mesajul lui papanash Nu va faceti iluzii, Micha este elev in Australia ... Mos Craciun exista !!! .............................................................. Mama de papanas Andreiutz ( 02.10.2007 ) Oamenii sunt facuti sa fie iubiti si lucrurile sunt facute sa fie folosite. Confuzia in aceasta lume este ca oamenii sunt folositi si lucrurile sunt iubite ! |
chiar eram curioasa in ce tara era ......si apoi am citit .