O radiografie a invatamantului din Romania

Raspunsuri - Pagina 22

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Tilia spune:

Citat:
citat din mesajul lui viviana
Copilul da mult din gura, e obraznic, se contrazice cu profesorul

Asta e o carenta de educatie care vine din familie, imi vine FOARTE greu sa cred ca un copil bine educat ar face asta. Personal, daca un copil ar face asta la ora mea, i-as scade nota la purtare si gata, fara scandal si alte minuni.

Eu cred ca majoritatea parintilor au asteptari prea mari de la scoala - educatia civica se face la scoala implicit, nu explicit. Si eu am invatat multe din punctul asta de vedere imitand profesorii care-mi placeau. Nu cred ca e de datoria lor sa spuna copiilor sa-si faca dus in fiecare dimineata - e suficient sa fie ei curati si bine mirositori si elevii le vor imita comportamentul.

Mi se pare absurda ideea asta ca un profesor e un fel de Superman sau Superwoman care face cu o clasa intreaga (de fapt mai multe), in cateva ore pe saptamana ceea ce parintii nu fac intr-o viata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui Tilia
Ce vrei sa-i zic fetei cand vine acasa si plange ca ea a luat un 7, dupa atatea eforturi, iar baiatul care nu stie nici cat fac 2+2 a luat 9?

Chiar asa, ce i-ai zice?

Mergi la inceput

M-as duce la profesoara si-as avea o conversatie detaliata care s-ar termina cu o plangere scrisa catre Ministerul Invatamantului. Singurul motiv pentru care nu am facut asta e pentru ca familia mea are, din pacate, relatii apropiate cu respectiva despre care povesteam pe topicul ala. Alternativ, ii explici copilului ca exista nedreptate in lume si ca nu poti lupta impotriva tuturor - iti poti impune numai tie sa fii corect orice ar fi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ch_dana spune:

Citat:
Singurul motiv pentru care nu am facut asta e pentru ca familia mea are, din pacate, relatii apropiate cu respectiva despre care povesteam

Tocmai ce i-ai oferit unui copil o mostra de dublu standard...esti foarte integra si corecta cu strainii, nu si cu amicii apropiati. Nasol...

Sunt de acord ca rolul parintelui nu se termina atunci cand copilul intra in scoala. Doar ca, prin prisma timpului petrecut la scoala vs. cel petrecut acasa, influentele exterioare vor fi mult mai puternice.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lala spune:

Personal, consider pertinent articolul de la care a plecat discutia. Invatamantul romanesc este slab si nu vad semne ca lucrurile se vor schimba in bine.
Rezultatele cu care se lauda asa zisele scoli bune au la baza munca elevilor si efortul financiar al parintilor (meditatiile). Am remarcat faptul ca in ultima vreme foarte multi profesorii nu fac decat sa transmita catre elevi ‘informatii’. Ex: la matematica se rezolva in clasa exercitii cu un nivel scazut de dificultate iar acasa sunt date exercitii cu un grad de dificultate ridicat.
Atunci cand aduci in discutie ‘performanta’ unui cadru didactic esti informat ca acesta ‘nu poate fi inlocuit pe perioada anului scolar’, ‘copiii recupereaza repede’ sau ca ‘trebuie pregatire suplimentara daca doriti sa nu aiba lacune’.
Este foarte adevarat faptul ca multi elevi au o educatie care lasa de dorit dar, este la fel de adevarat, ca profesorii nu doresc sa foloseasca metodele de disciplinare pe care le au la indemana (mustrare, avertisment, scaderea notei la purtare, etc.). Justificarile sunt dintre cele mai variate ‘ scaderea notei la purtare afecteaza media si distruge sansa de a urma un liceu bun’, ‘asa sunt copiii de astazi, experimeteaza’. Despre consumabilele pentru cancelarie (ex cafea) nu are sens sa mai discutam. Ce mi se pare interesant este faptul ca spre deosebire de acum 30 de ani, atentiile se dau in ziua de astazi chiar de catre copii.
Spunea cineva aici ca profesorul nu trebuie sa educe copiii. Nu cred ca pe acest forum exista persoane care isi trimit copiii la scoala pentru a fi educati, dar imi place sa cred ca inca mai exista dascali care nu se multumesc sa transmita informatii conform programei si care se implica in ‘educatia copiilor’ si, uneori, aceasta trebuie inceputa educand parintele. Daca in ciclul primar copilul poate ramane imbracat cu tricoul de la ora de educatie fizica, nu acelasi lucru este valabil pentru ciclul gimnazial.
Nu stiu daca are rost sa aducem in discutie marirea notelor de la teste cu cate un punct doar pentru ca profesorul nu are chef sa se certe cu parintii, despre faptul ca profesorul ‘nu vede’ caietul din sau de pe banca din acelasi motiv.
Se mai vorbea de folosirea de catre parinte a unei dublu standard. Ca parinte vin si intreb, ce poti face atunci cand dublul standard este folosit de catre cadrul didactic? Reclamatii?! La ce ajuta atunci cand sistemul functioneaza pe principiul corb la corb nu-si scoate ochii sau, si mai rau, foarte multi parinti stiu despre acest lucru dar nu protesteaza de frica, din comoditate sau pentru ca pur si simplu nu mai cred in faptul ca este posibila schimbarea sistemului?
Atata vreme cat ramane totul la stadiul de ‘discutie’ ne vom invarti intr-un cerc vicios. Parintii vor acuza iar cadrele didactice se vor apara aducand argumente de genul ‘ Aduceti copiii la scoala si aveti pretentia ca noi sa-I educam’.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Citat:

Citat:

Asta e o carenta de educatie care vine din familie, imi vine FOARTE greu sa cred ca un copil bine educat ar face asta. Personal, daca un copil ar face asta la ora mea, i-as scade nota la purtare si gata, fara scandal si alte minuni.

Eu cred ca majoritatea parintilor au asteptari prea mari de la scoala - educatia civica se face la scoala implicit, nu explicit. Si eu am invatat multe din punctul asta de vedere imitand profesorii care-mi placeau. Nu cred ca e de datoria lor sa spuna copiilor sa-si faca dus in fiecare dimineata - e suficient sa fie ei curati si bine mirositori si elevii le vor imita comportamentul.

Mi se pare absurda ideea asta ca un profesor e un fel de Superman sau Superwoman care face cu o clasa intreaga (de fapt mai multe), in cateva ore pe saptamana ceea ce parintii nu fac intr-o viata.

Este o carenta in educatie. Dar, scoala are obligatia sa fie indrumator si educator.
Un profesor nu trebuie sa fie supernimic trebuie doar sa-si faca datoria corect.

Nimeni, din cei care au discutat nu s-a gandit sa atribuie profesorilor puteri extraterestre.

Oare, atat de mult am ajuns sa ne subestimam incat confundam mormalitatea si corectitudinea cu superputerile?

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui ch_dana

Citat:
Singurul motiv pentru care nu am facut asta e pentru ca familia mea are, din pacate, relatii apropiate cu respectiva despre care povesteam

Tocmai ce i-ai oferit unui copil o mostra de dublu standard...esti foarte integra si corecta cu strainii, nu si cu amicii apropiati. Nasol...

Sunt de acord ca rolul parintelui nu se termina atunci cand copilul intra in scoala. Doar ca, prin prisma timpului petrecut la scoala vs. cel petrecut acasa, influentele exterioare vor fi mult mai puternice.

Dana & Amelia (21.06.2011)

Sunt sigura ca nu a fost prima mostra de dublu standard cu care s-a intalnit si cu care se va intalni*. Important e cum se pozitioneaza fata de astfel de intamplari si cum reactioneaza la ele, niciun parinte nu e perfect si nimeni nu traieste intr-o lume ideala. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa renunti la responsabilitatile tale, ca-s prea grele.

Cat petrece un copil la scoala? 5-6 ore? Cat petrece acasa? 18-19? Si scazand 10 pentru somn, tot raman 8 ale parintilor.

*Invatatoarea respectiva nu imi este, in niciun caz, amica, mai ales amica apropiata, pentru ca dispretuiesc astfel de specimene. Din pacate, parintii mei nu au astfel de probleme morale si sunt genul comunist (stiti voi, PCR in toate partile).

Mergi la inceput

Citat:

Citat:

Citat:

Este o carenta in educatie. Dar, scoala are obligatia sa fie indrumator si educator.
Un profesor nu trebuie sa fie supernimic trebuie doar sa-si faca datoria corect.

Nimeni, din cei care au discutat nu s-a gandit sa atribuie profesorilor puteri extraterestre.

Oare, atat de mult am ajuns sa ne subestimam incat confundam mormalitatea si corectitudinea cu superputerile?

Eu asta am inteles din postarea capcaunului - ca parintii se cam spala pe maini in privita educatiei cand incepe copilul scoala si ca invatatoarea are obligatia nu numai de a educa civic, dar si de a corija apucaturile din familie a n copii. Or asta e imposibil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
Cat petrece un copil la scoala? 5-6 ore? Cat petrece acasa? 18-19? Si scazand 10 pentru somn, tot raman 8 ale parintilor.

De parca parintii nu au servici, nu au de facut cumparaturi, de trebaluit prin casa ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Citat:
Eu asta am inteles din postarea capcaunului - ca parintii se cam spala pe maini in privita educatiei cand incepe copilul scoala si ca invatatoarea are obligatia nu numai de a educa civic, dar si de a corija apucaturile din familie a n copii. Or asta e imposibil.

Nu neaparat desi n-ar fi rau sa incerce.

Ceea ce trebuie scoala sa faca este sa nu ofere ocazia ca un copil sa invete alte apucaturi, ca sa folosesc termenul tau. Scoala trebuie sa fie un mediu sigur guvernat de reguli clare care sa se aplice fara exceptie. Scoala ar trebui sa-i invete pe copii comportamentul corect exact cum ai scris tu mai sus implicit daca nu explicit, prin modele de comportament corect si prin relationare normala.

Insa cand citim si auzim zi de zi de batai, violenta, spagi (cadouri, desigur), note date pe nedrept, concursuri aranjate, meditatii care acopera lacunele de la scoala, subiecte de examene care ies din programa si multe altele cam care (mai) este rolul familiei ? Unul singur: sa faca presiuni ca aceste lucruri sa nu mai aiba loc.
Din pacate, asa cum ai scris chiar tu mai sus se prefera alte rezolvari, mai caldute care sa ascunda gunoiul sub pres. Uitam ca aceste "rezolvari" constituie, cu sau fara voia noastra, modele de comportament pentru copiii din jur.

Mergi la inceput