O radiografie a invatamantului din Romania
Raspunsuri - Pagina 11
Lali spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Selene_Bunny Lali, problema nu e ca nu pot, problema e ca nu li se prea permite. Uite, un prieten bun al mamei mele, profesor de matematica, a organizat, la scoala, meditatii gratuite pentru oricine dorea. Crezi ca n-au iesit vorbe? Au iesit. Pentru ca mergeau copiii de drag si deh, dragul strica ploile altora. Din putin se face mult - ajutor umanitar! Lucrusoare de vanzare... In atentia celor carora le face placere sa depaseasca limitele celor scrise de mine: in cazul in care considerati ca aveti dovezi de necontestat cum ca am facut 99 de oua, pe care le ascund in camara, cu intentia de a le vinde la suprapret, va invit sa deschideti un subiect special pe aceasta tema. Multumesc pentru intelegere. |
Nu, Selene, problema este ca nu-si asuma.
Vorbim de adulti, da ? Cu sindicate puternice, cu titularizari pe posturi adica nici nu pot fi dati afara usor.
missdarcey spune:
Singurul lucru de bun simt este atunci cand sistemul de invatamant este facut pentru copii nu pentru parinti si profesori . Mie mi se pare fara importanta daca scoala are intrari separate pentru elevi si profesori , depinde si de structura cladirii si altele .La noi la gradinita se intra pe o singura usa , la scoala fiecare clasa are intrarea de afara ,invatatoarea deschide usa si ii asteapta pe copii la usa ,ii saluta ,saluta si parintii. La 8,55 poarta se inchide asa ca trebuie sa treaca copilul prin secretariat pentru a ajunge in clasa , nu inainte ca parintele sa semneze intr-un registru ora la care a venit si de ce a intarziat.
Sedintele cu parintii nu au caracter de adunare generala , informatiile despre topice , clasa , scoala ,curriculum ,absolut tot , sunt transmise prin scrisorile saptamanale pe pagina parintilor de pe site-ul scolii ,apoi fiecare are o parola si acceseaza anul ,clasa sau alte pagini.Si oricum in privinta mobilierului clasei ,sau perdelelor nu hotaram noi nimic .Trimestrial se aduna bani prin comitetul de parinti si profesori si se fac investitii in scoala in functie de prioritati.De ex .trimestrul acesta PTA a organizat discoteca , vanzare de prajituri pentru Valentine"s day si Eggs hunt .Atunci cand ii cumperi copilului bilet la disco ( o ora ) stii ca banii merg in contul csolii .sedinta cu parintii este personala , fiecare clasa are un tabel unde parintii isi programeaza cele 10 min . cu invatatoarea .In felul acesta nimeni nu afla situatia scoalra a copilului tau .
Androix spune:
A, pai in cazul asta este nu numai legal ci si foarte corect sa nu-i lase sa se inscrie la BAC, dar cel mai sigur ar fi sa ii lase corijenti. Eu zic ca le face chiar un bine ca nu-i lasa si ca primesc totusi diploma de absolvire.
Pe mine una, nu ma intereseaza ca 10 din 10 inscrisi au luat examenul, ci ma intereseaza ca din 200 de absolventi s-au inscris doar 10. Asa mi se pare mie normal. In conditiile in care repet acest procent ar trebui sa oglindeasca nivelul unui liceu. Altfel este doar o statistica seaca ce nu semnifica nimic absolut. Si nu e normal sa nu semnifice nimic cata vreme liceul este sau nu desfiintat pe baza acestui procent. E anapoda!
Ei, lasati ca ne-a salvat abraburita, a inventat bacul profesional, sau cum kkt l-a numit?
Lali spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Androix A, pai in cazul asta este nu numai legal ci si foarte corect sa nu-i lase sa se inscrie la BAC, dar cel mai sigur ar fi sa ii lase corijenti. Eu zic ca le face chiar un bine ca nu-i lasa si ca primesc totusi diploma de absolvire. Pe mine una, nu ma intereseaza ca 10 din 10 inscrisi au luat examenul, ci ma intereseaza ca din 200 de absolventi s-au inscris doar 10. Asa mi se pare mie normal. In conditiile in care repet acest procent ar trebui sa oglindeasca nivelul unui liceu. Altfel este doar o statistica seaca ce nu semnifica nimic absolut. Si nu e normal sa nu semnifice nimic cata vreme liceul este sau nu desfiintat pe baza acestui procent. E anapoda! Ei, lasati ca ne-a salvat abraburita, a inventat bacul profesional, sau cum kkt l-a numit? |
Androix, problema maxima este urmatoarea :
Citat: |
citat din mesajul lui Alive Sistemul de invatamant romanesc ma scarbeste total. Sa va spun ce se intampla in liceul pe care il frecventeaza fratele meu. Dupa ce s-a vorbit despre posibila desfiintare a liceelor cu promovabilitate scazuta la bac, ilustrii profesori au gasit o solutie fenomenala: stabilesc ei cine se inscrie la bac si cine nu. Din clasa fratelui meu, doar 2. Restul, trebuie sa declare scris (sunt curioasa ce baza legala are o astfel de hartie) ca nu se inscrie la bac daca vor sa nu ramana coringenti la vreo materie ca sa nu poate absolvi. Astfel, dau bac-ul doar cei mai buni, dintr-o generatie de 200-300 de absolventi dau cam 30, iau toti, si evident, promovabilitate 100%! Ce liceu bun! Ce profesori eficienti! Cati elevi fara sansa de a merge mai departe chiar si la o amarata de facultate privata! Asa e la noi, decat sa incercam sa imbunatatim programa, sa motivam profesorii, sa educam cu adevarat copiii astia (care ne vor plati pensiile din salariile lor), mai bine gasim o cale de a pacali sistemul, si producem pe banda rulanta tineri care dezgustati de banii putini de aici, vor pleca in strainatate si vor munci pt altii. Foarte inteligent! Sunt mandra ca sunt romanca! Mamica binecuvantata de David (4 ani) si Iustin (3 luni) |
Adica aici este vorba de o conditionare clara pentru ca acel liceu sa dea bine in statistici. Pana la urma corigenta si rezultatul la bac ar trebui sa fie rezultatele elevilor si ale scolii si nu o rezultanta a unui sistem incalcit gandit ca sa influenteze un parametru.
Marcia03 spune:
Aici nu platesti nimic pt scoala, pt ca exista impozitul pe venit, iar o parte din bani se duc la primarie (alta la canton si alta la confederatie). Scoala apartine primariei. Exista si cabinet dentar scolar, care apartine tot de primarie. Copiii merg de 2 ori pe an la control, la gradi si in cl.1-3 vine o asistenta (dentara) de cateva ori pe an si le explica ce si cum. Exista de 2 ori pe an sedintele cu parintii, in care profesoara ne prezinta una alta (primim si noi saptamanal info de la scoala), dar exista si discutiile doar cu profesoara, parintii si copilul (dureaza cam 1 ora). Asta tot de 2 ori pe an, dar se poate si mai des daca ceri tu lucrul asta. La intalnirile astea spui ce ai de spus, profesoara la fel si copilul are si el dreptul sa spuna cum e la scoala, ce-i place, ce nu-i place etc. Aici comunicarea intre scoala si parinti este ft buna. De fapt, elvetienii in general comunica ft bine, iti spun direct in fata ce gandesc, dar fara a te jigni.
Si inca ceva. In prima zi de scoala, copiii intra direct in clase, fara adunare in fata scolii, fara ca directorul sa tina vreo cuvantare. In cl.1-a au stat si parintii la scoala in prima zi. Iar de 2 ori pe an exista zi de vizita la scoala, in care parintii pot asista la ore si vedea ce fac copiii. Asa ceva s-ar putea introduce si in Romania. Fiica-mea e asa de entuziasmata cand are zilele de vizita. De fapt aici poti merge oricand vrei tu sa asisti la ore, nu te opreste nimeni sa nu o faci. O zi pe saptamana mai vine si un senior (pensionar) care se ocupa de copii, ii ajuta la lectii, povesteste cu ei. Fondul clasei, cadouri pt profesori nu exista. Eu invatata ca in Romania, in prima zi de scoala, cu buchetul de flori. La fel cand a terminat scoala. In cl.a-2a mi-a zis Marcia sa nu mai iau flori, ca rad copiii de ea. Asa ca am renuntat la flori. Eu insa le iau profelor bomboane de Paste si Craciun. De fiecare data primesc insa de la ele cate o felicitare cu mii de multumiri. Cand a terminat Marcia clasa a-3a, i-au facut profesoarei cadou un suport pt lumanari din ceramica, fiecare copil pictand o bucata din suport. Si credeti-ma ca au pus atat de mult suflet in asta.
Iar comitetul de parinti al scolii chiar face treaba buna. Unde nu le convine, isi spun direct parerea, se analizeaza problema si se incearca rezolvarea ei.
Iar am scris mult, desi nu vroiam.
Numai bine.
Mihaela
grati.ela spune:
un articol stupid care, printre altele, incearca sa-i deseneze monstruos pe acei cativa care iubesc matematica (da, exista si au si ei dreptul de a fi instruiti!)
claujro spune:
Atata vreme cat absolventii de clasa a VIII-a intra la liceu cu medii de 1, 2, 3, de ce ne mai miram ca nu pot absolvi si nu pot lua BAC-ul?
http://admitere.edu.ro/2012/staticRepI/j/B/cin/indexRapid.html dar in ordine descrescatoare.
viviana spune:
Atata timp cat este invatamant obligatoriu de 10 ani e normal ca la un colegiu tehnic/liceu tehnologic sa se intre si cu medii atat de mici.
Ei trebuie sa fie cuprinsi pana la 16 ani, cand au dreptul legal la munca, intr-un sistem de invatamant. As cum il tranziteaza taras-grapis cel putin nu stau pe strada. Li se ofera ceva.
Peste tot in lumea asta sunt copii care nu invata si au note atat de mici.
Anormala este lipsa scolilor profesionale catre care s-ar putea indrepta acesti copii carora le lipseste apetenta catre invatatura.
corap spune:
Citat: |
citat din mesajul lui grati.ela un articol stupid care, printre altele, incearca sa-i deseneze monstruos pe acei cativa care iubesc matematica (da, exista si au si ei dreptul de a fi instruiti!) "Invatatura din constrangere nu este facuta sa ramana, dar cea care patrunde in suflet prin dragoste si bunavointa, aceea ramane acolo pentru totdeauna" Sfantul Ioan Gura de Aur |
scoala (asa cum este ea acum si cum a fost proiectata) e adresata maselor, nu "celor cativa care iubesc matematica". acelora ar trebui sa li se ofere posibilitatea de a aprofunda in domeniul in care exceleaza, potrivit capacitatii lor.
valoarea educatiei de masa (invatamantului obligatoriu)nu e data de valoarea varfurilor, ci, mai degraba, de valoarea celor mai slabi absolventi. sau, pentru ca e vorba de medii, trebuie sa respecte capacitatea si cerintele elevului mediu.
eu stiam ca nu e permisa negarea valoarii de ansamblu a unei argumentari doar pe considerentul ca cuprinde si o exemplificare nepotrivita (perfect de acord, exemplul a fost nepotrivit ales), atata vreme cat, ignorand acea exemplificare (si/sau toate premisele atacabile justificat), argumentarea ramane suficient de puternica.
hm, dar declararea unei argumentari ca "stupida" fara contraargumente ar putea fi considerata, oare, o marlanie fara seaman? sau, cel putin, o lipsa de educatie?
(departe de mine, repet, gandul ca pentru elevii de varf nu ar trebui sa existe alternative educationale care sa le potenteze valoarea).