pareri fragment roman?
Raspunsuri - Pagina 7
giulia81 spune:
mie discutia dintre cei doi baieti in momentul in care se ratacesc mi se pare foarte realist - asa e si in viata reala, in prima faza te enervezi, dai vina pe celalalt apoi urmeaza momentul in care te calmezi si incerci sa vezi cum poti rezolva buba. eu asa cred.
"Un om are dreptul sa se uite in jos la altul, doar atunci cand ar trebui sa-l ajute sa se ridice."
Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca cel crud fata de animale nu poate fi un om bun. (Arthur Schopenhauer)
buflea spune:
La subiect acum:
Eu am lucrat in publishing si am tras urmatoarea concluzie : ca sa fii publicat, iti trebuie fie o idee buna, fie un nume de renume, astfel incat cartea sa se vanda desi este mediocra.
Daca nu ai inca o reputatie pe piata, atunci iti trebuie o poveste buna,, chiar daca nu e scrisa bine. Deci concentreaza-te pe firul actiunii, trebuie sa fie ceva original ... "dragostea" dupa mine este o tema atat de parpelita pe toate partile incat este foarte greu sa mai fii original, deci ca incepator este foarte greu sa te remarci cu o poveste de dragoste ... iti trebuie altceva, nu stiu ce, dar trebuie sa renunti in a scrie un roman simplu de dragoste ...
Daca totusi insisti ca scopul scriptului sa fie numai iubirea, trebuie sa inventezi o forma originala de a spune povestea (scrisori dintre cei doi, un jurnal, o amnezie, o drama) ... nu stiu daca ma fac inteleasa, trebuie sa iesi cu ceva original si acest "original" trebuie sa apara din script si nu din modul in care scrii ... greselile de exprimare, metaforele, peisajele ...astea sunt amanunte de care se ocupa un EDITOR, caci de asta a aparut meseria asta. Editorul preia un script, il citeste si incepe sa-l perie din punct de vedere al limbii, al exprimarii, al gramaticii, al punerii in pagina ...deci asta nu e treaba ta. Treaba ta este sa creezi ceva original, sa pui pe hartie asa cum iti vine din muza si cam atat ...
Deci termina-ti romanul asa cum iti iese la prima mana, termina-l ca sa definesti actiunea, reciteste-l si lucreaza in continuare numai la actiune ...
aiamoni spune:
Gulia, asa ma gandeam si eu, ca o discutie gen "scuze, cred ca v-am dus pe un drum gresit si ne-am ratacit", "lasa,prietene, nu-i nimic, rezolvam noi impreuna problema" ar fi total nerealist intre doi baieti tineri. Multumesc.
Buftea, totala dreptate ai. Acum mai ramane de definit ce inseamna un roman numai de dragoste...eu as zice ca am mai mult de atat, dar imi vine greu sa judec...
Ideea de baza nu e total originala, se incadreaza sub tema iubirii interzise, dar acum depinde si cum e dezvoltata. In orice caz "cele 50 de umbre..." ilustreaza cel mai bine ce spui tu...scris slabut, personaje bune de dispretuit, idee originala...succes de piata. Dar cred ca prefer sa raman anonima decat sa prezint ademenea barbat deviat drept erou si ademenea carpa drept eroina...
Katya spune:
Aiamoni, nu am vrut sa spun ca la 17 ani o relatie nu te poate altera, ci ca ai inzestrat-o pe prietena ta cu asta, adica ajungea ca erai tu cu trauma, mama ta, parintii tai, ce mai tb si prietena, parintii ei, nu e cam mult pt o sg carte? Pe urma tu se presunpune ca esti f matura (tot la 17 ani) daca poti analiza aceasta alterare a prietenei , si-n acelasi timp pari f mirata de ce ti se-ntimpla cind te indragostesti tu de baiatul din tren (vezi fragm cu ce mi se-ntimpla, n-am mincat, golul din stomac etc).Iar intrebarea de la balansoar: "e varul tau?" arata ca Andrei era indragostit, dar nu te credea "disponibila" (tu ai folosit cuvintul, da?). De unde-ar fi crezut el ca tu esti perechea varului? Ca doar pe munte, in afara de a te trage de mineca si a-ti adresa un "misca-ti sistemul" , varul nu a lasat vreun indiciu ca ati fi prieteni. De aceea eu am dedus ca vrei ca el din tren sa se fi indragostit (ca si tine de el) dar, vazindu-va 4, a crezut ca sinteti perechi. Pe de alta parte, de ce ti-a luat rucsacul daca ai fi fost a altuia? Intelegi de ce zic ca nu-s prea verosimile relatiile dntre personaje si nici ele nu-s prea clare?
La atipit in tren nu mai zic, poate asa o fi, desi parca la 17 ani si-n gasca, la un drum de o ora si ceva, nu prea dormi, si-apoi oricum o faci mai superficial, nu asa profund incit sa visezi. Poate aveti dreptate si cu cearta dintre prieteni, sigur ca si eu cu sotul ne-am bombani daca ne-am rataci sau eu cu fratele, dar parca nu ma vad bombanindu-mi prietena, dar depinde si de virsta, relatii etc
Cam asta, nu mai intervin ca si-asa am zis destul
buflea spune:
Hahaha ..hai ca mi-a luat ceva ca sa imi dau seama ca "cele 50 de umbre" este "50 shades of Grey" ...
Eu nu sunt editor sau lingvist, nici macar nu am inclinatii umaniste, dar imi pot da cu parerea de cititor amator si fosta colega de serviciu cu cativa editori ...
"50 shades.." a fost o carte cu potential, scrisa execrabil, absolut revoltator de prost ... a aparut publicata on-line, fara sa fi fost atinsa de un editor. Mi se pare exemplul ideal de a scoate in evidenta nevoia unui profesionist care sa perie o idee.
Potentialul cartii insa nu cred ca a venit din originalitatea scriptului, caci ideea nici macar nu e originala ... cred ca a venit din modul in care personajele au inceput a fi construite si ar fi putut fi in continuare dezvoltate. In jumatatea primul volum mi se pare mie ca se intrezareste ceva interesant, dupa aia insa, e jale, jale, jale ... ah, totusi sa dam doua stele scenelor de sex, care au fost interesante, mai ales pentru mine care nu mai citisem pana atunci literatura erotica
aiamoni spune:
Katya, imi diseci prea rau personajele . Mai da-o incolo, daca am zis ca-i obosita fata (o fi avut cosmar si noaptea precedenta) si a atipit, apoi las-o saraca sa doarma!Glumesc, sper ca ti-ai dat seama!
Daca te duci inapoi pe text o sa vezi ca Andrei mai intai ia rucsacul Irinei si abia apoi, la ultima parte din urcus il vede pe Mircea ducand-o de mana ( uitandu-se inapoi). Pana atunci chiar n-are nici un motiv sa banuiasca c-ar fi ceva intre ei.
Cat despre prietena ei...am vrut sa-i dau si ei un trecut, o situatie, o motivatie, sa nu fie doar o forma langa Irina concetrandu-se numai pe problemele ei. Balanta intre "prea mult" si "prea putin" cand vine vorba de bagajul emotional al personajelor e destul de fragila...probabil depinde de gust, sau poate tu ai dreptate.
In fine, daca personajele mele nu se leaga pentru tine, asta e, ce sa fac. Dar ultimul lucru pe care mi-l doresc sa-l faci tu e sa nu mai intervi. Orice observatie ma face sa analizez ce-am scris, fie ca sunt sau nu de aceeasi parere.
Buftea, da, la romanul ala ma refer, si eu l-am citit in engleza dar am zis sa scriu titlul in romana sa priceapa toata lumea. Am lasat cartea jos de cateva ori, n-am fost in stare sa citesc, m-am convins numai sa termin primul volum, nici o sansa sa le citesc pe celelalte doua. Numai contractul ala daca il citesti ti se ridica parul pe ceafa. Si zi-mi si mie sa nu mor proasta ce se intrezareste interesant in prima jumatate, ca din pacate nu m-am prins.
Daca vrei sa citesti o serie de carti cu scene mai erotice dar la care sa ai de-a face cu o eroina puternica si un erou care n-ar atinge-o cu o pana, daramite o curea, atunci iti recomand "The black dagger brotherhood". (Ok, da, e cu vampiri, dar astia nu stralucesc, jur! )
iarina_r spune:
Sfatul meu pentru tine este sa nu mai descrii totul si nici sa explici totul sa lasi misterul sa fie acolo unde trebuie sa fie. Spre exemplu in primele pagini ar fi bine sa nu il descrii fizic pe Andrei si nici mai incolo, poti scapa cate o trasatura dar nu mai mult. In felul acesta pastrezi si misterul asupra lui, iar fetele isi pot imagina ele cum ar trebui sa arate Andrei si asa dispare si asemanarea cu Sandra Brown.
Sunt prea multe clisee lingvistice gen "constienta de propria mea reactie patetica" si "n-am de gand sa devin patetica" patetic inseamna cu totul altceva in limba romana. Clisee si sterotipii ca: ma intreb daca vraja n-are sa se rupa, senzatii de ireal care ma incearca. Oricum la acestea te va ajuta un eventual redactor.
Asa cum ti s-a mai spus e bine sa incerci sa iti termini romanul si apoi sa mergi sa il prezinti.
mamica de ingeras Eva 38 s
MTHFR - C677T heterozigot; Factorul XIII - V34L heterozigot; tiroidita Hashimoto
We don't see things as they are, we see them as we are.