Protectia muncii +/_ medicina muncii
Raspunsuri - Pagina 3
Andries spune:
Mai bine-ti faci ca nu se stie ce binevoitor iti trimite ITM ul pe cap, plus ca se poate intampla si un accident de munca si e mai bine sa poti dovedi ca ai facut instructajul si ca dpdv legal esti acoperita.
De exemplu tata a avut accident de munca (pe santier) pentru ca l-a muscat un maidanez. Dar l-a muscat rau de tot, cu stat in spital, operat mana, tot tacamul. Ei bine, daca nu ar fi avut dosarul ala ok, ar fi fost nasol si pentru el si pentru conducere (ca nu se decontau cheltuielile de ingrijire, etc).
Eu nu pot sa uit succesiunea de la instructia PSI: in caz de incendiu esti obligat sa anunti (telefon) in primul rand conducerea unitatii, apoi pompierii si abia in ultimul rand sa pui mana pe stingator (dar numai daca ai fost instruit sa folosesti stingatorul). Ca sa nu mai zic ca fara bocanci speciali, costum si casca nu am ce cauta in zonele de productie, chit ca eu's ala cu laptopurile
kim222 spune:
am revenit cu info...in cazul firmelor cu mai putin de 9 anagajati se aplica legea 319/2006 art 9 (4):
in cazul companiilor cu pana la 9 lucratori inclusiv,
- angajatorul poate efectua activitatile din domeniul securitatii si sanatatii in munca, in urmatoarele conditii:
-activitatile desfasurate in cadrul intreprinderii nu sunt din cele prevazute in anexa nr.5 (vezi mai jos detalii);
-angajatorul isi desfasoara activitatea profesionala in mod efectiv si cu regularitate in intreprindere;
-angajatorul indeplineste cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca sau trebuie sa desemneze unul sau mai multi lucratori, sau poate sa apeleze la servicii extern.
mai ramane sa ma informez cine organizeaza aceste cursuri ..
dicirstea spune:
HG 955/2010 aduce completari acestei legi, dupa cum urmeaza:
"Art. 16. - (1) In cazul intreprinderilor cu pana la 9 lucratori inclusiv, angajatorul poate efectua activitatile din domeniul securitatii si sanatatii in munca, daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) activitatile desfasurate in cadrul intreprinderii nu sunt dintre cele prevazute in anexa nr. 5;
b) angajatorul isi desfasoara activitatea profesionala in mod efectiv si cu regularitate in intreprindere si/sau unitate;
c) angajatorul a urmat cel putin un program de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata minima de 40 de ore si continutul prevazut in anexa nr. 6 lit. A, fapt care se atesta printr-un document de absolvire a programului de pregatire.
(2) In situatia in care nu sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (1), angajatorul trebuie sa desemneze unul sau mai multi lucratori ori poate organiza serviciul intern de prevenire si protectie si/sau poate sa apeleze la servicii externe, in conditiile prezentelor norme metodologice.
(3) In cazul in care angajatorul/lucratorii desemnati/serviciile interne de prevenire si protectie nu au capacitatile si aptitudinile necesare pentru efectuarea tuturor activitatilor de prevenire si protectie prevazute la art. 15, angajatorul trebuie sa apeleze la servicii externe pentru acele activitati de prevenire si protectie pe care nu le poate desfasura cu personalul propriu."
Punctul c) se traduce prin contract de munca cu durata de 8 ore pentru angajator, iar detalierea de la pct (3) vrea sa spuna ca angajatorul poate efectua instruirea periodica a angajatilor, pentru partea documentara si de evaluarea riscurilor fiind nevoit sa apeleze la serviicii externe.
Este chiar logic, la urma urmei, am vazut absolventi de curs de 80 ore care nu parcursesera nici macar legislatia de baza in domeniu, nici vorba sa mai si stie sa o aplice/explice.
kim222 spune:
da deci angajatorul este oricum incadrat cu norma intreaga , in cazul ca acesta este medic cu 7 ore/zi si fara contract .
el poat efectua un curs minim de 40 de ore , urmand apoi sa poata face el instructajul..care ma lasati..intr-un cabinet fara aparatura este minim..ce riscuri??? sa nu baga mana in priza, sa nu toarne apa pe calculator, sa nu alunece pe gresie......zic din nou...este un cabinet de medicina de familie!
dicirstea spune:
Si ar mai fi vreo 2 importante - risc de infectie/boala de la pacienti, risc de altercatii cu pacienti/apartinatori iin stare de ebrietate, drogati sau pur si simplu dusi cu pluta.
Astea sunt reale, dar ce te faci cand iti vin unii, (cum am patit-o eu azi) care cer nimic altceva decat lista de acordare a echipamentelor de protectie intr-un spatiu comercial fitzos care vinde haine si atat. Ce echipament de protectie sa-i dau vanzatorului? Masca de sudura?
eumada spune:
Citat: |
citat din mesajul lui kim222 da deci angajatorul este oricum incadrat cu norma intreaga , in cazul ca acesta este medic cu 7 ore/zi si fara contract . el poat efectua un curs minim de 40 de ore , urmand apoi sa poata face el instructajul..care ma lasati..intr-un cabinet fara aparatura este minim..ce riscuri??? sa nu baga mana in priza, sa nu toarne apa pe calculator, sa nu alunece pe gresie......zic din nou...este un cabinet de medicina de familie! |
Kim,ti-am mai spus..daca vine un pacient nebun,care vrea o injectie si ii da una in cap?
Daca ii cade vreun sertar peste mana?Amezile sunt mult mai mari decat un amarat de curs.
Asa zic toti mie nu mi se poate intampla.....
Exemplu?Ce a patit fiica mea la gradinita...ce riscuri puteau fi intr-o gardinita?Sa-i rastoarne educatoarea cafea clocotita in cap.Daca o cafea pe care o bei tu se rastoarna peste vreun copil?
Iti spun in cunostinta de cauza amenda e mai mult decat usturatoare.Si nu numai.
kim222 spune:
eu sunt medic intr-o clinica mare (170 de angajati)....prezenta in multe orase din tara...si nimeni nu mi-a facut vreun instructaj...nu am avut nici un fel de curs...nu am semnat nici un act....
eumada spune:
Sigur ai semnat cand ai primit carnetu` ala de protectia muncii.Nici nu te poate angaja fara ala.
Iar daca e clinica mare si are bube de astea,la prima (primul accident or sa ia ammenda de o sa-i doara.Si vor face.