De ce (nu) vor invada romanii Marea Britanie
Raspunsuri - Pagina 10
LauraNicole spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Ana Stroe
asta am apreciat si eu cind am dat like campaniei pe fb, faptul ca in sfirsit au renuntat sa ceara socoteala, sa se considere jigniti, sa se bata cu pumnul in piept. au reactionat cu umor si complimente. in rest, reactia englezilor e de inteles. http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759 |
Exact.
Didididi spune:
Parerea mea este ca problema principala este emigrarea fortei de munca mai ieftine decat a tarii gazda. Acelasi lucru se intampla si in Elvetia, unde exista un aflux mare de forta de munca din Germania de est, care cere remuneratie mai mica decat elvetienii. Iar elvetienii bineinteles ca au fost fericiti si i-au primit cu bratele deschise, ca doar sunt vecini acolo :).
Am fost o data in delegatie in Olanda si pricipalul subiect la stiri era interzicerea intrarii in tara a romanilor si bulgarilor (tb sa aderam la UE). Si cei de la firma mama exact asta spuneau ca localnicii se tem pt locurile de munca si pt faptul ca vor tb sa accepte salarii mai mici.
marius spune:
Sunt considerente pur economice sau primordial economice, imigrarea fortei de munca pe diferite piete determinand clar efecte de tip cerere/oferta asa cum este precizat mai sus. Restul sunt chestiuni adiacente.
columbiana spune:
Considerentele nu sunt niciodata doar economice, cind tara isi pune la punct un program inteligent de atractie a fortei de munca. Pentru ca orice emigrare implica consecinte sociale cel putin la fel de importante decit cele economice pentru tara gazda; tocmai efectele la nivel social duc la frictiuni si trezesc reticenta populatiei locale, nu cele economice.
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
coracora spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ana Stroe Considerentele nu sunt niciodata doar economice, cind tara isi pune la punct un program inteligent de atractie a fortei de munca. Pentru ca orice emigrare implica consecinte sociale cel putin la fel de importante decit cele economice pentru tara gazda; tocmai efectele la nivel social duc la frictiuni si trezesc reticenta populatiei locale, nu cele economice. http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759 |
In opinia mea considerentele sunt, cel putin in cazul Olandei, preponderent economice.
Olandezii sunt flexibili in ceea ce priveste aspectele sociale. Da, cateodata mai citesti in ziar ca un grup de polonezi a facut-o iar lata imbatandu-se si chefuind pana in zori. Insa un asemenea comportament reprobabil (cum sunt si altele, am dat doar exemplul betiilor in miez de noapte) nu reprezinta o amenintare consistenta la adresa olandezului; el pune mana pe telefon, suna politia si se rezolva, petrecaretilor li se va strica bairamul.
In schimb, daca vin cateva sute de mii de imigranti care muncesc pe mai nimic, cu contracte facute in tara de provenienta si cu doar foarte putin impozit platit la bugetul olandez... atunci da, e motiv de ingrijorare. Respectivii imigranti "strica piata" pentru ca ei platesc putin impozit, stau la gramada (cate 10-15 intr-o casa), nu conduc masini (majoritatea), asadar nu au cheltuielile pe care bastinasul de rand le are! Daca angajatorul vede ca poate gasi mana de lucru ieftina, se debaraseaza de olandez, iar acesta intra in probleme imense pentru ca, dintr-o data, nu-si mai poate plati creditul imobiliar (iar banca mai mult de 3 luni nu te pasuieste) sau daca totusi reuseste sa-si achite ratele lunare, ajunge sa traiasca din 50 de euro pe saptamana, ceea ce il plaseaza in zona foametei si a subnutritiei.
Si totul pentru ce? Pentru o idee buna (Uniunea Europeana) care a sfarsit prost.
Eu chiar as vrea sa se tina si in Olanda un referendum precum cel din UK. Atunci se va vedea cu adevarat ce vrea lumea, nu o ceata de zanatici aciuati prin Bruxelles, pe care ii platim mai mult decat regeste!
columbiana spune:
Coracora,
aici economicul merge mina in mina cu socialul, pentru ca daca e scapat din vedere, consecintele sunt clar daunatoare pentru tara gazda.
probabil ca in Franta de exemplu, s-a scapat din vedere specificul religiei islamice, au venit magrebienii pentru afinitati de limba, munca ieftina, si consecintele sunt clare. pentru ca orice imigrant aduce cu el cultura, limba, religia proprie, ele nu dispar la granita in nici un caz. de unde frictiuni de adaptare la nesfirsit, si guverne ce se trezesc tirziu c-au scapat din vedere aspectele astea, si conflictele escaladeaza.
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
Didididi spune:
Ana are dreptate in ceea ce priveste tarile care solicita forta de munca, cum este Canada acum sau cum era Germania dupa razboi (turcii sunt acum o problema sociala pentru ei). Dar Anglia nu este in cazul acestor tari, chiar incearca sa impiedice aceasta migrare. Prin urmare englezilor le este mai greu sa gandeasca programe sociale.
Si ca amuzament la tv se discuta "problema" de catre ambasadorul nostru in Marea Britanie.
coracora spune:
Ana, inteleg ce spui tu si sunt la curent cu problemele sociale cauzate de politica imigrationista practicata de Franta, UK, Germania, Olanda, etc.
Asa e, unele grupuri sunt slab tolerate pentru ca, oricate facilitati li s-ar acorda, ele tot de-a curmezisul se pun. Problema e ca nu poti face un triaj pe baze religioase / de cutume / de afinitati cu tara gazda; o asemenea initiativa ar fi imediat denuntata si catalogata drept discriminatorie.
In consecinta, bastinasii au invatat (pe alocuri constransi) sa convietuiasca cu veneticii; exista chiar numeroase facilitati de care imigrantii se bucura iar localnicii nu (vorbesc de Olanda), asadar intalnim destul de des fenomenul de discriminare pozitiva.
INSA toti acesti imigranti nu au sosit deodata la portile tarii. Venirea lor a putut fi procesata in timp, oamenii au avut timp sa se ajusteze unii altora. Iar fondurile alocate noilor-veniti au fost privite intai reticent, iar mai apoi acceptate, pentru ca, de ce sa nu o recunoastem, multi dintre imigranti sunt chiar destoinici - ca persoane si ca profesionisti.
Daca acum se deschid portile catorva tari pentru romani si pentru bulgari, hapul pe care acele tari trebuie sa il inghita este ff mare. De unde grija obsesiva (ca nici Europa de Vest n-a fost scutita de criza financiara) pentru pastrarea joburilor!
Daca e sa rezumam, coordonatele esentiale sunt: criza generalizata, ingrijorare crescanda in randul populatiei, nivel de indatorare extrem de ridicat pe cap de locuitor, perspective economice sumbre.... iar cireasa de pe tortul acestei situatii o reprezinta deschiderea pietii muncii pentru cetatenii altei tari care, la randul ei, se zbate in saracie. Crezi ca punand toate astea cap la cap, englezul, belgianul sau olandezul isi vor face griji ca romanul o sa vrea biserica ortodoxa, ca supermarketurile vor trebui sa suplimenteze malaiul de la rafturi ca romanul e mancator de mamaliga, ca romanul ii va vorbi limba stricat sau chiar deloc, ca ii plac manelele si ca le asculta la volum maxim....?
Nu. Olandezii (de-astia zic ca pe ei ii stiu) isi vor face griji pentru siguranta jobului, pentru ca, in fond si la urma urmei, in ziua de astazi, asta conteaza, jobul. Sa-l ai si sa-l pastrezi. Preferabil mult si bine!
Letitia1 spune:
Se pare ca "minunata" campanie de la Gindul a fost un fiasco total.
http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/marii-umoristi-de-la-gandul-si-trista-lor-campanie-89833.html
tiusca spune:
Sau putem sa luam punctul asta de vedere,un punct de vedere frumos:http://www.gandul.info/news/romania-incepe-sa-fie-vazuta-cu-alti-ochi-mesaj-catre-britanici-in-huffington-post-dupa-campania-gandul-romania-e-o-tara-cu-care-merita-sa-ramai-prieten-10542581