Scoli Montessori - experiente ?

Scoli Montessori - experiente ? | Autor: ralcat

Link direct la acest mesaj

Ma uitam pe net mai deunazi la cat sunt de laudate scolile Montessori. Stiu ca metoda de educatie dezvoltata de Maria Montessori este foarte buna pentru copii, stiu ca sunt oamneni celebri prin contributia lor la viata noastra moderna care au urmat scoli Montessori, dar parca vreau sa stiu si din prisma parintilor mai multe.
Mie una mi se pare ca taxele de scolarizare la astfel de scoli este ... mare (desi enorma ar suna mai aproape de realitate), deci pentru parinti este un efort consistent. Si mai inspaimantator mi se pare ca e un legamant pe care il iei pe termen lung, pentru ca din ce am citit un copil o data ce intra in sistemul lor ... se adapteaza greu la sistemul clasic.
Si nu stiu cat e adevar in laudatul scolilor Montessori si cat marketing.
Ati avut ceva contacte cu sistemul Montessori? Stiti pe cineva care are? Care ar fi avantajele pe care vede parintele zi de zi fara de scoala normala? Merita?
Eu recunosc ca am avut contact cu metoda doar citind cartea Mariei Montessori, dar despre cum e cu adevarat aplicata intr-o scoala ... nu stiu.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns greieras spune:

Buna ralcat, eu fac scoala acasa cu fetita mea de 8 ani si folosim partial si metoda montessori. Spun partial pentru ca pot sa aleg sa prezint materiile in modul cel mai placut fetitei si mie. Daca nu as fi facut scoala acasa cu fetita mi-as fi dat-o la o scoala montessori. Am cunostinte cu copii la scoli montessori (aici in USA) si sunt toate super incantate de abordare si de progresele copiilor.

Din cate am inteles nu toate scolile care se vor montessori respecta filozofia Mariei Montessori. Cel mai bine e sa citesti cat mai mult inainte ca sa sti la ce sa te astepti. Mie personal imi place metoda pentru ca incearca sa mearga in ritmul propriu fiecarui copil, ceea ce e foarte important in primii ani de scoala, pentru ca unii copilasi sunt mai rapizi, altii mai inceti, unii mai talentati in anumite domenii altii in altele, dar dupa 2-3 ani se echilibreaza balanta, si ajung toti cam la acelasi nivel. Astfel fiecare copil se misca in ritmul lui si se lucreaza cu copii individual. Faptul ca invata din curiozitate si cu pasiune este foarte important. Ce imi mai place este ca se incurajeaza colaborarea si nu competitia, cel putin in primii ani. Eu stiu mai multe despre copii de varste 6-9, nu prea stiu cum se lucreaza cu cei mai mari.

Ce ti-as putea recomanda, si stiu ca se face aici, este sa te duci sa observi la o clasa montessori, si sa vezi cum se poarta cu copiii si cum se comporta la randul lor copiii intre ei si cu profesorii. Banuiesc ca poti sa ceri sa vezi si curicula scolara.

Mie personal, desi folosesc idei din metoda montessori, mi se pare ca in final de fapt ei tot incearca sa recreeze mediul natural in care omul (copilul)isi petrece timpul, numai ca intre patru pereti si cu mai multi copii odata. Pai asta fac eu acasa cu fimea, traim viata si invatam din curiozitate, copila este respectata, iubita si ingrijita, 24 din 24, are acces nelimitat la informatie variata si utila si nici nu mai e nevoie sa platesc sumele acelea fabuloase. Ah, si petrec si timp nelimitat cu copilul.

Ce am uitat sa mentionez de la inceput, este ca metoda Montessori are ca scop final formarea individului ca intreg, nu ca in scolile clasice unde se pune accentul numai pe acumularea de cunostinte teoretice, deci o abordare holistica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralcat spune:

Greieras, multumesc de raspuns. Am citit despre metoda Montessori, noi la inceput cautam o gradinita care sa aplice aceasta metoda dar nu ne-am permis-o. Acum insa avem o sansa sa ne permitem scoala, daca reusim sa ne inscriem in cerintele lor.
Imi doresc pentru al meu o scoala care sa-l trateze ca pe un om in formare, nu ca pe o masina de calcule, scris si citit.
Te admir pentru metoda pe care ai ales-o pentru fetita ta, felicitari.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns greieras spune:

Ralcat, daca esti vorbitoare de limba engleza, eu am o mica colectie de site-uri si bloguri montessori, pline de idei si materiale mai ales pentru copiii intre 3-9 ani. Mai toate (daca nu chiar toate) au free downloads de idei si materiale pe care eu le-am folosit cu succes. Iti stau la dispozitie pe MP daca vrei sa ti le trimit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns greieras spune:

Am uitat sa mentionez ceva. Sunt multe scoli Montessori cu tot felul de "arome". Sunt scoli crestine sau laice. Unele predau evolutia, altele predau creatia. S-ar putea sa nu-ti doresti sa-ti dai copilul la o scoala cu abordare new age de exemplu, sau poate daca sunteti atei nu-ti doresti una crestina. Maria Montessori a fost o femeie religioasa, iar filozofia ei nu cred ca poate fi separata de credinta in Dumnezeu. Dar din nou, depinde de la o scoala la alta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ioana_Pos spune:

greieras as vrea si eu materialele/ siturile despre care vorbesti. Multumesc

ralcat - o pietena are fetita la ei in clasa 1. Ii place modul in care se dezvolta copilul si vrea sa continue cu ei (fetita a fost si la gradi tot la M). Nu stiu daca poate sa faca o comparatie cu scoala traditionala - dar o intreb daca vrei, ca de cand a fost ea eleva s-au mai schimbat lucrurile

Mergi la inceput