Ce povesti prefera copiii?
Acum 7 ani intram pe acest forum,plina de speranta,crezand ca voi gasi raspunsuri la propriile-mi intrebari.Am gasit o comunitate frumoasa si un grup de sustinere minunat.Nu am mai postat de atunci,viata oferindu-mi provocari si intrebari ale caror raspunsuri a trebuit sa le gasesc in launtrul meu.
Inca nu am copii,ci doar o mare dorinta de a scrie povesti,doar ca nu cunosc "trendul" ca sa zic asa.Nu mai stiu ce este la moda.Poate cei mici pana in 3-4 ani inca mai adora zanele.Dar pentru cei peste aceasta varsta?Banuiesc ca precocitatea la copii se instaleaza mai devreme decat in copilaria noastra.Sper ca ma puteti ajuta cu niste idei de personaje Lumea copiilor e fantastica,sa o indreptam spre lumina.Va multumesc pentru atentia acordata.
Raspunsuri
ralcat spune:
Cela, copiilor le plac povestile bine scrise . Antrenante, care sa-i faca sa "vada" istoria, in care bineinteles ca bine da o lectie sanatoasa raului ... Cu un pic de umor, dar adaptat varstei pentru care scrii povestea. Le plac in aceeasi masura si cosmonautii, scafandrii, piratii dar si zanele si spiridusii. Le place un pic de magie, un pic de mister ... e incitant.
Cat despre precocitate, copiii sunt atat de precoci pe cat le permite mediul in care cresc. Daca sunt expusi de mici la sex si alte chestii ... mature ca sa zic asa, probabil vor citi direct cele 50 nuante de gri. Dar cred ca piata ta e formata din cei pentru care parintii se straduiesc sa le pastreze copilaria cat mai curata si mai inocenta.
ceraseluta spune:
Multumesc pentru ponturi :) Eu sunt regizor-scenarist si impreuna cu o trupa de actori am infiintat o fundatie.Dorim sa punem in scena cateva povesti.Copiii sa beneficieze de amuzament iar parintii de un ragaz la o cana de ceai.Inca luptam pentru un spatiu.Pana atunci ne-am gandit sa ne pregatim.
Miriluta spune:
Copiii mei au 10 respectiv 5 ani si sunt inca foarte "copii". Le plac povestile cu zane, cu monstri (care neaparat trebuie sa fie invinsi) cu animalute sau cu obiecte (perna fermecata care ii spune copilului povesti si ii proiecteaza vise atunci cand doarme).
Mik spune:
Acum am copii marisori, insa stiu ca le plac personajele clare : e zina buna, atunci e o fata care e sau foarte buna sau foarte frumoasa, sau si una si alta. Fat Frumos e curajos, politicos si curtenitor, daca are si alte calitati cu atit mai bine. Zmeul se vede pe el ca e afurisit.
Bazaconiile din teatrul contemopran cu parti de lumina si alta de umbre nu prea le sunt pe plac (personnages en demi-teinte).
Si e cum spune Mirilutza, neaparat cu happy end si cu ceva de retinut sau de invatat, nu neaparat moralizator.
Bafta la scris si la pus in scena !
Mickyyy spune:
Nu stiu daca pentru toti copii e la fel, dar cel putin fata mea care are 7 ani jumatate e foarte dezamagita de povestile care nu-i spun de la inceput cine-i bun, cine-i rau, oricat am incercat eu sa ii explic ca farmecul unei povesti consta in rasturnarile de situatie, cand tu crezi ceva dar la final descoperi altceva. Poate cand va creste, isi va schimba gusturile, dar acum refuza aproape din start sa-i citesc acest gen de povesti.
Aaa...si noi suntem fani harry poter, si prin extensie carti de "aventuri" pentru copii (nina, fetita celei de-a sase luni) - dar copii sunt mai maricei, 9 respectiv 7 ani jumatate.
miri2007 spune:
Baietelul are acum apropae 5 ani si de ceva timp, in plus fata de clasicele povesti, a descoperit si solicita din ce in ce mai des sa-i citim povesti cu foarte mult umor, cu Tandala,cu Pacala, cu Nastratin Hogea si am mai gasit unele intr-o culegere de povesti de la Curtea Veche care in volumul 2 are un capitol dedicat unor povesti "aiurite" . Acum pe acestea le prefera...dar fiecare varsta/sau mai precis luna/luni cu povestile sale
Laura Ioana spune:
Eu nu vreau sa-i mai citesc povestile cu printese unde doar cei/cele mai frumosi/oase si cei mai bogati si "cei mai printi" au toate avantajele. In contextul zilelor noastre mi se pare ca ar putea pune accentul pe niste false valori. Alte dati pareau inocente povestile, acum aproape toate printesele mi se par niste pitzipoance care il pupa de la prima vedere pe cel mai frumos si mai bogat
Thea apreciaza povestile cu "Balul florilor", "Iepurasul de catifea", "Omida mancacioasa" etc. de genul acesta. Ii plac si "Frumoasa adormita" (am gasit varianta cu printul "pedofil"- fata pe care o gaseste dormind are "vreo 15 ani", deci sarim peste detaliul asta), "Scufita rosie", "Capra cu trei iezi" si "Cenusareasa".
anya spune:
Trendul e sa fie "cat mai de actiune" si bazat foarte mult pe "vizual". Prin asta nu inteleg descrieri in cuvinte ci imagini.
Eu am baieti (7 si 10 ani) si cele mai gustate carti sunt benzile desenate (Jurnalul uni pusti, Gimnaziul - cei mai nashpa ani de scoala si alte asemenea). Degeaba m-am straduit sa le ciesc eu Ciresarii - mi-au zis ca e "plictisitoooor". In schimb le-a placut enorm Caragiale -incepand cu Bubico si Vizita si cel mai mult si mai mult Caldura mare. Cand le-am pus si ecranizarea au rulat-o de cateva ori si dadeau citate cu intonatie. Cu asta m-au surprins.
La capitolul poezie romaneasca cel mai mult le-a placut Apolodor.
megbeng spune:
Baietelului meu de 6 ani ii plac cartile de aventura in general, cu multa actiune..Aventurile lui habarnam, Robinson Crusoe (varianta ai scurta, aparuta la RAO junior), Ocolul pamantului in 80 de zile (aceeasi editura)
Ce mai povesteste Ana...
ceraseluta spune:
Va multumesc si va asigur ca posturile voastre imi sunt de mare ajutor.Ma ajuta sa-mi creez un public.Un public foarte obiectiv si gata sa te taxeze . La vremuri noi,povesti noiPromit sa va tin la curent cu demersul meu si,de ce nu,aducand copilul intr-un spatiu neconventional sa creem si parintilor de pe acest site un loc de socializare.