Viata in Germania si Elvetia - cap. 84
Raspunsuri - Pagina 7
CT spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cristina30 Daca baiatul tau e nascut in septembrie 2008 atunci e un Kann-kind ( copil care poate mereg in clasa I daca vreti) , pentru ca in NRW unde stati voi sunt luati copiii la scoala avand 6 ani pana pe 31.08. 2014.In anul viitor, 2015insa e un MUSS Kind va fii putin inainte de 7 ani. |
http://www.schulministerium.nrw.de/BP/Schulsystem/Schulformen/Grundschule/FAQ_Einschulung/Beginn_Schulpflicht/index.html
Si anul asta e deja Muss-Kind!
Citat: |
Wann wird mein Kind schulpflichtig? Das 5. Schulrechtsänderungsgesetzes wurde am 30.03.2011 verabschiedet. § 35 Abs. 1 erhält mit Wirkung vom 01. August 2011 folgende Fassung: "Die Schulpflicht beginnt für Kinder, die bis zum Beginn des 30. September das sechste Lebensjahr vollendet haben, am 1. August desselben Kalenderjahres." Die Formulierung stellt auch klar, dass Kinder, die am 01.10. geboren sind, von der Schulpflicht nicht mehr erfasst werden. Die geänderte Stichtagsregelung gilt damit für das nächste Anmelde- bzw. Aufnahmeverfahren, d. h. für Kinder, die zum Schuljahr 2012/2013 eingeschult werden. |
Deci a fost valabila deja si pentru anul asta scolar.
dyanira, nu subestima capacitatile si calitatile copilului. Ce e important insa este sa te ocupi din timp de el ... si tocmai vad ca pentru ceva deja e prea tarziu:
http://www.schulministerium.nrw.de/BP/Eltern/Einschulung/Sprachtests-Info/ElternSprachstandsfeststellung.pdf
Acolo scrie ca testul de limba a avut loc intre 26 martie si 4 aprilie 2012 pentru copiii nascuti intre 1 octombrie 2007 si 30 septembrie 2008. Eu zic sa iei cat de urgent legatura cu gradinita, eventual sa suni sau sa scrii si la minister (nr. de telefon din flyer) si sa intrebi ce faci cu baiatu', ca cei cu probleme cu limba au deja de acum ceva pregatire suplimentara. Scuze ca nu (mai) stiu cum stai cu germana, parca tu ziceai ca nu prea bine?, uite aici si in engleza textul flyer-ului, pentru orice eventualitate: http://www.schulministerium.nrw.de/BP/Eltern/Einschulung/Sprachtests-Info/Flyer_Sprachstand_-_Englisch.pdf
In flyerul in germana (nu l-am studiat pe cel in engleza, doar am aruncat un ochi) scrie si ca daca nu e la gradinita poate primi totusi "ore" de limba intr-o gradinita sau intr-un "Familienzentrum". Orele de germana sunt gratuite!
Loredana71 spune:
Christa,faza cu somnicul la pranz o am si eu in vedere,ca ea doarme foarte bine la gradi,iar cei din elementar nu mai au camera de nani si somnul e cam eliminat incet incet,au doar o camera unde au un divan mare unde se intind si se odihnesc putin cei care sunt obositi....
La copiii mai mari,au mai multe camere cu diverse teme si se despart copiii in grupulete si fac diverse activitati,directoarea participa si ea destul de mult si mai e si faptul ca niciodata nu sunt toti copiii la gradinita,ba as zice ca mai mereu mai mult de 2/3 nu sunt,sau chiar jumatate....Mai au si activitati la comun in bewegungsraum sau cand vin singenpaten dar in rest sunt in grupulete....La aceste activitati sunt invitati si copiii mai mari de la krippe,ce scriam mai sus.....
Sincer,nu stiu cum sa fac,sotul meu insista pe ideea ca trebuie sa creasca Lara,si vede necesar sa stea cu copiii mai mari si cu activitati mai serioase,eu parca as mai lasa-o putin....Nu stiu....
cristina30 spune:
sorry dyanara,
Eu din ce gasisem pe net era 30.08... Se schimba destul de des vaz... La noi in Hessen data e parca 30.06... Deci au schimbat iarasi...acuma depinde de la copil la copil, oricum se fac teste de aptitudini inainte si chiar daca nu vrei ai senzatia ca nu e pregatit se poate amana pe baza de recomandare de la medic.
Aici scrie exact dupa ce criterii il mai poti retine un an acasa...
http://www.schulministerium.nrw.de/BP/Schulsystem/Schulformen/Grundschule/FAQ_Einschulung/Zurueckstellung/index.html
angiuta spune:
dyanira Vladut implimeste 6 ani pe 8 iunie 2013 si va merge din august la scoala, l-am inscris din octombrie 2012 si am fost luna asta si la Schulartzuntersuchung. Am scris la anul din greseala, am uitat ca suntem deja in 2013 . Noptile nedormite....
Apropo de Schulartzuntersuchung mi-a facut o mie de nervi: o docorita plictisita de meseria ei care nu are rabdare sa stea 2 minute de vorba cu un copil inainte sa inceapa sa-l testeze si nu explica copilului detaliat ce trebuie sa faca. Cand i-am atras atentia ca poate ar trebui sa-si ia putin timp sa discute cu copilul pentru ca e un pic mai timid s-a enervat si mi-a raspun s"subtil" ca ea stie sa-si faca meseria.
S-a uitat imediat in hartii sa vada de cat timp merge la gradi si m-a intrebat mirata ca de peste 4 ani? ( credea ca nu intelege germana pentru ca V nu colabora).
In primele 5 minute am crezut ca o sa-l califice ca nepregatit pentru scoala pentru ca Vladut nu facea nimic din ce i-a zis sa faca. Apoi, cand V s-a hotarat sa vorbeasca, dupa ce l-a pus sa formeze plurarul la o serie de cuvinte i-a zis ca ce bine stie germana, mai bine decat unii copii germani! Eu am luat-o jignitor cu toate ca nu cred ca asta a fost intentia ei. M-am abtinut insa si nu am raspuns.
Miriluta spune:
Ieri am invins "inamicul" cu armele proprii - ceea ce mi-a provocat o satisfactie deosebita...iar Miruna s-a stricat de ras. Sa va povestesc:
Henrik zbarnaia de zor sa il las sa se uite la TV. Era ora 4 si i-am spus ca are voie o ora de la 6 la 7. Plodul ma intreaba atunci candid, ca el nu stie cum arata cand e ora 6 si sa ii explic unde sunt limbile ceasului. I-am explicat si plodul a tulit-o la el in camera. Intre timp, jucam Macao cu Madame...si apare plodul si zice, la fel de candid, ca e deja ora 6 ...cel putin la el in camera. Hä??? Cum pisici ca abia ma uitasem la ceas si era putin dupa ora 4. Plodul insista sa ma duc la el in camera sa ma conving. Ma duc si ce imi vad ochii? Ceasul arata ora 6...dupa cateva minute mi-am amintit ca ma intrebase cum arata ceasul cand e ora 6 ...si mi-a picat fisa ca umblase la ceas. Buuuuun! Ranjind, ii spun plodului ca poate sa dea drumul la TV si are voie sa se uite pana la 7...amabila, ii explic chiar cum arata ceasul cand e ora 7. Dupa ce au trecut cam 15 minute de cand se uita la TV, m-am dus la el in camera si am dat ceasul inainte pana la ora 7. Miruna in spatele meu lesinase de ras. M-am dus apoi la plod jos in Wohnzimmer si i-am spus sa stinga TV ca e deja ora 7....Nu va inchipuiti ce fata a facut, ca nu e posibil sa fie deja ora 7 ca el abia a dat drumul la TV. L-am trimis, privind serioasa, sa se uite la el in camera la ceas ....a venit racnind in gura mare ca ceasul lui e stricat sigur. Pana la urma nu a avut incotro si a trebuit sa il stinga. A avut noroc cu sor'sa ca altfel il trimiteam de la 6 in pat si ii spuneam ca e deja 8.
Morala: sa nu te pui cu ma'ta!!!
DidiAlex spune:
Miri
Din cate citesc aici se verifica zicala..cate bordee atatea obiceee.
Dyanira, tre sa vezi cand e ziua de delimitare la voi in land. La noi, BW este 30 sept si cu toate acestea copilul meu de nacut pe 12.09 a mai stat un an in gradi. Si bine a facut. In schimb prazlea cred ca putea merge de la 5 ani la scoala. Pazlea e precum Vladut de Angiuta, nacut pe 31 mai si va merge in toamna pe 14 sept la scoala. Copii sunt diferiti, io am doi si sunt ff diferiti si parol ca au aceeasi parinti, darmite cu alti parinti #61514;
La noi evaluarea asta cu Asistenta Dr a fost anu trecut prin primavera si a primit doar recomadare de lopoped.
selina-d spune:
Xio eu am fost de 2 ori dus-intors cu trenul de la Dresden la Budapesta - dar sa tot fie vreo 7 ani de atunci (un tren direct Euro- ceva nu mai tin minte). Am facut parca vreo 10 ore. Din cate imi amintesc a fost comod, compartimente de 6 locuri si nu exagerat de aglomerat. Parca pana la Praga a fost chiat ff liber. Pe mine ma oboseste trenul mult mai rau ca si masina, dar atunci am mers singura si nu aveam chef sa conduc atata drum. La budapesta ma astepta tata care avea pe vremea aia drumuri dese in zona, ca altfel legaturile cu trenul spre Cluj erau catastrofale. A trecut ceva vreme de atunci, nu stiu daca te ajuta cu ceva informatiile astea.
Si noi suntem in aceeasi situatie cu amandoi copiii referitor la problemele ce se discuta aici.
Cel mic inca nu are 3 ani si trece de vineri la grupa 3 - adica de la Krippe la Kindergarten - oricum e aceeasi gradinita practic, doar schimba grupa. Mie mi se pare OK mutarea, mai ales ca pe rand majoritatea copiiilor de varsta lui au fost mutati si in loc au venit copii mai mititei. La el au asteptat sa scape de scutece complet.
Pe cel mare l-am mutat odata in grupa cu copii mai mari decat el si i-a facut foarte bine. Copiii invata mult prin imitatie de la colegi, iar saltul a fost vizibil si la el. Partea sociala nu trebuie deloc neglijata. Prietena cea mai buna a lui Stefan a fost mutata sus din decembrie si de atunci e foarte trist ca nu mai are cu cine sa se joace.
Si nu stiu cum nu se doarme la pranz la gradinita la voi - aici si cei de 6 ani dorm. Nu au camera speciala de nani, dar au saltele care se scot si se pun pe jos in camera de joaca. Poate nu chiar toti reusesc sa adoarma, dar majoritatea.
Legat de mersul la scoala - Victor face 6 ani in 31 august si e un Kannkind. In Sachsen Stichtag e 30 iunie. La sfatul edcatoarei va merge abia anul viitor la scoala. El a inceput mai tarziu sa vorbeasca si nici acum nu vorbeste chiar foarte corect gramatical. Noi vorbim in casa romaneste - si aici face dezacorduri foarte frecvent. Merge de 2 ori pe saptamana din vara la logoped si diferenta se simte deja. Pana la anul cand va merge la scoala sper sa vorbeasca foarte bine. Pentru el un an in plus la gradinita va fi foarte folositor. Cel mic e mult mai avansat decat a fost Victor la varsta lui, copiii sunt foarte diferiti. Unii sunt pregatiti, altii mai putin, desi din ce aud de la prietene clasa intaia e foarte usoara.
tumpi spune:
Miriluta, la noi asa este, vin separat.In ianuarie apa, in aprilie canalizarea.
Apopo de case.Pt cele care au centrale pe ulei, stiu ca era un seite cu evolutia costulului uleiuliu.Da nu-l mai gasesc.Voi cum urmariti cand tb cumparat?
O saptamana minunata va doresc.
Camay spune:
Buna fetelor!
Am primit astazi scrisoare precum ca mica mea printesa a fost acceptata la preschool. A ramas destul de perplexa , pentru ca la telefon sotul. a explicat ca sintem noi si nedumiriti in town, ca , copilul nu vorbeste germana, iar doamna aproape ca l-a amenintat , ca daca nu acceptam o sa fie consenciinte. Cind ne-am prezentat , ncic macar nu s-a uitat la copil, ni s-a comunicat ca Jasmijn trebuie vazuta de un doctor , si sa asteptam acasa ce hotarasc ei. Nu am inteles exact ce le-a spus sotul meu, dar am inteles ceva ca mai sint si alte scoli.
Jasmina merge de doua luni la gradii si ai place mult, dar copii se feresc de ea , din cauza limbii, in fiecare zii o incurajez sa aiba fun , sa comunice, am inscris-o la yoga si la muzica, but still no friends.
Am avut un weekend cu gripa si tusa magareasca, le-am facut supa de pui, ceaiuri cu miere de salcim de la mama de acasa, cornulete cu martzipan ca nu am gasit rahat. M-am bucurat ca am fost toti trei impreuna, si ce sa mai spun, Casa este acolo unde esti fericit!
Sa aveti parte de o saptamina calda, cu soare si ghiocei!
Marcia03 spune:
Haideti sa va mai povestesc cum e pe la noi .
Exista si aici Hort si Mittagstisch, dar nu neaparat in cadrul scolii/gradinitei. Hort-ul se plateste, suma se stabileste in functie de salariile parintilor (si scorurile sunt destul de mari). Mittagstisch-ul e ok ca pret. Krippe se plateste si ea (si e ft scumpa, cam 2000 franci/luna sau mai mult, depinde de oras, canton etc). La gradi merg copiii care deja au implinit 4 ani pana pe 1 aprilie (si tb sa mearga singuri la WC, pampersi nu mai pot purta). Primul an de gradi nu e obligatoriu, al doilea insa este. La gradi nu stau decat pana la ora 12, cu 1 zi sau 2 si dupa-masa. Deci tb sa dai copilul la Hort daca lucrezi si nu ai alta solutie. La gradi nu se poate dormi, la Hort nu va pot spune, pt ca a nu l-am folosit. Eu ii am pe ai mei aici, asa ca am scapat de grija asta. Hort-ul se poate frecventa pana implinesc copiii 13 ani (deci cl.a6a inclusiv). Dintr-a 7a merg la liceu sau la scoala secundara, asa ca nu mai au nevoie de Betreuung, pt ca sunt oricum de dimineata pana la 5 la scoala. Aici nu ai voie pana la 12 ani sa lasi copiii singuri acasa.
Referitor la trenuri, stiu ca sunt la fel ca si in Elvetia, mai ales cele internationale. Adica super, nu se compara cu ce exista in Romania. Presupun ca au compartimente si cu vagon de dormit sau cuseta. Aici trebuie sa vezi direct la ei.
O saptamana faina va doresc !
cu drag,
Mihaela